Elegáns, homogén színvilágú, kortárs módon kialakított fürdőszoba
13
aug

A fürdőszoba berendezése és ergonómiája – I. rész

Noha hazai viszonylatban nem mondhatók túl nagynak, tágasnak a fürdőszobák, melyeknek méreteit, adottságait elsősorban a lakás arányai, építészeti megoldásai határoznak meg. A fürdőszoba kényelme azonban egyenes arányban áll annak méretével, hiszen minél tágasabb, nagyobb hely áll rendelkezésünkre, annál több kényelmi funkcióval ruházhatjuk fel. Ám az igazi művészet mégis az, amikor a kis terekből varázsolunk igazi kis oázist, ahol igazán szívesen pihenjük ki a mögöttünk álló, hosszú nap fáradalmait…

Kényelem és alapvető ergonómia a fürdőszobában

A tervezés első lépése – a színvilág, és a stílus meghatározása után – mindenképpen a berendezés, a különböző elemek egymáshoz való elhelyezkedése, hogy mind funkcionálisan, mind pedig kényelmi szempontból ideálisan használható legyen majd a fürdőszoba.

A fürdőszoba kényelmét – méreteitől függetlenül – leginkább annak helyes ergonómiája határozza meg, mely minden esetben jó tervezés és alapos körültekintés kell, hogy megelőzzön.
Ez többek között a berendezési tárgyak megfelelő méreteit, hozzánk igazított forma – és méret arányait jelenti, azonban jó, ha tisztában vagyunk az alapvető ergonómiai „szabályokkal” is, mint az egyes berendezése egymáshoz, illetve falakhoz mért távolsága, és egy átlagos méretű ember helyigénye. Ezekkel ugyanis már tudunk alapszinten kalkulálni, ha adott esetben éppen egy teljesen újonnan kialakított fürdőszobát tervezünk.

Ergonómikus kis fürdőszoba
Átlagos, de főleg kisebb méretű fürdőszobában fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő ergonómiára!
Fotó: Bergmann Kft

A szaniterek – vagyis a mosdó – és WV kagylók – esetében minimum egy 90 cm, vagyis könyök-távolságnyi helyet érdemes szabadon hagynunk, ahhoz, hogy kényelmesen hozzáférhessünk. A mosdó magassága – persze, ehhez kalkuláljunk a saját és családtagjaink testmagasságával – de legalább egy 80-90 cm legyen.
A kád – és a vele szemben lévő tárgy, berendezés közti távolság legyen legalább 110-120 cm – ez egy mindkét karját kinyújtó ember helyigénye. Fontos ugyanis, hogy kényelmesen ki tudjunk lépni a kádból, és legyen elegendő helyünk megtörölközni is.

Loft stílusú, izgalmasan berendezett fürdőszoba
Loft stílusú, izgalmasan berendezett fürdőszoba enteriőr
Fotó: Ingatlanhirek.hu

A fürdőszoba bútor, a tárolás is nagyon fontos: ha például fiókos mosdó alatti szekrényben gondolkodunk, mindenképp számoljunk hellyel a fiókok kihúzásához, illetve az ajtók nyitását se feledjük szem elől…

A fürdőszoba berendezése, alapfelszerelései

Itt már igazán sok szabadságunk lehet, hiszen a gyártók évről évre rukkolnak elő a különböző formákkal, méretekkel, dizájnnal.
Már a WC kagylók csoportjában is igen széles a választék – létezik a hagyományos, a lábon álló, de egyre többen választják a konzolos, falra szerelhető változatokat is.

Higénikus, környezettudatos WC
A mai, kortárs WC kagylók nem csak kialakításukat illetően modernek, esztétikusak – de higiénikusak, és környezettudatosak is!
Fotó: Geberit

Persze, a WC kiválasztását nem elég az üzletben, a vásárlás során meghatározni – hiszen már a kiállásokat, vezetékeket is eleve úgy kell megtervezni, hiszen minden típushoz más lefolyó, vezeték kialakítás lesz majd szükséges.

A WC kagyló öblítése is lehet választási opció: megkülönböztetünk ugyanis sík, illetve mély öblítésű típusokat, ahogyan a tartályok elhelyezése is igazán változatos ma már, a külső tartály, a falba épített tartály egyaránt népszerűek, ki-ki mit kedvel jobban.

