Őszi trendek 2021 – a személyes terek jegyében
29
nov

Őszi trendek 2021 – a személyes terek jegyében

Hétköznapjainkat érintő és korlátozó változtatások természetesen megjelennek az aktuális trendekben is, s ezzel együtt gardróbunk és az bennünket körülvevő enteriőrök világában éppúgy. Ezúttal 5 meghatározó irányzatot mutatunk be, mind egy adott kor lenyomata, melyek között minden egyes trendben felfedezhetjük és megélhetjük a saját valóságunkat.

A 2020-as év hozta gyökeres átalakulások – ahogy a trendek, trendalkotók számára mindig – most újraértelmeznek bizonyos nézőpontokat. Egyre fontosabbá válik a szabadság, a természetben való feltöltődés iránti vágy, ahogyan a személyes útkeresés és önfelfedezés lehetőségei is. Nézzük, kiként jelennek meg ez a változások, átalakulások az alábbi 5 trendben, illetve mi az, ami állandó, ami örökérvényű marad napjainkban.

1. Szofisztikált eklektika

Az eklektika – mely a különféle korok és stílusok keveredését jelenti – továbbra is a bohém, kreatív egyéniségek egyik kifejezőeszköze marad, azonban ez a keveredés az eddigi éles, karakteres jellegéből jócskán visszavesz, és sokkalta kifinomultabb, harmonikusabb formában lesznek jelen ezek a kontrasztok. A harmonikus eklektika megvalósításának titka a belsőépítészet, az enteriőr tervezés legfontosabb alapszabálya, mégpedig: merjük használni az adott tér építészeti sajátosságait! Ugyanakkor legyen egy fix fókuszpont, ami lehet egy adott szín vagy forma is. Például, minimalista közegbe helyezzünk be néhány igazán karakteres bútort, illetve fordítva. De rendezhetjük egy bizonyos szín köré is a koncepciót, ezzel egyfajta összekötő hidat teremtve a tér, és a berendezés egyes elemei között.

Szofisztikált eklektika
Szofisztikált eklektika
Fotó: darcye.biz

2. Az organikus minimál

A minimalizmus – melynek gyökerei egészen az 1910-20-as évekig, a Bauhaus irányzatig nyúlnak vissza – a 2000-es évek közepén kezdett igazi térhódításba, melyet az enteriőr dizájn esetében egyfajta puritán és sallangmentes esztétikában követhettünk nyomon. Ám mostanra a szabályok lágyulnak, ahogyan a formák is: a szögletes bútorok, szögletes élek, sarkok kikerekednek, íveltebbek, öblösebbek lesznek, maga a tér is ívesebbé válik, és előtérbe kerül a naturalista anyaghasználat.

Ez az új, organikus minimál
Természetes textúrák, natúr, természetes, melegebb színvilág, és némi rusztikus megjelenítés ad egy új, élhetőbb, természetközelibb megjelenést a minimálnak: ez az új, organikus minimál.
Fotó: Golden Harmony

3. A vidéki idill

A vidék szépsége, romantikája sokszor csupán, mint átmeneti kikapcsolódás van jelen a nagyvárosi ember életében, pedig ez lehet a fenntarthatóság egyik fontos helyszíne. Napjainkban egyre nagyobb trenddé válik a betondzsungelek magunk mögött hagyása akár végleg, hogy – aki így döntött – végleg leszámolva a nagyváros lüktető zajával és mesterségesen épített környezetével – a természet közvetlen közelségében letelepedve, egy új, inspiráló, természet – és emberközelibb léptékű, személyes közeget hozhasson létre. A rövidtávú sikerek hajszolása helyett a hagyományos értékek vennék át újra a főszerepet az életünkben, ahol az érintetlen természetet idéző, buja kertek, organikus építészeti anyagok és a vidék romantikája nem csak a természet és az ember kapcsolatát építené újjá, hanem a múlt értékeinek tiszteletében jövőnk is fenntarthatóbbá válna.

