Egyre különlegesebb és sokszínűbb a mai csempe divat
21
aug

A fürdőszoba innovatív anyagai, a kortárs burkolási trendek és technikák – II. rész

Mi a legszembetűnőbb, amikor belépünk egy helyiségbe? Mindig a nagy egybefüggő felületek látványa, vagyis a falak és a padló lesznek azok, melyek meghatározzák a helyiség hangulatát, jellegét. Ezért is szenteltünk most egy külön bejegyzést a fürdőszoba esetén a burkolatoknak, hiszen azon túl, hogy a leghangsúlyosabb a helyiségben, még a fürdőszoba minőségét, élettartamát, és mindennapi kényelmünket is nagyban meghatározza egy jól megválasztott csempe, padlólap…

Minden szobára igaz, a fürdőszobára éppúgy, hogy nagyon lényeges szempont a falak színe, a padló típusa, anyaga. A bútorok és egyéb dísztárgyak, kiegészítők mellett ez lesz a leghangsúlyosabb mind a látvány, és mindennapi kényelmünk szempontjából egyaránt.

Sem a kád, sem a zuhanyzó, sem pedig a mosdó és csaptelepek nem tudnak olyannyira uralkodni a térben, mint a falak és a padló színei, árnyalatai. Nem véletlenül szoktuk a burkolt falak színéhez, stílusához igazítani a fürdőszoba többi berendezését.

Elegáns, sötétbarna árnyalatú csempe, azonos színben épített mosdópulttal
Elegáns, sötétbarna árnyalatú csempe, azonos színben épített mosdópulttal
Fotó: FAP

Épp ezért nagyon meg kell fontolni, milyen csempét és járólapot válasszunk. Ebben persze cseppet sem könnyítik meg a dolgunkat a gyártók, akiknek köszönhetően ma már annyira széles és sokszínű a paletta, hogy ember legyen a talpán, aki tud dönteni…

Fényes, fehér burkolat, elegáns fémes hatású dekorral illetve listellóval
Fényes, fehér burkolat, elegáns fémes hatású dekorral illetve listellóval
Fotó: PORCELANOSA

A fürdőszoba burkolása minőségi alapanyagokkal, egyedileg megválasztott, ízlésesen összehangolt burkolatokkal lesz igazán stílusos. Stílust ugyanis a jó érzékkel megválasztott burkolatok visznek a helyiségbe. A legkedveltebbek még ma is a vizesblokk tereiben a csempék, azonban újabban a járólapok is gyakran kerülnek fel a falakra, ily módon még inkább egységbe hozható a mindenütt azonos anyaggal és színnel burkolt fürdőszoba, és a homogén, egynemű terek látványa újszerű izgalmat kölcsönöz az enteriőrnek, melyből a hófehér vagy éppen színes szaniterek izgalmas kontraszttal emelkednek majd ki a látványból.

A szürke, betonhatású burkolat jó alapot teremt minden stílushoz
A szürke, betonhatású burkolat jó alapot teremt minden stílushoz, és valamennyi árnyalatú berendezéshez, illetve kiegészítőhöz, dekorációhoz
Fotó: AQUARELLE

A végeredménynek tulajdonképpen csak a fantázia és a pénztárca szabhatja meg a határt, hiszen a mai trendek, irányzatok végtelenül sokszínűek. A természetes köveket, vagy a fa ma már egészen élethű mintázatát utánzó burkolatok éppen úgy kedveljük, mint a 3D-hatású hidegburkolatokat.

3D hatású csempe a fürdőben
A Porcelanosa Venis 3D csempéje rendkívül közkedvelt, de sok már 3D hatású csempe is fellelhető a piacon
Fotó: PORCELANOSA

Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy a fürdőszoba burkolás minden esetben minőségi anyagokkal, és az azokhoz illő, megfelelő típusú és minőségű segédanyagokkal történjen!
Természetesen a megfelelő kivitelezés is fontos, a fürdőszoba burkolásának eredményét, szép, esztétikus, minőségi kialakítását így tudjuk majd élvezni hosszú távon is.

Milyen legyen a burkolás?

A legújabb trendek évről évre változnak, azonban érdemes a praktikus szempontok szerint mérlegelni, és olykor bizony a kevesebb több elvét követni. A túl harsány, erőteljes színek, árnyalatok, minták inkább csak a kiegészítőkön, a bármikor lecserélhető textíliákon jelenjenek meg, hiszen ezeket, ha meguntuk, könnyűszerrel megújíthatjuk, változtathatjuk a sínt, hangulatot, és az éppen aktuális dizájnt. Míg a csempe, a padlóburkolat legalább 10 évre meghatározóm színfoltja, hangulati eleme marad a helyiségnek, ezért nem véletlenül javasolják a szakemberek is, hogy ha nincs pénzünk 3-5 évente felújítani a fürdőszobát vagy a konyhát, akkor inkább a semleges, natúr színek, az időtlen megoldások mellett maradjunk.

