Az 5 legszerethetőbb konyhatrend 2022-re
11
ápr

Az 5 legszerethetőbb konyhatrend 2022-re

Az elmúlt két évben bizony a pandémia hatása a lakberendezés és azon belül a konyha tervezés, konyha trendek terén is jelentős nyomott hagyott. A számos változás közül az egyik, hogy a konyhánk – még az eddigieknél is erőteljesebb – központi helyet foglal el az otthonunkban, éppen ezért meghittebbé, otthonosabbá, barátságosabbá válik majd számunkra. Nézzük, milyen új irányokkal, milyen újításokkal nézünk szembe a 2022-es konyha trendek kapcsán!

Noha már a tavalyi év is bőven hozott újításokat konyhafronton (is) – az idei esztendő is igencsak bővelkedik az újításokban. Viszlát, szögletes, éles, hegyes formák, színtelen, letisztult felületek! Az idén üdvözölhetjük végre a színeket, a természetes fa anyagokat, és sokunk örömére eljött az ívelt, kerekded formák ideje!
Vagyis, a lakás többi helyiségéhez illően, a konyha enteriőr is végre barátságosabbá, szerethetőbbé, ismerősebbé válik majd számunkra.

Színes, mázas csempék, antikolt hatású csaptelepek, felső sor nélküli konyhaszekrény
Színes, mázas csempék, antikolt hatású csaptelepek, felső sor nélküli konyhaszekrény megoldások mutatják az utat egy otthonosabb, barátságosabb kortárs konyha felé
Fotó: Marazzi

Ebben pedig nem csak az újra fénykorát érő vintázs vagy retro stílusok felelevenedése, hanem sok új modern, kortárs megoldás, innováció is elősegíti ma már – elvégre az optimizmus és a jókedv elérése a cél, hogy minden eddiginél jobban érezzük magunkat az otthonunkban.

Nézzük, milyen pozitív kicsengésű újdonságokkal találkozhatunk 2022-ben konyha fronton?

1. Meghittebbé és hagyományosabbá válnak konyhánk színei, anyagai

A modern, neutrális, hűvös színeket, illetve az utóbbi évben divatos drámai, sötét tónusokat mára felváltották a klasszikusabb, hagyományosabb, mediterrán elemek. A gránitot és a márványt egyre színesebb, melegebb hatású változatokban láthatjuk majd, és kombinálhatjuk, vagy akár fel is válthatjuk a jóval meghittebb látványt nyújtó fa felületekkel. A fa anyagok mellé pedig a finomabb lazúrok, és az élénk színek is visszatérnek!

Meghittebbé és hagyományosabbá válnak konyhánk színei, anyagai
Meghittebbé és hagyományosabbá válnak konyhánk színei, anyagai
Fotó: Colore

Ma már a konyhánk egyre inkább tükrözi a saját ízlésünket (a magazinok és katalógusok modern álomvilága helyett). A hófehér és a fényes minimál front elemek háttérbe szorulásával egyre több fából készült, festett bútorral találkozhatunk ismét. Ami pedig a teljesen fehér konyhákat illeti – még azok is maradnak, egy kis változtatással: ez pedig nem más, mint a rétegzett színek. Trend lesz a piszkosfehér, és a fehér szürkésebb, törtebb, vagyis élhetőbb árnyalatai. Az előttünk álló években egy jóval kifinomultabb stílus lép elő, egy lazább, lazúrosabb látvány uralkodik majd, mely előszeretettel alkalmazza a nyersfát, a lágyabb színeket miközben kiemeli a textúrákat is.

Lazúros valódi fa bútorok, festett fából készült berendezési elemek a modern városi konyhabútoron
Lazúros valódi fa bútorok, festett fából készült berendezési elemek leginkább a vintázs vagy vidéki stílusú konyha enteriőröket jellemzik – azonban a modern városi konyhabútor családokon is egyre gyakrabban láthatunk ilyeneket
Fotó: Peronda FS

2. A hófehér, szürke, fekete bútorokat felváltják idén a színes szekrénysorok

Ugyan a fekete nem fog eltűnni az előrejelzések szerint – a különösen, ami a csaptelepeket, fogantyúkat, lábakat, illetve a különböző divatos tálakat és edényeket illeti –a bútorok tekintetében azonban újra előtérbe kerülnek a színek!
Ariana Cesa – a Benjamin Moore világhírű festékcég fejlesztési részlegének egyik vezetője szerint is a konyha tulajdonosok mára sokkal bevállalósabbak lettek, mint a korábbi években. Ennek köszönhetően egyre több tengerészkék, bordó vagy épp narancs konyhát láthatunk, de a füstösebb színek, a bézs és a zöld, sőt a világoskék is divatosak lesznek a konyhabútorok és a burkolatok tekintetében egyaránt.