Finom, meleg anyagok, a természet értékei nem csak vidéken, de a városi otthonok élettereiben is élvezhetők: közelebb hozzánk hozzánk a vidéki hangulat adta nyugalmat, meghitt, otthonos atmoszférát
Finom, meleg anyagok, a természet értékei nem csak vidéken, de a városi otthonok élettereiben is élvezhetők: közelebb hozzánk hozzánk a vidéki hangulat adta nyugalmat, meghitt, otthonos atmoszférát
Fotó: S/ALON BUDAPEST

4. A színek újrafelfedezése

A minimál stílus neutrális, hűvös tónusai után újra előtérbe kerültek a színek: a természetes, meleg földszínek mellé felzárkóztak a mély, nyugodt árnyalatok is, mint a mélykék, mélyzöld tónusai. Az olivák, fenyő – és mohazöldek, az égetett korall, az okkerek, barnák, az őszi avar és rozsda színeknek tökéletes hátteréül szolgálnak a semleges bézsek, szürkék, és a vanília árnyalatai.

Színeket többféleképpen is megjeleníthetünk az enteriőrben: fafestéssel, tapétával, látványos, színes textilekkel és visszafogottabbak pedig néhány színes lakásdekorációval
Színeket többféleképpen is megjeleníthetünk az enteriőrben: fafestéssel, tapétával, látványos, színes textilekkel és visszafogottabbak pedig néhány színes lakásdekorációval.
Fotó: Poli-Farbe

A színek használatával abszolút személyre szabhatjuk, az éppen aktuális lelkivilágunkhoz igazíthatjuk élettereinket. Arra azonban ügyeljünk, hogy a kisebb terekben a túlságosan élénk tónusak igyekezzünk visszafogottan alkalmazni, mert túl agresszívvá, vibrálóvá, a mély árnyalatok pedig túlságosan sötétté és lehangolttá teszik a szobánkat. Világos, ragyogó árnyalatok, néhány élénk vagy meleg kiegészítő színnel a kisebb tereket is otthonossá, vidámmá varázsolják, míg a nagyobb, világosabb, vagy a nagy belmagassággal rendelkező loft stílusú belső terek elbírják a mélyebb, drámai színeket akár egy-egy nagyobb falfelületen is.

A nagy belmagassággal rendelkező loft stílusú belső terek elbírják a mélyebb, drámai színeket akár egy-egy nagyobb falfelületen is
A nagy belmagassággal rendelkező loft stílusú belső terek elbírják a mélyebb, drámai színeket akár egy-egy nagyobb falfelületen is
Fotó: HOMEINFO

5. És végül, de nem utolsósorban: a személyes tér, mint enteriőr trend

Talán minden eddiginél nagyobb érdeklődéssel fordulunk most az extrém formavilágú, már-már műalkotást idéző bútorok és egyéb belsőépítészeti tárgyak, kiegészítők felé. Az idén – a kortárs műkedvelők nagy örömére – a tervezők kedvükre játszanak az absztrakt formákkal, a szokatlan textúrákkal és a feltűnő színekkel.

A maximalizmust követve, ízlésesen összeválogatott bútorok, műtárgyak, izgalmas színek és formák egyedi változatosságában gyönyörködhetünk
A maximalizmust követve, ízlésesen összeválogatott bútorok, műtárgyak, izgalmas színek és formák egyedi változatosságában gyönyörködhetünk.
Fotó: Lutece (tapéta)

Ezek az így létrejött posztmodern terek a változatos bútorokkal és műtárgyak egészséges egyensúlyával hozzák közelebb egymáshoz a belsőépítészetet és a kortárs művészetet, az egyedi dizájnt.

A hűvös, sötét, drámai szürke máris melegebb, napfényesebb látszatot kelt az üdítő napsárga kiegészítőkkel –ez az összhang is egyfajta művészet, izgalmas eklektika, ha az arányokat jól eltaláljuk
A hűvös, sötét, drámai szürke máris melegebb, napfényesebb látszatot kelt az üdítő napsárga kiegészítőkkel –ez az összhang is egyfajta művészet, izgalmas eklektika, ha az arányokat jól eltaláljuk
Fotó: HH Festék

Szeretnél Te is egyedi, már-már művészi szépségű, személyre szabott tereket? Akkor fordulj hozzánk bizalommal:

A Yellow Group kreatív csapatával egyedi terveid, elképzeléseid tovább finomodva válnak majd valóra, hiszen az első ötletek megszületésétől a profi tervezésen át a végső kivitelezésig a teljes folyamatban segítünk és fogjuk a kezed!