Skandináv, az örökzöld: Egyszerű, és nagyszerű – 5 tipp, hogy biztosra mehessünk
26
júl

Skandináv, az örökzöld: Egyszerű, és nagyszerű – 5 tipp, hogy biztosra mehessünk

Világos, letisztult, könnyen elérhető, sallangmentes, rendezett, tiszta. Igen sok érvet és okot tudnánk felsorakoztatni, miért is szeretjük annyira a skandináv stílust a lakberendezésben. Ám még ezt az igen egyszerű stílust, berendezési irányelvet is nagyon könnyű elrontani, ha nem figyelünk, máris túlzásokba eshetünk. Cikkünkben most azt járjuk körül, hogyan kerüljük el ezeket a tipikus hibákat, hogy skandináv stílusban megálmodott otthonunk valóban kellemes, személyes és igazán otthonos tér lehessen a számunkra…

A skandináv látványvilága – joggal mondhatjuk – uralta az elmúlt év enteriőr trendjeit, és még most sem tűnik úgy, mint ha leáldozóban lenne.
Érdemeit kétségkívül nem lehet vitatni, azonban ha túlzásba visszük az adagolását, már ami a tipikus dizájnelemeket vagy a stílusra jellemző dekorációk halmozását illeti – akkor nem biztos, hogy azt az otthonosságot és harmóniát érezzük majd magunk körül, amit szeretnénk.
Noha a skandináv stílus időtlen(nek tűnik), az egyes tipikus elemeinek túlzásba vitt hangsúlyozásával éppen az ellenkező hatást érjük majd el.

A túlzásba vitt skandináv stílus elemeivel pont ellenkező hatást lehet elérni...
A túlzásba vitt skandináv stílus elemeivel pont ellenkező hatást lehet elérni…
Fotó: Homeinfo

 

Nézzünk néhány tippet: mit javasolnak számunkra a guruk, a szakemberek, hogy az tényleg jó legyen?
Azaz: hogyan NE alkalmazzuk a skandináv lakberendezési stílust, hogy az tényleg hosszú időn át kellemes és szerethető legyen számunkra…

Egyfajta nyers légiesség, kazettázott bútorok, matt hófehér és meleg, méz árnyalatú fa erezetek – a tipikus skandináv lakberendezés alapjegyei
Egyfajta nyers légiesség, kazettázott bútorok, matt hófehér és meleg, méz árnyalatú fa erezetek – a tipikus skandináv lakberendezés alapjegyei – ám hogy ne unjunk meg idő előtt, érdemes feldobnunk, személyessé tennünk ezeket az alapokat!
Fotó: Cliff konyhabútor

1. Túlzásba vitt minimál…

A ragyogó matt hófehér, a sok világos, természetes, natúr fa felület szerethető és tulajdonképpen minden élettérbe kiválóan beilleszthető skandináv minimalizmus meghódította az egész világot. Ám ha túlzásokba esünk, akár ennek a minimál vonalnak a túlhangsúlyozásával, azaz, hogy túl sok felületet hagyunk szabadon, miközben a személyesség apró nyomait is igyekszünk eltüntetni a helyiségekből – azaz, sehol egy személyes fotó, emlék, bájos, csak ránk jellemző tárgy vagy elrendezés – akkor könnyen rideggé és személytelenné válik még a legigényesebben berendezett helyiség is!

 Ragaszkodjunk az alapvető stíluselemekhez természetesen, de adjunk hozzá a saját személyiségünkből is valamennyit!
Milyen egy jó skandináv enteriőr? Ragaszkodjunk az alapvető stíluselemekhez természetesen, de adjunk hozzá a saját személyiségünkből is valamennyit!
Fotó: Készház Portál

2. Műalkotás-szépségű dizájnerbútorok

Szuper ötletnek tűnhet, ha a kanapé, a fotel, vagy akár az étkező asztalt körülvevő székekből iparművészeti alkotásokat, neves tervezők dizájner-darabjait szerezzük be. Ám hiába a szuperstílusos kanapé, ha egyébként kifejezetten kényelmetlen – akkor csak az Instragramon posztolhatjuk mutatós otthonunkról az elismerő pillantásokat és lájkokat bezsebelő fotókat, de jól érezni magunkat nem fogjuk benne.

