5 kortárs tipp, hogyan legyen stílusos és otthonos a modern nappali
25
okt

5 kortárs tipp, hogyan legyen stílusos és otthonos a modern nappali

Nappalink berendezése és stílusának kialakítása rengeteg mindentől függ. Házunk, vagy a lakás kora, jellege, mérete, alaprajza, fekvése, fényviszonyai – s benne a nappali elhelyezkedése és a többi helyiséggel való kapcsolata, az általunk képviselt stílus, színvilág, és persze a benne élők személyes igényeik, preferenciái. Egy dolog azonban minden esetben igaz: a stílusos nappali – legyen bármilyen modern is – sohasem rideg, hanem hívogató, meleg, barátságos. Még akkor is, ha a modern, minimál enteriőr vagy egy indusztriális loft hangulat a cél.

Ahhoz, hogy nappalink otthonos és élhető legyen, érdemes minél több természetes anyaggal, zöld növényekkel, és hangulatos, meleg fényforrásokkal, kiegészítő – és dekorfényekkel is körül venni magunkat. Így valóban otthonos, meleg fészekké varázsolhatjuk a családi-társasági élet színterét, miközben stílusos, esztétikus is lesz a látvány.

Ahhoz, hogy nappalink otthonos és élhető legyen, érdemes minél több természetes anyaggal, zöld növényekkel, és hangulatos, meleg fényforrásokkal körül venni magunkat
Ahhoz, hogy nappalink otthonos és élhető legyen, érdemes minél több természetes anyaggal, zöld növényekkel, és hangulatos, meleg fényforrásokkal körül venni magunkat
Fotó: Pinterest

Cikkünkben most ehhez adunk néhány tippet – természetesen a mai kortárs trendeknek, igényeknek megfelelően.

1. Természetes anyagok, fa felületek

Egy mesterséges, épített tér, környezet talán minél modernebb, annál inkább megkívánja a természetes anyagok és felületek jelenlétét. Ettől lesz ugyanis meleg és hívogató sok esetben az enteriőr. A természetes kövek hűvös eleganciája éppúgy hozzátartozik ehhez, mint a fa felületek, a fa izgalmas textúráinak gyakori jelenléte. A fapadló, vagy egy szép, fából készült falburkolat, egy mennyezeti tartógerenda, sőt akár egy teljes mennyezetburkolás önmagában is gyönyörű lehet, és nagyon trendi megoldás ma a kortárs belsőépítészetben. A falak díszlécekkel, lambériával, fa gerendákkal történő, különleges díszítő megoldásai pedig a korábbi évekhez hasonlóan kezdenek újra divatba jönni, nem véletlenül.

Természetes anyagok, fa felületek
Természetes anyagok, fa felületek
Fotó: Decoist

2. Sötét árnyalatok, drámai tónusok

Úgy látszik, a sötét színek egyelőre nem fognak kimenni a divatból, legalábbis a nappali tereket illeti! A kérdés az, hogy mennyire sötétítsünk: az összes falat, bútorokat, és még a plafont is öltöztessük drámaian mély árnyalatokba, vagy csak egy-egy kiemelt falsíkot, falrészletet? Ennek eldöntését nagyban befolyásolja természetesen a helyiség mérete illetve annak fényviszonyai is – a sötét árnyalatok inkább a tágasabb, természetes fénnyel jól ellátott szobáknak, enteriőrnek állnak jól.

Továbbra is divat, ha a lábazat, a nyílászárók, a rozetták, és fali díszlécek is mind felveszik a falak színét
Továbbra is divat, ha a lábazat, a nyílászárók, a rozetták, és fali díszlécek is mind felveszik a falak színét.
Fotó: Beliani

Egészen különleges összhatást tudunk elérni úgy, hogy a padló lesz a helyiség legvilágosabb eleme a térben.

3. Szabálytalan terek, formabontó (látszólag nem odaillő) bútorok

A modern belsőépítészetben egyre gyakrabban találkozunk érdekes, szabálytalan terekkel – szerencsére a nappali se egy szokványos téglatest. Van, amikor a tetőtérben bújuk meg a közösségi tér, esetleg egy álmennyezet alatt vagy két ferde fal között, de az is lehet, hogy egy oszlop vagy gerenda lóg be a térbe. Olykor pillérek, oszlopok szabdalják szét, vagy beugrók, L-alakú tér részek teszik még izgalmasabbá az alaprajzát. Ilyenkor két dolgot tehetünk: összemoshatjuk a különböző síkokat, vagy épp ellenkezőleg – akár ki is emelhetjük őket.
Ez a szabálytalanság egyébként még jót is tesz egy nappali enteriőrnek, hiszen így nem csak még izgalmasabb lehet a berendezése, de kialakíthatunk egy-egy kisebb kuckót, elszeparálhatunk egymástól funkciókat, ami napjainkban alapvető fontossággal bír.

