Tágasabb tetőtér? Ezúttal azt mutatjuk meg, optikailag miként lehet tágasabb az élettér a ferde síkok alatt…
31
okt

Tetőtér beépítés kreatívan – III. rész: Tágasabb tetőtér?

Ezúttal azt mutatjuk meg, optikailag miként lehet tágasabb az élettér a ferde síkok alatt…

A tetőtér szabálytalan terei, a ferde falsíkok között elhelyezkedő lakóterek alapjaiban szűkösebbnek tűnhetnek, de ennek persze nem kell így lennie! Ezúttal arra világítunk rá, miként lehet tágasabb, szellősebb érzetű belső tereket létrehozni a tetőtéri, eredendően szűkösebb kislakásban is…

A tetőtéri lakások tereinek optikai “tágítására” is körülbelül ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más kislakás, vagy szűkösebb helyiség esetében: érdemes minél több világos árnyalatot, egybefüggő fényes felületet alkalmaznunk, ugyanis ezek optikailag visszaverik a fényt, és ezáltal még tágasabbnak, szellősebbnek érezzük majd magunkat a helyiségben.
A fényes fehér frontok, a fehér vagy krémszínű falak, és persze a tükrök, a nagy, tágas üvegfelületek is mind nagyon szerencsések tudnak lenni ebből a szempontból.

Fotó: centennialnursery.com

Ezt persze már jól ismerjük, mint afféle általános szabály, optikai trükk egy enteriőr méretének látszólagos növelésére, de milyen specifikumok vannak – ha vannak – a tetőtéri lakások optikai tágítására?

1. Ne csak világos legyen: egyszínű is!

Ami azt illeti, az egynemű látvánnyal, az egyszínű felületekkel mindig egységbe tudjuk hozni a látványt! A tetőtéri enteriőr esetében erre különösen nagy szükség is lehet, pláne, ahol több síkot, szabálytalan tereket látunk egyszerre. Ilyenkor érdemes a közlekedők, folyosók valamennyi falát és padlóját is azonos színűre festenünk vagy burkolnunk. Ha ugyanolyan árnyalatot kapnak az egy térben megjelenő felületek, akkor igazán különleges térélményt hozhatunk létre ez által, mely egységesebb, nyugodtabb, letisztultabb, és éppen ennél fogva kicsivel szellősebb, tágasabb érzetet is eredményez. Különösen akkor ajánljuk ezt a megoldást, ha az adott folyosók vagy szobák pl. annyira szűkek, hogy még minimális bútorozásra sincs lehetőség.

Fotó: eptar

2. Végtelennek tűnő minták, függőleges csíkok a falakon

Ami a falak festését illeti, nem csak az egyszínű megoldások léteznek! A tetőteret megnövelhetjük például olyan különleges festési technikákkal, mint az ég, vagy a hegyek ábrázolása. Ezt imitálhatjuk tapétával, fotótapétával is. A felhők, az égbolt, a messzeséget, távolabbi dolgokat ábrázoló kékes-szürkés tónusú hegyvonulat mind a távolság érzetét közvetíti az agyunk felé, ami által az adott helyiség is szemközti fala optikailag máris messzebbinek látszik, s ez által az egész helyiség tágasabbnak tűnik majd.

Kékes-szürkés hegyvonulatot ábrázoló tapétával nem csak a gyerekszoba falai tűnnek majd magasabbnak és még is távolabbnak egymástól: ezt a trükköt bármely enteriőr esetén bevethetjük!
Kékes-szürkés hegyvonulatot ábrázoló tapétával nem csak a gyerekszoba falai tűnnek majd magasabbnak és még is távolabbnak egymástól: ezt a trükköt bármely enteriőr esetén bevethetjük!
Fotó: Vivre

Emellett természetesen a fehér falak, a tükrök, vagy a felfelé ívelő minték, a függőleges csíkozású falak, vagy a függőleges minták is magasabbnak mutatják az amúgy alacsony tetőtéri szobákat.

