Az év enteriőr színei 2022 - természet inspirálta árnyalatok
28
febr

Az év enteriőr színei 2022 – természet inspirálta árnyalatok

Otthonunk berendezésének megtervezésekor nem elegendő stílusokban és formákban gondolkodnunk, hiszen egy adott enteriőr jó atmoszférájának megteremtéséhez elengedhetetlenek a színek is. Lakásunk egy üres vászon, legalábbis addig, amíg meg ne töltjük azt színekkel, mintákkal, látvánnyal. Nézzük, milyen újdonságokkal találkozhatunk az idén, mivel frissíthetjük fel kedvenc árnyalatainkat, kiegészítő színeinket belső környezetünkben? Cikksorozatunk első részében azt a 6 különleges, finom árnyalatot mutatjuk be, melyeket a zöld erdők, mezők, a fák levelei, rügyei, vagy a ragyogó reggeli napfény inspirált!

Összeállításunkban 2022 év színeiből is elsőként most azokat mutatjuk, melyekkel még közelebb hozhatjuk a természetet – ez ugyanis korunk emberének egyik legfőbb alapszükséglete, főleg, ha nagyvárosban élünk.

Noha mindenkinek nyilvánvalóan megvannak a kedvenc színei, kombinációi, melyekkel szívesen vesszük körül magunkat – azonban nem árt időnként kicsit frissíteni, újragondolni ezt a palettát.

Nem árt szétnézni olykor az éppen aktuális trendek között sem, hiszen az év divatszínei nem csak szép, hanem többnyire aktuális, a jelenlegi társadalmi helyzetet, vagy a világban történt változásokat, hangulatot szimbolizálják.

A színtervezők és trendeket diktálók által megálmodott 2022-es színpaletta is kifejezetten megnyugtató, harmonikus – nézzük is most meg az idei év legtrendibb lakásszíneit!

1. Breakfast Room Green – a vidám zöld étkezők, konyhák de akár hálószobák ideális színe

A Breakfast Room Green egy kellemes, visszafogott, mégis üdítő látványt nyújtó pasztellzöld árnyalat, melyet a reggeliző tér színének neveztek el. A nap első étkezésére kialakított, általában keleti fekvésű szobákról kapta a nevét, így különösen szép látványt nyújt a hajnali fényben. Élénk napsütésben és hangulatos gyertyafényben is éppen úgy kellemes és üde marad, miközben egyáltalán nem harsány, nem bántja a szemet.
Önmagában alkalmazva is szépen mutat a falakon, lakástextileken, de kombinálhatjuk meleg fa textúrákkal, fehérrel vagy natúr árnyalatokkal is, minden esetben egyfajta üde természetes hatást érhetünk el vele.

Breakfast Room Green
Breakfast Room Green
Fotó: Farrow&Ball

2. Babouche – az életteli teli napsárgával még a legszürkébb reggeleinket is feldobhatjuk!

A Babouche napsárga egy eredetileg szintén élénk szín kellemes, visszafogott árnyalata, némi meleg pasztelles beütéssel. Ugyanakkor mégis megvan az az élettel teli, energiát adó élményünk a közelében miközben egyfajta harmóniát, nyugodtságot is érzünk a közelében. Szűkebb, ablaktalan előszobák, kisebb, sötétebb konyhák, hálószobák, gyerekszobák ideális falszíne lehet, ha szeretnénk állandó napfényt, és egy kis vidámságot vinni belső tereinkbe.

A Babouuche napsárga árnyalata vidám, kellemes, nem hivalkodó, ha szeretjük a napsütéses hangulatú reggeleket
A Babouuche napsárga árnyalata vidám, kellemes, nem hivalkodó, így akár még a hálószoba fala is elbírja, ha szeretjük a napsütéses hangulatú reggeleket
Fotó: Femina

3. School House White – a természetes fehér árnyalat szerencsésebb, mint a vakító hófehér!

Az „iskolafalak fehér árnyalata” egy természetes, kisé piszkosabb fehér szín, mely pont azért szerethető és természetes, mert nem annyira steril, mint például a hófehér. Ez a kellemes, tiszta, mindennel jól kombinálható tónus egyébként is jelen va a legtöbb lakás falain, fehér hajópadlókon, nyílászárókon, vagy a skandináv stílusú matt fehér bútorokon. Ezúttal pedig még divatosabb lesz, mint valaha – éppen az egyszerűsége, szerethetősége, kombinálhatósága tette igazán népszerűvé.

