12
szept

Szemezgessünk kicsit a szőlő mellé 2022 őszi enteriőr trendjeinek legjavából is!

Nézzük, mit is hozott el nekünk az idei ősz – a lakberendezési trendek szempontjából? A pandémia válsága után az emberek némiképp másként élnek az otthonaikban, másként használják és élik meg belső tereiket – melyek egyre inkább funkcionálisak, de kellemesebbek, meghittebbek mint korábban. A 2022 őszi enteriőr trendek egyik közös, fő jellemzője a nyugalom, a biztonság, és a meghitt feltöltődésre alkalmas anyagok, színek, és formák használata. De mitől is lesz kellemesebb az otthon töltött időnk az idei őszi-téli szezonban?

Természetesen a funkció is erőteljesen jelen van még mindig, az ősz azonban a lecsendesedés időszaka, így nem csoda, hogy a nyugodt harmonikus környezet megteremtése került most előtérbe – melyet a lágy, organikus formákkal, harmonikus, meleg árnyalatokkal tudunk megteremteni, és persze mindazzal, ami az ismerős biztonságérzetet közvetíti számunkra.

Az ősz azonban a lecsendesdés időszaka, így nem csoda, hogy a nyugodt harmonikus környezet megteremtése került most előtérbe
Az ősz azonban a lecsendesdés időszaka, így nem csoda, hogy a nyugodt harmonikus környezet megteremtése került most előtérbe
Fotó: Decor&Design

 

Mint tudjuk, a trendek mindig a világ társadalmi és szociális helyzetére reagálva alakulnak ki, így a kortárs lakásbelsők, és az alább olvasható enteriőr trendek is a koronavírus-helyzetre reagálva alakultak, fejlődtek.

1. Minimalista és fenntartható bútorok, berendezési tárgyak

A munka és magánélet színtere olykor kis helyen, szorosan egymás mellett kell, hogy helyet kapjon. Éppen ezért a szellős, tágas érzetünket meghagyó-megtartó bútorok alapvetőek. Fontos, hogy ne vegyenek el a kelleténél több közlekedő helyet tőlünk, és anyaghasználatuk is minél természetesebb, minél fenntarthatóbb legyen.

A fenntarthatóság és a kényelem fontos kulcsszavak: az anyagokban is erőteljes visszatérés figyelhető meg a minimalizmushoz és a természetességhez. Nem véletlen, hogy 2022 a környezet- és fenntarthatóság, azaz a tudatosság éve.

A belsőépítészeti és lakberendezési szektor olyan környezetbarát anyagokat javasol, mint az üveg, fa, kő, fém, amelyek nagymértékben testreszabhatók, karaktert és stílust kölcsönöznek otthonunk belső tereinek.

Divat lett az upcycling, egy olyan fenntartható stratégia, amellyel az ember képes új életet, új felhasználási módot adni a padláson vagy a pincében tárolt, és talán rég elfeledett tárgyainak. E holmik új életre keltése kiváló ötletekkel és kreatív megoldásokkal szolgálhat, mind a neves tervezők, mind pedig a hétköznapi tudatos és élelmes emberek számára.

A belsőépítészet és azon belül a bútorok terén is az egyszerűséghez és a természettel való harmóniához való egyre határozottabb visszatérésnek lehetünk tanúi
A belsőépítészet és azon belül a bútorok terén is az egyszerűséghez és a természettel való harmóniához való egyre határozottabb visszatérésnek lehetünk tanúi.
Fotó: Arredare Mondeo

A házak belső terei tehát egyre inkább tükrözik a fenntarthatóság, a kényelem és a dizájn gondolatát: de melyek lesznek 2022 legtrendibb anyagai és színei?

2. Erős egyéniségű, karakteres színek

A 2022-es lakberendezési trendeket jellemző főbb árnyalatok erősek, karakteresek, meghatározóak. Ezek az erőteljes, élénk színek kitűnő kontrasztot alkotnak a semleges és finom tónusokkal, és jól kiegészítik őket.

