Happy Home – avagy a feltöltődést nyújtó otthonok, életterek titkai
22
márc

Happy Home – avagy a feltöltődést nyújtó otthonok, életterek titkai

Hogyan állítsuk az otthonunkat saját jóllétünk szolgálatába? Ez napjaink egyik sarkalatos kérdése, ha a belsőépítészeti illetve lakberendezési kérdés kerül terítékre. Ezt a cseppet sem egyszerű kihívást egy híres belsőépítész-dizájn guru segítségével – és természetesen a mi, saját szakmai tapasztalatainkkal – igyekszünk most megválaszolni olvasóinknak…

Ebben az évben megtapasztalhattuk, hogy mennyire fontos, hogy otthonunk támogató kényelménél, a körülöttünk lévő élettér kényelmes, bennünket és a családunkat szolgáló helyiségeinél, a biztonságos otthonnál szinte nincs is fontosabb.
Komoly próbatételek sorozatával szembesültünk és szembesülünk még ma is, és az, hogy otthonaink négy fala közé kényszerülünk olykor hosszú hetekre, hónapokra is – bizony nagyon sok tervünket, elképzelésünket írja felül.
Másik véglet, amikor a rohanó hétköznapok, a gyakori utazások, munka, megbeszélések, találkozók után vágyunk egy kis csendre, nyugalomra, feltöltődésre. Ezt pedig – jó esetben – az otthonunk biztonságos és meghitt légköre fogja majd megadni a számunkra.

Semleges, meleg tónusok, meghitt fények, és egy csepp hűvös vagányság – tökéletes „lazulós recept” otthonunkhoz…
Semleges, meleg tónusok, meghitt fények, és egy csepp hűvös vagányság – tökéletes „lazulós recept” otthonunkhoz…
Fotó: Decolady

Nézzünk, mit javasolnak ehhez a guruk, a szakemberek?

Változtassunk a gondolkodásmódunkon!

A brit ELLE Decoration egykori főszerkesztője, a híres építész és dizájnguru, Michelle Ogundehin egy egész könyvet szentelt e témának, melyben szembement a magazinok általános narratívájával, és azt osztja meg olvasóival, hogy miként válhat az otthonunk egy olyan térré, amely az egyre bizonytalanabb világban megbízható szövetségesünkként szolgálhat bennünket.

Nyitott fürdőszoba, ahol csak egy függöny takarja a kádat az hálótól
Szemléletmód-váltással olyan megoldásokat is magunkénak érezhetünk, amit korábban elképzelni sem tudtunk
Fotó: Porcelanosa

A híres építész, dizájn-nagyasszony elsősorban azt tanácsolja, hogy változtassunk a gondolkodásunkon az otthonunkat illetően: ez ugyanis nem holmi, felületes esztétikai kérdés, hanem az egészségünk és a boldogságunk alapja.

Belül boldogan – mindegy, mekkorában!

Happy Inside – azaz, „Belül Boldogan” című könyvében arra biztat bennünket, hogy tekintsünk úgy az otthonunkra, mint egy „organikus, holisztikus entitásra”, és mindenféle felesleges tárgy felhalmozása helyett, inkább a praktikumra törekedve, abból hozzuk ki a legtöbbet, amink van. Könyvének talán egyik legszimpatikusabb gondolata az, amikor rávilágít: a legtöbb esetben, amikor azt gondoljuk, egy nagyobb kert, nagyobb lakás, vagy nagyobb konyha oldaná meg a gondjainkat, valójában csak azokat a feladatokat akarjuk elodázni, amivel a jelenlegi helyünket is tökéletessé tudnánk tenni magunknak.

