Hálószoba trendek, hálószoba design 2020-2021
02
nov

Hálószoba trendek, hálószoba design 2020-2021

Otthonunk legintimebb helyiségétől elvárható, hogy pihentető nyugalmat és meghitt atmoszférát teremtsen. Átgondolt berendezése nagyon fontos, hiszen itt töltjük a legtöbb időnket, itt töltődünk fel, itt érintkezünk a társunkkal, ezért nagyon lényeges, hogy pihentető, különleges hangulatot tudjunk itt teremteni. Az ideális hálószoba nem csak a harmonikus színeken és formákon, hanem sok esetben a legapróbb részleteken múlik…

A hálószoba ideális kialakításához – noha megvannak az általános tendenciák, és a klasszikus, nyugtató színek, anyagok és formák – mégis itt is ugyanúgy megjelennek a trendek.
A trendek persze nem adnak okot arra, hogy gyökeresen megváltoztassunk mindent az otthonunkban, azonban lehetőséget adnak megújulni: egy kis extra fűszer, egy kevés különleges díszítés, újszerű anyaghasználat jót tud tenni bármely belső térnek.

Nézzük, ezúttal milyen trendekkel, milyen újításokkal találkozhatunk a hálószobák területén?

1. Az általános tendenciák: sok tükör, üvegfelület, szokatlan és ellentétes anyaghasználat

A kifejező padlástér a sok tükör és üveg, az ellentétetekre épülő hangsúly valamint az élénk színek és fényes felületek használata (a modern városi ember „csak egy kicsit fáradt vagyok, de hamar feltöltődöm”) a modern-mimimál stílusból ered – azonban az idei, 2021-es trendek ezt igyekeznek megtörni, szokatlan elemekkel és természetes anyaghasználattal.

Sok tükör, üvegfelület, szokatlan és ellentétes anyaghasználat
Az általános tendenciák: sok tükör, üvegfelület, szokatlan és ellentétes anyaghasználat
Fotó: modasefa.info

Az új kombináció ezúttal a modern minimalizmus természetes fa anyaga, világos pasztell tónusokkal társítva, melyhez nemes, diszkrét, praktikus bútorhasználat illik, rejtett tároló trendszerekkel. Ez az egyik legelterjedtebb új trend ebben az időszakban.

A 2020-21-es dizájn a természetes elemek és a szokatlan anyagok, anyaghasználat kombinációiból indul ki, melynek igen jellegzetes eleme a dekorációban rejlő eredeti részletek – mely lehet egy különleges, műalkotás-értékű fal az ágy mögött, vagy egy eredeti csillár, lámpa.

A modern szobrászati-jellegű fal, a halvány, neutrális színek, és a természetes rusztikus anyaghasználat izgalmas elegyet alkotnak
A modern szobrászati-jellegű fal, a halvány, neutrális színek, és a természetes rusztikus anyaghasználat izgalmas elegyet alkotnak, a minimál stílus letisztult egyszerűségével
Fotó: modasefa.info

2. Funkcionális bútorok, rejtett, praktikus tárolókkal

Amikor a hálószoba berendezésében gondolkodunk, egyre inkább rájövünk, hogy milyen személyes, egyedi preferenciáink szerint óhajtjuk azt kialakítani. Ilyenkor jön képbe sokszor a belsőépítész által tervezett, dobogós ágy, vagy más egyedi bútor ötlete. Az ideális bútor ugyanakkor ma már egynél jóval több funkciót biztosít számunkra, ami abból a körülbelül öt évvel ezelőtti építkezési tendenciából ered, miszerint otthonaink területe fokozatosan válik egyre kisebbé, ahogy növekszik a társadalom, hogy egyre többen elférjünk. Kisebb, de funkcionális szobákra, az eddiginél jóval praktikusabb bútorokra lesz szükségünk, ám a tárolókat, fiókokat lehetőleg rejtsük el a kíváncsi szemek elől. Nem beszélve arról, hogy így megmarad az enteriőr letisztult, modern jellege, miközben bútoraink mégis bennünket szolgálva, a lehető legjobban kézre eső tárolási megoldásaikkal, rejtett panelekkel, érintésre nyíló kényelmes liftes – és fiókmegoldásokkal kényeztetnek bennünket.

Funkcionális bútorok, rejtett, praktikus tárolókkal
Funkcionális bútorok, rejtett, praktikus tárolókkal
Fotó: modasefa.info

3. Az összhatás: kényelmes, meleg, nosztalgikus

Különösen a modern városi ember igényli egyre inkább a természet és a vidék közelségét. Otthonainkban nem véletlenül jelennek meg sorra a kézzel készített tárgyak, szövött kelmék, makramé díszítések, faragott tárgyak, régi korok ékszerei és használati tárgyai.

