A konyha és a fürdőszoba praktikus, kézre eső kialakítása sosem könnyű… hát még egy kislakásban, ahol extrán kicsi minden tér!
15
aug

Kislakások, nagy ötletek – II. rész

Mint minden kis alapterületű helyiségben, úgy a kicsiny konyhában és pláne fürdőben kell nagyon tudatosnak lenni a tervezésnél – ha azt szeretnénk, hogy minden szükséges funkció helyet kapjon és mellette még egy kényelmes, élhető tér is megmaradjon. Következő tippjeinkkel most ebben igyekszünk segíteni…

Mielőtt hozzákezdünk egy garzon teljes felújításához, érdemes egy alapos tervet készíteni. Lehetőleg minél tökéletesebbet, minél precízebbet – mintha csak egy jacht-on dolgoznánk… ahol ugye minden négyzetcentiméter számít…

Cikkünkben ezúttal a kislakások két legnagyobb kihívást jelentő helyiségével, a konyha és a fürdőszoba berendezésével foglalkozunk. Nézzük, miként varázsolhatunk itt az adottságainkhoz mérten a lehető legtöbb férőhelyet, és optikailag is szellősebbnek, tágasabbnak tűnő tereket!

1. Többfunkciós gépek

Különösen a konyha, de még a fürdőszoba esetében is érdemes elgondolkodni a többfunkciós gépek lehetőségében, amiket ma már könnyűszerrel a bútorba épített megoldásként is megtervezhetünk. A kis lakások aprócska fürdőszobájába érdemes egy kombinált mosó-és szárítógépre beruházni, hiszen itt – mivel a lakás egyéb helyiségei sem túl tágasak – különösen nehézkes a szárítás, pláne, ha még teraszunk, erkélyünk sincsen.
A konyha esetében is célszerű bútorba vagy a pult alá épített hűtőt választani, így ugyanis fölötte máris nyertünk egy 60 cm mély munkalapot. Sőt, a megfelelő szigetelést alkalmazva akár még a sütőt is fölé építhetjük.
A sütő és mikro esetében tudunk ma már találni olyan kombinált készüléket is, mely ezt a két funkciót egyesíti magában – ezzel minimum egy, de akár két polcnyi helyet is megspóroltunk a kis konyhánkban!

Többfunkciós és beépített gépek a konyhában
Többfunkciós és beépített gépek a konyhában
Fotó: Femina

2. Konyhaszigetnek álcázott étkezőpult

Egy garzon vagy panellakás kis konyhájában szinte luxus egy hagyományos méretű étkezőasztallal csökkenteni az amúgy is szűkös férőhelyünket. Egy asztal ugyanis legalább 80 cm helyigénnyel bír – hogy kihúzhassuk alóla a széket a leüléshez. Ehelyett remek megoldás a konyhasziget hatású, többnyire a konyhapult folytatásaként kialakított úgymond „félsziget” kialakítása étkezőnek. Mivel itt a pult magasságában folytatódik az étkezőnk, a 90 cm-es pultmagasság miatt magasabb, úgynevezett fél-bárszékeket érdemes ide beszerezni, hogy ergonómiailag is kényelmes helyünk legyen. A világos, fényes frontok pedig optikailag növelik majd a térérzetünket.

A fal mellé épített pult, konyha-félsziget remekül helyettesítheti egy kis lakásban az étkezőasztalt
A fal mellé épített pult, konyha-félsziget remekül helyettesítheti egy kis lakásban az étkezőasztalt
Fotó: mystery.deminasi.com

3. Legyünk tudatosak a konyhabútor és a tárolóhelyek megtervezésénél!

Minél kisebb a férőhelyünk, annál tudatosabban kell megterveznünk bútorainkat, különös tekintettel a tárolókapacitás maximalizálására. Érdemes egyenes konyhában gondolkodnunk, elkerülve a sarkokat, ahol nehézkesebb optimális tárolóhelyet kialakítani kis alapterületen (a nagy helyigényű, speciális vasalatok miatt). Az egyenes konyhabútor kis konyha esetén tehát jobb választás, és minden alsó tárolóba terveztessünk be fiókokat, még a lábazatba is! Mindenképp legyen felső szekrénysor is a tányéroknak és a poharaknak – bármilyen nagy divat is manapság ennek az elhagyása – de a kislakás-tulajdonosok számára minden polc, minden tárolóhely különös érték. Akár plafonig is beépíttethetjük konyhánkat: a legfelső polcos rekeszeket ugyan már csak kislétráról fogjuk elérni, azonban itt lesz lehetőségünk tárolni majd azokat a ritkábban használt holmikat – mint például a szerszámok, fenyődíszek, vagy egyéb szezonális tárgyak és ruhaneműk, melyeknek – különösen egy kislakásban – okoz nagy fejtörést a lakáson belüli elhelyezése.

Legyünk tudatosak a konyhabútor és a tárolóhelyek megtervezésénél!
Legyünk tudatosak a konyhabútor és a tárolóhelyek megtervezésénél!
Fotó: Shutterstock

4. Ügyes trükkökkel a konyhapultunkon is több hely marad!