Gyönyörű, semleges bézs, időtlen színek
Gyönyörű, semleges bézs, időtlen színek, melyek a natúr árnyalat ellenére fényességükkel eleganciát visznek a térbe
Fotó: FAP

Szerencsére a gyártók is felismerték ezt, és számtalan anyaghatást, textúrát, finom természetet utánzatot idéző mintát jelenítenek meg a burkolatok felületein.
A szinte bármely térben tetszetős mintázatot, és otthonos, meleg hatást keltő fa utánzatú hideg – és meleg burkolatok, vagy a hűvös, modern loft terek kedvelőinek nagy kedvencei, a palakő vagy betonhatású csempék, burkolatok mind egyformán divatosak. Ezzel együtt pedig időtállók is: azaz, egyfajta időtlen trendet, enteriőrt teremthetünk általuk – hiszen a fa, a kő, és a különböző anyagok nem fognak kimenni a divatból.

A natúr fahatású csempe és padlóburkolat örök divat marad
A natúr fahatású csempe és padlóburkolat örök divat marad, és bármely helyiségben megállja a helyét
Fotó: ARGENTA

De nézzük, mik mennek mostanában, milyen hidegburkolatot érdemes választanunk a fürdőszobába, ha kortárs, mai divatnak megfelelő, és mégis hosszú távon szép, sokig élvezhető fürdőszobát szeretnénk?

1. Óriási méretű, ún. „Supersize” lapok
A minimál trenddel gyűrűzött be a hazai terekbe – nem csak a fürdőszobákba, hanem a nappali enteriőrökbe is – a hatalmas csempe és padlólap méret, melyből mára már a választék is egyre szélesebb. A 60X60 cm-es lapok mellett a 75X100 cm-es, vagy akár a 150X300 cm-es óriáscsempék is előfordulnak, és hódítanak a kerámiapiacon világszerte.

Az óriási, úgynevezett superzise méretű burkolólapok
Az óriási, úgynevezett superzise méretű burkolólapokkal szép, egybefüggő tereket tervezhetünk – azonban mindenképpp ügyeljünk a profi kivitelezésre!
Fotó: FAP

Gyönyörű, egynemű, homogén tereket tudunk alkotni a segítségükkel, azonban ezeknél különösen ügyeljünk arra, hogy kizárólag profi burkoló tegye fel, és a megfelelő flexibilis segédanyagokat alkalmazza a telepítésükhöz. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a nagy méretű burkolólapok könnyen törhetnek, ezért mindenképp fontos a profi kivitelezés!

2. Változatos méretek, különleges alakzatok
A nagy méretű lapok mellett újabban egyre népszerűbbek a különböző alakzatokat, érdekes mintázatokat kiadó burkolatok, melyekkel dinamizmust, és nagyfokú játékosságot vihetünk a terekbe. A jól átgondolt, alapos kompozíciókat és ezek lehetőségeit magukban rejtő háromszögek, rombuszok vagy öt – illetve hatszögek már-már művészi alkotás szintjére is emelhetik a fürdőszobában a burkolt falakat, falsíkokat.

Sokszögek alkotta, színes, változatos, kisméretű falburkolatok
Ma már se szeri, se száma a különböző sokszögeket alkotó, színes, változatos, kisméretű falburkolatoknak sem…
Fotó: EQUIPE

3. Urbánus egyszerűség, városi puritán élet
Egyre több fürdőt rendezünk be a praktikum, és az urbánus egyszerűség jegyében. A világos, nyersfa felületek, a betonlapok vagy beton hatású csempék, a loft otthonokra és terekre jellemző nemesacél kiegészítők és szabadon fagyott téglafalak, esetleg a nyers térkövek különösen hódítanak. Ezek mellé a falakat vízálló fehér festékkel szokták lekezelni, és máris kész az egyszerű, de nagyszerű, puritán városi stílusú fürdőszoba enteriőr…

A nyers terméskő, vagy szabadon hagyott téglafal is remek megoldás
A nyers terméskő, vagy szabadon hagyott téglafal is remek megoldás – különösen, ha loft stílusú, vagy nagyvárosi hangulatú fürdőszobát tervezünk
Fotó: Lakbermagazin

4. Textúrák, anyaghatások az időtlen elegancia jegyében
A fa hatású és kő erezetét utánzó mintázatú burkolatok mellett az elmúlt egy-két évben vált nagyon divatossá a meleg, otthonos látványt nyújtó, szőtteseket, vagy egyéb textíliákat élethűen megjelenítő hidegburkolat. A szőnyegmintás a textilek szövött felületeit utánzó csempék szintén időtlen hatást hozhatnak otthonunkba, ugyanakkor a kő hideg, rideg hatását is enyhítik, ellensúlyozzák.

