Hogyan változik, újul meg a minimál stílus 2022-ben?
28
márc

Hogyan változik, újul meg a minimál stílus 2022-ben?

A minimalizmus, mint enteriőr trend lassan már egy évtizede tartja magát. Eleinte úgy láttuk, ez a túlzottan steril stílus már eltűnőfélben van, de ha jobban megnézzük, inkább csak egy kis átalakuláson, vérfrissítésen megy keresztül. De vajon miként változik meg 2022-ben a minimalizmus az otthonainkban, élettereinkben?

A minimalista stílust jól ismerjük, sokunk otthona ma is ilyen: semleges, neutrális színek, melyek egymással jól passzolnak, világos, fényes felületek, zárt tárolók, sok-sok fehér egy csipet sötétebb árnyalattal – és mindannyiunk kedvencei, a bézsek, a szürkék. Zárt tárolók, polcok, szekrények rejtik el kedvenc, csakis ránk jellemző tárgyainkat, ezért többen élettelennek, sivárnak látják a szögletes és végletekig letisztult minimalista enteriőrök világát.
De hogyan változik meg mindez napjainkban? Milyen megújuláson megy keresztül a minimalizmus, a minimál stílus?

1. Tudatos és fenntartható megoldások

2022-ben a minimalizmus új értelmet nyer azzal, hogy elveti a túlzásokat, a túlzó pazarlást, az impulzusszerű költekezéseket – helyette az időtlen megoldásokat mutatva, a tudatos és megfontolt vásárlás elveire ösztönöz. A kevesebb több elve talán most még inkább igaz, mint valaha: legyen az élettér, négyzetméter, bútor, textil, vagy lakáskiegészítő. Fontos, hogy megfontoltabban éljünk, környezetünkre jobban odafigyelve, és részesítsünk előnyben mindent, ami fenntartható, természetközeli és multifunkcionális.

2022-ben továbbra is nagy hangsúlyt kap a fenntarthatóság a lakberendezésben is
2022-ben továbbra is nagy hangsúlyt kap a fenntarthatóság – és ezt a lakberendezés terén is érvényesíthetjük
Fotó: DODO HOME

2. Megjelent az organikus minimál: a természetes anyagok és színek a minimál enteriőrökbe is beköltöznek

A minimalista terek letisztultsága, simasága, egyszerűsége továbbra is hódít, ahogy a tiszta, sallangmentes szobák, enteriőrök is. Újabban azonban a természetes anyagok és színek a minimál stílusú enteriőrökbe is beköltöztek – így a természetes fa, illetve fa hatású padlók és bútorok és kő vagy beton textúrájú hátfalak vagy járólapok mellett teret hódítottak maguknak az organikus formák is. Előtérbe kerültek a levélminták, a lekerekített bútorok, a természetes farönk vagy más organikus elem , mint kiegészítő.

Megjelent az organikus minimál: a természetes anyagok és színek a minimál enteriőrökbe is beköltöznek
Megjelent az organikus minimál: a természetes anyagok és színek a minimál enteriőrökbe is beköltöznek
Fotó: DODO HOME

Ez persze nem is csoda: elvégre, amikor hazatérünk otthonunk nyugalmába, nem a rideg tereket, hanem harmóniát, melegséget, kényelmet szeretnénk érezni. Erre pedig tökéletesek a természet anyagai, színei és formái. Ha pedig mindezt a kortárs modern minimalizmus sallangmentes letisztultságával, rendezettségével párosítjuk, akkor egy igazán nyugtató, kellemes, pihentető élettér vesz majd körül bennünket.
Használjunk tehát bátran organikus anyagokat, válasszunk minimál nappalinkba is nyugodt szívvel néhány rattan vagy bambusz kisbútort, kőből faragott tárgyat, kézműves dekorációt!

