Lakberendezés 2022: szemléletváltás, új irányok, avagy, a pandémia hatásai a belsőépítészetre
04
ápr

Lakberendezés 2022: szemléletváltás, új irányok, avagy, a pandémia hatásai a belsőépítészetre

A világjárvány átalakította az életünket, s ezzel egyidejűleg új funkciókkal, új színekkel bővültek ki otthonaink is. Idén talán minden eddiginél jobban alakítja a belsőépítészet trendjeit a természet utáni vágy, a pozitív gondolatok megerősítése, és a személyes tér megteremtésének az igénye is. Korábban már írunk a trendekről – most pedig az új irányokról, filozófiákról lesz szó a lakberendezés terén.

Hiszen a pandémia nagyon is sajátos filozófiát teremtett, egészen új irányok határozzák meg a belsőépítészeti trendeket. Azok, akik most alakítják ki, vagy újítják fel otthonaikat, elsősorban a terek hangulata szerint válogatják ki annak színeit és berendezését. Az új funkciók integrálása mellett az egyik legfontosabb, hogy otthonunk hívogató és barátságos legyen, derűt sugározzon.

A világjárvány átalakította az életünket, s ezzel egyidejűleg új funkciókkal, új színekkel bővültek ki otthonaink is
A pandémia hatása hogy új irányok határozzák meg a belsőépítészeti trendeket is.
Fotó: Pastorelli

Nézzük, mikre lesz szükségünk ehhez?

1. Üdítő színek

A 2022-es év színének kikiáltott Very Pery mellett – ha jobban megnézzük az idei palettát, akkor elmondhatjuk, talán sosem volt még ilyen fontos, a természethez fűződő viszonyunk, mint most!
A nyugodt, harmonikus légkört – amelyre vágyunk – nagyban segítik a természetből vett árnyalatok, melyekkel egyébként ösztönösen igyekszünk körülvenni magunkat. A zöld egyértelműen az év egyik erős színe lesz, de a többi natúr tónus és a sok természetes fa anyag, felület, és a légy kövek textúrái is mind-mind hívogató és barátságos légkört teremtenek, a több szín együttese pedig vidám és derűs összhatással örvendeztet meg bennünket.

Ösztönösen a természet megnyugtató, harmonikus színeivel igyekszünk körülvenni magunkat a belső terekben is
Ösztönösen a természet megnyugtató, harmonikus színeivel igyekszünk körülvenni magunkat a belső terekben is
Fotó: Pastorelli

2. Természetes anyagok

A környezettudatos szemléletnek hála, egyre többen keressük a gyorsan amortizálódó tárgyak, bútorok helyett a hosszú élettartammal bíró megoldásokat. Szerencsére ma már rengeteg gyönyörű, időtálló anyagból válogathatunk, melyek java része még teljesen természetes is: a fa, a bambusz, a sizál, a gyapjú, a kerámia és a természetes kövek változatos felületei, természetes melegsége harmonikus élettereket eredményeznek, ahogy a rengeteg szobanövény, a zöld szín reneszánsza, és még megannyi más, a természetből vett anyag, megoldás és inspiráció is.

Természetes anyagok – mint a nád, bambusz, rattan vagy sizál berendezési tárgyak mellett a burkolatok terén is a természetes anyagok és textúrákat keressük
Természetes anyagok – mint a nád, bambusz, rattan vagy sizál berendezési tárgyak mellett
a burkolatok terén is a természetes anyagok és textúrákat keressük
Fotó: Casalgrande

A hideg, neutrális színeket is egyre inkább felváltják a meleg és természetes árnyalatok, melyekkel meghittebb, melegebb hangulatot áraszt az enteriőr.

