Mediterrán életérzés - Avagy, a kék-fehér igazi nyári társak otthonunkban is!
30
aug

Mediterrán életérzés – Avagy, a kék-fehér igazi nyári társak otthonunkban is!

A kék-fehér örök nyári páros, amelyről egyből a napsütötte görög tengerpartok hangulatos városkái jutnak az eszünkbe. Ha idén nem is jutunk el a bájos szigetekre, hangulatát azonban megidézhetjük otthonunk vagy nyaralónk mediterrán stílusú enteriőr megoldásaival. Nézzük, mit is tartogat számunkra, illetve hogyan valósítható meg itthon is könnyűszerrel a mediterrán lakberendezés!

Napfény, meleg, nyár, pálmafák, egzotikus növények és a víz közelsége mindenkit megigéz. A hófehér és a természetes, világos, ámde meleg színek, a terrakotta tetők, cserepek és a kék kontúrok, kiegészítők azonban itthon is a rendelkezésünkre állnak, hogy mediterrán jegyekbe öltöztessünk a házat, a lakást vagy a nyaralót…

A medencénket egy mediterrán lugas vagy pergola kiválóan kiegészíti…
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy tágas kerttel is rendelkezünk, akkor érdemes medencét építtetnünk kertünkbe, melyek a vízparti hangulatot is megidézhetjük. Egy mediterrán lugas vagy pergola pedig kiválóan kiegészítheti…
Fotó: Life.hu

De mitől is lesz mediterrán?

Természetesen a medence vagy a keret nélkül is az lehet, ha jól válogatjuk össze a berendezés, az enteriőr egyes részleteit, elemeit!

A „mediterrán” elnevezés elsősorban a Földközi-tenger partjainak hangulatát, éghajlati viszonyait jelöli, melyre a forró nyarak és az enyhe telek a jellemzőek. Ez közös vonásuk, ennek ellenére sem Görögország, sem Olaszország sem pedig a spanyolok lakberendezési kultúrája nem azonos, azonban fel lehet fedezni bennük jó néhány egyezést. Sőt, hazánk egyes déli tájaira is már illik ez az elnevezés, s itt is egyre több mediterrán stílusú építészet, illetve mediterrán enteriőr lát ma már napvilágot.

Kicsit különböznek egymástól egyébként az egyes országok tájai, s a mediterrán stíluson belül is több különböző vonal figyelhető meg.

Míg az olaszok a természetességet és az egyszerűséget igyekeznek hangsúlyozni, addig a franciák (Dél-Franciaország, Provence-i régió) a meleg színek használatával, és a régi, antik tárgyak jelenlétével, a spanyolok a bőr bútorokkal és a meleg földszínekkel, terrakotta árnyalatokkal, a görögök pedig a klasszikus kék-fehér látványos kontrasztjaival és hangulatos fényfüzérekkel teremtik meg a mediterrán hangulatot otthonaikban, élettereikben.

A görögök kék-fehér kontrasztjával, fényfüzérekkel teremtik meg a mediterrán hangulatot.
A görögök kék-fehér kontrasztjával, fényfüzérekkel teremtik meg a mediterrán hangulatot.
Fotó: Holló Annamária

Persze, mi ebből hozhatunk egy mediterrán egyveleget, az alap mediterrán stílus és az eklektika jegyében, mely úgyis előszeretettel köszön vissza az idei enteriőr trendek esetében.

Nézzük, miként hozhatjuk haza az oly közkedvelt, forró mediterrán hangulatot otthonainkba?

Színes, natúr vásznak, kényelmes díszpárnák, tömörfa bútorok, barnás – kékes tónusok, mindez sok – sok zöld növénnyel körülvéve: mind kint, mind pedig bent tökéletesen leírja, milyen is egy mediterrán hangulatú élettér!
Színes, natúr vásznak, kényelmes díszpárnák, tömörfa bútorok, barnás – kékes tónusok, mindez sok – sok zöld növénnyel körülvéve: mind kint, mind pedig bent tökéletesen leírja, milyen is egy mediterrán hangulatú élettér!
Fotó: Dalila Dalprat – Pexels

1. Színek – burkolatainkon, falainkon, kiegészítőkön…

A mediterrán lakberendezés esetében, ami a leginkább meghatározó, azok a színek. És természetesen a burkolatok, azok anyaga, árnyalata, felülete, jellege, tapintása. A színek és burkolatok.
Ebben persze egy profi lakberendező, belsőépítész tud majd nekünk segíteni, de ha úgy döntünk, hogy magunk állnánk neki az anyagok, és a főbb, uralkodó színpaletta megtervezésének az enteriőrben, akkor a meleg földszínekkel, olivákkal, tüzes terrakotta árnyalatokkal, illetve a hűsítő, hófehér és kék társításokkal biztosan nem lőhetünk mellé.