A bidé ma még ugyan nem mindenhol elterjedt, ami kér, hiszen egy rendkívül praktikus, higiénikus dolog, bár ehhez már egy tágasabb fürdőszobával célszerű rendelkezni.
A mosdó az a fürdőszoba berendezési tárgy, mely nélkül nem tudunk ma már elképzelni egyetlen fürdőszobát sem, és persze, ebből is igen változatos a kínálat: lábon álló klasszikus mosdók, szekrénybe épített vagy pultra szerelt mosdók, sima fali mosdók, de újabban a nagyon elegáns, dekoratív álló mosdók típusaiból is igen bő választékkal találkozhatunk.

Ízléses, kortárs fürdőszoba bútor koncepció
Ízléses, kortárs fürdőszoba bútor koncepció, mellyel otthonos, szép egységet vihetünk a térbe!
Fotó: Noralex

A mosdó alatti szekrény, vagyis a szekrénnyel kombinált mosdók talán a legnépszerűbbek, hiszen praktikus és szép, letisztult tárolási funkciót tesznek lehetővé. Ezekhez többnyire választhatunk még a fürdőszobabútor családhoz tartozó magas álló szekrényt, vagy akár egy hozzá illő, fali tükrös szekrényt is – így aztán teljessé válik az összkép.
A zuhanykabinok és a kádak terén is óriási ma a kínálat, felszereltségüket, anyagukat, színüket, formavilágukat és stílusukat illetően is!

Legújabb zuhanykabin trend
A legújabb zuhanykabin trendet a letisztult, minél több üvegfelületet és kevesebb zsanért, pántokat láttató modellek képviselik
Fotó: Radaway

A kádak anyaga megérne egy külön bejegyzést is, hiszen a korai idők öntöttvas kádjai még mindig kaphatók ugyan, de ezeknél jóval közkedveltebbek ma már az acél, de leginkább az akril vagy az öntöttmárvány kádak, melyeknek nagy előnye, hogy nem hűl ki bennük olyan gyorsan a fürdővíz, viszont a tisztításuk, takarításuk során óvatosan kell bánni velük.
A kád választásunkat egyébként leginkább a kád tervezett elhelyezése fogja majd eldönteni, mi szerint a fal teljes síkjához állított egyenes kád, a sarokba illesztett sarokkád, vagy a fal egyik síkja mellé betervezett aszimmetrikus kád között is dönthetünk. Sőt, ma már – aki igazán haladni akar a korral, és a lakása méretei, adottságai is lehetővé teszik – akár térben álló kádat is választhat, amivel egyedi, önálló stílust, királyi hangulatot adhat a fürdőnek – vagy akár a hálónak.

Hófehér, elegáns térben álló kád
A közkedvelt, beton hatású háttérből szépen emelkedik ki a hófehér, elegáns térben álló kád…
Fotó: Niagara Vanessa

Ha pedig kisebb a helyünk, érdemes egy szép, stílusos, kényelmi vagy akár luxus funkciókkal felszerelt zuhanykabin mellett dönteni, bár a mai gyártók és belsőépítészek már azt mondják, nem is kell döntenünk a kettő közül, hiszen egy mélyebb zuhanytálca, vagy egy üveg előlappal ellátott kád vagy kádparaván már megoldja az egyszerre kényelmes, lazító esti fürdő és sietős, gyors, reggeli zuhany dilemmáját.

Praktikus, stílusos, többfunkciós megoldások a fürdőszobában
Praktikus, stílusos és helytakarékos – a többfunkciós megoldások, berendezések a fürdőszobában is hódítanak…
Fotó: Lakberinfo, (Twinline – Artweger)

Természetesen egy szép, mai fürdőszoba berendezéséhez még számtalan dolog tartozik, mint például a megfelelő szerelvények, kiegészítők, a minőségi, műszakilag és ergonómiai szempontból is jól működő, jól funkcionáló csaptelepek, és természetesen a kiegészítők, de a tükrök, a fogasok, sem maradhatnak el, illetve külön misét érdemelne még a fűtés, a világítás, valamint a szellőzés kérdése is.

A fürdőszoba stílusát, jellegét, hangulatát se feledjük, és ezt leginkább a burkolatok – a csempe és a padlólap, valamint ezek egysége határozza majd meg.

Burkolatok határozzák meg a helyiség stílusát, karakterét
A burkolatok határozzák meg a helyiség stílusát, karakterét – lévén hogy ezt látjuk a legnagyobb felületen
Fotó: PORCELANOSA (Listion Oxford)

Erről pedig a jövő héten olvashat, ha Ön is figyelemmel követi blogunkat! Addig is jó felújítást, sikeres fürdőszoba tervezést kívánunk Önnek – és ha úgy érzi, jól jönne a segítség, forduljon hozzánk, a Yellow Group Csapatához bizalommal!