08
ápr

Kandallók a belsőépítészeti tervezésben

A kandallót manapság már csak ritkán használjuk kizárólagos fűtőberendezésként; általában kiegészítő, vagy dekorációs funkciókat lát el, bár léteznek olyan megoldások, amikkel egy egész házat is be lehet fűteni egyetlen kandallóval, ám ez külön fűtési rendszer kiépítését és speciális kiegészítőket igényel. A belsőépítészetben viszont többnyire már csak dekorációként, illetve fókuszpontként szolgál.

A fókuszpont szerepéről már többször is esett szó, de röviden összefoglalva: olyan pont, ami vonzza a tekintetünket. A kifejezést a fotózásból vette át a belsőépítészet, és rögtön ki is tágította a fogalmat, hiszen itt már nem csak egy tárgyról lehet szó, de tárgyak csoportjáról, sőt, akár egy egész falról is. A lényege, hogy adjon egy fix pontot, amiről a szem elindulhat felfedezni a szoba többi részét, erre pedig egy kandalló tökéletes megoldást jelent.

Aki járt már olyan szobában, ahol volt kandalló, és éppen üzemelt is, az – még ha nem is emlékszik pontosan – biztosan arra pillantott rá először. A tűz látványa egy lakásban minimum meglepő, legalábbis manapság, de mindenképp figyelemfelkeltő; csak ez után lehet felfedezni a többi részletet: a vele szemben elhelyezett kanapét, a fölé tett festményt, vagy televíziót, a körülötte álló bútorokat, végül az apróbb dekorációs elemeket. Ez kiváló példa arra, hogy miért használja a belsőépítészet előszeretettel a fókuszpontot.

Ha nincs szükség a plusz fűtőrendszerre, kémény sem áll rendelkezésre a megfelelő helyen, és a komolyabb átalakítások is akadályokba ütköznek, akkor sem kell lemondani a kandallóról, bár a felhasználási lehetőségek ebben az esetben kimerülnek a fókuszpontban, illetve a dekorációban. A bioetanolos kandallóknak megvan az a hatalmas előnyük a hagyományos típusokkal szemben, hogy nincs égéstermék, így nincs szükség kéményre sem. A tűzterükben bioetanol ég el a hagyományos fűtőanyagok helyett, égéstermékként pedig minimális széndioxid és vízpára távozik belőlük, amivel semmilyen problémát nem okoznak. Belsőépítészeti szempontból azonban megfelelnek a fókuszpont kívánalmainak, és elképesztő atmoszférát képesek varázsolni bármilyen otthonba!

Ha szeretné, hogy az otthonát egy belsőépítészekből álló csapat tervezze meg, forduljon hozzánk bizalommal, és ne feledkezzen meg a kandallóról sem!