A rattan vagy bambusz az organikus minimál stílus egyik meghatározó anyaga
A rattan vagy bambusz az organikus minimál stílus egyik meghatározó anyaga
Fotó: TeakHome Design

3. Az új luxus: a valódi

Az egyszerűséget is érdemes olykor felturbózni egy kis luxushatással, eleganciával, nemességgel! A szigorú éleket és vonalakat ötvözzük bátran merész, egyedi darabokkal! 2022-ben már a tervezők is jól tudják, hogy a modern luxus közel se azonos a pazarlással, sokkal inkább a minőségi anyagokat, a kifinomult felületi megmunkálást jelenti.
A fenntartható környezet kialakításakor a személyes törődés, és a magas minőség kerül előtérbe – fókuszba helyezik a hagyományos építészeti megoldásokat, újra divatba jön a kézművesség, a valódi anyagok alkalmazása.

Terjed a tömörfa bútorok és padlók használata
A natúr, természetes textúrák szépsége egyre több helyen jelenik meg:
egyre inkább elterjed a tömörfa bútorok és padlók használata.
Fotó: faipar.hu

4. Meleg fényekkel, barátságos fényszínekkel meghitt hangulatot teremthetünk

Nem csupán a fények, de a napfényes színek is melegséget és derűs atmoszférát varázsolnak! 2022-ben hódít majd többek között a „Sunny Chic” megoldás is – ennek jegyében a sárga, a szürke és a fehér kombinálásával dobhatod fel az otthonodat vagy az irodádat. Ehhez nyugodtan lehet használni a geometriai alakzatok mellett csíkokat, foltokat és absztrakt mintát is, de a klasszikusabb megoldásokkal is jól mutat.

Meleg fényekkel, barátságos fényszínekkel meghitt hangulatot teremthetünk
Meleg fényekkel, barátságos fényszínekkel meghitt hangulatot teremthetünk
Fotó: Getty Images

A melegséget, meghitt hangulatot azonban kétségkívül a jól megtervezett világítással érhetjük el. Alkalmazzunk meleg fényforrásokat, környezettudatos LED világítások ötletes és jól kialakított kombinációt! Ha meleg súrló fénnyel alulról vagy oldalról világítunk meg egy-egy tárgyat vagy sarkot, akkor kellően hívogatóvá tehetjük azt. A mennyezeti lámpák erre a célra nem a legjobbak, sokkal meghittebb egy diszkrét meleg fényű ledcsík például a bútor alatt, vagy egy jól elhelyezett állólámpa meghitt fénye.

Led csíkok a mennyezeti világításban
Led csíkok használata a mennyezeti világítás kialakításában
Fotó: merchomme.shop

Fontos tehát, hogy az otthonunk egy hangulatos, pihentető, és mindenekelőtt funkcionális térré váljon – azaz: a minimál dizájn sem öncélú, hanem az élhető, fenntartható és harmonikus megoldásokat nyújtsa számunkra.

Nappalink berendezésénél mindig legyen elsődleges szempont a kényelem megteremtése, de a modern megoldások mellett törekedjünk a természetes anyagok és formák nyújtotta harmóniára is. Bútoraink és belsőépítészeti megoldásaink alkalmazkodjanak személyes igényeinkhez, életstílusunkhoz, ha kell, akkor válasszuk a fenntartható, kisebb élettereket és a többfunkciós megoldásokat.
Teremtsünk hétköznapi luxust a természetes, valódi anyagok, a minőségi kivitelezés és a meghitt hangulat megteremtésével 2022-ben minimál stílusban berendezett otthonainkban is.

Természetes anyagok használata a meghittség és otthonosság megteremtéséhez
Természetes anyagok használata a meghittség és otthonosság megteremtéséhez.
Fotó: HOMELook

Szereted a minimalista enteriőr megoldásokat? Szívesen terveztetnél továbbra is ebben a stílusban, a modern belsőépítészet jegyében? Akkor fordulj hozzánk bizalommal:
A Yellow Group kreatív csapata segít megtalálni mindenkihez az egyedi, személyre szabott megoldásokat – ötvözve a minimál trendet az egyéni stílussal, és azokkal az izgalmas kis fűszerekkel, melyekkel életterünk maivá és egyben kortalanná válik. 2022-ben is bármiben számíthatsz ránk, ami a belsőépítészet világát és a lakberendezést illeti!