Konyhatervezés ergonómia - a funkciók sorrendjében
12
ápr

Konyhatervezés ergonómia – a funkciók sorrendjében

Míg az előző hónapban a kényelem és az élmény, a feltöltődés szempontjából vizsgáltuk meg élettereink ügyes megtervezését, most pedig jöjjön a praktikum és az ergonómia! Ennek pedig mi más lehetne a legjobb színtere, mint a konyha. Az Új év, új Én – típusú fogadalmainkat jóval könnyebb lesz betartani, ha tudatosan újragondoljunk a konyhát. Egy jól megtervezett, ergonomikus térben dolgozva ugyanis nem csak jóval több szabadidőnk marad a felesleges műveletek, lépések kiiktatásával, de az átláthatóbb, rendezettebb környezetben gondolataink is tisztábbá válnak.

Ha konyhát tervezünk, akkor a hatékonyság szempontjából nagyon lényeges az egyes munka fázisok, konyhai munkafolyamataink szem előtt tartása. Ugyanis, ha megfelelő sorrendben követik egymást a gépek, a szekrények és a munkapult felületek, akkor bizony sok felesleges fáradtságot, időt tudunk megtakarítani.
Nézzük, mi a helyes sorrend, illetve mi az optimális a konyhabútor egyes elemeinek elrendezése?

Konyhai elemek helyes sorrendje
A konyhabútor egyes elemeinek helyes sorrendje sok fölösleges kényelmetlenségtől tudja megkímélni a konyhában ténykedő családtagunkat.
Fotó: Hommes Studio

A konyhabútor tervezés során, a konyha ideális elrendezését lakásunk beosztása, a falak és a nyílászárók elhelyezkedése is nagyban meghatározza. E sajátos adottságok függvényében gondolkodhatunk egyenes konyha, L-alakú, vagy U-alakú konyha, de akár még a G alakú konyha is szóba jöhet, ha van hozzá elegendő helyünk, terünk a helyiségben. A falak mellett futó elemeket pedig kiegészíthetik a különböző méretű, alakú, funkciójú konyhaszigetek, vagy félszigetek.

A mai modern konyhabútorok, bútorelemek és magas szekrénysorok jól kiegészíthetők egy funkcionális konyhaszigettel
A mai modern konyhabútorok, bútorelemek és magas szekrénysorok jól kiegészíthetők egy funkcionális konyhaszigettel
Fotó: Capepac.org

De milyen folyamatok, milyen elgondolás szerint érdemes haladnunk a konyhabútor tervezés során? Most ezt nézzük meg röviden…

1. Bevásárlás, az élelmiszerek elpakolása, tárolása

Élelmiszereinket optimális esetben persze a kamra helyiségben tároljuk, ám a mai városi modern lakásokban – pláne a kislakások esetében- többnyire nem terveztek kamrát. Ennek hiányában pedig megfelelhet a célnak egy kamra vasalattal felszerelt, magas, kihúzható szekrény, vagy szekrény elem. Ilyenből akár többet is betervezhetünk, főleg napjainkban, amikoris a tárolásra, raktározásra igyekszünk berendezkedni. Általában az ilyen kamraszekrények mellett szokott helyet kapni a hűtőszekrény, persze, ez sem törvényszerű.

Konyhai tárolásra fiókos magasszekrény
Praktikus megoldás lehet a konyhai tárolásra egy fiókos magasszekrény.
Fotó: Pinterest

2. Előkészítés – azaz, a húsok, zöldségek, gyümölcsök, tészták előkészítése

A sütés-főzés folyamatait megelőző teendőinkhez természetesen megfelelő hely, munkafelület szükséges. A konyhabútor munkafelületének szerves része természetesen a vágólap, illetve az ételek higiéniájáért és eszközeink tisztaságáért felelős mosogató tálca is. Az aprítás, szeletelés illetve hámozás során keletkezett hulladékot a mosogató alatti szekrényben elrejtett szemetes, vagy egy mélyebb, akár szelektív gyűjtésre is alkalmas fiók nyelheti el.

Szeméttárolásra, vagyis a konyhai szemetes ízléses elrejtésére, higiénikus tárolására számtalan jobbnál jobb ötletet találhatunk ma már
Szeméttárolásra, vagyis a konyhai szemetes ízléses elrejtésére, higiénikus tárolására számtalan jobbnál jobb ötletet találhatunk ma már
Fotó: Blanco

3. Főzés, tálalás, melegítés

Ezt a fejezetet természetesen több pontra is oszthatnánk, hiszen nyilván több egymás utáni műveletsort foglal magába, azonban a konyhabútor tervezés szempontjából vehetjük ezt a részt mégis egy pontnak. Tehát a főzés előkészítése, majd a főzőlap után a tálalás számára is érdemes kihagynunk egy jól kihasználható munkafelületet, és ezzel zárni a konyhabútor egyes elemeinek sorát. Vagyis, a tálalásra alkalmas felület legyen az utolsó nagyobb szabadon hagyott felület a sorban, és célszerű, ha ezt a tálaló pultot illetve pultrészt követő magasabb szekrénysorba beépítve kap helyet a mikró – így a tálalás, melegítés szintén optimális sorrendben követi egymást.

