29
aug

Egyedi, trükkös megoldások a belsőépítészet széles tárházából

Vajon milyen házakat építünk manapság? Mi a divat, mik azok a főbb, jellemző trendek, melyek meghatározzák az építészeti és a belsőépítészeti megoldásainkat? E heti bejegyzésünk témáját napjaink belső tereinek megoldásai adták.

Az anyagok és a színek tekintetében egyre inkább a természetességen van a hangsúly, egyre inkább terjed a műanyagellenes mozgalom, a kézműves termékek. Ami viszont még inkább szembeötlik, ha a mai, kortárs házak és lakások belsőépítészeti megoldásait szemügyre vesszük, az nem más mint a személyre szabhatóság, az egyedi megoldások kivitelezése.

Nézzünk most pár ilyen trendet, illetve megoldást, mely a kortárs enteriőröket a leginkább áthatja, értékes inspirációként szolgálhat az otthonukat most tervezők illetve újratervezők, átalakítók számára.

Kezdünk végre visszatérni a kényelem és az otthonosság felé - miközben személyre szabott megoldásainkkal igyekszünk maximálisan kihasználni a rendelkezésünkre álló teret
Kezdünk végre visszatérni a kényelem és az otthonosság felé – miközben személyre szabott megoldásainkkal igyekszünk maximálisan kihasználni a rendelkezésünkre álló teret
Fotó: Antiona Site

1. Természetesség és átláthatóság az anyagok, a színek, és a formák tekintetében

Csak természetesen! Ez talán az egyik leginkább jellemző trend manapság, ami a lakberendezést és a belsőépítészet megoldásait illeti. Igaz ez mindenre: a színekre, a formákra, az anyagokra. Szerencsére egyre több tervező cseréli le a tömeggyártást a kézműves tárgyakra, aminek legfőbb vonzereje annak egyedisége – hiszen amit kézzel készítenek, abból nem találunk két teljesen egyformát.
Óriási trend – a természetesség mellett – az átlátszóság, az üvegkorlátok, a tágas üvegfelületek egyre gyakoribb használata. Egy hatalmas üvegfallal, térelválasztóval leválasztott nappali vagy étkező tér vizuálisan szépen folytatja, követi a teret, gyönyörűen engedi láttatni a természetes fa illetve kő hatású burkolatokat, berendezési tárgyakat, és a kinti természetet, napfényt – miközben az ételszagok, vagy a szükséges, de kellemetlen háztartási gépek hangjai kívül maradnak a pihenő tértől. Ezek az üvegek persze nem olcsók, már csak azért is, mert minél nagyobb a felülete, annál nehezebb törésállóvá tenni.

 A gyönyörű, nagyméretű, edzett üveg ajtók mögött kintről és bentről is szépen érvényesül az egységes burkolat, ezzel optikailag kitágítva a látóteret
A gyönyörű, nagyméretű, edzett üveg ajtók mögött kintről és bentről is szépen érvényesül az egységes burkolat, ezzel optikailag kitágítva a látóteret
Fotó: Cersanit

2. Egyedi igények és kényelem – mint elsődleges szempontok berendezési tárgyainknál

Ha még egyetlen gondolat erejéig visszakanyarodunk a természetességhez és az egyediséghez, mely már életünk egyre több területén fellelhető – legyen az az étkezés (slow food), a tervezés (slow design) vagy az életmód (slow living) – akkor máris észrevehetünk egy úgynevezett “slow-mozgalmat”, ami a lakberendezés és a belsőépítészet terén annyit tesz, hogy a remekül kinéző, dekoratív ám sokszor igen kényelmetlen dizájnbútorok helyét átveszik a kényelmes, otthonos lakberendezési megoldások.
Előtérbe kerülnek a lekerekített formák, a puhaság, a kényelmes anyagok és szövetek, de az egyedi bútorok és a ránk szabott, praktikus belsőépítészeti megoldások is, amelyek már ténylegesen a mi igényeinkhez, életvitelünkhöz, kényelmi szokásainkhoz igazodnak.

Lépcső alatti tárolóhely
Lépcső alatti tárolóhely
Fotó: Eclisse

A bútorok ráadásul lehetnek többfunkciósak is, és flexibilisek – a maximális térkihasználás jegyében. A gyerekszobába kerülhet például egy fali szerkezetből lenyitható emeletes ágy. A térben álló, egyedileg gyártott polcrendszerben pedig speciális tévétartót is ki tud számunkra alakítani az asztalos, így igény szerint a nappali vagy a háló felé fordíthatjuk a képernyőt.

 Asztalaink is lehetnek lenyithatóak: egyik oldalukon étkező, a másik helyiségből nézve pedig egy merőben más funkcióban dolgozó, tanuló vagy hobbiasztalként is működhet
Asztalaink is lehetnek lenyithatóak: egyik oldalukon étkező, a másik helyiségből nézve pedig egy merőben más funkcióban dolgozó, tanuló vagy hobbiasztalként is működhet
Fotó: ErikaInteriors.blog.hu