A szezon egyik fő sztárja az olívazöld. Ez a szín meleg és pihentető légkört teremt, tökéletes olyan környezetben, ahol a domináns elem a fa. Sőt, ez a különleges árnyalat kiválóan passzol az olyan semleges színek mellé is, mint a fehér, a bézs vagy a szürke, élénk ragyogással tölti be a tereket.
Az oliva mellett persze a zöld és a kék egyéb árnyalatai is rendkívül divatosak 2022-ben. Ezek ugyanis olyan színek, melyeknek szinte minden árnyalata megtalálható a természetben is, így képesek nyugalmat és egyfajta jólétet tud közvetíteni. Az olívazöldtől a benzinzöldig, a türkiztől az égszínkéken át az egészen mély, éjsötétkék tónusokig a zöld és kék valamennyi árnyalata tökéletesen mutat mind a modern, minimalista enteriőr kontextusban, mind a hagyományosabb, vidékies otthoni környezetben.
Vagy itt vannak, az erőteljes sárgák mélyebb, lágyabb tónusai, melyek a ragyogó napsütötte életérzést, illetve a vörös és rózsaszín vonzó árnyalatai, melyek egy lágy, semleges alappal kombinálva kellő vitalitást és életerőt hoznak az otthonunkba.
Az élénk színek alkalmazása remek tervezési koncepció lehet letisztult, egyszerű bútorokkal, világos fa(hatású) padlóval, és grafikus mintákkal, nyomatokkal a falakon.

Élénk színek alkalmazásával energizáló, inspiratív és személyre szabott otthoni környezetet alakíthatunk ki, mely visszatükrözi személyiségünket
Élénk színek alkalmazásával energizáló, inspiratív és személyre szabott otthoni környezetet alakíthatunk ki, mely visszatükrözi személyiségünket.
Fotó: New Decor Trend

3. Sötét és szemlélődő terek

Ez az enteriőr trend a bekuckózásról, a külvilág zajától való elszigetelődésről szól, amivel a családok megtanulják kivonni magukat a közösségi médiából és a hétköznapok nyüzsgésének terhei alól, hogy elmélyültebben felkészülhessenek a téli szezonra, és kellően elcsendesedhessenek.

A sötét, elszigetelt terek a mély intimitás és önvizsgálat érzetét keltik.
A bunkerek és a kezdetleges menedékházak robusztus és funkcionális felépítése inspirálta ezt a belső elvonulásra inspiráló belsőépítészeti trendet – a “föld alatti bunker-szerű” terek tökéletes ellenszerei a nagyvárosi nyüzsgés fárasztó zajának.
A formák itt inkább nyersek, szoborszerűek, a design funkcionális, letisztult és kifinomult. Semmi felesleges cicoma!
Ez a trend az olyan igazán meghitt pillanatok színterét teremti meg, amelyeket csak néhány kiválasztott személlyel, a hozzánk igazán közel állókkal osztunk meg.
Ebben az új trendben egyre inkább visszatalálunk a természet egyszerűségéhez, s vele együtt önmagunkhoz. A házigazdák meghitt magányra lelnek a távoli vadonban, és időt szakítanak arra, hogy felnézzenek a csillagokra. Egy kint töltött hideg nap után kellemesen felmelegíti testünket egy tál finom, forró leves…

A jelenlegi, 2022 őszi trendek pedig már előrevetítik azt is, hogy 2023-ban milyen főbb változások lesznek majd a lakberendezés és a belsőépítészet terén
A jelenlegi, 2022 őszi trendek pedig már előrevetítik azt is, hogy 2023-ban milyen főbb változások lesznek majd a lakberendezés és a belsőépítészet terén.
Fotó: MyDomain

4. Bizalmat sugalló árnyalatok

A neutrális, semleges tónusok, mint a szürke és barna melegebb árnyalatai harmonikusan egészítik ki egymást, elősegítve a harmónia érzését, és a bizalmas kommunikációt egymás között az otthonunkban.

Ezek a kifinomult és elegáns árnyalatok jól illenek a modern bútorokhoz és még az olyan elegáns, gazdag, luxus érzetet keltő felületekhez is, mint a bársony, a márvány, vagy a réz. Ez a kombináció meghittséget kölcsönöz még a nyitott elrendezésű élettereknek is, hangulatossá és hívogatóvá téve azokat a kellemes családi vagy baráti összejövetelekhez.

A neutrális árnyalatok melegséghez jól illenek a rusztikus, természetes anyagok, a gömbölyded formák, és az élő zöld növények - ezzel máris természetközelibbé, otthonosabá válik az enteriőr
A neutrális árnyalatok melegséghez jól illenek a rusztikus, természetes anyagok, a gömbölyded formák, és az élő zöld növények – ezzel máris természetközelibbé, otthonosabá válik az enteriőr
Fotó: Modern Living

5. Puha és kényelmes anyagok

A puha, kényelmes anyagok használata kétségkívül előtérbe kerül a 2022-23 őszi-téli szezonban. A puhaság minden esetben kényelmet, ellazulást és nyugalmat közvetít. Sőt, az otthonukat olyan elegáns hellyé teszi, amelyet báj és egyéniség jellemez, egy olyan meghitt és kényelmes menedékké, ahová egy nehéz nap után jóleső érzés lesz hazatérni és bekuckózni.
Ehhez a pihe-puha plédek, gyapjútakarók, a finom plüss és bársony kárpitok, és meleg, puha szőnyegek elengedhetetlenek a hálószobában és a nappaliban egyaránt, hogy mindig kéznél legyenek a hűvösebb napokon.

