Spektrum Home – 1Lakás 3Terv – Damjanich utca

A Tulajdonos testvérével közösen nagyszüleitől örökölte a lakást. Kérése az volt, hogy mind a ketten tudják használni, méghozzá egy időben. Erre a jelenlegi elrendezés alapján nem adódott lehetőség, mivel a lakásban csak egyetlen lakóhelyiség volt található. A design szempontjából a Tulajdonos leginkább a letisztult formavilágot hirdető modern és minimál stílust részesíti előnyben, illetve külön kiemelte, hogy könnyen takarítható és rendezett tereket szeretne. A lakásban lévő tárgyak közül ragaszkodott a régi kádhoz és a cserépkályhához.

Az átalakítást a teljes belső tér újraosztásával kezdtük. Megszüntettük az összes válaszfalat és kialakítottunk egy, így már nagyobb központi teret, ahol zajlani tud az élet, úgy mint a közös étkezések és társasági programok. A konyhát egybenyitottuk ezzel a térrel, így megoldva annak kötöttségeit. A régi kamra helyén, egy lebegő lépcsőn lehet feljutni az újonnan kialakult galéria szintre, ahol egy háló került kialakításra. A lépcső alatt növények jelenlétével emeljük tovább a tér hangulatát. A lépcsőt tartó fal üvegtéglákkal van áttörve, hogy világosabbá tegye a helyiséget és hogy a fény táplálni tudja a növényeket. A központi térben a maximális komfortérzet érdekében elhelyeztünk egy szófát és egy TV-t is.

Ebből a térből nyílik az újragondolt fürdő, ami helyzetét tekintve nem módosult. A WC immáron egy előtétfalra szerelt, konzolos WC. Szemben, a főfalban lévő falfülke mélysége ki lett bővítve a fürdő falsíkja elé helyezett, beépített szekrénnyel, így a falfülke most már alkalmas egy modernebb fűtést és melegvizet szolgáltató készülék, valamint egy mosógép fogadására. A mosdó és a WC megjelenésében a megtartott és felújított kád stílusához illő.

A nappali megmaradt eredeti méretében. A központi térből közelíthető meg és lezárhatóságának köszönhetően éppúgy használható külön lakóegységként, mint az új galéria, így megoldva a tulajdonosi kívánalmakat. A nappaliban, az ajtó mögé egy, a szoba teljes hosszában végigfutó, nagyméretű gardróbszekrény került, mely a média szekrénynél kiszélesedik, ezáltal alkalmas vállfás ruhák tárolására is. A meglévő cserépkályha felújítva és megtisztítva most már a lakás dísze és szükség esetén használható másodlagos fűtési lehetőségként is.

Az alapelv az egyszerű vonalvezetés, a minimalista stílus és a nagy, szellős terek kialakítása volt. A tervezés során – ahogy mindig – nagy hangsúlyt kapott a kivitelezhetőség. A színeknél a fehér szín dominál, mely hozzá tartozik a stílusunkhoz. A nagy világos felületeket pedig fa textúrával törtük meg és tettük otthonosabbá és szerethetőbbé. Szinte a teljes lakás parketta burkolatot kapott, ezzel is tovább növelve a melegségérzetet. Az álmennyezet játéka a visszaugratások mögé rejtett indirekt fényekkel szintén hozzájárul a hangulat fokozásához úgy a nappaliban, mint az egész lakásban.