Relaxáció, szórakozás és zene
26
jún

Relaxáció, szórakozás és zene

Egy kétgyermekes, fiatal család keresett meg bennünket egy alagsori helyiség hobbi, relaxációs és irodai célokra történő felhasználásának igényével.

A belsőépítészeti tervek elkészítésével kezdtük a munkát; a multifunkciós térnek tartalmaznia kellett egy kis méretű előteret, egy abból nyíló mosdóhelyiséget, egy központi szórakoztató és hobby helyiséget egy pulttal elválasztott dolgozó, illetve borozó résszel, egy szaunát zuhanyzóval és egy tárolót. A végleges belsőépítészeti terv minden apró részletet tartalmazott, így a kivitelezés során pontosan az valósult meg, ami a fotó-realisztikus 3D-s tervben szerepelt.

A bejárattól balra eső terület középbarna, fahatású, vízálló laminált padlót kapott, a jobb oldali terület padlóját pedig nagyméretű hidegburkolat borítja, amely a szauna egyik falán is megjelenik. A teljes területet álmennyezet fedi, ami a központi tér fölött ki lett vágva, ezzel helyet biztosítva az álmennyezet élébe rejtett LED fényeknek.

Relaxáció, szórakozás és zeneA falak és a mennyezet fehér színűek lettek, ezzel is növelve a térérzetet, de a szauna bejárattal szembeni falát barna alapon világos csíkok díszítik, ami kiemeli a felületet. A borozó rész egyik falát téglaburkolattal borítottuk, a házimozi-vetítésekhez használt plasztikus keretet fényes ezüst festékkel vontuk be.

Mivel a helyiség a szennyvízbekötés szintje alatti, szennyvízátemelő berendezéssel oldottuk meg a szennyvízelvezetést, a fűtést pedig síklapú lemezradiátorokkal, de ezek mellett a komplett elektromos hálózatot is ki kellett építenünk. A fények kialakításánál külön kérés volt, hogy a rejtett világítás esetében RGB, azaz színes LED szalagokat használjunk, melyek a hozzájuk tartozó vezérlők segítségével bármilyen színű fényt ki tudnak bocsátani. A LED szalagok mellett a lámpatestek többsége is fényerőszabályzóval ellátott. A bortároló fal és a szauna hidegburkolattal borított fala gipsz anyagú, fénysávos lámpatesttel lett megvilágítva.

Relaxáció, szórakozás és zeneA berendezés – anyaghasználatának és színének köszönhetően – maximálisan harmonizál a hideg- és melegburkolatokkal, valamint a falfelületekkel. A bortárolónak álcázott, tolóajtós szekrényhez több mint 500 db levágott borosüveg-aljat használtunk fel, így téve minél valósághűbbé a megjelenést. Ez a szekrény rejt egy kigördíthető és 2×2 méteres méretre kinyitható, tömör tölgy felületű munkaasztalt is.

A szaunát leválasztó szekrényre helyezett, savmart üvegek éleit LED szalaggal világítottuk meg, az előtérben elrejtettünk egy kis beépített szekrényt, a borosüvegek tárolását pedig falra erősített fahasábokkal oldottuk meg. A borozó részen elhelyezett székek állítható magasságúak, így – amennyiben nem a kör alakú asztalnál használják őket – a pultnál ülve is élvezhető a projektorral kivetített moziélmény.

Relaxáció, szórakozás és zene