Tetőtér beépítés kreatívan – IV. rész Gyerekszoba a tetőtérben Kreatív beépítési és berendezési ötletek a kicsikre szabva
07
nov

Tetőtér beépítés kreatívan – IV. rész: Gyerekszoba a tetőtérben

Kreatív beépítési és berendezési ötletek a kicsikre szabva

Amikor családi házat tervezünk, avagy újratervezünk, mindig felmerül a nagy kérdés: Mi legyen a tetőtérben? Hálószoba, fürdő, otthoni dolgozó vagy gyerekszoba? Mindegyikre számtalan remek ötletünk, egyedi beépítési lehetőségünk van! Ezúttal a tetőtéri gyerekszobák világába tekintünk be egy kicsit…

A tetőtéri lakások, vagy a családi ház tetőtere számtalan kiváló lehetőséget rejt, és mindig egy izgalmas és kreatív kihívás. Hiszen mindig van néhány ferde falsík, és kihasználatlan zug, ahol szükség van némi fantáziára, és a praktikus gondolkodásunkra is a berendezés megtervezése, kialakítása során.

A tetőtér megfelelő hőszigetelése elsődleges fontosságú: ügyeljünk rá már az elején, hogy legyen itt elegendő páraelvezetés, illetve légrés is a szigetelő rendszerekben. Ez nyáron a hűvöset, télen pedig a meleget tartja majd bent a helyiségben. Fontos még a tökéletes hangszigetelés is: ez magába foglalja a födém szigetelését, illetve a padló alatti lépés-szigetelés úgyszintén.

Ezt követheti a megfelelő burkolás: laminált, vinyl, vagy parafa padló ideális lehet – a lényeg hogy csöndes, ergonomikus azaz kellően puha legyen a járófelület, ám – mint minden gyerekszoba esetében – fontos a strapabíró felület, és a könnyű tisztíthatóság.
A szigetelés, majd a burkolás után jöhet a berendezés, ami tetőtérben mindig ad majd nekünk néhány kihívást…
Mutatjuk, mire érdemes ügyelnünk?

1. A térdfalak magassága határozza meg a bútorozási lehetőségeinket!

A tetőterek sajátos adottsága, hogy az esetek nagy részében térdfalat hagynak az építés során. A padló és a tetősík közötti falakat nevezzük így, és ezek különböző magasak lehetnek. Magasságuk pedig eldöntheti az adott szoba, helyiség bútorozási lehetőségeit. Ha alacsony a térdfal (20-90 cm) akkor már jól tudjuk polcozni, különböző tárolókkal beépíteni. Ha ennél magasabb, és a tető síkja sem túlzottan lapos, akkor már ágyat, esetleg íróasztalt is neki tudunk támasztani. Ágy esetén a jópofa, sátras-kuckós elrendezés a gyerekeknek is tetszik majd, a fölöttük lévő falsíkot pedig nagyon jól lehet majd dekorálni.

Játékos, kreatív, kuckós megoldások születhetnek az ágy térdfal alá helyezésével - ha pedig alacsonyabbak a térdfalak, akkor remek tárolókat tudunk itt kialakítani a könyvek, játékok számára.
Játékos, kreatív, kuckós megoldások születhetnek az ágy térdfal alá helyezésével – ha pedig alacsonyabbak a térdfalak, akkor remek tárolókat tudunk itt kialakítani a könyvek, játékok számára.
Fotó: Ötlettár

2. Érdemes kihasználnunk a gerendákat is: számtalan kreatív lehetőséget rejtenek…

A kiálló gerendák rengeteg kreatív lehetőséget adnak a berendezéshez és a dekoráláshoz! Engedhetünk itt a színek játékának: egy világos tónusú fal sötét gerendákkal jól mutat a szülői hálóban, gyerekszobában pedig a pasztell színek ragyogó erejét vethetjük latba a gerendák díszítéséhez, melyekre akár mintákat is festhetünk, vagy dekorálhatjuk fénylabdákkal, füzérekkel, fotókkal, bármilyen kedves dologgal.

Az eltérő színnel festett gerendákkal kreatívabb és izgalmasabb lesz az enteriőr
Az eltérő színnel festett gerendákkal kreatívabb és izgalmasabb lesz az enteriőr
Fotó: Homeinfo

A dekorációs funkción túl a hétköznapokat is játékosabbá tehetjük, ha a magasabban elhelyezkedő, strapabíróbb gerendákra hintát függesztünk. Az alacsonyabb gerendák pedig polcnak, vagy polc alátámasztásnak is használhatók.