A hideg, neutrális színeket is egyre inkább felváltják a meleg és természetes árnyalatok, melyekkel meghittebb, melegebb hangulatot áraszt az enteriőr.
A hideg, neutrális színeket is egyre inkább felváltják a meleg és természetes árnyalatok, melyekkel meghittebb, melegebb hangulatot áraszt az enteriőr.
Fotó: Ragno

3. Fenntarthatóság, újrahasznosítás, DIY

Földünk és az utánunk jövő generációk számára tudatosan keressük és kutatjuk azokat a megoldásokat, melyekkel védeni, óvni tudjuk bolygónkat. Ilyenek az újrahasznosított anyagokból készült textilek, ruhaneműk, a természetes alapanyagokból előállított padlók, a lebomló termékek, a környezetbarát anyagok használata. Sőt, nem csak hogy újrahasznosítunk: de az egyes, kidobásra szánt tárgyaknak is egyre komolyabb szerepet szánunk a lakáson belül. Így lesz többek között az egykori létránkból könyvespolc, a bőröndből dohányzóasztal vagy éjjeliszekrény, illetve nagyon sok tárgyunk kaphat új életet és funkciót, ha hirtelen lábakat vagy kerekeket kap. A nagyi régi tonett székeit is újrafesthetjük, átlakkozhatjuk, és gyönyörű vintázs stílus burkolatokat és kiegészítőket találunk mellé a mai gyártók kortárs kínálatából is.

A fenntarthatóság és az újrahasznosítás komoly hívószó lett a lakberendezésben
A fenntarthatóság és az újrahasznosítás komoly hívószó lett a lakberendezésben – egyre többen fordulunk a kézzel készített tárgyak, az újrahasznosított alapsanyagok és a vintage bútorok felé
Fotó: Peronda FS

4. Barátságosabb környezet

Lekerekített formák, harmonikus színek, vidám, derűt sugárzó enteriőr megoldások hódítanak teret a belsőépítészet és a lakberendezés világában. Ehhez jól jönnek a vidám színek mellett az ismerős minták, az az erőteljes, szigorú szögletes vonalak helyett a lágyabb, ívesebb, lekerekített formák – amik a Pinterest egyik, idei felmérése szerint különösen az X generációra hatnak sokkal megnyugtatóbban. Jöhet a vintázs, a retró – a számunkra már ismerős és kedves megoldások, vagy a játékos, vidám formák és színek, – vagyis tulajdonképpen minden, ami csak jobb kedvre derít bennünket, hogy optimistábban tekintsünk az ellőttünk álló jövőbe.

Mivel egyre több időt töltünk otthonunk négy fala közt, így a rideg minimál helyett a terek barátságosabb atmoszférájára, kellemes színeire törekszünk
Mivel egyre több időt töltünk otthonunk négy fala közt, így a rideg minimál helyett a terek barátságosabb atmoszférájára, kellemes színeire törekszünk, kedves és szerethető formákkal igyekszünk körülvenni magunkat
Fotó: Pastorelli

5. Zöldellő szigetek

Főként a kert nélküli lakásokban hódít igazán ez a trend, melynek lényege, hogy rengeteg zöld szobanövénnyel vesszük körül magunkat. Kisebb lakásokban főleg cserepes virágokat, vagy fűszernövényeket tudunk tartani, míg a nagyobb területű enteriőrbe betervezhetünk akár világítással felszerelt zöld növényfalat is. A kaspókat érdemes a berendezés többi eleméhez, árnyalatához igazítani, de a vidám, egymástól teljesen eltérő kaspók vagy vázák is üde színfoltot, jókedvet varázsolhatnak a helyiségbe. Mindegy, melyik verziót választjuk – az biztos, hogy a növények jelenléte, színe, és hangulata nyugtatóan hat az idegrendszerünkre, pszichénkre, hangulatunkra, és még a levegő minőségét, a lakás páratartalmát is kedvezően befolyásolja.

