Tetőtéri lakásod van? Alakítsd ki ötletesen, rendezd be hatékonyan, és élvezd az egyedi előnyeit!
17
okt

Tetőtér beépítés kreatívan – II. rész Tetőtéri lakásod van? Alakítsd ki ötletesen, rendezd be hatékonyan, és élvezd az egyedi előnyeit!

A szabálytalan alaprajzzal rendelkező, tetőtéri lakrészek esetében szinte mindig szükség van egyedi megoldásokra. Néhány hozzáértő trükk, különleges ötlet mind a tervezés, mind pedig a kivitelezés során – és máris nem érezzük új lakóterünket kényelmetlennek, sőt! A hátrányokat könnyen előnnyé lehet kovácsolni, ha ügyesek vagyunk…

A tetőtéri lakásoknak többnyire szabálytalan tereit, olykor egészen különös, szokatlan alaprajzát belsőépítészeti szempontból is kihívás gazdaságosan, kényelmesen berendezni.
A hangulatos látvány persze magától értetődő: a bújós-zugos kis kuckók, a tetőtablakokon beeső sok napfény, és a látványos, egyedi stílust kölcsönző ferde falak, boltívei illetve a stílusos látszógerendák vitathatatlan előnyei mellett azért persze kihívás is akad bőben, ha szeretnénk gazdaságosan kihasználni a tereket és holt tereket egyaránt.

Fotó: Otthonkommandó

Szerencsére azonban ma már számos olyan ötlet, módszer, és technológia van a piacon illetve a köztudatban, melyekkel könnyedén élhetővé, kényelmessé válik otthonunk a tetőtér ferde síkjai alatt is.

Nézzük ezúttal a főbb kihívásokat – és a rájuk válaszoló praktikus beépítési, berendezési ötleteket, a még kedvezőbb térkihasználás reményében!

1. Szabálytalan terek

Ha egy helyiségben lépcsővel, szintkülönbségekkel illetve ferde falakkal is találkozunk, akkor az otthonteremtés még több tervezést igényel. Egy ferde tetőablakon keresztül persze sokkal több napfény jut majd be a helyiségbe, mint az egyenes falúak esetén, ezért ezeket a napfényes tereket remekül ki tudjak majd használni gyerekszobának, dolgozónak, tanuló saroknak. A ferde falak alá be tudunk építeni szekrényeket, tárolókat, hálónál ágyat, fürdőszoba esetén kádat. Szerencsére ma már a gyártók gondolnak a speciális igények kielégítésére is…

Ravak Avocado kád kis terekben is elfér
A Ravak Avocado kád kis terekben is elfér 150x75cm-es méretével
Fotó: Ravak

 

2. Bájos kis kukckók pihenésre, tárolás a lépcsők alatt?

Mindez adja magát: elvégre miért is ne lehetne olvasósarok, vagy pihenő tér egy ablakfülke alatt, vagy dolgozósarok a lépcsőfeljárónál?
A ferde falsíkokat hkihasználva, azok alá is nyugodtan betervezhetünk egy-két ülő illetve fekvő funkciót, amiket akár el is rejthetünk az avatatlan szemek előtt az intim hangulat megőrzésével, azonban ki is emelhetjük, látványossá is tehetjük őket.

A látszógerendák kiemelése, az eredeti fa hangulata meghitt, kuckós hangulatot varázsol
A látszógerendák kiemelése, az eredeti fa hangulata meghitt, kuckós hangulatot varázsol
Fotó: Octogon

Ugyanígy a lépcső alá is sok mindent tervezhetünk: annak magasságától függően jöhet ide konyhaszekrény, gardrób, gyereksarok vagy kisebb-nagyobb zárt illetve nyitott polcok, tárolók. Érdemes teljesen kihasználni és beépíteni ezt a területet is: drágább, de ebben az esetben nagyon megéri az egyedileg ide terveztetett és gyártatott bútor, hiszen hosszú távon nagy kényelmünkre válik majd a sok hasznos tároló.

Ahol teljes a falmagasság, ott érdemes plafonig beépített szekrényeket tervezni
Ahol teljes a falmagasság, ott érdemes plafonig beépített szekrényeket tervezni
Fotó: Gulyásfa Kft

3. Használjuk ki a teret, a teljes magasságú falakat!

Nagyon sok teret nyerhetünk, ha a falakat a teljes magasságukban és szélességükben kihasználjuk, vagyis bebútorozzuk, bepolcozzuk. Érdemes odafigyelni az ajtók fölötti területekre is, ahová szintén lehet egy fehér, zárt kisebb polcot elhelyezni, a ritkábban használt dolgok, ruhaneműk, ágyneműk, törölközők számára tökéletes hely lehet. A különböző fellépők és kisebb háztartási létrák alkalmazásával tulajdonképpen bármilyen magasságban, valóban minden négyzetcentiméterét ki tudjuk használni lakásunknak.

Fotó: nlc

4. Kapcsoljuk össze kreatívan a különböző tereket, térfunkciókat!

A beltéri üvegfalak, padlótól plafonig érő nyílászárók mind teret tágító hatással rendelkeznek, látványilag összekapcsolják a tereket. De remek térelválasztóként működnek a könyvespolcok is, melyekkel ízlésesen és praktikusan leválaszthatjuk egymástól a nappalit és a hálófülkét. Vagy ha a loft, indusztriál stílus jegyeiben gondolkodunk, akkor a szabadon hagyott téglafalakból is lehet remek pult, látványos térelválasztó.

Fotó: Építészfórum

5. Hasznosítsuk trükkösen minden felületet!

Az étkezőkben újra nagyon divatos mostanában a sarok-ülőgarnitúra, mely egyszerre helytakarékos és praktikus megoldás. Ha a padok teteje felnyitható, abban sok cuccunk helyet kaphat, a ruháktól, cipőktől kezdve a befőttekig – ha épp nincsen speiz. De akár még a fűtőtesteket is tudjuk lerakó felületként használni, ha perforált lemezzel fedjük be őket.

A szakszerűen lefedett fűtőtestek is lehetnek remek tárolók, helyettesíthetik a tetőtérben az ablakpárkányt vagy a polcot is
A szakszerűen lefedett fűtőtestek is lehetnek remek tárolók, helyettesíthetik a tetőtérben az ablakpárkányt vagy a polcot is
Fotó: Korkealaatuinen KORJAUS VALMISTAJALTA

Te is szívesen vennél még további trükköket, személyes felmérés alapján egyedi terveket bútoraid és a berendezés személyre szabott lehetőségeihez? Ha nem tudod, hogyan hozd ki a lehető legtöbbet a tetőtéri lakás minden zeg-zugából, hogy kényelmesen elférjen majd a család – akkor fordulj hozzánk bizalommal:

A Yellow Group kreatív csapatára nem csak a belsőépítészeti tervezés, és a komplett kivitelezés terén számíthatsz, hanem az egyedi bútorok megtervezése, kivitelezése is ugyanúgy a profilunk!