Puha és kényelmes anyagok
Puha és kényelmes anyagok
Fotó: Sothern Living

6. …és minden, ami kicsit is ismerős, biztonságos

Ez pedig a vintázs dolgok iránti egyre erőteljesebben növekvő érdeklődésünkben rejlik!

A régi tárgyaknak szintei lelkük, karizmájuk van, a történelem részeként tekintünk rájuk. Kapcsolatot teremthetünk általuk az örökkévalósággal, a “valahová tartozás” – érzését adják meg számunkra.

Amikor egy bolhapiacon keresgélve épp rálelünk egy éppen hozzánk illő, bennünket megszólító vintázs lámpára, tükörre vagy fotelre, melyről úgy gondoljuk, pontosan beleillik majd az általunk kedvelt és megálmodott enteriőrbe – az jóval szórakoztatóbb, és izgalmasabb élménye a vásárlásnak, mint egy online webshop fizetés gombját megnyomni a telefonunkon.

Jól tudják ezt a grandmilleniálok is, akik a 20-as, 30-as évek nosztalgiájából merítve hozták létra a sikkes Granny Chic -et, azaz az elegáns nagyi stílust, melyről hamarosan bővebben is beszámolunk Nektek…

A Grandmillenial vagy “Granny Chic” névre hallgató régi-új lakberendezési irányzat tiszteli a múltat, rajong a klasszikus, hagyományos értékekért - majd mindezt egy izgalmas csavarral megfűszerezve egy nagyon is friss, mai enteriőr stílust hoz létre.
A Grandmillenial vagy “Granny Chic” névre hallgató régi-új lakberendezési irányzat tiszteli a múltat,
rajong a klasszikus, hagyományos értékekért – majd mindezt egy izgalmas csavarral megfűszerezve
egy nagyon is friss, mai enteriőr stílust hoz létre.
Fotó: Vouge

A különböző belsőépítészeti irányzatokat, trendeket évezredek óta alkalmazzuk, hogy a bennünket körülvevő esztétikai élmény által belső békére leljünk – gondoljunk csak az ősi kínai feng shui művészetére, ahol a térbeli pozícionálástól függ az energia áramlása, vagy a wabi-sabi-ra, a japánok tökéletlenségében rejlő szépségére, amely már önmagában magába foglalja a belső békét.

Vagy itt vannak az ókori Róma előszeretettel használt földtónusú színei és geometrikus mintái a természet harmóniájának utánzására.
„Egyre több kutatás bizonyítja, hogy otthonunk milyen óriási hatással van nemcsak hangulatunkra, hanem általános egészségi állapotunkra és jólétünkre” – mondta a Vogue-nak Timothy Corrigan, a Timothy Corrigan Inc. belsőépítésze.
Csoda hát, hogy 2022-ben – a világjárvány harmadik egymást követő évében, és a közelünkben dúló háború káros, gazdasági hatásait saját bőrünkön is megtapasztalva – a legfontosabb belsőépítészeti trendek ismét arra irányulnak, hogy érzelmileg megnyugodjunk?

Biztonságot sugalló enteriőr
Biztonságot sugalló enteriőr
Fotó: Castro Lighting

Ha szívesen olvasnál még többet az új belsőépítészeti trendekről, inspiráló megoldásokról, akkor kövesd figyelemmel blogunkat, mert hamarosan újabb lakberendezési stílusokkal, és újdonságokkal érkezünk!

Ha pedig az itt látott stílusok, megoldások közül bármelyiket szívesen megvalósítanátok otthonokban – legyen az akár egy teljes új ház belsőépítészete, vagy csak egy kevés változtatás a jelenlegiben, ahol épp csak egy kicsit stylingolnátok újra a berendezést és a dekorációt – nos, akkor nálunk jó helyen jártok: sokoldalú és kreatív Yellow Group profi csapata a kezdeti tervektől a kivitelezés, a megvalósítás fázisán át egészen az utolsó simításokig, az utolsó dekorációs ötletig mindenben a segítségetekre leszünk!