A kert nélküli lakásokban rengeteg zöld szobanövénnyel vesszük körül magunkat
A kert nélküli lakásokban rengeteg zöld szobanövénnyel vesszük körül magunkat.
Fotó: Peronda FS

6. All in – azaz minden egyben?

A korlátozott térben való bezártság mindenképpen megköveteli, hogy az egyes helyiségek egyszerre több funkciót is ellássanak. Lakásunknak egyszerre kell lennie az otthonunknak, a munkahelyünknek és az edzőtermünknek is akár – de az étterem és a kocsma színtere is kell legyen, vagyis minden egyben. A megfelelő óvatossággal azért mára már fogadhatunk vendégeket, rokonokat, de be kell építenünk olyan praktikus és kényelmünket szolgáló részleteket is, ami talán ez eddig teljességgel elképzelhetetlen volt – például az edzőpark, vagy az otthoni iroda állandósult színtere. Vagyis, az ma már a legkevesebb, hogy egy nappali-étkező térben egyszerre főzni, olvasni vagy dolgozni lehessen. Ugyanakkor az intim tereknek is kellően meghittnek, és sokoldalúnak kell lennie, de fontos a transzparencia, az átláthatóság is, amit manapság leginkább a kortárs üveg felületekkel tudunk megvalósítani – melynek nagy előnye, hogy ne teszi bezárttá, fénytelenné a helyiséget.

Eddig is jellemzők voltak a kortárs enteriőrök esetében a többfunkciós terek – ám az „egyben, de mégis külön” megoldás értéke most még inkább felértékelődött…
Eddig is jellemzők voltak a kortárs enteriőrök esetében a többfunkciós terek – ám az „egyben, de mégis külön” megoldás értéke most még inkább felértékelődött…
Fotó: Lakberinfo

7. Saját kis szentély

A kötelező home office, és az ehhez kényszerűen alkalmazkodó életterek következményeképp még tovább nőtt a hálószoba, vagy a saját személyes kis kuckó, egy saját kis szentély jelentősége. Nem véletlen, hogy ösztönösen is fokozni szeretnénk ennek a térnek az intimitását, a meghittségét.
Ezt a nyugalmat árasztó földszínekkel, a gömbölyded formákkal, a természetes anyagokkal és textúrákkal tudjuk elősegíteni. Amit érdemes kerülni, azok a nagy minták, a túl harsány színek, vagy a végletekig letisztult, szögletes, túl modern megoldások, mert ezektől inkább rideg, mintsem intim és barátságos lesz a személyes tér atmoszférája.

Akár a fürdőszoba is teret adhat némi magányra, az énidő és a feltöltődés jegyében
Akár a fürdőszoba is teret adhat némi magányra, az énidő és a feltöltődés jegyében – tervezzük hát meg ennek jegyében berendezést!
Fotó: Casalgrande

A berendezésnél érdemes különös figyelmet fordítanunk a tárolásra, arra, hogy mindennek legyen egy saját helye – hiszen a rendetlenség, a káosz idegessé, zavarttá, nyomottá tesz, és minden esetben zavarja a kikapcsolódást. A fürdőszoba berendezése során is arra törekszünk személyes, szobaszerű legyen az élettér, ahol a SPA hangulathoz és a relaxációhoz hozzájárulnak a meghitt hangulatfények, a természetes kő vagy fa textúrák használata, egy-két szobanövény, és – ha elfér – akkor egy kis fotel vagy asztalka a helyiségben.

Ha erre nincs helyed, tered – viszont a nappaliból vagy az előszobából le tudsz választani magadnak egy kis saját olvasósarkot, akkor ez is szuper megoldás lehet!

A Hyggekrog – avagy, Hyggekuckó, magyarul elvonulásra alkalmas saját kis tér, vagy pihenősarok
A Hyggekrog – avagy, Hyggekuckó, magyarul elvonulásra alkalmas saját kis tér, vagy pihenősarok – egyre több mai lakásban lesz megfigyelhető – függetlenül annak méretétől és stílusától
Fotó: MiCasa

Szereted a környezetedet, és számodra is fontos a természetesség, de a stílusos, trendi megoldások, újszerű egyedi ötletek legalább ennyire? Akkor fordulj hozzánk bizalommal:

A Yellow Group kreatív csapata segít megtalálni mindenkihez az egyedi, személyre szabott megoldásokat az egyedi, kortalan és fenntartható otthonteremtés jegyében!