Spektrum Home – 1Lakás 3Terv – Angyalföldi ház

A pár egy valódi kincshez jutott a kis ház révén. A beépítés zártsorú és a szabályozás igen szigorú ezen a részen. Az épületnek az átalakítás után is be kellett illenie a meglévő utcaképbe, nem lehetett túllépni a megengedett építménymagasságot sem. Egy további és nagyon fontos körülmény is nehezítette a tervezést, a Tulajdonosok egy korszerűsítési pályázaton nyertek támogatást a felújításhoz, azonban ebben ki volt kötve, hogy a külső teherhordó falak pozíciói nem változhatnak meg, vagyis a földszintet nem bővíthetik.

Ezen információk ismeretében kezdtünk hozzá a tervezéshez és ismét kipucoltuk a belsőt, hogy valami új születhessen. A földszinten megtartottuk az előteret, amit gardróbszekrénnyel bútoroztunk be. Helyet kapott még egy zuhanyzó, WC-vel és egy dolgozó. A fennmaradó területen nappalit, étkezőt és konyhát hoztunk létre. Ezen tér nagy része kétszintes, így a tágasságával feledtetni tudja, hogy egy földszint + tetőtérbeépítéses családi házban vagyunk. A légtérben oldottuk meg a függőleges közlekedést egy lebegő lépcső segítségével.

A tetőtérben gyerekszoba, szülői háló és egy nagyobb fürdő kapott helyet. A felső szint belméreteit nagymértékben meghatározták a már említett szabályozások és a pályázat kikötései. Az utca felől a tető hajlásszögét és az ereszmagasságot meg kellett tartani, figyelni kellett az építménymagasságra vonatkozó követelményekre és a földszinti külső térelhatároló falakat nem lehetett mozdítani. Egyetlen megoldásként a tetőtér kiugratását tartottuk, ami szintén nem lehetett túlzottan nagy, mert akkor leárnyékolta volna a földszinti nyílászárókat, így elvéve a fényt az épülettől.

A teraszt is rendbe hoztuk. Építettünk egy közepes méretű medencét és innen közelíthető meg a pince is.

Az épület stílusa minimalista, melyet fa textúrájú anyagokkal tettünk otthonosabbá. A lebegő lépcső az ipari hatású rozsdamentes acél mellvédtartó oszlopaival szinte uralja a nappali tágas terét, míg a kandalló a teljes földszint dísze. A külső homlokzatok anyagai a festett fehér felületek, a látszóbeton és a fa.

A kezdeti nehézségeken túljutva élvezettel alkottuk meg ezt a kis családi fészket, mely hála a modern építőanyagoknak és a korszerű fűtési, víz- és áramellátási rendszereknek nagyon sokáig ki tudja szolgálni a benne élőket.