Grandmillenial - ismerd meg az új, mégis felettébb ismerős, múltidéző sikkes eleganciát!
03
okt

Grandmillenial – ismerd meg az új, mégis felettébb ismerős, múltidéző sikkes eleganciát!

Mert mi is valójában a grandmillenial stílus? Tulajdonképpen a régi, hagyományos lakberendezési stílusok újjáéledése, melyet Granny Chic”-nek, azaz “elegáns nagyi stílusnak” is neveznek. Ebből a “grand” szó utal a nagyszülőktől, dédszülőktől átvett stíluselemekre, míg a “millenial” pedig arra az új generációra, akik ismét divatba hoztaák a régmúlt idők csinos báját. Az új enteriőr irányzat tiszteli a múltat, ám egy aprócska csavarral megfűszerezve friss, fiatalos lendülettel tölti meg a látványt. Nézzük a részleteket!

Aki a trendeket követi, az nyilván tudja: a divat állandó körforgásban van, az új trendek, enteriőr trendek is úgy változnak, újulnak meg, hogy visszanyúlnak egy-egy korábbi korszak jellegzetes elemeihez, kiemelve annak főbb stílusjegyeit, melyeket aztán egy egy cseppnyi friss fűszerrel kiegészítve újra lázba tudják hozni vele az egész világot is akár…

Fotó: Human Spaces

 

A grandmillenial esetében ez különösen igaz: ezúttal ugyanis földrajzi helyektől függetlenül inspirálódtak a lakberendezők a különböző évtizedek főbb jellegzetességeiből.

Az amerikaiak a 20-as, 30-as évekből, dédmamáink halljából és tiszta szobáiból merítettek ihletet, az európaiak pedig az 50-es és 60-as évek meghatározó elemeit tekintik a grandmillenial alapjának. Ebből aztán egy nagyon izgalmas, felettébb változatos, sikkes, korhű elegancia jön létre egy kis kortárs csavarral, amelytől egyszerre érezzük biztonságosan ismerősnek, mégis kellőenmainak, frissnek a látványt.

Bár a stílus nem újkeletű - a bűvölet és a népszerűség újbóli megjelenése nagyon is új, friss, és igazából nagyon szerethető, ráadásul még fenntartható is!
Bár a stílus nem újkeletű – a bűvölet és a népszerűség újbóli megjelenése nagyon is új, friss,
és igazából nagyon szerethető, ráadásul még fenntartható is!
Fotó: MyDomaine

 

Nézzük a “Granny Chic” irányzat főbb jellemzőit, és néhány inspirációt arra vonatkozóan, hogy hogyan is viheted be ezt a bájos eklektikát az otthonodba!

1. Örökölt bútorok eklektikája – avagy, régi és új jól megfér itt egymás mellett

Kimondhatjuk, hogy ez a régi-új enteriőr stílus igenis fenntartható: elvégre anyánk, nagymamáink és dédanyáink otthonából származó kényelem érzését foglalja magában – innen ered a „Granny Chic” becenév.

Ez pedig azt jelenti, hogy a felmenőinktől megörökölt bútorok, a maguk nosztalgikus varázsával beleillenek a modern világ letisztultságába. A sima, elegáns padlón és a modern, sötétre festett falak előtt megjelenik például a nagyi régi komódja fodros párnákkal és lámpaernyőkkel, a modern üvegvitrinek polcain pedig újfent Zsolnay és Herendi porcelánok sorakoznak. A Grandmillennial stílus ötvözi tehát az old-school esztétikát a modern hangulattal – és ez nem tűnik el egyhamar.

Fotó: Posh Pennies

2. Főszerepben a lakástextilek: Izgalmas nyomatok, fodrok, hímzések

A Grandmillennial a 20-as évek közepétől a 30-as évek végéig tartó időszak, vagyis dédmamáink otthonos, vintázs romantikáját újfent elhozó lakberendezési irányzat. A grandmillennial-ok vonzódnak a mainstream kultúra által „giccsesen túlzónak” vagy „avíttnak” tartott formatervezési irányzatokhoz – mint a nyomatok, a kézi készítésű fodrok, csipkék, a romantikus porcelántárgyak, vagy a hímzett ágyneműk.

Kézimunkák, fodrok, csipkék, hímzések - a grandmilleniálok újra divatba hozták a régi kézműves értékeket
Kézimunkák, fodrok, csipkék, hímzések – a grandmilleniálok újra divatba hozták a régi kézműves értékeket
Fotó: Layla Grayce

3. Elegáns, glamour elemek, vintázs kiegészítők, múltidéző romantika – s mindez a friss, légies térben?

Na, ez vajon hogy is passzol össze? A sikkes vintázs kiegészítőket jól elbírják a színes vagy a hófehér falak, sőt a terek légiessége is megmaradhat a cicoma ellenére is! És pont ez az a csavar, ami frissé, fiatalossá teszi az enteriőr megjelenését. Ha szereted az eleganciát, a glamour stílus ragyogását, a hagyományőrző romantikát vagy a kortárs printeket – akkor most az a jó hírünk, hogy akár egyazon térben is alkalmazhatod őket! Az eklektikus, mégis sikkes és finom grandmillenial belsőépítészeti irányzat ugyanis kifejezetten megengedő e téren…

Ugye, hogy milyen jól megfér egymás mellett a modern letisztult enteriőr látványa és a korabeli cicoma elemei?
Ugye, hogy milyen jól megfér egymás mellett a modern letisztult enteriőr látványa és a korabeli cicoma elemei?
Fotó: CNN

4. Mély, drámai színek, elegáns bársony

Nos, ezt a vonalat már jól ismerjük: pár éve robbantak be a lakberendezés világába a mély, drámai tónusok, mint a párizsi kék, az éjkék, a smaragdzöld, a burgundi és a viola. Ha elég tágas a nappali fala, akkor akár falszínként, vagy a tapéta színeiben is megjelenhetnek ezek az egyébként nagyon nemes, meghitt, nyugalmat sugalló árnyalatok. Legjobb helyük azonban mégis a kanapé kárpitja (akár át is húzathatod a régi, megörökölt darabot) valamint a sötétítő függönyök, díszpárna huzatok – melyekből az elegáns bársony, plüss változatok lesznek ezúttal a nyerők, pláne, ha már az őszi enteriőr trendek szerint dekorálnál.

A mély színek, a sötét fa bútorok komolyságát üdítően frissíti, ellensúlyozza a sok-sok zöld szobanövény
A mély színek, a sötét fa bútorok komolyságát üdítően frissíti, ellensúlyozza a sok-sok zöld szobanövény

 

Ha szeretnétek az itt látottakhoz hasonlóan trendi, elegáns, harmonikus enteriőr dizájnt, akkor ne habozz segítséget kérni, ha nem vagy biztos benne, hogy mit mivel párosíts!A Grand Chic ugyanis pont az a stílus, amit nagyon egyszerűnek tűnik alkalmazni, ám legalább ilyen könnyű túlzásokba esni a giccs irányába. Mi segítünk megtalálni az arany középutat, és rátok formálni új otthonotok belső tereit: A Yellow Group profi csapatára a tervezéstől egészen a kivitelezés végéig biztosan számíthatsz!