Trendek a nagyvilágból 2.0: Orient Expressz – Cél a varázslatos Kelet!
09
aug

Trendek a nagyvilágból 2.0: Orient Expressz – Cél a varázslatos Kelet!

Az orientális stílus, vagy legalábbis annak némely eleme, a lakberendezés egyik alappillére. Az iszlámból származik, és szigorú szabályrendet követ, minták és színek keverednek benne meghatározott rend szerint. Mégis, ebben a rendezett szabálykövetésben rejlik a szépsége – mai, kortárs tereinkben pedig már társíthatjuk számos más stílussal, akár a minimalizmus mellett is szépen érvényesült egy-egy keleti mintás egyedi darab. Nézzük, hogyan csempészhetjük be modern otthonainkba?

Mivel a Keleti, arab lakberendezés szinte egyetlen eleme sem marad üresen, ahogyan a marokkói tárgyak esetében sem – mindenütt izgalmas, szabályozott, apró minták követik egymást, így fekete, hófehér vagy akár natúr, egyszínű falak illetve tárgyak között szépen érvényesül. Ez lehet akár egy keleti mintás szőnyeg, egy különleges szépségű arab függöny, vagy egy mexikói kézműves tárgy, dekoráció.

Keleti mintás szőnyeg
Keleti mintás szőnyeg
Fotó: Nain

Arra azért vigyázzunk, hogy semmit se vigyünk túlzásba, és csak érzéssel, biztos ízléssel keverjünk egymással különböző stílusokat.

Példaként jól jöhetnek az alábbi ötletek…

1. Marokkó – a lényeg a részletekben

Marokkó építészete és belsőépítészete évezredes kulturális és vallási hagyományokra épül. Gyönyörű boltívek, csipkés vasalatok és cirádás ajtók jelennek meg a felületeken, s kétségkívül ezek a legszembetűnőbb építészeti elemei a stílusnak.
A marokkói díszítés a maga aprólékos kidolgozottságával sokunk szívébe belopta magát. Egy egyedileg készített kézműves kis komód, tükör előtti asztalka vagy éjjeliszekrény személyes hangulattal árasztja el a nappalit, előszobát vagy a hálót. A fényes és matt felületek misztikus váltakozása, a minták aprólékos kidolgozottsága és szabályszerű ismétlődése önmagáért beszél. Társítsuk egyszínű felületekkel, letisztult formavilággal és lehetőleg meleg, természetes árnyalatokkal.

A marokkói díszítés alapja az aprólékos kidolgozottság
A marokkói díszítés alapja az aprólékos kidolgozottság
Fotó: Annie Sloan

2. Minimál vagy skandináv fehér bútorok – színes, marokkói csempével

Ha már egyszerűen unjuk a minimál túlzott egyszerűségét, ridegségét, akkor könnyedén vihetünk egy kis egzotikumot, egy kis örök nyarat otthonunk egy-egy helyiségébe. És amíg a nappalit egy mutatós függöny vagy díszpárna teheti különlegessé, addig a konyhát vagy a fürdőt miért is ne díszíthetné egy látványos, színes marokkói csempe? Szerencsére, ma már ezekből is óriási elérhető választék van itthon is, csak győzzük kiválasztani a leginkább hozzánk illőt!

Cementlap, vagy mázas aprócsempe? A lényeg, hogy mintás, sokszínű, ám mégis szabálykövető legyen!
Cementlap, vagy mázas aprócsempe?
A lényeg, hogy mintás, sokszínű, ám mégis szabálykövető legyen!
Fotó: Lakberinfo

3. Mesés keleti hangulat, fényűzően pazar luxusban

Az arab vagy mexikói lakberendezés könnyen átvihető a luxusba, mint stílus – ugyanis a részletgazdag, művészi kidolgozottság mindkettőnek sajátja. A hófehér egy picike természetes fával és egy csipetnyi fekete kontraszttal sokunk kedvence, és bizony nem a skandináv vagy loft enteriőr megoldásokba illik!

Mesés keleti hangulat, fényűzően pazar luxusban
Mesés keleti hangulat, fényűzően pazar luxusban
Fotó: Lakberinfo

A Gordon Stein cég által tervezett, Kaliforniától nem messzire lévő egzotikus villa egy zajtól mentes övezetben kapott helyet, így igazi felüdülést és regenerálódást nyújt az ott élőknek. Casbah Cove a legfényűzőbb lakópark egyik szépsége Palm Desert-ben, és olyannyira Pazar, hogy valódi fafaragásokkal díszítették minden egyes részletét, melynek elvégzésével Marokkóból meghívott kézműveseket bíztak meg. Érdemes ötleteket meríteni, inspirálódni, mind a gyönyörű boltívek, mind pedig a bútorok aprólékosan kidolgozott részletei magukért beszélnek – miközben mégis szellős, modern látványt nyújt az összkép a sok fehérnek és kellemes, természetes fának köszönhetően.

