Egyedi, különös alaprajzú helyiségek berendezése
14
febr

Egyedi, különös alaprajzú helyiségek berendezése – II. rész

Miután a szűkös szobákat, ferde falú tetőtereket vagy az L-alakú nappali helyiségek berendezési lehetőségeit már körüljártuk – kétrészes mini-sorozatunk második posztjában további furcsa és egyedi adottságú belső terek berendezéséhez adunk segítséget. Ezúttal az olyan egyedi adottságok kihasználására adunk kreatív tippeket, mint pl. a süllyesztett falak, a furcsa sarkok, oszlopok, vagy éppen a trapéz – vagy háromszög alaprajzzal rendelkező helyiségek.

Akár saját magunknak építtetjük, akár készen vásároljuk – minden ház, illetve lakás rendelkezik legalább egy olyan, első látásra előnytelennek tűnő adottsággal, amelynek berendezése olykor nem kis fejtörést okoz a számunkra.

Ha nálatok is vannak süllyesztett falfülkék, beugrók, oszlopok, esetleg egy háromszög vagy trapéz alakú szoba, konyha vagy fürdőszoba – akkor érdemes tovább olvasnotok…

Mert mi hisszük, hogy rossz tér nem létezik, csak ügyetlen tervezői megoldások: véleményünk szerint ugyanis minden ilyesmi orvosolható, sőt, még az elsőre kedvezőtlennek tűnő, előnytelen alaprajzból is ki lehet hozni a legjobbat! Nézzünk ezekre most néhány konkrét példát – a teljesség igénye nélkül…

Rossz tér nem létezik, csak ügyetlen tervezői megoldások
Rossz tér nem létezik, csak ügyetlen tervezői megoldások
Fotó: Homeinfo

1. Süllyesztett falak, trükkös falfülkék

Ha valamelyik helyiségünkben süllyesztett falakkal találkozunk, az a belsőépítészet szempontjából kifejezetten előnyös, remekül kihasználható adottság is lehet! A süllyesztett falak vagy a nagyobb falfülkék tökéletesen alkalmasak pl. nyitott polcok vagy egy szép tolóajtós beépített szekrény megoldására, legyen az bármely helyiségben is. Terveztessünk ide egyedi bútort, nem fogjuk megbánni!

Az oszlopokat is remekül bevonhatjuk a belsőépítészetbe: burkolhatjuk fával, tapétával, festékkel. Ha szélesebb, akkor térelválasztónak, vagy két funkció elkülönítésére is szuper!
Az oszlopokat is remekül bevonhatjuk a belsőépítészetbe: burkolhatjuk fával, tapétával, festékkel. Ha szélesebb, akkor térelválasztónak, vagy két funkció elkülönítésére is szuper!
Fotó: fondmirtalantov.ru

A kisebb, trükkös falfülékbe el tudunk helyezni LED-es világítást is, és akár a nappali éke is lehet. A fürdőszoba süllyesztett falai is tökéletesen kihasználhatók méretüktől függően akár a zuhanyzó, akár egy kisebb polcos pakoló vagy tárolórész kialakítására.

Ha pedig a hálószoba enteriőr kapta meg ezt a süllyesztett falat, és a falfülke elég nagy, akkor helyezzük el itt az ágyunkat, és díszítsük a hátulsó falat egy hangsúlyos színnel, vagy izgalmas, anyaghatású tapétával, mintha az a fejtámla ötletes meghosszabbítása volna.

A zuhanyzóban elhelyezett vagy a fürdőkád fölött lévő falfülke nagyon közkedvelt, de gipszkartonos megoldással igazából bárhol kialakíthatunk hasonlót.
A zuhanyzóban elhelyezett vagy a fürdőkád fölött lévő falfülke nagyon közkedvelt, de gipszkartonos megoldással igazából bárhol kialakíthatunk hasonlót.
Fotó: Proidea

2. Háromszög, vagy trapéz alakú helyiségek

A háromszög vagy trapéz alakú belső terek esetében egy jó megoldás lehet, hogy
lecsökkentjük a 90 foknál kisebb vagy nagyobb szögeket azáltal, hogy egységes árnyalatúra színezzük a falakat és a mennyezetet. Valamint gondoskodunk arról, hogy a padlómintát úgy lehessen majd vágni, hogy az természetesen illeszkedjen a sarkokhoz.

Ha tárolót, beépített szekrényt vagy polcokat tervezünk ide, az nézzen kifelé, hogy maradjon meg a hely a szoba közepén. Gondolkodjunk ívelt élű bútorokban a berendezésnél, hogy ezzel is kissé lágyítani tudjuk a merev vonalakat, az erőteljes szögeket.

Háromszög, vagy trapéz alakú helyiségek
Háromszög, vagy trapéz alakú helyiségek
Fotó: Lakbermagazin

Noha a tükör mindig szerencsés az enteriőrben, mert optikailag kinyitja a teret és több fényt képes bevonzani a lakásba – mégis legyünk óvatosak a felakasztható tükrökkel, jól gondoljuk meg, hová hegyezzük el őket!

Hiszen, ha épp egy kínos, kellemetlen dizájnt tükröznek, akkor jobb, ha inkább egy szép fotót vagy festményt választunk. A háromszög alakú szobák igen sajátosak, érdemes ezt az adottságot kihasználnunk a dekorációban: keressünk egy merész, aszimmetrikus szőnyeget, amelyet fókuszpontként használhatunk.

Jó ötlet lehet még erre az esetre az íves falvezetés (gipszkartonos megoldással akár), a háromszög csúcsának leválasztása egy szép, odaillő tárolóval, és engedjünk be minél több természetes napfényt, hagyjuk szabadon az ablak felőli oldalakat!

