Spektrum Home – 1Lakás 3Terv – Fodrászat

Az épület külső megjelenése nagy segítségünkre volt az alapstílus kialakításában, ugyanis a homlokzati üvegportálok osztása egy 50-es, 60-as évekbeli amerikai barber shop jelleget idézett fel bennünk. Ennek megfelelően az alkalmazott anyagok közt szerepel fa, tégla, egyszerű csempeburkolat és különböző fém felületek.

A tervezés során egyetlen kötöttség a meglévő fodrász és hajmosó állások megtartása, valamint a továbbra is szükséges recepciós pult és a fodrászüzlet zavartalan működését kiszolgáló helyiségek elhelyezése volt.

Azzal kezdtük a munkát, hogy a teljes belső teret kiürítettük és újra elrendeztük a helyiségeket. Problémaként jelentkezett, hogy a szennyvíz elvezetése az üzlet egyik sarkában volt csak lehetséges. A vizesblokkok helyzetét ez meg is határozta, azonban a fejmosókból elfolyó vizeket így meglehetősen messzire kellett eljuttatni. Megoldásként a szennyvízvezetékeket egy előtétfal mögött rejtettük el, melyek a beépített revíziós nyílásokon keresztül a teljes hosszon tisztíthatók dugulás esetén.

A fodrászat több részre osztható úgy, mint hajvágó rész, várakozó, recepció, hajmosó, pedikűr-manikűr és kiszolgáló helyiségek. A teljes üzletben ez az amerikai jelleg uralkodik, de minden résznél más-más anyag dominál. A recepció téglaburkolatot és egy fa lemezekkel díszített recepciós pultot kapott. A hajmosó falai korai időket idéző fényes csempével vannak burkolva. A pedikűr-manikűr helyiség díszes fa elemekkel tűzdelt, kívül-belül fa falakkal határolt, míg a kiszolgáló helyiségek csak egyszerűen fehérre festettek. A hajvágó rész és a várakozó átmenetet képeznek és központi szerepük miatt szinte az összes anyagot felvonultatják.

Az átalakítást követően a fodrászat könnyen áttekinthető, szellős és barátságos hangulatú lett.