Egységes, szép enteriőr sok fa anyaggal, fehér színel, egyedi belsőépítészeti megoldásokkal
15
ápr

Egyedi bútorok, innovatív anyagfelhasználás: avagy, milyen anyagból készülnek a legújabb trendek szerinti, kortárs bútorok?

Korábbi cikkünkben a legújabb bútortrendekbe avattuk be olvasóinkat, azonban az anyagokról, anyagfelhasználásról még nem beszéltünk. Az mdf, az akril, és természetesen a nemes valódi fa anyagok mellett mindig vannak új, vagy éppen régről ismert, és felkapott anyagok, melyek megfelelnek a legújabb trendeknek. Nézzük, milyen anyagokat vessünk be, ha igazán trendi, mutatós bútort szeretnénk?

Ha szereti Ön is az egyedileg megálmodott, kifejezetten személyre szabott megoldásokat otthona, irodája enteriőrjében, akkor nyilván azzal is tisztában van, hogy egy-egy szép anyaggal, színnel, felülettel még inkább saját egyéniségünkre, otthonunk hangulatára szabhatjuk majd az adott berendezést. Sőt, a sok világos tónusú, modern akril vagy festett, lakkozott mdf fényes felületeinek látványával remek kontrasztot, izgalmas színfoltot alkot egy-egy sötétebb, matt, barázdált tónus, anyag, vagy felület…

Aki tehát szeretne izgalmas, a megszokottól eltérő, vagy éppen a legújabb irányzatoknak megfelelő látványt becsempészni otthonába, akár egyedi asztallap, vagy egy bájos kisbútor formájában annak érdemes átnéznie alábbi összeállításunkat, mely a 2019-es bútortrendek sorozatából ezúttal az anyagok világába kalauzolja el olvasóit…

Természetes anyagok

A természetes kőzetek, ásványok, valamint a természetes fa illetve parafa már az elmúlt egynéhány évet is uralták mind a bútorok, mind a burkolatok tekintetében. Ez így marad az idén is, mind a bútorok, a burkolatok, mint pedig az egyéb, vizuális élményt nyújtó textúrák is a természet élethű szépségeivel hódítanak majd…

Fa burkolatok, fából készült bútorok és natúr szőttesek
Fa burkolatok, fából készült bútorok és natúr szőttesek – fiatalos, könnyed mégis otthon, kellemes az összkép.
Fotó: Shutterstock

Kézzel készült darabok

Ahogyan eddig sem volt újdonság, ám az idén még inkább érezhető lesz az új trend: egyre inkább visszatérünk a természetes, kézzel készült tárgyakhoz, bútorokhoz. A fenntarthatóság persze, mint alapvető szempont jelenik meg, így az újra felhasználható. szerves anyagok, mint a fa, a természetes textíliák, a juta, az agyag vagy a rizspapír jellemzik majd kézműves bútorainkat és lakásdekorációs tárgyainkat.

Opium Mahagóni Dohányzóasztal
Opium Mahagóni Dohányzóasztal – egyedi, kézműves bútor
Fotó: Dodo Home

Fekete tölgy

A tölgyet, mint szép, kemény, tartós fa anyagot mindannyian ismerjük, ám az idei évben a feketére pácolt (oxidált) verzió lesz ebből is a nyerő! Gyönyörű kontrasztmegoldásokat, vagy éppen harmonikus összképeket tudunk megteremteni a fekete tölgy, és más anyagok egyedülálló kombinációja révén, érdemes hát körülnézni, és bátran kísérletezgetni.

