Modern enteriőr megoldások, glamour stílusban 5 tipp, hogyan ragyogjunk egész évben – ne csak az ünnepek idején
24
jan

Modern enteriőr megoldások, glamour stílusban

Minden évben ilyentájt már előkerülnek a legszebb ünnepi dekorációk, a ragyogó kiegészítők, textíliák – amiket aztán alig akaródzik eltenni januárban. Szívesen kitolnánk még egy kicsit a mesés ünnepi varázst, de aztán megemberelve magunkat, mégis visszatesszük helyükre a ragyogó vázákat, mécseseket, abroszokat, asztali futót, világításokat. De mi lenne, ha ezúttal most nem így lenne? Ha ügyesen választjuk meg új, vagy megújuló otthonunk berendezését, burkolatait – akkor akár egész évben részünk lehet az elegáns csillogásban. Most ehhez mutatunk 5 ragyogó tippet!

Amikor egy modern enteriőr kap néhány csillogó elemet, kiegészítőt, dekorációt – ez simán belefér bármely stílusba, még a legszürkébb hétköznapokban is – amennyiben ez nem túlzó, és egészségesek az arányok. Ezt hívjuk modern glamour stílusnak. Nézzük, mit is jelent ez, miére érdemes itt ügyelni az enteriőr kialakítása során, majd mutatunk hozzá 5 konkrét tippet is.

Nézzük először is, mit takar a glamour stílusú lakberendezés?

Az angol „glamour” szó ragyogást, káprázatot jelent.

Ezt a kifejezést eredetileg a fényképész szakmában használták, mint műfaji megjelölést, amikor is a modellek szépségét hangsúlyozták sminkkel, retussal, vagy különböző izgalmas megvilágítások alkalmazásával.

Aztán ez a „műfaj” egyre erőteljesebben begyűrűzött a lakberendezés, az enteriőr styling világába is. Ami nem is csoda, hiszen a különféle egyedi megvilágítások, a szebbnél szebb káprázatos anyagok, ragyogó, csillogó kiegészítők, avagy a fényűzés és a pompa mindig is része volt az elegáns belsőépítészeti megoldásoknak.

Glamour stílusú enteriőr
Glamour stílusú enteriőr
Fotó: Dodo Home

A glamour ugyanakkor nem egy színtiszta stílus, nincsenek kőbe vésett szabályai, sem az anyag – sem pedig a színhasználattal kapcsolatban. Persze, azért az alapvető körvonalai megvannak, és a leggyakoribb színei is – mint a fehér, a krém, az arany, vagy a gyöngyház, de a különböző pasztellszínek, sőt az ezüst, az ezüst-fekete kombináció, illetve az elegáns, sötét tónusok is egyre több modern glamour enteriőr esetében bukkannak fel ma már.

A fehér, a krém, az arany, a gyöngyház, a különböző pasztellszínek, sőt az ezüst, az ezüst-fekete kombinációi is glamour hangulatot árasztanak
A fehér, a krém, az arany, a gyöngyház, a különböző pasztellszínek, sőt az ezüst, az ezüst-fekete kombinációi is glamour hangulatot árasztanak
Fotó: Style&Home /EGLO lámpák

 

Anyagok illetve kiegészítők esetében gyakori a bársony és a selyem, a különböző csillogó és csillámló felületek pedig megjelenhetnek akár a festékeken, tapétákon vagy a burkolatokon is. És jöhet természetesen minden, ami csillog – legyen az üveg, kristály, gyöngy vagy mozaik. A pihe-puha luxust sugalló anyagok, mint a toll, a boa, a szőrme, a plüss is megjelenhet – persze, egészséges mértékben. Legyünk óvatosak, mert könnyű elcsábulni és túlzásokba esni.

A glamour stílusú ragyogásnál kiemelten fontos a látvány – itt szinte minden a külcsínnek lesz alárendelve. Nem véletlen, hogy az ünnepek idején, az ünnepi dekoráció vagy az ünnepi asztal is többnyire a glamour jegyeket hordozza magán, hiszen itt is a ragyogás és a gyönyörködtetés a cél.

