Az év enteriőr színei 2022 – új, drámai tónusok
14
márc

Az év enteriőr színei 2022 – új, drámai tónusok

Otthonunk megtervezésének első és talán a legfontosabb részei mindig a színek. Az árnyalatok, a tónusok, a minták. Egy enteriőr színpalettájának eldöntése sok esetben még a stílus meghatározását is meg szokta előzni, hiszen a színek mindenkiben hangulatot és érzéseket keltenek. Hatnak ránk, minden színnek megvan a maga pszichológiája, hatása – nem véletlen, hogy a trendszakértők miért is azokat a bizonyos árnyalatokat választják meg egy adott év színének. Színes trendsorozatunk első részében a természet inspirálta árnyalatokat néztük meg, most viszont utazzunk drámaibb, extravagánsabb vizek – akarom mondani – színek felé…

Színes ajánlónk, összeállításunk második részében 2022 mélyebb, drámaibb árnyalatait, extra színújdonságait vesszük górcső alá – hiszen nem mindenki a natúr árnyalatokat, neutrális színeket kedveli. Illetve, mindenkinek eljön az életében az az időszak, amikor szeretne valami kis extrát, látványosat. A sötétebb, mélyebb színek karaktert adnak belső tereinknek: néhány évvel ezelőtt a fenyőzöld volt ez a különleges árnyalat, amit gyakorta láthattunk kiemelt falakon, bársonykanapék vagy függönyök anyagain. A tavalyi év a szürke hátterek és burkolatok éve volt, egy szürke fal elé helyezett színes (pláne sárga) bútorral berendezett szobáért voltunk oda a legtöbben.

Egy szép betonszürke háttér, vagy burkolat még mindig, továbbra is telitalálat
Egy szép betonszürke háttér, vagy burkolat még mindig, továbbra is telitalálat
Fotó: gettyimages

Egy szép, életteli színnel, vagy egy drámaian mély tónussal – akár csak egyetlen falon, vagy néhány bútoron, lakástexileken megjelenítve – különleges kisugárzást adhatunk az enteriőrnek.

Nézzük, milyen különleges árnyalatokkal színezhetünk háttereket, emelhetünk ki falakat, egyedi részleteket az idén!

1. Romantikus Violet – ha szeretjük az intenzív, drámai színeket

A lila elég megosztó szín tud lenni – vagy nagyon vonzódunk hozzá, vagy egyáltalán nem kedveljük, idegesít minket. Egy biztos: a lila 2022-ben ismét hódít! A romantikus Violet árnyalatával egy nagyon különleges, finom titokzatosságot vihetünk belső tereinkbe.
A lila – és különösen ez a klasszikus Violet árnyalat – nagyszerű párja lehet sok más színnek, társíthatjuk feketével, fehérrel, tört bézsekkel, krémszínekkel, szürkékkel, de akár még sárgával és babarózsaszínnel is. A lila egy igazán előkelő szín.

Egy romantikus lilát bárhol és bármikor bevethetünk – falak, tapéták, lakástextilek, bútorok, kiegészítők formájában
Egy romantikus lilát bárhol és bármikor bevethetünk – falak, tapéták, lakástextilek, bútorok, kiegészítők formájában mind szuper, kinek-kinek vérmérséklete szerint
Fotó: Femina

2. Incardanine – egy igazán kellemes, finom, nem hivalkodó, őszies vörös

Amikor a vörösre gondolunk, mindenkinek a tüzes, energikus, élénk, talán túlságosan is agresszív piros árnyalatai jutnak az eszébe. Pedig a vörösnek is – ahogy minden színnek – vannak szolídabb, visszafogottabb, letisztultabb megjelenés formái is.
Ilyen például az idei év egyik nagy felefedezettje: az Incardanine kellemes vörös árnyalata 2022 egyik legkülönlegesebb színe. Annak ellenére, hogy egy sötétebb tónust láthatunk, mégis nagyon szenvedélyes és életteli árnyalat. Kiválóan passzol kontrasztos alapszínekkel, feketékkel, szürkékkel, a fehér melegebb árnyalataival, de a bézsek, drappok és olivák is remekül mutatnak majd mellette.