Jóval több szabad felületünk marad a pulton, ha kihúzható munkafelületet terveztetünk. Illetve akkor is, ha mosogatónk nem csepptálcás, hanem a fölötte lévő szekrénybe terveztetjük be a csepegtető vasalatot. Ha nem főzünk túl gyakran, vagy többnyire egyszerűbb fogásokat készítünk, akkor a négyes főzőlap helyett tökéletes elég a kettes dominólap is.

Több helyünk marad eszközeinknek a pulton, ha kihúzható munkafelületet terveztetünk
Több helyünk marad eszközeinknek a pulton, ha kihúzható munkafelületet terveztetünk
Fotó: Homeinfo

5. Világos, fényes, áttetsző felületek

Nem csak a konyha, de a fürdőszoba is hálás lesz ezzel a dizájn-megoldással! A különböző térfunkciókat egy áttetsző üvegajtóval is leválaszthatjuk, sőt akár még vakablakokat is vágathatunk, hogy még több legyen a helyiségbe bejövő fény – amit a nagy tükrök, tükröződő felületek hálásan visszavernek, így optikailag még tágasabb, légies lesz a belső tér. A fürdőszoba burkolatainál – különösen, ha nincs a helyiségen ablak – a hófehér helyett inkább tört fehér, vagy melegebb bézs tónusokat válasszunk, melyet kiegészíthetünk natúr fa- vagy kőhatású textúrákkal és meleg fényekkel az otthonosabb, meghittebb hatás kedvéért.

Világos, fényes, áttetsző felületek növelik a térérzetet
Világos, fényes, áttetsző felületek növelik a térérzetet
Fotó: koopertins.com

6. A kis fürdőbe is befér bármi – ha jól helyezzük el

A kis lakások tulajdonosai többnyire nem is mernek kádban gondolkodni, mindig a zuhanyzó mellett döntenek, általában az ötszögletű, vagy a negyed köríves, helytakarékos kabinok mellett maradva. Pedig nyugodtan betervezhetünk kádat is, ha annak helyét okosan tervezzük meg a térben. A párhuzamos elrendezés nem rossz, egy kisebb egyenes kádat, ha téglalap alakú a fürdő alapterülete nyugodtan bevállalhatunk, illetve több gyártónak is van egyedi, aszimmetrikus kád megoldása kifejezetten kicsi, panelfürdőszobákra tervezve! Mosdót is választhatunk ilyet, de ha inkább az egyenes mosdó mellett döntenénk, akkor a 40 cm mély egyenes mosdók közül válasszunk.

Ami pedig a szanitereket illeti – olyan WC –t keressünk, amely nem lóg be zavaróan a térbe.
Monoblokkos WC ideális mérete kis fürdőszobába a 66-68 cm, ha pedig fali változatot szeretnénk, akkor az 52-54 cm-es modellek között nézegessünk. Ha különös, speciális adottsággal rendelkezik a helyiség, akkor egy sarokba szerelhető WC is jó megoldás lehet.

Aszimmetrikus helyett egy fal mellé állított egyes kád is jó megoldás egy áttetsző zuhanyparavánnal
Aszimmetrikus helyett egy fal mellé állított egyes kád is jó megoldás egy áttetsző zuhanyparavánnal
Fotó: Homeinfo

7. És mi legyen a mosógéppel?

A kislakás, és benne a kis terű fürdőszoba legnagyobb átka: a mosógép elhelyezése. Kisfürdőbe célszerű 45 cm-es mélységű mosógépet vásárolnunk, hiszen nem szabad elfeledkeznünk a mögötte futó csövek helyigényéről sem! Az elöltöltős gépek fölé asztalossal terveztethetünk egyedi polcokat, tárolót is. Ha kicsit több helyünk van, akkor a kombinált, mosdó – és szárító funkciót egyben ellátó gépek szerencsés megoldásnak bizonyulhatnak, pláne hogy a szárító is sok teret igényel. Kislakásokban, ahol nagy a belmagasság, érdemes a fregolit a mennyezetre szereltetni. Ha a WC-ben nem fér be külön kézmosó, akkor választhatunk ide egy praktikus, monoblokkos szanitert is, melybe mini kézmosót rejtettek a gyártók.

A bútorba épített, színében is beleillő mosógép szépen mutat, miközben nem vesz el a térből – ahogy a dobogós megoldásokkal is értékes helyet nyerhetünk.
A bútorba épített, színében is beleillő mosógép szépen mutat, miközben nem vesz el a térből – ahogy a dobogós megoldásokkal is értékes helyet nyerhetünk.
Fotó: Kuffer

A kislakások konyháinak és fürdőszobáinak berendezése – mint látjátok – nem kis feladat, és számos tervezést, utánajárást, olykor kifejezetten oda tervezett megoldásokat, egyedi bútorokat igényel. Ebben mi mind otthon vagyunk!

A Yellow Group kreatív, lendületes csapatára a komplett belsőépítészeti tervezés, kivitelezés, sőt az egyedi bútorok megtervezése is legyártatása során is bizton számíthatsz.