A glamour lakberendezés tehát az utánozhatatlan hollywoodi álmot eleveníti meg otthonainkban. A hedonista ragyogást, a tobzódó pompát, az örök csillogást.

A glamour lakberendezés tehát az utánozhatatlan hollywoodi álmot eleveníti meg otthonainkban. A hedonista ragyogást, a topzódó pompát, az örök csillogást.
A glamour lakberendezés tehát az utánozhatatlan hollywoodi álmot eleveníti meg otthonainkban. A hedonista ragyogást, a topzódó pompát, az örök csillogást.
Fotó: loftandvintage

 

És ha mindezt egész évben szívesen látnánk magunk körül – elfeledve ez által is egy kicsit a hétköznapok nehézségeit – akkor íme, néhány konkrét, kézzelfogható ötletet, mivel tudjuk megjeleníteni a glamour jegyeket az otthonunkban ízléses, kulturált, kortárs megoldásokkal!

1. Ragyogó burkolatok, dekorcsempék, mozaikok

Ma már a mozaikgyártás sem kizárólag a klasszikus, színes üvegmozaikokra terjed ki, hanem ennél jóval színesebb és sokrétűbb a kínálat! Választhatunk fémből készült ékszerhatású különlegességeket, hexagon, sokszög vagy kerek formákat selymes, csillogó vagy matt textúrákat, sima, vagy akár 3D-s felületeket.
A magas minőségű prémium burkolatgyártó, az L’Antic Colonial (a Porcelanosa csoport tagja) Gravity névre hallgató fémes mozaikkollekciója arany, ezüst és rosegold színekben is elérhető. Fémes megjelenése megtöri a homogén felületeket, csillogásával szemet gyönyörködtetően varázslatossá tesz egy adott falszakaszt

Ragyogó burkolatok, dekorcsempék, mozaikok
KÉP: 09
Ragyogó burkolatok, dekorcsempék, mozaikok
Fotó: L’Antic Colonial /Gravity – 3d fémes hatású mozaikcsalád

2. Dekorációs festékek, csillámló hatással

A mai innovatív gyártási technológia már a tapéta – és festékgyártó cégek kínálatában is elképesztő választékot, extra megoldásokat hozott. A JUB például nemrégiben rukkolt elő egy egészen különleges, kristályhatású dekorfestékkel, ahol a kristályosan csillogó ezüst csillámok a beltéri falfelületeken három hét után már mosható védő réteget képeznek. A kívánt színeket színkeverő állomásaikon akár egyedileg is testre szabhatjuk, hogy olyan lehessen az enteriőr mind csillogásban, mind pedig árnyalatban – amilyet megálmodtunk. Egy csillámos dekorfesték kitűnő választás a súrló fényhez, a LED-es, süllyesztett világításokhoz. De álomszép háttér lehet egy extravagáns antik csillár mögé, vagy egy szép, különleges bútor kiemelésére is.

Csillámos, mosható dekorfestékkel különleges és tartós ragyogást tervezhetünk egy kiemelt falfelületen
Csillámos, mosható dekorfestékkel különleges és tartós ragyogást tervezhetünk egy kiemelt falfelületen
Fotó: JUB

3. Legyen egy extra ékszere a helyiségnek!

Ez lehet egy különleges, méretében és csillogásában is túlzó csillár, vagy egy hasonló paraméterekkel rendelkező váza, falióra. Ha ezt megtaláltuk, akkor majd lehet ehhez igazítani a helyiség hangulatát, és e köré tervezni majd a többi anyagot, színt, kiegészítőt. Ha fémesen csillogó az „ékszer”, akkor érdemes például a sötét, drámai alapszínekben, falszínekben gondolkodnunk. A fókuszpontként jelentkező „lakásékszerünk” arany (vagy rosegold, ezüst) tónusai pedig még visszaköszönhetnek itt-ott a térben.