Műalkotás-szépségű dizájnerbútorok
Műalkotás-szépségű dizájnerbútorok
Fotó: elegansotthon.hu

3. Dísztárgyaktól mentes övezet?

Ha csak nem a maximalizmusra törekszünk, tény és való: jót tud tenni egy helyiségnek, ha nem kerül minden polcra, sarokba egy-egy csetresz, váza, figura vagy valamilyen egyéb dísztárgy.
Viszont, ahogy mindenben, ebben is könnyű átesni a ló túlsó oldalára. Azaz, egyáltalán nem jó irány az sem, ha egyáltalán nem dekorálunk. Ha nem teszünk ki számunkra kedves emlékeket, fényképeket, egy-egy vázát vagy dísztálat amihez kötődünk, amit örököltünk vagy utazásaink során szuvenírként hoztunk magunkkal – nos, ettől inkább túl steril, rideg, és személytelen lehet végül az összkép, amit az otthonunk közvetít akár a mi, akár a látogatóink számára.

Ha nem szeretnénk túl sok apró dísztárgyat kirakni, akkor egy-egy nagyobb vázát, kaspót válasszunk csak, és dekoráljunk sok-sok zöld szobanövénnyel!
Remek ötlet: Ha nem szeretnénk túl sok apró dísztárgyat kirakni, akkor egy-egy nagyobb vázát, kaspót válasszunk csak, és dekoráljunk sok-sok zöld szobanövénnyel!
Fotó: Comfort Bútor

4. Monokróm fa, vagy túl sok hófehér

Matt hófehérre mázolt bútorok, falak, és hozzá mézszínű fa? Kétségtelen: a skandináv stílus egyik legerőteljesebb védjegyei. Nem is csoda: hiszen kis tereket is könnyen otthonossá, mégis tágassá és meleg hangulatúvá varázsolhatunk ilyen árnyalatokkal és anyaghatásokkal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden egyes sarokban, beugróban, részleten a fa elemnek kell dekorációs burkolatként megjelennie, vagy minden falnak és bútornak hófehérnek kellene lennie!
Vagyis, ezt a két színt, tónust – melyek valóban nagyon szépek és harmonikusak – érdemes azonban kombinálnunk, feldobnunk más anyagokkal, felületekkel, effektekkel, mint mondjuk az üveg, a tükör, a kő árnyalatai, a különböző fémek, egy-egy fekete vagy sötétebb folt vagy kiegészítő itt-ott, sőt egy-egy színnel vagy számunkra kedves mintával, egy mutatós fotóval, fotótapétával is feldobhatjuk a teret.

A fém és az üveg egyébként terek kontrasztot alkot a meleg fával, ahogy a kő és a beton tónusai is.
A fém és az üveg egyébként terek kontrasztot alkot a meleg fával, ahogy a kő és a beton tónusai is.
Fotó: Lakberinfo

5. Vannak tipikus skandináv textilminták – nade, mindet egyszerre?

A minták persze mindig játékos vidámságot visznek a terekbe – azonban a kevesebb itt is több!
A kockás, a csíkos, vagy a rajzolt grafikus virágmintás lakástextilek, szőnyegek és függönyök, díszpárnák színes kavalkádja is – a fehér és a fa mellett – szintén jellemzik a skandináv stílust, azonban – pláne, ha egy kis helyiségben – nem tudunk dönteni a mintákat illetően, ezért egyszerre túl sok félét is megjelenítünk a térben, az túlságosan irritáló lehet végül a szemnek.

„A mintás textilekre, dizájnelemekre inkább gondoljunk egyfajta fűszerként, amiből elég mindössze egy csipetnyit adagolnunk a tökéletes összhatáshoz.”- javasolják a szakemberek. A cél pedig mindig az egészséges egyensúly legyen, amikor mintákat illetve színeket, árnyalatokat keverünk, kombinálunk. Mintás kanapéhoz például jobb, ha csak visszafogott, semleges díszpárnákkal kombinálunk, vagy fordítva.

Valóban szükség van több élénk mintás tapétára vagy feltűnő színű szőnyegre és plédekre is? Egy-egy markánsabb elem elég, s ennek árnyalatait hozzuk inkább vissza néhány kisebb, egyszínű dekoráción!
Valóban szükség van több élénk mintás tapétára vagy feltűnő színű szőnyegre és plédekre is? Egy-egy markánsabb elem elég, s ennek árnyalatait hozzuk inkább vissza néhány kisebb, egyszínű dekoráción!
Fotó: minivaldes.com

Ön sem szeretne túlzásokba esni – semmilyen stílust, vagy berendezési irányzatot illetően? Ha úgy érzi, nem elég biztos íz ízlése, vagy egyszerűen csak örülne, ha valaki ezt a terhet – mint ami az egyes bútorok, színek, formák, anyagok összehangolása és beszerzése – levenné a válláról, akkor forduljon hozzánk:
A kreatív és sokoldalú Yellow Group csapata személyre szabva tervez, kreál, és öltöztet fel valamennyi otthont, enteriőrt!