 A bátrabb fiú szobákba akár gyűrő vagy kötélhintát, egyéb torna eszközöket is felfüggeszthetünk a tetőtéri gerendákra
A bátrabb fiú szobákba akár gyűrő vagy kötélhintát, egyéb torna eszközöket is felfüggeszthetünk a tetőtéri gerendákra
Fotó: otthonlap.hu

3. Fogópárok és a légtér? Érdemes felfelé is terjeszkedni

Ez alatt nem csak a minél magasabb beépített szekrényekre gondolunk, ami persze nagyon praktikus a ritkán használt holmik, vagy az eltett játékok, ruhák tárolására – de ha a fogópárok feletti légteret bővítjük, akkor a térérzet még kellemesebbé tehető. Arról nem is beszélve, hogy ide fel tudunk lóghatni egy lengőhintát, box zsákot, fagy függőágyat is a gyerekeknek, amit imádni fognak majd. Hiszen a magasban lenni mindig jó érzés, ad egyfajta biztonságérzetet, hiszen így az egész teret be lehet látni. A magasban kialakított kis “kuckó” alatt pedig még rengeteg szabad tér marad a padlón, szőnyegen is a játékra.

 

Fotó: Velux

4. Bútorozzunk helytakarékosan, és gondoljunk az optikai tágasságra is!

A létrán való közlekedés (például az emeletes ágy felső szintjére) a gyerekeknek egyáltalán nem megerőltető, de ma már nagyon ötletes, lépcsős emeletes ágyakat is kapni, ahol a lépcsők alatt, azok belsejében számos tároló felület került kialakításra a könyvek, játékok, tornafelszerelés, vagy a téli pulóverek számára.

A kombinált gyerekszoba bútorokkal a kompakt elrendezésnek köszönhetően számos funkciót és tárolási lehetőséget nyerhetünk kis helyen - de akár egyedileg is le tudunk gyártatni hasonlót.
A kombinált gyerekszoba bútorokkal a kompakt elrendezésnek köszönhetően számos funkciót és tárolási lehetőséget nyerhetünk kis helyen – de akár egyedileg is le tudunk gyártatni hasonlót.
Fotó: Bútor1

Ha tükrös szekrényt tervezünk, vagy a készen vett, ágy-szekrény bútorkombináció legnagyobb ajtajára tükröt vágatunk, azzal a teret optikailag is tágasabbá, fényesebbé tehetjük., ahogy a fehérre festett falak, bútorok is sokat segítenek a világosabb térérzet elérésében.

Világos felületekkel, felfelé történő bútorozási, tárolási megoldásokkal több hely és nagyobb tér érzet érhető el
Világos felületekkel, felfelé történő bútorozási, tárolási megoldásokkal több hely és nagyobb tér érzet érhető el
Fotó: Bien

Az íróasztalt érdemes ablak elé helyezni, ha tudjuk, azonban ha a tanuló háta mögött helyezkedik el az ajtó, akkor az úgy nem ad elég “védettség”-érzést. Fontos, hogy úgy helyezzük el az íróasztalt, hogy a csemete teljesen belássa a körülötte lévő teret és elegendő természetes fényt is kapjon.

Fotó: Velux

5. Színek, világítás, dekoráció? A tetőtéri gyerekszoba bájos, kuckós hangulatának elengedhetetlen elemei

Érdemes játszanunk a színekkel, és a világítás kérdésével is, ha igazán hangulatos gyerekkuckót szeretnénk! Ötletes megoldás például a kicsik részére, ha a tetőtér két felét különböző színűre festjük, tapétázzuk. Ha két csemete osztozik a szobán, akkor ez ragyogó megoldás lesz majd arra, hogy a mindenki a sajátjának érezze majd a szobát, az adott térfelet, és az összkép is látványosabb lesz.

Ha kuckósabb, barátságos hangulatot szeretnénk, akkor a sötétbarna padló és a sok puha, meleg hatású textil segíthet ennek elérésében.

Egy narancs árnyalatú ágyneművel fokozhatjuk az ablakokokon át beszűrődő természetes napfény melegségét.

A ledes világító füzérekből számtalan féle kapható manapság, ami még hangulatosabbá teheti a szobát, és akár elalvás után is maradhat még égve egy kicsit…
A ledes világító füzérekből számtalan féle kapható manapság, ami még hangulatosabbá teheti a szobát, és akár elalvás után is maradhat még égve egy kicsit…
Fotó: Sinsay

Szeretnéd a lehető legtöbbet kihozni a tetőtéri otthonod tereiből, vagy bármely más típusú ház, lakás élettereit szeretnéd a lehető legjobban kihasználni? ,Ha szeretnéd nem csupán esztétikusabbnak – de tágasabbnak, szellősebbnek és jobban “rátok szabottnak” érezni otthonodat – akkor fordulj hozzánk bizalommal: A Yellow Group kreatív csapatára a teljes belsőépítészeti tervezés mellett a kivitelezést, az egyedi bútorozást, a praktikus, személyre szabott megoldásokat, és az enteriőr teljes harmóniáját, rábízhatod!