Egy elegáns csillár, egy különleges kisbútor, és finoman itt-ott megjelenítve a hozzá illő színű és fényű kiegészítők tökéletesen hozzák a glamour stílust
Egy elegáns csillár, egy különleges kisbútor, és finoman itt-ott megjelenítve a hozzá illő színű és fényű kiegészítők tökéletesen hozzák a glamour stílust
Fotó: Lakaskultúra /John Lewis

4. Bársony és plüss kárpitok – az elegancia jegyében

Az anyagok és a textúrák megjelenítése minden esetben erősen képvisel egy adott stílus. A prémium és luxus érzetű, kényelmes, dekoratív anyagok, mint finom, pihe-puha plüss és bársony, valamint a selyem is tökéletesen passzolnak egy elegáns, glamour enteriőrbe, még a modern stílusok esetén is. Nagyon sok modern art deco stílusú, bársony fotelt, kanapét, vagy kisbútort lehet kapni manapság, érdemes hát alaposan szétnézni az üzletek kínálatában.

Bársony és plüss kárpitok – az elegancia jegyében
Bársony és plüss kárpitok – az elegancia jegyében
Fotó: Dodo Home

5.     Fém és üveg – a csillogás alapvető elemei

Mint minden csillogó, fényes felület, úgy az üveg és a fém is tökéletes kiegészítői a modern, kortárs glamúrnak. Különösen a szépen megmunkált csillogó nemesfémek, az ezüst, a krómozott felületek, és az arany vagy olykor rosegold árnyalatú krómozás válik igazán üde és elegáns színfoltjává a belső térnek – mely megjelenhet asztal vagy széklábakon, bútorok, vagy zuhanykabinok zsanérjain, lámpák, csillárok függesztésén, tükrök keretein, vagy a fürdőben a csapokon és a különböző kiállásokon. A modern art deco megjelenésével pedig egyre inkább teret hódította maguknak a különböző, kerek vagy lekerekített formájú kis asztalkák, lerakók, dohányzóasztalok – ahol az üveg és ez a finoman krómozott felület elegáns összeolvadása figyelhető meg. Kompakt kis mérete, légiesen elegáns, könnyed, megjelenése nem hogy elvesz, hanem nagyon is hozzáad a modern, kortárs térhez.

Az üveg felületek, fém keretekkel, lábakkal – mint ez a gyönyörű aet deco stílusú kis lerakóasztal - ideálisak a modern, minimál-glamour vegyes stílusú otthonokba is
Az üveg felületek, fém keretekkel, lábakkal – mint ez a gyönyörű aet deco stílusú kis lerakóasztal – ideálisak a modern, minimál-glamour vegyes stílusú otthonokba is
Fotó: Dodo Home

6. Nagypolgári életérzés?    Kéz a kézben jár a glamúrral…

A glamour stílus és a nagypolgári lakások miliője szinte kéz a kézben járnak: nagyon passzolnak egymáshoz! A nagypolgári hangulatot, összképet még különlegesebbé, még elegánsabbá tudjuk tenni egy-két glamúros tárggyal, kiegészítővel, burkolattal.
A divatos színek, a minőségi anyagok és minden fényes felülettel rendelkező tárgy szépen kiemeli a belső tér sajátos hangulatát, a luxushatást pedig egy arany lábakon álló asztal, és a hozzá illő váza, állólámpa vagy csillár csak még inkább fokozza.

Nagypolgári életérzés?    Kéz a kézben jár a glamúrral…
Nagypolgári életérzés?    Kéz a kézben jár a glamúrral…
Fotó: Lakaskultúra /John Lewis

Szeretnéd Te is átültetni ezeket csodás, ragyogó megoldásokat a mindennapjaidba? Álmod egy modern, minimál, némi glamour jegyekkel megspékelt, ízléses gyönyörű otthon?

Akkor fordulj hozzánk bizalommal:

A Yellow Group kreatív csapata segít megtalálni minden térhez, minden igényhez a legideálisabb anyagokat, berendezési megoldásokat, színeket és kiegészítőket! Természetesen az otthon, vagy az enteriőr kialakítása jóval több a dekorációnál és a jól megválasztott anyagoknál és tárgyaknál – éppen ezért mi már teljesen az alapoktól, a komplett belsőépítészeti tervezéstől elkezdve ott vagyunk, és az utolsó csavarig, az utolsó simításokig végig fogjuk a kezed, tehát számíthatsz ránk a teljes folyamat alatt. És persze, nem csak a modern és a glamour terek esetén…