Természetesen kopott színhasználat, régies minták, vidékies anyaghasználat – de modern és elegáns formavilág: a shabby chic stílus egyéniséget ad a belső térnek
Természetesen kopott színhasználat, régies minták, vidékies anyaghasználat – de modern és elegáns formavilág: a shabby chic stílus egyéniséget ad a belső térnek
Fotó: modasefa.info

Hálószobánk új dekorációja egy szokatlan „kiállítás” a falakon, egy egzotikus fúzió, melyet egy elegáns kendő, egy szőrme. A natúr, de eleganciát sugalló modern részleteket felvonultató stílus, a shabby chic diszkrét, kék vagy barna árnyékában a falakat természetes bézs vagy nyers árnyalatúra festették, tapétázták, a bútorok elegáns formája és természetes anyaghasználata természetes módon termeti meg az enteriőr művészi értékét, művészies, elegáns, mégis otthonos kényelmet sugalló stílusát.

Kényelmes, meleg, nosztalgikus hálószoba
Kényelmes, meleg, nosztalgikus hálószoba
Fotó: modasefa.info

4. Békés, megnyugtató finish: a természet színei köszönnek vissza a hálószoba falain

Ezúttal a mélyebb fenyő, vagy a világosabb, üde tavaszt idéző hajtás-zöld hozza be nekünk a természetet a hálószobába, ám ez cseppet sem egy élénk, erőteljes, tolalkodó zöld árnyalat, hanem egy egészen finom, visszafogott, természetes szín, melyet zöld szobanövényekkel, mint élő dekorációval tehetünk még természetközelibbé.

Békés, megnyugtató finish: a természet színei köszönnek vissza a hálószoba falain
Békés, megnyugtató finish: a természet színei köszönnek vissza a hálószoba falain
Fotó: modasefa.info

Ebben a szezonban egyébként a koncentrált elemek, és a természetes színek bármely árnyalata – nem csak a zöld, de a szürkék, barnák, bézsek – visszaköszönnek a hálószobák falain, textíliáin és dekorációin. Divatos lehet mellé a csupaszon hagyott téglafal vagy betonfal, illetve az ezeket imitáló tapéta.

5. Arisztokratikus dizájn, diszkrét fények, eredeti luxus

Noha a luxus trendjéről már sokat írtunk, nem lehet elégszer ismételni: a gazdagságot, a fényűzést nem a drága márkás holmikkal, hanem a minőségi kifinomult anyaghasználattal tudjuk elérni leginkább. A divat görcsös utánzása helyett inkább vegyük körül magunkat jó minőségű anyagokkal, finom színekkel, és igyekezzünk minden térben kifinomult harmóniát megteremteni. A klasszikus stílus egyszerűsége és finomsága legyen, amire törekedjünk. Ezt a hófehér anyagokkal éppúgy hozhatjuk. Van benne valami nagyon finom és különleges hűvösség. Ha meleg hatású, pihe-puha anyagokat használunk, meleg fényekkel és aranyló kiegészítőkkel párosítva – akkor a rideg „kórház-hatásnak” nyoma sincs!

Arisztokratikus dizájn, diszkrét fények, eredeti luxus
Arisztokratikus dizájn, diszkrét fények, eredeti luxus
Fotó: modasefa.info

Érdemes szem előtt tartani az „egy régi, egy új” íratlan szabályt: például egy új, innovatív falburkolat mellé nyugodtan választhatunk vintázs vagy korhű bútorokat – vagy akár fordítva. A platform jellegű, magasított háttámlás ágyakkal éppúgy divatos, arisztokráciát sugalló lehet a háló, mint a modern, természetes, de kifinomult anyagok, és a jól megtervezett álmennyezetbe rejtett meleg LED-fények harmonikus összhangjától.

Az arisztokráciát sugalló, luxus stílusba öltöztetett enteriőrök titka leginkább a minőségi anyaghasználat, és az izgalmas, kreatív fényforrások betervezése a térbe
Az arisztokráciát sugalló, luxus stílusba öltöztetett enteriőrök titka leginkább a minőségi anyaghasználat, és az izgalmas, kreatív fényforrások betervezése a térbe
Fotó: modasefa.info

Ha nem tudsz dönteni a sok szép stílus közül, melyik is lenne a Hozzátok leginkább illő hálószoba, esetleg nappali, konyha kialakítás és berendezés, akkor fordulj hozzánk bizalommal:
A Yellow Group kreatív csapata segít megtalálni a hozzátok és otthonotok jellegéhez, adottságaihoz leginkább illő stílust és harmóniát.

A cikkben szereplő képek forrása: modasefa.info