A háromszög alakú terek berendezése ugyan nem egyszerű, de egy jó tervező, belsőépítész tud olyan ötletekkel szolgálni, hogy a végén még örülni is fogunk majd eme adottságunknak
A háromszög alakú terek berendezése ugyan nem egyszerű, de egy jó tervező, belsőépítész tud olyan ötletekkel szolgálni, hogy a végén még örülni is fogunk majd eme adottságunknak
Fotó: Készház Portál / OOF! Architect

Fenti képünkön látható projekt az OOF! Architect kalandvágyó tervezőinek munkája. Az új ház megépítését csak szigorú korlátozások mellett engedélyezték, ami nem kis kihívást jelentett a szakemberek számára…

3. Zavaros sarkok

Ha egy-egy sarokrész zavaros vagy furcsa, esetleg dőlésszögéből adódóan túl sötét, akkor teremtsünk itt nagyobb világosságot pl. LED-sorokkal vagy állítható állólámpával. Egy szép váza, melyben friss virágok tündökölnek egy bájos kisasztalon, szintén nagyon otthonossá, kellemessé varázsolják a szoba hangulatát. A lejtős és furcsa dőlésszögű sarkokat egy jópfa puff, egy kisebb kanapé vagy bársonyfotel felhasználásával kellemes pihenő – vagy olvasó sarokként is kihasználhatjuk.

A furcsa sarkok kihasználására legjobb egy játszó -pihenő -olvasó sarok funkció
A furcsa sarkok kihasználására legjobb egy játszó -pihenő -olvasó sarok funkció
Fotó: Schutterstock

4. Keskeny, hosszúkás szobák, nappalik

Egy keskeny, hosszúkás nappali is sok fejtörést tud okozni a berendezés szempontjából.
Ezt a feladatot – azaz, a nappali kibővítését – azonban úgy kell megoldanunk, hogy ez ne legyen hatással a lakás többi funkciójára, illetve az ott élőkre. Egy keskeny nappali berendezése fokozott figyelmet igényel. A helyiség tágasabbá tételének módját elérhetjük a jól bevált színhasználati trükkel – azaz, a világos árnyalatok alkalmazásával. Vagy egy jó háttérképpel, posztertapétával, amely a kép mélységének köszönhetően kibővítik a teret.

Gondolkodhatunk még telített világításban is: egy fényárban úszó helyiség mindig sokkal nagyobbnak, tágasabbnak tűnik
Gondolkodhatunk még telített világításban is: egy fényárban úszó helyiség
mindig sokkal nagyobbnak, tágasabbnak tűnik.
Fotó: lakbermagazin

A szabálytalan alakú helyiségekhez olykor szükség van egyedi bútorok egyedi megrendelésére, mely ugyan némi kényelmetlenséget vagy többletköltséget okozhat, ugyanakkor lehetőséget ad egy saját, egyéni elképzelés megvalósítására. Egy egyedileg megálmodott bútor jolly jokerként működhet különösen az ilyen, szokványostól eltérő helyiségekben. Segítségével izgalmas, sajátos belső tereket hozhatunk létre, miközben elősegíti a takarékos helykihasználást.

Ha van egy keskeny, ám hosszúkás alaprajzú nappalink, annak különböző zónáit, élettereit nem csak a falak és a bútorok, de a padló többféleségével is megoszthatjuk. És ehhez még nem is kell feltétlenül burkolatváltókra gondolnunk: a különféle szőnyegek, vagy az eltérő berendezés segítségével is nyugodtan elkülöníthetünk a nagy térből kisebbeket, különböző térfunkciókat.

Ha van egy keskeny, ám hosszúkás alaprajzú nappalink, annak különböző zónáit, élettereit nem csak a falak és a bútorok, de a padló többféleségével is megoszthatjuk
Ha van egy keskeny, ám hosszúkás alaprajzú nappalink, annak különböző zónáit, élettereit nem csak a falak és a bútorok, de a padló többféleségével is megoszthatjuk
Fotó: dd-restaurant.ru

5. Félkör alakú helyiségek, szobák

A nappali terek azonban nemcsak szűkek, és hosszúkásak tudnak lenni, hanem bizony olykor félkör alakban is elhelyezhetik őket az építészek. Ha történetesen nekünk ilyen, félkör alakú szobánk van, ne aggódjunk, vannak erre is jó megoldások!

Egy félkör alakú nappali kialakítására is több különböző lehetőségünk van. Betehetünk egy térelválasztó falat, amivel lecsaphatjuk az íves falrészt. Vagy vásárolhatunk egy olyan kanapét, amely követi a fal köríves formáját.
Szuper fali dekoráció lehet egy odaillő, ívese kialakított könyvespolc.
Alternatív megoldásként a szoba íves részében elhelyezhetjük az étkezőt, egy izgalmas, tematikus háttérfotóval díszítve a falat. Ha az ablakzóna kapta meg a félkör alakzatot, az étkezőt szintén el tudjuk ott helyezni, de tehetünk erre a részre pár fotelt és a dohányzóasztalt is, illetve lehet egy kis olvasó – vagy dolgozósarok is. Egyébként is szerencsésebb olvasni, dolgozni, vagy tanulni természetes fényben.

Félkör alakú helyiségek, szobák
Félkör alakú helyiségek, szobák
Fotó: elmin.ru

Neked is hasonló adottságú a lakásod az itt látottakhoz? Szívesen vennél még néhány tippet, vagy nem mersz egyedül belevágni, és inkább profikra bíznád a feladatot? Akkor fordulj hozzánk bizalommal:

A Yellow Group kreatív csapata segít megtalálni a megoldást, a kreatív, praktikusan és esztétikusan megvalósítható élettereket mindenki számára, egyéni adottságokhoz mérten.