A textil és más szöveghatású hidegburkolatok
A textil és más szöveghatású hidegburkolatokkal ellensúlyozhatjuk az anyag rideg hatását, és otthonos eleganciát teremthetünk a csempézett falak között is
Fotó: ARGENTA

5. Természetes anyagok – avagy a naturalista természet beköltözik a négy fal közé!
Egyre népszerűbb és egyre sokszínűbb trend ma már, hogy a netúr természetet bevisszük otthonunk belső falai közé. Így a természetes, natúr fa, vagy a finom márvány, esetleg a rusztikus kövek textúrája, mintázata egyre több felületen és egyre látványosabban tud megjelenni. Ez köszönhető a gyártók folyamatos technológiai újításainak, az innovatív megoldásoknak.

Fára emlékeztető, abszolút természetes hatású burkolatok
A gyönyörű, fára emlékeztető, abszolút természetes hatású burkolatokkal meleg természetességet vihetünk bármely élettérbe
Fotó: PORCELANOSA

A fa erezete tökéletes, élethű utánzatban, a kő nem kevésbé szép, a valódit tökéletesen meghazudtoló felületképzéssel jelenhet meg meleg – és hidegburkolatainkon egyaránt, legyen az a fal vagy a padló, de akár még a lépcsők, ajtók, és bármilyen más belsőépítészeti megoldás, melyeken visszaköszönhet a naturalista textúra, anyaghatás, mellyel szintén finom, otthonos, kellemes és egyben időtlen környezetet tudunk kialakítani magunk körül.

6. Régmúlt idők nyomában, avagy a patinás elegancia napjainkban
Ha netalán az időtlen, letisztult stílust mégsem kedveljük, és a modern, kortárs megoldások sem állnak éppen közel a szívünkhöz, akkor is alkothatunk időtálló eleganciát otthonunkban, s vele együtt a fürdőszobában is! Ehhez érdemes a klasszicista korok, vagy az angol viktoriánus kor ízlésvilágát tükröző múltat idéző tárgyakat, anyagokat alkalmaznunk. A rusztikus vagy a vintázs darabok szintén hangsúlyos szerepet vívhatnak ki maguknak, és az egyedi tapéta, Vagy a stílusba illő burkolat szerencsére ma már éppúgy fellelhető és megtalálható a legmodernebb technológiákkal dolgozó gyártók kínálatában is.

Kortárs, gyönyörű míves fürdőszoba burkolat és berendezés
Kortárs, gyönyörű míves fürdőszoba burkolat és berendezés – természetesen a mai kor igényeinek megfelelő gyártási technológiával, magas minőségi elvárás szerint
Fotó: ARGENTA

Ezekhez azután szabadon eldönthetjük, hogy a modern kiegészítőket, csaptelepeket és egyéb fürdőszobai felszereléseket fogjuk-e társítani, vagy inkább maximálisan az adott stílust és kort megidézve, megkeressük a pont hozzá illő, patinás, sárgaréz vagy más egyéb korhű stílust utánzó, mégis mai, és modern szerelvényeket.

7. Karakteres minták bűvöletében
Egyre gyakoribb ma már, hogy kisebb csempézett felületet terveznek, és ezek helyét gyakran markáns, ötletes mintákkal megbolondított tapéták váltják fel. Ugyanakkor a csempe gyártók is észbe kaptak, és ontják szinte évről évre az egyre újabb, egyre különlegesebb mintákat a hidegburkolatok felületén. A geometrikustól az etnikuson át, egészen a fotóhatású természetig bármi visszaköszönhet.

A divatot illetően ma pont annak korát éljük, amikor minden divat: az egészen apró mintástól az önmagában mintás homogén felületeken át egészen az óriási, hatalmas mintákig bármit választhatunk.

Finom, romantikus hatású, önmagában mintás csempék
Finom, romantikus hatású, önmagában mintás csempéket is választhatunk, ha esetleg tartanánk a túl harsány, túl nagy mintáktól
Fotó: PORCELANOSA

A mintákkal azonban érdemes körültekintően bánni, mert optikailag igen sokat képesek változtatni egy adott tér méretein, irányán vagy hangulatán.
Így célszerű ezt okosan megtervezni, és ha bizonytalanok vagyunk, vagy fontos számunkra, hogy otthonunk, élettereink lehetőségeiből a legjobbat kihozzuk, esetleg az adott tér – mint egy kicsi, szűk fürdőszoba, vagy egy sötét, keskeny dolgozósarok – hátrányos tulajdonságait előnyössé varázsoljuk, akkor érdemes profi belsőépítész csapatot megbízni, lehetőleg olyanokat, akik nem csupán megtervezik, de még a kivitelezői munkákat is elvégzik. Ritka manapság ilye komplex szolgáltatást nyújtó vállalkozást találni, azonban a fiatalos, lendületes Yellow Group csapata épp ilyen! Forduljon hozzánk bizalommal!