A mediterrán lakberendezés esetében, ami a leginkább meghatározó, azok a színek
A mediterrán lakberendezés esetében, ami a leginkább meghatározó, azok a színek.
Fotó: Terrakotta Csempecentrum

2. Természetes anyagok, klasszikus vagy rusztikus hangulatban

Ha mediterrán stílusnál jól megfér egymás mellett a több szín, többféle anyaghatás keveredése. A falak esetében például jellemző, hogy az egyik kiemelt falat eltérő színűre festik, vagy egy helyiségen belül akár több árnyalat is megjelenik. A rendhagyó falfestési technikák és a különleges tapéták is gyakran előfordulnak, így ezekkel is bátran kísérletezhetünk.

Ami pedig a padló burkolatokat illeti: a klasszikus vagy rusztikus hajópadló, fahatású járólap, kerámiaparketta – akár natúr fahatású, akár vintázs matt hófehérre festett – egyaránt jó választás. Teraszunkra pedig mehetnek a mustár, terrakotta greslapok, a szép, de kissé rusztikus kőhatású felületek.

A téglával, terméskővel kirakott boltívek, teraszok, homlokzati elemek is nagyon passzolnak ehhez a stílushoz.
A téglával, terméskővel kirakott boltívek, teraszok, homlokzati elemek is nagyon passzolnak ehhez a stílushoz.
Fotó: Dodo Home

3. Izgalmas lakástextilek, kovácsoltvas bútorok, belsőépítészeti elemek

A mediterrán vidékeken az emberek otthonaikban bátran kombinálják, ötvözik a különféle mintákat, anyagokat – még akkor is, ha ezek első látásra mintha nem is illenének egymáshoz, majd később, ha megszokta a szemünk, már nem is tűnik olyan zavarónak, sokkal inkább a vidám hangulata ragad majd meg bennünket. Bátran kombináljuk hát a nagy, élénk mintákat a kisebb, apró mintákkal, a különböző rusztikus felületeket, textúrákat a fényes, selymes textilekkel. Apropó, textilek: ne csak a fehér lenvászon lebegjen a szemünk előtt, ha a mediterrán lakástextilekről van szó! Válasszunk nyugodtan kötött, horgolt, vagy bármilyen más természetes anyagokat, mint a vászon, a pamut vagy a makramé.
A különböző izgalmas textilek, függönyök és szőnyegek is jól állnak nagyon a mediterrán stílusnak.

Izgalmas lakástextilek, kovácsoltvas bútorok, belsőépítészeti elemek
Izgalmas lakástextilek, kovácsoltvas bútorok, belsőépítészeti elemek
Fotó: Homeinfo

Használhatunk bátran melléjük különböző kosarakat, de a rattan, a kovácsoltvas kerítés elemek illetve kerti bútorok, ülőgarnitúrák, a lámpabúrás lámpák, éppúgy nélkülözhetetlen elemei a mediterrán stílusnak.

Ha nincsen kertünk, teraszunk, akkor is megteremthetjük a mediterrán életérzést – akár a konyhában is
Ha nincsen kertünk, teraszunk, akkor is megteremthetjük a mediterrán életérzést – akár a konyhába: egy vintázs hangulatú, kékre festett konyhabútor, natúr kő és fa elemekkel, üveglámpákkal, mécsesekkel igazán mediterrán hangulatba repít bennünket mindennap!
Fotó: Homeinfo

4. Buja zöldek, aromás fűszernövények mindenütt

A mediterrán teraszoknak, kerteknek, ablakpárkányoknak elengedhetetlen kellékei a növények. Ha van szobapálma, kaktusz, fikusz vagy füge – az a legjobb, a gyönyörű nagy levelek árnyékában mi is kellemesen hűsölhetünk. Ha nincs kertünk, vagy elég terünk a nagyobb, dézsás növények számára, akkor egyszerűen csak tegyünk ki egy tál gyümölcsöt, vagy citromot a konyhába díszítésképpen, és persze ne feledkezzünk meg a fűszernövényekről sem: a bazsalikom, az oregano, a kakukkfű és nem utolsó sorban a levendula nélkül ma már elképzelhetetlen egy mediterrán kert, és egy mediterrán konyha – melyekkel fokozhatjuk, autentikussá tehetjük nyári gasztro-élményeinket is.