Casbah Cove a legfényűzőbb lakópark egyik szépsége Palm Desert-ben, és olyannyira Pazar, hogy valódi fafaragásokkal díszítették minden egyes részletét
Casbah Cove a legfényűzőbb lakópark egyik szépsége Palm Desert-ben, és olyannyira Pazar, hogy valódi fafaragásokkal díszítették minden egyes részletét
Fotó: Lakberinfo

4. Keleti és perzsa szőnyegek – igazi élettel töltik meg az egyszerű, klasszikus élettereket!

Ez is egy kiváló megoldás, ha szeretjük a klasszikus stílust és a hagyományőrzést, valamint vonzódunk legalább egy kicsit az egzotikumokhoz is. Valószínűleg a közép-ázsiai nomád törzsek kezdhették el a szőnyegek készítését, majd innen terjedt tovább a Közel-Keletre és végül szerte a világban. A kézi csomózású szőnyegek, vagy kelimek (kézi szőttesek) néhány évtizede szinte minden lakásban megtalálhatóak voltak, ma már azonban csak a stílus igazi nagy kedvelőnek otthonában bukkannak fel. Egy ilyen szőnyeg is, a maga kidolgozott részletgazdag mintavilágával abszolút feldobhat egy fehér, világos teret.

Legyen bármilyen egyszerű, hagyományos vagy letisztult az enteriőr, egy ilyen mintás, keleti szőnyeg életet visz bele mindenképpen!
Legyen bármilyen egyszerű, hagyományos vagy letisztult az enteriőr, egy ilyen mintás, keleti szőnyeg életet visz bele mindenképpen!
Fotó: Nain

5. A sokszínű és ellentmondásos Afrika – az afro stílus már évek óta hódít nyugaton is!

Egzotikus, távoli, izgalmas. Afrika egy óriási kontinens, mely telis-tele van változatossággal és ellentmondásokkal is. Számos hatást felfedezhetünk benne, az afrikai stílusú enteriőröket pedig maga a kontinens inspirálja. A kliséket persze jobb elkerülni, és ahhoz hogy valós afrikai stílusú enteriőrt – mely kissé emlékeztet a manapság maximál dizájnként emlegetett trendre – hozzunk létre, nem árt egy kicsit alámerülni Afrika sokszínű világának történelmében. Eközben – és itt az ellent mondás – a nomád puritanizmus is megjelenik benne, hiszen Afrikai egyáltalán nem egységes. Éppúgy sokszínű, mint a mi Európánk, a szavannák forró homokjától kezdve, az egyiptomi vagy mexikói hatások, az arab hangulatú elemek és formák mind-mind fellelhetők.

A sokszínű és ellentmondásos Afrika – az afrostílus már évek óta hódít nyugaton is!
A sokszínű és ellentmondásos Afrika – az afrostílus már évek óta hódít nyugaton is!
Fotó: La Femme

 

A szín – illetve anyaghasználat terén gondolkodjunk földszínekben, valamint a formák is legyenek a természetből eredeztethetők, pl. állatminták, fakérgek, pálmalevélminták, de lehetnek a népies afro stílus motívumai is. Az afrikai törzsek számára a színeknek komoly jelentése van, a számukra természetes és harmonikus sárga, vörös és zöld kombinálása csak a mi szemünknek tűnik vadnak. Jöhetnek a kézzel festett tárgyak, a batikolt minták, az állatbőrök, a zebra illetve zsiráfminták, ezek fekete-fehérben jól illeszkednek a kortárs, modern európai terek látványába.

Használhatunk itt is szőtteseket, kézműves termékeket, de autentikus elem lehet egy kézzel csomózott kötél vagy kézzel faragott, pácolt fából készült kisbútor.

Fekete-fehér zebraminta, sötét ébenfa, kézzel készült tárgyak, földszínek – nagy röviden ezekkel tudjuk otthonunkban megidézni a mesés afrikai hangulatot
Fekete-fehér zebraminta, sötét ébenfa, kézzel készült tárgyak, földszínek – nagy röviden ezekkel tudjuk otthonunkban megidézni a mesés afrikai hangulatot
Fotó: Pinterest

 

Ha Ön is szeretné, ha otthona egzotikumokkal fűszerezett, mégis modern otthon legyen, melyben biztos ízléssel, biztos kézzel került minden apró részlet a helyre, akkor kérheti profik segítségét is: A kreatív és sokoldalú Yellow Group csapata Önnel együtt megálmodja, Önnel együtt tervezi meg új otthonát, hogy abban minden egyes élettér az Ön személyes ízléséhez, vágyaihoz, igényeihez igazodjon.