A hófehér, szürke, fekete bútorokat felváltják idén a színes szekrénysorok
A hófehér, szürke, fekete bútorokat felváltják idén a színes szekrénysorok
Fotó: Pastorelli

3. Lélegző konyhák?

Ez is az új konyhatrendek egyike, de vajon mit is jelent ez? Nos, a sok üveg és áttetsző anyag használaton túl leginkább azt, amit már mi is egyre több magazin is katalógus lapjain láthatunk – hogy a felső szekrénysorok kezdenek eltűnni, helyettük maximum egy-két nyitott polc veszi át a szerepet, de olykor semmi. Így kétségkívül szellősebb, légiesebb lesz az élettér, azonban a tárolás szempontjából – legalábbis első látásra – nehezebb dolguk lesz azoknak, akik rendszeresen főznek, és napi szinten használják a konyhát. Ám ezt is kompenzálhatjuk: az optimalizált, és egyre nagyobb térkihasználással bíró alsószekrények, és konyhaszigetek – tároló funkcióival. A praktikus beépíthető tárolók és fiókrendszerezők mellett mindennek meglesz a maga helye, és nem uralkodik el majd a káosz a konyhádban.

Szellős, légies lesz a konyha a felső szekrénysor elhagyásával – a tárolás megoldására pedig több más mód is ígérkezik
Szellős, légies lesz a konyha a felső szekrénysor elhagyásával – a tárolás megoldására pedig több más mód is ígérkezik
Fotó: Rearson Design Group

4. Lágy, íves és gömbölyödő formák

Szinte terápiás hatással vannak ránk a gömbölyded, lágy, íves vonalak és formák – hiszen a természet organikus megjelenéseit juttatják eszünkbe. A kemény, éles sarkok helyett a lágyan ívelt vonalakon csak úgy siklik a tekintet, ami szemünkre, pszichénkre is egyaránt pozitív hatással van. Jöhetnek tehát a boltívek, a henger formájú oszlopmegoldások, és úgy általában mindenütt a lágyuló vonalak – mint az íves konyhapultok, reggelizők, konyhasziget megoldások.

Az íves, gömbölyded, vagy kerekedő formák egyre több helyütt megjelennek
Az íves, gömbölyded, vagy kerekedő formák egyre több helyütt megjelennek: pultokon, étkezőasztalokon, székeken, foteleken, lámpabúrákon, kanapékon egyaránt találkozhatunk velük
Fotó: Ragno

5. Főszerepben a világítás

A jó megvilágítás persze minden lakásban és különösen a konyha terén kulcsfontosságú, és eddig is erős spotokkal vagy LED-sorokkal világítottuk meg a konyhát, legfőként a munkalap és főzőlap területeit. Az idei lakberendezési trendek esetében azonban ez még kiemeltebbé válik majd – az alapvilágítás mellett ugyanis egyre hangsúlyosabb szerepet kap a közvetett világítás, egyre gyakrabban találkozunk majd a szekrényekbe, fiókokba, vagy a különböző benyílókba rejted LED-világítással, ezek közül akár színes megoldásokat is választhatunk.
Ami még szintén egy látványos újdonság, az az – egyébként is színes és napfényes – konyha dizájn részévé váló óriási csillárok, dizájnlámpák megjelenése.

A túlméretezett, absztrakt formájú lámpabúrák és lámpa kreációk
A túlméretezett, absztrakt formájú lámpabúrák és lámpa kreációk nem csak fényárban úsztatják majd az egész helyiséget – de látványelemnek sem utolsók!
Fotó: Pastorelli

Új konyhát tervezel, vagy csak szeretnéd egy kicsit felfrissíteni a régit? Akár csak a konyha, a konyhabútor akár a komplett ház vagy lakás belsőépítészeti tervezésében, sőt a kivitelezésében is számíthatsz ránk:

A Yellow Group kreatív csapata segít megtalálni és megvalósítani mindenki számára az egyedi, személyre szabott megoldásokat, az egyedi, kortalan és fenntartható otthonteremtés jegyében!