Konyhatrendek, konyhadizájn 2021
03
máj

Konyhatrendek, konyhadizájn 2021

Az idei évben is meglesz az új irányvonal a konyhák, konyhabútorok tekintetében. Több régi elem is visszatér, de sok újdonsággal is találkozhatunk. Egy biztos: a 2021-es konyhatrendeket még inkább a praktikum, az okos és kompakt kialakítások, a minél nagyobb tároló helyek és felületek, és végre valahára, a színek megjelenése jellemzi. Nézzük a legfontosabbakat!

Ha otthonunkban elérkezettnek látjuk a konyha teljes felújítását, vagy új házba költözünk, és ehhez természetesen új konyhabútor kialakítása is dukál, akkor érdemes megfogadni az alábbi tippeket, tanácsokat, ha azt szeretnénk, hogy minden kézre álljon, trendben legyen, és új konyhánk alkalmazkodni tudjon a legújabb kihívásokhoz.

Mivel már 2020 is az az év volt, ahogyan 2021 is, amikor is az emberek még többet tartózkodnak otthon, így a konyha is sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint korábban. Ez pedig azt sugallja, hogy konyhánk is egyre tökéletesebb, sokoldalúbb, felszereltebb legyen. Hogyan érjük ezt el 2021-ben?

1. Használjunk ki minden négyzetcentimétert!

Különösen, ha kicsi, vagy szűk a konyhánk – akkor még inkább fontos, hogy alaposan átgondolva az elrendezést, törekedjünk a kompakt, okos kialakításra. Terjeszkedhetünk felfelé például, további plusz tároló elemek beépítésével, a tartós élelmiszerek tárolásához.

Optimális helykihasználás a konyhában
Alaposan átgondolt elrendezéssel optimalizálhatjuk a kicsi vagy szűk konyha helykihasználását.
Fotó: Hornermillwork.hu

2. Konyhasziget, az újabb funkciókért

Ha az éléskamrát akarják bővíteni, vagy megoldani egy városi konyhában, akkor tervezhetünk reggeliző szigetet, melynek aljában, a sziget munkalapja alatt bőséggel tárolhatunk. Az intelligens tárolás egyébként is konyhánk kulcsfontosságú eleme lesz, különösen azon konyhákban, ahol számtalan dologra, eszközre, alapanyagra van szükségünk, mert napi szinten főzünk-sütünk. A jól elhelyezett rejtett tárolók konyhánk kedvenc részeivé lépnek majd elő, s hogy ez valóban így legyen, akár kezdhetjük a jelenlegi tárolóink alapos szortírozásával, selejtezésével, és ezt követően egy alapos átszervezéssel, újratervezéssel is.

Egy jól megtervezett konyhaszigetnek számos funkciója lehet – akár még a spejz szerepét is betöltheti
Egy jól megtervezett konyhaszigetnek számos funkciója lehet – akár még a spejz szerepét is betöltheti
Fotó: Konyhatrend.blog.hu

3. Izgalmas, változatos konyha falak

Konyhánk falának burkolásában számos egyedi lehetőség áll ma már rendelkezésünkre. A változatos mintázatú és elrendezésű csempék, cementlapok vagy színes, mázas kerámiák mellett megjelennek az intenzív kőmintás, márványmintás lapok is. Ezek akár egyetlen lapból, óriáscsempéből is betervezhetők, sőt olyan lapok is léteznek ma már, amelyet hátulról meg is világíthatunk, a még intenzívebb látványeffektekért.

Konyhafal burkolása egyetlen márványmintás lappal
Napjainkra a konyhafal dekorálása szintet lépett, a technikai fejlődésnek hála már akár egy lapból is készülhet a teljes konyhafal burkolás.
Fotó: Lakbendezés TRENDMagazin

4. Rejtett páraelszívók – ezúttal a pultba építve!

Ugyan már ne az idei év újdonságaként találkozhattunk a pultba épített páraelszívó megoldásokkal, de nagy számban való elterjedése mindenképpen erre az évre prognosztizálható. Praktikus megoldás, mert felül nem vesz el sem a térből, sem pedig a látványból. A másik előnyük ezeknek nagy teljesítményű elszívóknak, hogy közvetlenül az edény környezetében vannak, így egyből onnan vonják el a párát, és az illatokat.

