zléses, hangulatos, modern hálószoba meleg színekkel és kreatív. ágyvég fölötti polcmegoldással
06
aug

Így alakíthatunk ki ideális hálószobát – ahol kellőképpen regenerálódhatunk…

A hálószobánk pontosan az a területe otthonunknak, ami a leginkább tükrözi szokásainkat, egyéniségünket – hiszen az úgynevezett intim szféra, ahová csak kevesek láthatnak be. Afféle szentély is ez – a pihenésé, a feltöltődésé, és természetesen az intimitásé. Éppen ezért kell alaposan megválogatni az ide bekerülő tárgyakat, berendezési elemeket – hogy megannyi funkcióját, és persze kényelmünket is maradéktalanul szolgálhassa.

Amikor az ember egy lakberendezővel, egy belsőépítésszel beszélget, biztosan kicsit hosszabbra nyúlik a beszélgetés, ha a hálószoba megálmodása (is) a feladat. Hiszen ahhoz, hogy a hálószoba maradéktalanul megfeleljen a megrendelő igényeinek, elképzeléseinek, akár több tisztázó beszélgetésre, az illető személyiségének alapos feltérképezésére van szükség ahhoz, hogy biztosan az ő egyéniségéhez, a mindennapi rutinokhoz, szokásokhoz, és persze személyes ízlésvilágukhoz alakíthassa majd ki a hálót.

Modern, világos, légies, mégis természetes hatású hálószoba
Modern, világos, légies, mégis természetes hatású hálószoba, egységes bútor kollekcióval berendezve
Fotó: Mirjan24

Azt azonban ma már egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy hálószobájuk kizárólag az alvásnak adhasson teret – többnyire kapcsolódik ide más funkció is, sok esetben a hálószobában helyezzük el a gardróbot, vagy az otthoni munkához, tanuláshoz szükséges íróasztalt.
Ha ilyen a mi esetünk is, akkor a teret ketté is választhatjuk akár egy paravánnal, egy mutatós, vagy éppen diszkrét függönnyel, de szokás manapság a tár elválasztás oly módon is, hogy a másik funkciót kitöltő teret más falszínnel, esetleg más burkolattal jelölik. Persze, ha elég tágas a hálószoba, akkor erre nem lesz szükség, akkor viszont elég, ha ügyelünk az egységre, a harmóniára – már, ami a bútorokat, a berendezést, és a lakástextileket, kiegészítőket illeti.

Modern, harmonikus, egységes hálószoba és gardrób egyben
Modern, harmonikus, egységes hálószoba és gardrób egyben
Fotó: BÚTOR1.HU

A hálószoba terét illetően egyébként abszolút szabadon engedhetjük a fantáziát: egyedi színekkel, egyedi inspirációkkal gondolkodva, valóban személyre szabhatjuk a teret.

Érdemes a színeket és fényeket is alaposan átgondolva dönteni, ám ne feledkezzünk meg a praktikumról, kényelmünket és mindennapi szokásainkat, kedvteléseinket is figyelembe venni.

A hálószoba legfontosabb eleme minden esetben az ágy, a fekhely – melynek színe, mérete, stílusa függ a lakás összképétől, de leginkább attól, hogy milyen kedvelt kis szokásaink alakultak ki például az elalvás előtt. Ha magas fejvégű ágyban gondolkodunk, és szeretünk sokáig az ágyban még olvasni mielőtt elalszunk, akkor érdemes a kárpitos fejvéggel rendelkező ágyak között keresgélni, melyet egy könnyen tisztítható anyaggal vontak be. Ideális az, ha a háttámla egy fix falhoz kerül, mert ettől nő a biztonságérzetünk.

Ízléses, finom árnyalatok loft hálószobában
Ízléses, finom árnyalatok, kényelmes falhoz állított kárpitos ágy egy loft hangulatú hálószobában
Fotó: OTTHON24.HU

Létezik olyan is, amikor a nagy, hatalmas ágyvégek egyfajta térelválasztóként funkcionálnak, vagy pedig a támla a dekoráció folytatása. A most divatos és praktikus hangszigetelő panelekkel is finomabbá, „puhábbá”, kényelmesebbé válhat a hálószoba. A hangszigetelés és dekoráció itt egy funkcióban jelenik meg.

Hangszigetelő bőrpanelek az ágyvég mögött
Hangszigetelő bőrpanelek az ágyvég mögött, melyek egyúttal a dekoráció szerepét is betöltik
Fotó: OTTHON24.HU

Nagyban képes meghatározni még hálószobánk hangulatát az itt alkalmazott fények minősége, ereje, és mennyisége. Vigyázzunk a mennyezeti lámpákkal ezen helyiségben, mert a felülről érkező fény nem mindig előnyös. A több ágú csillárokat is érdemes kerülni itt, és törekedjünk inkább a szolidabb állólámpák, fali lámpák használatára.

A festett falak helyett „puhább” érzet ad a tapétázott fal, és némileg még hangszigetel is. Mivel a hálószobában az ágy lesz a legnagyobb felület, ezért az ágyneműt, és az ágytakarót is érdemes összehangolni a főbb színekkel, melyek a helyiségben megtalálhatóak.

Hangulatos, színben harmonizáló hálószoba
Hangulatos, színben harmonizáló hálószoba, ügyes polcos megoldással az ágyvégnél
Fotó: Praktiker

Ha a hellyel okosan kell gazdálkodnunk, akár körbe is építhetjük a hálószobát polcokkal, vagy ügyes beugrókat, kisebb-nagyobb tároló tereket alakíthatunk ki.

A hálószoba terét nem célszerű túl zsúfolni, mert akkor félő, hogy nem a pihenést fogja majd szolgálni. Persze, a tárolást meg tudjuk oldani néhány jól megtervezett, akár egyedileg oda terveztetett könyvespolccal, vagy tároló funkciót is magába rejtő kis puffokkal, kispadokkal.
Ám, ha ide terveztük be a hatalmas, mindent elnyelő gardrób szekrényt, akkor is óvatosan: gondoljunk a közlekedésre is! A kényelmes közlekedéshez – hogy jól járható legyen az út az ágyunk és a vele szembe lévő, vagy az ággyal párhuzamosan elhelyezett szekrény között – egy 50-50 centit érdemes meghagyni minimum, ez persze az ágy két-két oldalára is vonatkozik a fal síkjától számítva. Vagyis, fontos, jó esetben az ágyunkat úgy helyezzük el, hogy minden oldalról körül járható legyen.

Ezeket a tippeket megfogadva, már csak néhány szép lakástextil, dekoráció, hangulati elem beszerzéséről kell gondoskodnunk, és íme, meg is született az ideális, stílusunkat, személyiségünket, egyéniségünket hűen tükröző hálószoba – melyet bármely térben, akár még egy kicsi, szűkösnek ítélt tetőtéri padlászobában is könnyedén kialakíthatunk, ügyes térszervezési megoldásokkal!

Kicsiny hálószoba, skandináv stílusban
Kicsiny hálószoba, skandináv stílusban, praktikus, ágy alatti tároló fiókokkal
Fotó: Reblog.hu

A Yellow Group csapatára pedig bizton számíthat – ha a kisebb terekből szeretne nagyobbat, vagy éppen a tágasabb hodályból meghittebb, intimebb hangulatú enteriőrt megálmodni, majd létrehozni…