Egy L-alakú nappali berendezése bizony nem könnyű, de nem is lehetetlen: a szabálytalan formák olykor sok izgalmas megoldási lehetőséget rejtenek
Egy L-alakú nappali berendezése bizony nem könnyű, de nem is lehetetlen: a szabálytalan formák olykor sok izgalmas megoldási lehetőséget rejtenek
Fotó: Lakberinfo

Bútoraink is lehetnek hagyományosak, de egyre nagyobb teret hódítanak napjainkban az egyedi, formabontó, alternatív kisbútorok. Ezt a trendet leginkább a dohányzóasztaloknál követhetjük nyomon, melyek újabban lehetnek egy –egy farönkből, utazóládából vagy egyéb korábban más funkciót használati tárgyból, vagy természeti elemből álló elemek.

Régi tárgyainknak új funkciót adni nem csak trend ötlet, hanem nagyon is tudatos megoldás!
Régi tárgyainknak új funkciót adni nem csak trend ötlet, hanem nagyon is tudatos megoldás!
Fotó: Estilofina

4. Minőségi, luxust sejtető anyagok használata

Olyan anyagokra gondolunk itt, mint amilyen a gyönyörű, nemes és klasszikus márvány, egy valódi bőr ülőgarnitúra, esetleg egy bársony kanapé, és végül, de nem utolsósorban a kortárs terek egyik alapvető anyaga, az üveg. Egy jól elhelyezett tükör a nappalinak elmaradhatatlan része, melyre a jól megtervezett világítással tehetjük fel az i-re a pontot.

A klasszikus, minőségi anyagok sosem mennek ki a divatból
A klasszikus, minőségi anyagok sosem mennek ki a divatból – egy elegáns márványpadló, márványburkolat, egy gyönyörű nemes diófa asztal vagy egy finom bársonnyal bevont kanapé örökérvényűek és jó atmoszférát teremtenek az enteriőrben
Fotó: Perfect Design

5. Ne féljünk a színektől!

Noha napjainkban többnyire a visszafogott, monokróm nappalikkal találkozunk, de ahogy az öltözködésünkben úgy a lakberendezés terén is igenis kellenek a színek! Egy-egy jól eltalált, élénkebb szín feldobja a natúr, neutrális tónusokat. Ha egyedül élünk, dönthetünk a maszkulin vagy feminin színvilágok mellett is, de nem szabad félnünk a rózsaszíntől sem: még egy unisex enteriőrt is kiválóan feldob és barátságossá tesz egy rózsaszín tapéta, vagy bútor. Persze, ez esetben karakteres mintákkal, formákkal, maszkulin kontrasztokkal – pl. szögletes, fekete megoldásokkal – ellensúlyozzunk, ne legyen túlságosan habos-babos az összhatás!

Egy-egy jól eltalált, élénkebb szín feldobja a natúr, neutrális tónusokat
Egy-egy jól eltalált, élénkebb szín feldobja a natúr, neutrális tónusokat
Fotó: Homeinfo

6. Igazán otthonos és hívogató lesz a nappali térben egy stílusos, meleg kandalló

Túl azon, hogy a kandalló a gazdaságos fűtési megoldások egyik kitűnő alternatívája, mellette télen-nyáron barátságos, kellemes hangulattal, meleg és barátságos atmoszférával ajándékoz meg bennünket. A kandallók ma egyre népszerűbbek: kortárs otthonainknak építészetileg talán a legfontosabb helyiségének, a nappalinak ékkövei. Ha jól megtervezzük kialakítását, formáját, anyagát, burkolatát, hogy az illeszkedjen otthonunk stílusához és berendezéséhez, akkor tény és való, hogy a kandalló a nappali leghangsúlyosabb bútora, fókuszeleme, mely még akkor is uralja a teret, ha történetesen nem ég a tűz benne.

A kandallóhasználat egyfajta létforma: foglalkoznunk kell vele, és ki kell tudnunk élvezni azt – akár csak díszként, akár rendeltetésszerűen használjuk
A kandallóhasználat egyfajta létforma: foglalkoznunk kell vele, és ki kell tudnunk élvezni azt – akár csak díszként, akár rendeltetésszerűen használjuk.
Fotó: 24.hu

Ha nem tudod eldönteni, milyen is legyen otthon, s azon belül a nappali stílusa, a színek és a berendezés összhangja, akkor fordulj hozzánk bizalommal:

A Yellow Group kreatív csapata segít megtalálni a hozzátok és az épület jellegéhez, adottságaihoz illeszkedő illő stílust, és kialakítást.