A csíkos tapéta alkalmazásával remekül tudunk trükközni a tetőtéri szobák esetén
A csíkos tapéta alkalmazásával remekül tudunk trükközni a tetőtéri szobák esetén
Fotó: Casadeco Rivage

3. Nem olcsó, de nagyon hatásos: a tető megnyitása

Az otthonunkban lévő ferde tetősíkokat megnyithatjuk akár nyílászárókkal is, a függőleges vagy a ferde felületen, vagy akár mindkettőn. Ez esetben érdemes egyszínűre festeni a két falsíkot, hogy az egybenyitott ablakrész terei még inkább egységesnek tűnjenek.
Bár ez nem tartozik az olcsó megoldások közé, de nagyon szép, látványos, tágas tereket eredményez majd például az akár terasszá is nyitható tetőablak.

A gyönyörű beltéri üvegfalak, a padlótól plafonig érő nyílászárók mind ragyogóan tágítják optikailag a tereket - és ma már léteznek technikák, melyekkel tetőtérben is meg tudunk oldani hasonlót
A gyönyörű beltéri üvegfalak, a padlótól plafonig érő nyílászárók mind ragyogóan tágítják optikailag a tereket – és ma már léteznek technikák, melyekkel tetőtérben is meg tudunk oldani hasonlót
Fotó: Velux

4. Tetőtéri ablakok, modern megoldások

Ha szeretjük a napfényes tereket, akkor a tetőablakokat nem is érdemes elfüggönyöznünk, elég csak egy modern római roló az árnyékoláshoz. Minél egyneműbb, egyszerűbb, letisztultabb felületeket alkalmazzunk a már önmagában is izgága, többsíkú térben!
És ha már a tetőablakok modern megoldásainak tartunk, akkor azt kell először is eldöntenünk, hogy tetőablakos, vagy az ún. “kutyaólas” megoldást szeretnénk-e?
Ma már a tetőablakok sokkal népszerűbbek, mert jóval több fényt engednek be a helyiségbe. Azonban létezik egy olyan megoldás, amivel a kutyaólas változat által is több fényt engedhetünk be a térbe: ez az az eset, amikor a “kutyaól” oldalfalai is ablakot kapnak…

Fotó: Otthontérkép magazin

5. A bútorok ügyes megválogatása a tér alakjához, egyedi adottságaihoz igazítva

A beépített, faltól falig illetve plafonig érő bútorok a praktikum és helykihasználás szempontjából fontosak, azonban a ferde tetősíkok alá, valamint a csapott falú helyiségekben kellemesebb térérzetet adnak az alacsonyabb bútorok. Az alacsony bútorok növelik ugyanis a magasságérzetet a szobában, így nem tűnik annyira alacsonynak még a ferde fallal határolt terület sem. Ha pedig hosszúkás bútorokat választunk, és hosszanti irányban helyezzük el azokat a térben, akkor nyújtani tudjuk vele optikailag a helyiséget.

Alacsony bútorok, világos falak és persze jó megvilágítás - és a legalacsonyabb, legszűkebb helyiség is azonnal tágas hodállyá változik a szemünkben!
Alacsony bútorok, világos falak és persze jó megvilágítás – és a legalacsonyabb, legszűkebb helyiség is azonnal tágas hodállyá változik a szemünkben!
Fotó: Kanlux

Szeretnéd a lehető legtöbbet kihozni új élettereidből, vagy csak megújítanád a régit? Jó lenne tágasabbnak, szellősebbnek érezni otthonodat – miközben az sem utolsó szempont, hogy minden kényelmesen elférjen, mindennek helye legyen a térben? Fordulj hozzánk bizalommal: A Yellow Group kreatív csapatára a teljes belsőépítészeti tervezés mellett a kivitelezést, az egyedi bútorok megtervezését és elkészítését és még a dekorációk, az anyagok és színek harmonikus összehangolását is nyugodtan ránk bízhatod!