Egy különleges vörös árnyalat az Incardanine, mely egyszerre szolid és szenvedélyes
Egy különleges vörös árnyalat az Incardanine, mely egyszerre szolid és szenvedélyes
Fotó: Femina

3. Nád – ugyan egy természetes árnyalat, ám a drámai terek kitűnő vászna lehet

A nád árnyalata (Poli-Farbe Platinum nád (N30) egy igazán szerethető trend lehet, egy kellemes alapszín, amiből ki tudunk hozni egészen visszafogott, organikus minimál vagy akár merész és drámai enteriőr megoldásokat is akár, függően attól, hogy mivel párosítjuk!
De hogy miért éppen a nád lesz az idei évünk egyik jellemző, kedvelt alapszíne?
Az elmúlt másfél évünk példa nélküli volt, s ez bizony az élet minden területén éreztette hatását.
A hosszú, bezárt hónapok után mindenki igyekezett kiszabadulni, menekülni a természetbe, visszatérni a természetes megoldások felé. Majd azóta is töretlenül keressük a természet színeit, árnyalatait formáit, és ezeket igyekszünk behozni a négy fal közé.
A nád árnyalata pedig pontosan egy ilyen szín: harmonikus, megnyugtató, természetközeli. Már csak ránézve és a nevét kimondva látjuk a halljuk lágy susogását a szélben, látjuk finoman hullámzó mozgását.
Abszolút megnyugtató és kellemes szín, melyet tényleg szinte bármivel jól kombinálhatunk. Remek alapot szolgál a természetes anyagok használatához, mint a fonott, a rattan vagy a bambusz kisbútorok, kiegészítők.

A Nád árnyalata natúr, de feketével, sötét színekkel extravagáns és akár még drámai is lehet az összhatás
A Nád árnyalata natúr, de feketével, sötét színekkel extravagáns és akár még drámai is lehet az összhatás
Fotó: gettyimages

4. És végül, de nem utolsósorban: a legnagyobb újdonság, 2022 év színe, a Very Peri

A Very Peri (Pantone 17-3938) fantázianévre keresztelt izgalmas liláskék a Pantone intézet által kreált új árnyalat, mely egy igen dinamikus liláskék árnyalat, melyről a cég sajtóközleményében azt olvashatjuk: „az erőt adó keverék”, mely arra ösztönöz bennünket, hogy merjünk és cselekedjünk, amint sikerült kilépnünk a kihívásokkal teli téli szezonból.

A legnagyobb újdonság, 2022 év színe, a Very Peri
A legnagyobb újdonság, 2022 év színe, a Very Peri
Fotó: Pantone Institue

A kékek melankolikus, ám nyugtató tulajdonságait is magába foglaló, ugyanakkor a lilás-vöröses tónusok energiáját is hordozó Very Peri vidám, örömteli hozzáállást, dinamikus jelenlétet sugall, bátorságra és kreativitásra ösztönöz.

Az év Pantone színe tükrözi korunk nehezebb, átalakulás előtt álló időszakát, és ennek az átalakulásnak a hírnöke – hiszen két elsődleges színből alkot valami egészen mást, merőben újat.

Very Peri – az ide, 2022 év ütős újdonsága, mely egyszerre hoz izgalmat és nyugodt atmoszférát is az enteriőrbe
Very Peri – az ide, 2022 év ütős újdonsága, mely egyszerre hoz izgalmat és nyugodt atmoszférát is az enteriőrbe
Fotó: Vernici Rioverde

És hogy miként alkalmazhatjuk ezt a különleges, forradalmin új árnyalatot az otthonainkban?

Ne féljünk a szokatlan színtársításoktól, illesszük ezt az átütő árnyalatot új, modern terekbe. Jól illik akár a klasszikus, akár a high-tech stílushoz, megoldásokhoz: a kékes-lilás képernyőfényre, digitális kultúránk rohamos fejlődésére, átalakulására is asszociáló árnyalat igazán sokoldalú, számos felülethez, anyaghoz, textúrához kiválóan illeszkedik.

Ugyanakkor a természetközeliség, és maga a természet is megjelenik bene, hisz még a nevét is egy egészen kicsi, aprócska virágról kapta, mely Közép- és Dél-Európában, valamint Ázsia néhány részén honos.

A „Very Peri” egy aprócska kis virág, a színe azonban mégis nagyon vibrál és kitűnik – ettől olyan különleges
A „Very Peri” egy aprócska kis virág, a színe azonban mégis nagyon vibrál és kitűnik – ettől olyan különleges
Fotó: Cocina Integral

Szeretnél Te is ragyogó, élénk színeket, egyedi formákat, sajátos, csak Rád jellemző stílust az otthonotokba? Akkor fordulj hozzánk bizalommal:

A Yellow Group kreatív csapata segít megtalálni mindenkihez az egyedi, személyre szabott megoldásokat – mint a büdzsé, mind az egyéni stílus és életvitel szempontjából! Legyen az stílus, hangulat, praktikum, vagy éppen a megfelelő árnyalatok eltalálása – bármiben számíthatsz ránk, ami a belsőépítészet világát és a lakberendezést illeti!