Nappali
04
dec

A sokoldalú, mindentudó nappali

Lehet médiaszoba, dolgozósarok, játéktér és étkező egyszerre – mégis egységes, mutatós és elegáns minden egyes szeglete. Ilyen egy igazi, sokoldalú, és több funkciós, mai nappali, melynek tervezésekor bizony számtalan dolgot kell mérlegelnünk…

Amikor egy nappali teret kezdünk tervezni, akkor elsősorban a helyiség, a lakás tulajdonosainak életmódjára vagyunk kíváncsiak – kezdi a beszélgetést Bordás Patrik, a Yellow Group társtulajdonosa és szakmai vezetője.

Nagyon lényeges – nem csak a média berendezések – de az egész nappali koncepciójának, berendezésének szempontjából, hogy az ott élők TV-znek-e például és mennyit? Mennyire fontos a zene, a könyvek…

Vagyis, az adott család életében inkább a televízió – vagy a könyvek vannak-e előtérben? Ez nagyon lényeges lesz majd egyrészt a nappali bútorok, másrészt a helyiség funkcióinak megtervezése és kialakítása szempontjából.

Kellemes, tágas, világos nappali tér a Yellow Group szép referencia munkái közül FOTÓ: Yellow Group
Kellemes, tágas, világos nappali tér a Yellow Group szép referencia munkái közül
FOTÓ: Yellow Group

A család szórakozási szokásain túl a legfontosabb talán mégis az, hogy milyen aktívan élnek otthonukban közösségi életet, milyen gyakran fogadnak vendégeket otthonukban. Ehhez mérten kell ugyanis a tereket, a térszervezést megálmodnunk, és persze, a bútorválasztásnál is legalább ilyen fontos már jó előre tudnunk, tisztáznunk a háziakkal ezeket a kérdéseket.
Hiszen nem mindegy, mekkora étkezőasztalra, mekkora kanapéra van szükség… vagy inkább egymással szemberakott szófákat válasszunk a közös beszélgetéshez?

Időnként olyan igényekkel, felkéréssel is találkozunk, mint a nappaliban kialakítani kívánt dolgozósarok. Egyrészt nem mindenki olyan szerencsés, hogy külön dolgozószobát tudjon kialakítani otthonában, másrészt sok esetben nincs is erre szükség: a munkavégzés helye van, hogy csak alkalomszerű, időnkénti, illetve a család szeret még ilyenkor is együtt lenni, nem elkülönülve tevékenykedni, távol a családtagoktól.

IKEA Dolgozószoba
Letisztult, egyszerű otthoni dolgozósarok, otthoni iroda az IKEA kínálatából
FOTÓ: IKEA

Éppen ennek az oka, hogy az elmúlt néhány évtizedben egyre inkább elterjedtek az amerikai típusú nappalik, vagyis az olyan, komplex tereket egy, ám valamiképpen elkülönített funkciójú, egységes közösségi terek, ahol egyaránt helyet kap a vacsora – vagy ebédkészítés, az étkezések, a közös beszélgetések, TV nézés, olvasás, játék, pihenés és olykor még némi otthoni munka is éppúgy.

Vannak, akik arra vágynak, hogy az egységes terek még teljesebben olvadjanak össze egy komplex egységet, tágas, légies, egybefüggő teret alkotva. Erre az esetre kiváló megoldást nyújtanak a mai, innovatív padlóburkolatok –például a sokoldalú vinyl – mellyel akár az egész lakást egységesre tudjuk burkolni, így a burkolatváltások sem fogják megtörni a szép, egybefüggő padló látványát.

Mutatós padlóburkolat
Mutatós, világos padlóburkolat, laminált padló az EGGER gyár széles portfóliójából
FOTÓ: EGGER

Ha pedig szeretnénk a többfunkciós nappali élettéren belül mégis inkább elkülöníteni egymástól az egyes funkciókat, miközben a tér egységes látványának megőrzése is cél marad – akkor ezt az egységes berendezés és anyaghasználat mellett a különböző színek alkalmazásával is megtehetjük. Így jól láthatóan elkülönülhet a játszó zóna az étkező vagy a pihenősaroktól – miközben mégis egységben marad a lakás, a nappali összképe.

Ízléses egyedi nappali
Ízléses, egyedileg tervezett nappali bútorok, nappali szoba Yellow Group referenciáiból válogatva
FOTÓ: Yellow Group

Természetesen a funkciók elkülönítése vagy egységessé tétele mellett éppen olyan lényeges szerep kell, hogy jusson a térszervezésnél azok méreteinek is. Tehát amikor közösségi tereket tervezünk, az egységes nappali-étkező illetve konyharész kialakítása, megtervezése ott kezdődik, hogy először is megnézzük, hogy mekkora helyet vesz majd el a nappali teréből a konyha-étkező.