A tálalásra alkalmas felület legyen az utolsó nagyobb szabadon hagyott felület a konyhapulton
A tálalásra alkalmas felület legyen az utolsó nagyobb szabadon hagyott felület a konyhapulton.
Fotó: Lakberendezés trendMagazin

4. Méretek és magasságok – avagy, az ergonómia kulcsszereppel bír!

Mint fentebb is láthattuk, első számú szabály az új konyhabútor megtervezésénél, hogy szekrénysorunk kövesse a konyhai munkafázisok, műveletek sorrendjét. Azonban, a második legalább ilyen örök érvényű szabály az az ergonómia.
A munkalap és a pult ennek megfelelően 85-90 cm, mélysége minimum 30-35 cm mély legyen, a felső szekrények alsó síkját pedig 140 és 150 cm magasságban érdemes elhelyeznünk, így rá tudunk majd látni a legalsó polcra.
Az alsó szekrénysor mélységét pedig majd a konyhagépek méretei fogják meghatározni, ez minimum 60 cm általában, de ha nem terveztünk ide gépeket, akkor kisebb is lehet.
Sőt, olyan eset is előfordulhat, hogy ennél mélyebb, akár 80-90 cm – például akkor, ha a bútorunk félszigetben végződik.

Praktikus lehetőségeket kínál egy konyhasziget
Egy konyhasziget, vagy egy félszigetben végződő konyhabútor magasított pultrésze étkezőként funkcionálva is még további számos praktikus ötletet rejthet: plusz főzőlapot, fiókokat, rejtett világítást vagy éppen a konnektorokat is.
Fotó: Lakberendezés Trendmagazin

5. Hol kapjon helyet a beépített sütő?

A konyhabútor blokkjaiba beépített gépek egyre népszerűbbek, hiszen esztétikusak, az új konyha nem csak szebb, letisztultabb, modernebb, de még praktikusabb is lesz ezáltal! A beépített sütő eddig a legtöbb esetben közvetlenül a főzőlap alá beépítve kapott helyet, ám ez mára egyre inkább megváltozni látszik. Ha például gyakran és szívesen sütünk, akkor praktikusabb, ha a sütőt az egyik magas elembe építtetjük be, olyan 60-70 cm-re a padlószinttől. Ez praktikus a már elkészült étel kivételekor, illetve a sütés ellenőrzésénél is, hiszen nem kell olyan mélyen lehajolnunk…

Kényelmesebb a magasabb pozícióba beépített sütő használata
Kényelmesebb a magasabb pozícióba beépített sütő használata
Fotó: Pinterest

6. Milyen a kényelmes munkalap, vágópult illetve mosogató?

A munkalap általában egy adott magasságban fut végig az alsó konyhabútor blokk felső lezárásaként. Ez így egyszerű, és a felület tisztán tartása is gyorsabb, praktikusabb így. Ám ha a kényelmi és ergonómiai lehetőségek szerint járunk el inkább, akkor a bútortervező ezen igényeinkhez igazodva, különböző magasságú pult szakokat is kialakíthat. Vagyis, ha a főzőlap 70 cm-re van a padló szintjétől, lehet ehhez képest tíz centivel magasabban elhelyezni a vágópultot, majd megint 10 centivel magasabb pultra ültetni a mosogatót – ez azért szerencsés, mert így mindig egyenes testtartásban tudunk majd dolgozni a konyhában.

A konyhapult, a mosogató illetve a vágólapok magassága, egymástól való távolsága személyes magasságunkhoz illően, egyedileg is megtervezhető!
A konyhapult, a mosogató illetve a vágólapok magassága, egymástól való távolsága
személyes magasságunkhoz illően, egyedileg is megtervezhető!
Fotó: Praktiker

Még több konyhatervezés-tippet szeretne? Akkor kövesse blogunkat a jövő héten is, mert e havi sorozatunkban még több izgalmas ötletet hozunk konyhabútor tervezés és kialakítás terén!

Vagy inkább azt szeretné, ha egyedi, kifejezetten az Ön igényeihez, méreteihez és stílusához illő konyhabútor elrendezést, látványt profik terveznék meg és alakítanák ki?
Akkor forduljon hozzánk: a kreatív és sokoldalú Yellow Group csapata minden térből, ahogy minden konyhából is kihozza a maximumot!