3. Elsőre tűnik csak drágának…de közben rengeteget spórolhatunk hosszútávon az okos otthon megoldásokkal!

Napjaink egyik legizgalmasabb belsőépítészeti változását az okos otthonok megjelenése, és elterjedése hozta el a számunkra. Ma már nem ritka, hazánkban sem, hogy egy megbízható számítógépes rendszer fogja össze az otthonunkban a különböző rendszereket, berendezéseket.
Érzékeli a környezetet, hallja, látja, ismeri a belső állapotokat, a hőmérsékletet, a fényviszonyokat, a páratartalmat – és korrigál, beavatkozik ott, ahol kell. Ez egy korszerű és komplett lakásmegoldást jelent, ahol berendezési tárgyaink és kommunikációs eszközeink egymással komplex rendszerben együttműködve segítik az életünket, teszik könnyebbé, egyszerűbbé a mindennapjainkat.
Nekünk egyre kevesebb apróságra kell így odafigyelnünk, mert amit csak lehet, ma már automatizálhatunk. Eldönthetjük például, mikor húzódjanak fel reggel maguktól a redőnyök, mikor kapcsoljon be a kávéfőző, milyen zenére ébredjünk, de be tudjuk állÍtani az optimális hőmérsékletet, páratartalmat is a lakásban, amit a napszakokhoz, illetve aktuális tevékenységünkhöz igazíthatunk, és ami akár helyiségenként eltérő is lehet (pl. alváshoz a hálószobában, vagy a ritkábban használt helyiségekben nem fontos annyira fűtenünk, mint ott, ahol hosszabb távon tartózkodunk, ülünk, vagy fürdünk.)
Megrémülni pedig egy ilyen “futurisztikusnak tűnő” megoldástól semmi okunk nincsen, hiszen ha megbízható, hozzáértő szakemberek végzik el a telepítést és a beállításokat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jól fog működni a rendszer és nekünk csak az lesz a dolgunk, hogy használjuk azt.

Az okos otthon megoldások már mindenki számára elérhetőek
Az okos otthon megoldások már mindenki számára elérhetőek
Fotó: Smartzilla

4. Játszhatunk a szintekkel és a térben eltolt funkciókkal: a süllyesztett terek megoldásai tökéletesek erre…

Nagy divat mostanában, főleg az amerikai konyhával ellátott házak, lakások esetében oly módon elválasztani, elszeparálni egymástól a különböző tér funkciókat, hogy azokat a térben egymáshoz képest eltoljuk, egy-egy lépcső szinttel alacsonyabbra vagy magasabbra építjük.
Aki szeretné elválasztani, mégis egy légtérben tudni otthona fontos funkcióit, mint a nappali szórakozásra, pihenésre, közösségi együttlétre alkalmas zónája vagy a főzés és az étkezés funkciók – akkor falak nélkül, a szintek eltolásával könnyűszerrel megteheti ezt.
Ennek a megoldásnak -mint mindennek – természetesen vannak előnyei és hátrányai is. Hátránya, hogy elegendő térrel kell rendelkezni hozzá, mert különben “nem adja jól ki magát”. Magát a süllyesztett részt is megfelelő méretűre érdemes meghagyni, különben nagyon furcsán hat majd, és még bezártság-érzetet is okozhat. Ha kellően tágas tér áll a rendelkezésünkre, akkor viszont kellőképpen képes kiemelni a szobát, a tereket, és a tágas, nagyméretű nappali zóna ellenére mégis kuckós, meghitt pihenő sarkokat varázsolhatunk ezzel a megoldással, falak nélkül, meghagyva az élettér szellős, légies, könnyed atmoszféráját.

 Gyakori, hogy a pihenősarok, a nappali rész kerül a süllyesztett tér középpontjába, a konyha és az étkező funkciók pedig egy lépcsőnyivel magasabbra kerülnek.
Gyakori, hogy a pihenősarok, a nappali rész kerül a süllyesztett tér középpontjába, a konyha és az étkező funkciók pedig egy lépcsőnyivel magasabbra kerülnek.
Fotó: Femina

5. És végül, de nem utolsósorban: dekoráljunk élő növényekkel! Avagy, bemutatkoznak az élő növényfalak!

Napjaink belsőépítészeti trendjei egyre inkább a természetes megoldások felé fordulnak – illetve a természet buja szépségét ötvözik az ízlésesen megtervezett, épített megoldásokkal. A fával, fa hatású anyagokkal és terméskővel, márvánnyal burkolt falak után illetve mellett itt vannak az úgynevezett élő-falak, melyek röviden leegyszerűsítve azt jelentik, amikor a növényeinket, a kisebb cserepes zöld futókat egymás mellé rendezett sorokba a falra függesztve helyezzük el. Rajtunk múlik, hogy mekkora területet és hol tervezünk meg így, akár a konyhától a fürdőig az egész lakást telepakolhatjuk növényekkel – csak utána győzzük is gondozni őket. Természetesen a nappaliban illetve a közösségi terek napfényes, tágas enteriőrjében mutatnak a legszebben.

Az egybefüggő, zöld növényfalakkal azonnal élővé és frissé varázsolhatjuk az enteriőrt - nem véletlenül a zöld szín az egyik trend színünk az idén: egyszerre nyugtat, frissít, és remek hátteret nyújt bármely bútorunknak, berendezési tárgyunknak.
Az egybefüggő, zöld növényfalakkal azonnal élővé és frissé varázsolhatjuk az enteriőrt – nem véletlenül a zöld szín az egyik trend színünk az idén: egyszerre nyugtat, frissít, és remek hátteret nyújt bármely bútorunknak, berendezési tárgyunknak.
Fotó: Lakáskultúra (InteriorPark Stuttgart)

Ha tetszenek az itt látott belsőépítészeti ötletek, megoldások, ugyanakkor nem tudod, nálatok melyik és hogyan lenne a leginkább kivitelezhető, akkor az a legjobb, ha olyan komplexen dolgozó szakemberekre bízod, akik egyszerre foglalkoznak a tervezéssel, dizájnnal és a kivitelezéssel is.

A Yellow Group kreatív, lendületes csapatára a belsőépítészeti tervezés, a komplett kivitelezés mellett még a dekorációk kiválasztásban, összehangolásban, valamint a terek enteriőr styling megoldásaiban is nyugodtan számíthatsz.