Meg kell találni az optimális egyensúlyt a konyha – étkező és a nappali blokk között, hiszen egyik sem lehet túl nagy a másik rovására. Ehhez persze a főzés gyakorisága, az otthon töltött étkezések szerepe, időtartama is erősen meghatározó.

Ha mindezt eldöntöttük, és a terek egységének illetve funkciók szerinti elkülönítésének – vagy éppen egységesítésének – igénye is megfogalmazódott bennünk, akkor jön a következő eldöntendő kérdés: ez pedig nem más, mint az anyagok kiválasztása. Milyen legyen a burkolat, miből legyen? Illetve mi kerüljön majd a falakra? Ebben már a praktikus funkciókon túl – mint a gyerekek, vagy a kis kedvenceink megléte – már nagyobb szerep juthat a család személyes ízlésvilágának.

Ha kedveljük a natúr, természetes megoldásokat – akkor ma már azt is megtehetjük, hogy behozzuk úgymond a természetet is a lakásba, a belső terekbe. Ehhez a természetes kőburkolat, vagy a fa meleg otthonos megoldásai kiváló alternatívát nyújtanak. A szép, fahatású textúrákat ma már nem csupán bútorainkon, padlóinkon, hanem akár mint falburkoló, fali dekorációs anyag is megjeleníthetjük.

Rusztikus kőburkolat
Rusztikus kőburkolat a modern, egyedileg kialakított nappaliban, mutatós hangulatfényekkel, színes ledekkel a Yellow Group referenciáiból
FOTÓ: Yellow Group

A kőburkolatok közül is számtalan megoldásból választhatunk, a mostanság divatos gyönyörű, selymes hatású márvány burkolólapokon túl a rusztikusabb, mattabb felületek után a natúr, izgalmas felületeket biztosító terméskő falakig, dekoratív megoldásokig. Ha ezeket kellő ügyességgel, jól eltalált, jól irányított fényekkel világítjuk meg, még izgalmasabb lesz az összhatás, a helyiség hangulata.

Hangulatot és otthonosságot egyébként egy-egy szép falszínnel, illetve dekoratív, design tapétával is könnyedén elérhetünk, de kiemelt szerepe lehet a fényeknek: az ideális nappali fényes, napos – és az izzók is fényesek, hangulatosak.

Általában egy fővilágítást szoktunk kialakítani, és mellé több kiegészítő lámpa kapcsolódik: állólámpa, mennyezeti világítás, az étkező világítása, valamint a kisebb hangulatvilágítások.

Diszkrét fények, vinyl burkolat
Diszkrét, jól elhelyezett fények, világítások és vinyl burkolat a közösségi terekben – a Yellow Group csapatának referencia munkáiból
FOTÓ: Yellow Group

A bútorokat, a nappali berendezését illetően is bátran fordulhatnak hozzánk ügyfeleink, hiszen nem csak konyhabútorok, de nappali bútorok, komplett nappali berendezések tervezésével éppúgy foglalkozunk. Ezek lehetnek akár teljesen egyedi, személyre szabott bútorok – melyeket a fentebb említett olvasási, médiahasználati illetve egyéb igény szerinti funkcióknak, megbízóink életmódjának megfelelően alakítunk ki.

Szép egységet tudunk teremteni otthonunkban a burkolatok mellett egy szép, egybefüggő, egyedileg megálmodott bútorral is, melynek mind a média polc, mind a könyvespolcrendszer, mind pedig a dolgozó sarok is szerves része lehet.

Azonban akár világításról, akár burkolatról, akár egy hosszabb távra tervezett bútorról is legyen szó – mindig azt szoktuk tanácsolni, hogy érdemes olyan megoldásban gondolkodni, olyan színekben, anyagokban és mintákban – amit nem ununk meg egyik napról a másikra.

Semlges színek a közösségi térben
Finom, natúr, semleges árnyalatú burkolatok a közösségi térben – a Yellow Group referenciájából
FOTÓ: Yellow Group

Nem célszerű tehát a kifejezetten erős színvilágú, karakteresebb darabok, anyagmegoldások közül válogatnunk. Kifizetődőbb egy szép, ízléses, de semlegesebb alapot kialakítani, és majd ezt tudjuk a kiegészítőkkel – mint egy –egy izgalmas kisbútor, egy szép lámpa, vagy egy izgalmas dekoratív szőnyeg és más lakástextilek – dekorálni, változatossá, és otthonossá tenni, melynek végeredményként kialakul majd egy nagyon szép, ízléses, és funkcionálisan is jól működő, hozzánk illő, éppen a mi számunkra ideális nappali.

Semleges burkolatok, színes bútorok
Semleges burkolatok a nappaliban, élénk, sárga bútorokkal és lakás kiegészítőkkel kombinálva