A főzőlapba integrált „downtraft” elszívók nagyobb teret, lehetőséget biztosítanak a konyhában
A főzőlapba integrált „downtraft” elszívók nagyobb teret, lehetőséget biztosítanak a minimál trendek professzionális megoldásaihoz.
Fotó: Miele

5. Színes szekrények, frontok és kiegészítők

A sötét felületek térhódítása mellett egyre több helyen látjuk a színek megjelenését is a konyhabútorokon.

Már az előző évben is igazi sikertörténetté lépett elő a zöld szín a konyhában, mely kifejezetten szerethető: üde, természetes, jól illik hozzá a kő, a fa, a réz, bronz csillogása vagy a klasszikus fekete-fehér megoldások. Mind a konyhaszekrények, mind pedig a csempék illetve a kisebb-nagyobb kiegészítők terén is megjelennek a levélzöld, smaragd, fenyő, vagy éppen zsálya árnyalatokban tündöklő elemek.

Konyhai frontok színkavalkádja: a megnyugtató mélyzöld vagy a friss tavaszi fűzöld
A mélyzöld egyfajta meghitt nyugalmat áraszt, míg a világos, tavaszi friss zöld árnyalatok élénkítenek – válasszunk hát kedvünk szerint!
Fotó: Lakberinfo

A zöld mellé felzárkózott a kék is, kifejezetten a sötétkék és a „midnight blue” elemek törtek az élre, melyhez jól illik a natúr fa, a finom márvány, és az ezüst fogantyúk.

A sötétkék "midnight blue" konyhafrontok mellé jól illik a natúr fa vagy a finom mintás márvány
A sötétkék „midnight blue” konyhafrontok mellé jól illik a natúr fa vagy a finom mintás márvány.
Fotó: Otthon és Stílus

Az idei év nagy újdonsága azonban mégis a vörös, mely hosszú évek, talán inkább évtizedek után újra visszatért a konyhákba, meglepő változást hozva a 2021-es konyha trendekben. Persze, ennek is megvan az oka: mivel egyre több időt töltünk bent, így kellett egy olyan szín, ami élénkítően hat a hangulatunkra.

Vörös konyhafrontok a konyhában
Nem csak a tervezők, a vásárlók is egyre szívesebben kísérleteznek a meleg, intenzív vöröses tónusokkal – kérdés, hogy melyik lesz majd a nyerő: az élénk tűzvörös, vagy inkább a mélyebb, visszafogottabb bordós árnyalatok?
Fotó: Mobilian konyhabútor

6. Nyitott polcos tárolók, ipari stílusban

Talán a szellősség, tágasabbnak tűnő megoldások miatt kezdenek elterjedni a nyitott polc sorok a felső zárt szekrénysorok helyett. Ezt azonban inkább a látványfunkciójú konyhák tulajdonosainak ajánljuk, vagy azoknak a minimalista pároknak, egyedülállóknak, akik nem sütnek-főznek mindennap, és ezért kevés holmival is beérik. Vagy, ha van egy spejz, ahová a tartós élelmiszerek és a nagyobb tálak, főzőedények, kisgépek elférnek.

Az ipari stílus pedig a betonról átváltott a fém és a fa együttes megjelenésére, a nyitott polcok fémmel történő keretezése egyre népszerűbbé válik, ahogyan a réz csaptelepek, fogantyúk is egyre inkább előtérbe kerülnek.

Nyitott polcos konyhai tárolók
Újra divatba jönnek a nyitott polcos tárolók a konyhában.
Fotó: Kindledecor

Ha szeretné megterveztetni új konyháját a 2021-es trendek, irányok jegyében, miközben egyedileg, személyesen Önökre szabva szeretné becsempészni az új trendeket otthonába, akkor nálunk jó helyen jár:
A kreatív Yellow Group csapat Önnel együtt álmodja és tervezi meg az új konyhát, nappalit vagy irodát, sőt még a megvalósítást, a kivitelezést is bátran ránk bízhatja!