Shcool House White – a természetes fehér kellemes, finom, nem túlságosan steril megoldás lehet bárhová
Shcool House White – a természetes fehér kellemes, finom, nem túlságosan steril megoldás lehet bárhová
Fotó: Farrow&Ball

4. October Mist – egy finom halvány pasztell, a csend és a nyugalom megteremtéséhez egy kiváló alapszín

Az enyhén árnyékolt zsályazöld árnyalatával igazán teret adhatunk a kreativitásunknak – mely az October Mist 1495 névre hallgat, és Benjamin Moore nevéhez fűződik, mint 2022 színe.
A modern árnyalat remekül illik, sőt alapszíne lehet minden hálószoba, fürdőszoba, étkező vagy konyha élettérnek.

Az October Mist árnyalata összekötheti az átmeneti tereket is, mint a folyosók és az emeleti lépcsőház
Az October Mist árnyalata összekötheti az átmeneti tereket is, mint a folyosók és az emeleti lépcsőház.
Fotó: architecturaldigest.com

Természetben rejlő szépségét észrevehetjük a virágok ezüstös-zöldes szárán, vagy a rügyek csúcsán. Andrea Magno, Benjamin Moore Color Marketing és Fejlesztési igazgató szerint ez az árnyalat tökéletesen alkalmas önkifejezésre, és arra hogy saját gyökereink megkeressük és megtaláljuk.

„Az emberek önkifejezési módot keresnek. Ez az egyéniség iránti vágy” – magyarázza Andrea Magnó. „Ezen a ponton vagyunk, amikor a stabilitást és a gyökeresedés érzését keressük. De ugyanakkor menekülést is akarunk; és készek vagyunk kifejezni magunkat.”
Az October Mist a Color Trends 2022 paletta része, amely kollekció azt a pozitivitást tükrözi, amelyet látni és érezni szeretnénk azokban a színekben, amelyekkel körülvesszük magunkat.

October Mist
October Mist még a nappaliban is megállja a helyét
Fotó: architecturaldigest.com

5.     Stone Blue – gyönyörű, finom, természetes kövek inspirálta, nyugtató árnyalat

A Stone Blue fantázianévre hallgató árnyalata egészen egyedi, és talán az egyik legszebb az idén. Ezt a színt is a természet inspirálta, hiszen léteznek ilyen szürkéskék árnyalatú sziklák, ásványok, de még a távoli hegyek panorámája is ilyen színű, ha elég messziről, madártávlatból szemléljük. Épp ezért az árnyalat kiválóan alkalmas arra is, hogy távlatot adjon tereinknek, mélységet a szobáknak. Az egyszerre megnyugtató és inspiráló árnyalat hálószobák, előszobák és nappalik vagy az otthoni dolgozósarok belső tereiben is kiváló választás – egy ilyen szín mindezen terekbe kiváló választás, de még konyhabútor színnek sem utolsó…

Stone Blue egy, a természetben is fellelhető árnyalat
A „Stone Blue” egy gyönyörű, természetben is fellelhető finom árnyalat, mely kellemes, megnyugtató, egyszerre hűvös és meleg hatást kelt az enteriőrben.

6. Bright Sky Blue – a ragyogó égkék, mellyel mindig azt érezheted, hogy süt a nap!

Egy csodásan ragyogó égszínkék árnyalat – mi sem lehetne jobb az optimista évkezdethez! A remény színe még a legborongósabb napokon is segít pozitívabbnak, derűlátónak maradni, miközben a napsütötte égbolt tónusa bárhol az otthonunkban fiatalos jókedvet, vidámságot, pajkosságot visz a térbe.

Bright Sky Blue - a ragyogó égkék, mellyel mindig azt érezheted, hogy süt a nap
Ha a falakon soknak éreznénk egy ilyen erőteljes, ragyogó árnyalatot, akkor a fentebbi lágy pasztellek, vagy neutrális tónusok mellé gondolkodhatunk kiegészítőkben is.
Fotó: Femina

Szeretnél Te is ragyogó színeket, különleges, pont hozzád illő formákat otthonotokba? Akkor fordulj hozzánk bizalommal:

A Yellow Group kreatív csapata segít megtalálni mindenkihez az egyedi, személyre szabott megoldásokat – mint a büdzsé, mind az egyéni stílus és életvitel szempontjából! Legyen az stílus, hangulat, praktikum, vagy éppen a megfelelő árnyalatok eltalálása – bármiben számíthatsz ránk, ami a belsőépítészet világát és a lakberendezést illeti!