Egyedi, fekete tölgyből készült étkezőasztal
Egyedi, fekete tölgyből készült étkezőasztal.
Fotó: Kanapékirály

A márvány eleganciája

A márványról többségünknek semmi esetre sem a könnyed, finom jelzők jutnak az eszünkbe… inkább nehéznek, drámainak, luxusnak érezzük, pedig, a mai, kortárs márvány burkolatok és márványlapos asztalok igenis modern, légies látványt nyújtanak! Legyen az éppen egyenes vonalú, bevésésekkel készített, téglalap vagy kör asztallap…
Ha könnyed, világos természetes anyagból készült székekkel és divatos, fém kiegészítőkkel kombináljuk, máris igazi kortárs szépséget vihetünk be általa otthonainkba. Natúr fa, vagy fonott székeket köré állítva kifejezetten trendi lesz az összhatás, nem beszélve arról, hogy a márvány felület és mintázat időtlen, örökzöld…

Ízléses, modern étkezőgarnitúra, márvány asztallappal
Ízléses, modern étkezőgarnitúra, márvány asztallappal
Fotó: Grandohome

Innovatív fém felhasználás

A fémeket már eddig is alkalmaztuk modern bútoraink lábain, legyen az indusztriális stílusban megmunkált, feketére festett vas, vagy éppen a modern, minimál glamúrral ötvözött változata, ahol is a minél fényesebb króm lábak, kiegészítők vittek némi eleganciát a terekbe. Ám az idén, – a trendszakértők szerint legalábbis – sokkal érdekesebb módon fogják majd alkalmazni a bútortervezők is, csipkék, hálók, vagy akár modern, öv – vagy tömbszerű változatok köszöntenek majd be élettereinkbe, az egyedi bútorok fém ötvözetein keresztül.

Modern, egyedi bútor, fa asztallap rusztikus fém lábakon
Modern, egyedi bútor, fa asztallap rusztikus fém lábakon
Fotó: Dodo Home

A légies és könnyed műanyag bútorok

Modern, minimál stílusú lakásokba, irodákba, sőt akár a kifejezetten high-tech, vagy éppen a gyerekbarát otthon élettereibe éppúgy kiváló, mutatós, légies megoldás a letisztult, könnyed műanyag bútorok, plasztik asztalok, székek beszerzése. Nagy előnyük, hogy könnyűek, áruk is jóval kedvezőbb, könnyebben lecserélhető, ha ráuntunk – és persze, bármely enteriőrbe, bármely belsőépítészeti stílusba könnyedén beilleszthetjük.

Modern légies műanyag bútorok
Az ilyen modern légies műanyag bútorok tökéletesek a fiatalos, modern enteriőrökbe
Fotó: Lakáskultúra

Art Deco

És végül, de nem utolsósorban: a stílus, mely különösen meghatározza az idei bútor trendeket: az elegáns Art Deco bájos világa

A 20-as évekből már jól ismert, egyes lakberendezők, belsőépítészek által kifejezetten közkedvelt enteriőr stílus, az Art Deco befolyása napjainkban is egyre erőteljesebb, s ez az idei, 2019-es évben fog csak tetőzni igazán. Kiemelkedve az életterekből, inspiráló hatással lesz a szövetek, az anyagok, és természetesen a formák megjelenését illetően is – ezt leginkább a bútorok egyes részletein, a szekrények mintázatain, vagy az étkező asztalok lábain, a székek vonalvezetésén figyelhetjük meg a leginkább.

Színek szempontjából a rózsaszín még mindig erőteljes, mellette megjelenik az olívazöld, a vérvörös, és a navy blue vagy párizsi kék tónusa is. Ezeket akár a bútorok mellé választott lakástextileken, akár burkolatainkon, akár magukon a bútorok anyagain, újra festés bútor felújítás esetén azok újra gondolt színein mind-mind megjeleníthetjük, ha igazán trendi, látványos, modern lakásbelsőt, vagy iroda enteriőrt szeretnénk.

Modern márvány asztal, Art Deco stílusú lábakkal
Modern márvány asztal, Art Deco stílusú lábakkal, és stílusában hozzá illő székekkel
Fotó: Dodo Home

Szívesen készíttetne, terveztetne Ön is egyedi bútort?

Az egyedi megoldásokat tervező, és örömmel meg is valósító Yellow Group csapata nem csupán megálmodja, megtervezi, de el is készíti Önnek egyedi, sajátos bútorát, belsőépítészeti megoldásait!