A mediterrán teraszoknak, kerteknek, ablakpárkányoknak elengedhetetlen kellékei a növények
A mediterrán teraszoknak, kerteknek, ablakpárkányoknak elengedhetetlen kellékei a növények.
Fotó: Út a Kerthez

5. Hangulatos világítás, autentikus dekoráció

Ezekről se feledkezzünk meg, ha igazi mediterrán hangulatot szeretnénk! A hagyományos, erős kerti világítás helyett használjunk hangulatos, meleg fényben ragyogó fényfüzéreket, lampionokat – ezeket ma már LED-es, napelemes változatokban is beszerezhetjük. Igazi mediterrán nyári-esti hangulatba lehet részünk párunkkal, barátainkkal egy finom pohár bor mellett…

Ha nincs kertünk, teraszunk, egy tengerparti, mediterrán hangulatú posztertapétával is könnyen becsempészhetjük a forrón nyári esték, a nyaralások hangulatát az otthonunkba
Ha nincs kertünk, teraszunk, egy tengerparti, mediterrán hangulatú posztertapétával is könnyen becsempészhetjük a forrón nyári esték, a nyaralások hangulatát az otthonunkba.
Fotó: Vinoport

A kellemes, meghitt fények mellett pedig a dekorációról is érdemes gondoskodni, ha igazi mediterrán életérzést szeretnénk. A régies, vintázs jellegű darabok a tengerparti kisvároskákban igazi fénykorukat élik, de egy balatonparti nyaraló, vagy a mi nagyvárosi, mediterrán hangulatú otthonunk is elcsípheti ezt az atmoszférát, ha a nagymamától örökölt régi székeket, asztalokat – akár újjá festve, felfrissítve – becsempésszük modern bútoraink mellé, de édesen bájos kiegészítőket, akár ilyen kedves kis kerámiákat is vásárolhatunk…

Apró kedves kiegészítőkkel is becsempészhetjük a mediterrán hangulatot otthonunkba
Apró kedves kiegészítőkkel is becsempészhetjük a mediterrán hangulatot otthonunkba
Fotó: Kerámiaotthon

Izgalmas lesz így ez a kis eklektika. A vizet, illetve a partok közelségét megidéző dekorációs tárgyak beszerzése is egy erős trendhullám most, és akár a régi „cage” lámpát vagy koralldíszt vesszük elő, akár a mai modern köntösbe öltöztetett változatát szerezzük be az üzletekből vagy a webshopok kínálatából, biztos, hogy ezekkel is csak még inkább fokozhatjuk a mediterrán enteriőr – hangulatot.

Szuper mediterrán dekoráció lehet – ráadásul fillérekbe kerül – ha egy hatalmas befőttesüveget teli pakolunk olivával, paprikával, szárított levendulát akasztunk fel a falra díszítésképpen (mely ráadásul molyirtóként, és kellemes aromájával illatosítóként is funkcionál). Mécses gyertyákat is helyezhetünk kisebb-nagyobb üvegekbe, a falakat pedig bátran dekoráljuk poszterekkel vagy a tengerről készült fotókkal, képeslapokkal, vagy akár egy ilyen kreatív, kék-fehérre festett mentőöv – halászháló dekorációval is díszíthetjük pl. a nyaraló falait…

A tengerpartot idéző tárgyak, mint például egy mentőöv is remek kiegészítője a mediterrán stílusnak
A tengerpartot idéző tárgyak, mint például egy mentőöv is remek kiegészítője a mediterrán stílusnak.
Fotó: Pixnio

Ha szeretnél Te is mediterrán stílusú otthon, teraszt vagy nyaralót, csak nem vagy biztos az anyagválasztásban, a bútorok elhelyezésében, kiválasztásában, esetleg a megfelelő színek, dekorációk összehangolásában – akkor bátran fordulj hozzánk, segítünk: a Yellow Group kreatív csapata segít megtalálni a hozzátok illő stílust, hangulatot, és közösen Veletek együtt valósítjuk meg a hozzátok illő, berendezést is!