A „több élettér” helyett kevesebb cuccra, és a lakásunk újragondolására van szükség – írja könyvében a szakember
A „több élettér” helyett kevesebb cuccra, és a lakásunk újragondolására van szükség – írja könyvében a szakember
Fotó: Lakberendezés TRENDMagazin

Új bútorok, új színek? A boldog otthonunkhoz ennél bizony hosszabb út vezet…

A lakberendezés, enteriőr tervezés során mindig az a legjobb, legizgalmasabb folyamat a számunkra, amikor az új színeken, színtársításokon és bútorokon gondolkodhatunk. Azonban, a tervezőnő szerint ennél jóval hosszabb út vezet a boldog, feltöltődésünket valóban szolgáló otthonunkhoz: először is muszáj megszabadulnunk a felesleges, bennünket már nem szolgáló cuccainktól, különben belső tereink csak örökös to-do listákká válnak a számunkra – pihentető feltöltődés helyett…
A szerző szerint, egy átlagos otthon 300.000 tárgyat tartalmaz, de ezeknek csak az egyharmadát használjuk rendszeresen. Dolgaink olyan tárgyak, amik fontos szerepet töltenek be életünkben – míg a cuccok nélkül biztos, hogy tudunk élni.
Meg kell hát látnunk a különbséget és ehhez egy jó mankó, ha szisztematikus leltárt készítünk a tárgyainkról, méghozzá úgy, hogy helyiségenként megyünk végig az egész lakáson. Jó ötlet, ha egy csoportba írjuk a különböző funkcióval bíró darabokat – pl. 5 db leveses tál és 8 db tornacipő. Így máris könnyebb lesz felmérni, hogy mi az a mennyiség, és melyek azok a tárgyak, amik inkább csak a „cucc” kategóriát erősítik, és tudunk élni nélkülük is.

Mit vinnénk magunkkal, ha tűz ütne ki? Ha ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni, máris közelebb vagyunk egy letisztult, feltöltődésünket szolgáló, boldog otthonhoz!
Mit vinnénk magunkkal, ha tűz ütne ki? Ha ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni, máris közelebb vagyunk egy letisztult, feltöltődésünket szolgáló, boldog otthonhoz!
Fotó: Pinterest

Álmodjuk meg saját palettánkat: A pihentető otthont hat alapszín, két kiemelt szín, és lehetőleg természetes felületek, anyagok összessége jellemzi!

Ha a nagy selejtezéssel megvagyunk, kezdődhet az örömtelibb tervezési feladat: elsőként a bennünket, és majd az új otthonunkat meghatározó szín- és anyag paletta meghatározása! Ne feledjük: a színek mind érzelmeket közvetítenek. Általuk lehetünk boldogok, kiegyensúlyozottak, nyugodtak vagy éppen zavartak, feszültek, izgatottak is.

Ogundehin szerint egész pontosan 28-féle szín illetve felület lesz, amivel meghatározhatjuk, megtervezhetjük otthonunkat. Amit javasol: hat alapszín, két kiegészítő szín, kétféle fém és fa felület, három különleges felület, két egészen visszafogott textúra, hatféle textil, és kétféle természetes kő, és háromféle csempe felület.

Ha kiegyensúlyozott palettát szeretnénk, akkor mind a hideg, mind pedig a meleg, mind a világos, mind pedig a sötét, illetve a vibráló és a tompa árnyalatok közül is szerepeljenek színek, és a fehéret se hagyjuk ki semmiképp az összképből – hiszen minden más színt felemel, és könnyedebbé, légiesebbé tesz – tanácsolja Michelle Ogundehin.

A fehér minden szín számára tökéletes alap, és remek kiindulópont lehet a későbbi színtervezéshez
A fehér minden szín számára tökéletes alap, és remek kiindulópont lehet a későbbi színtervezéshez
Fotó: House Beautiful

Hogyan kezdjünk neki a színek megtervezésnek?

A fehérből, mint semleges, „színtelen színből” induljunk ki mindenekelőtt: az összes falat érdemes lefestenünk hófehérre. Nem elefántcsontszínre, nem krémszínűre, nem tört fehérre – hanem a klasszikus fehérre. Ez szuper alap lesz majd bármilyen más színhez, és könnyebb is lesz eldönteni, hogy végül milyen árnyalatok, milyen anyagok, minták kerüljenek az egyes falakra, bútorokra.

Textúrák, amik körülvesznek bennünket…
Textúrák, amik körülvesznek bennünket… Fotó: ARTE

Textúrák, amik körülvesznek bennünket…

Az előbb említett két visszafogott textúra, kétféle fa, két természetes kő, szintén kétféle fém felület, és végül, de nem utolsó sorban három különleges, vagyis, csak a mi otthonunkra jellemző textúra fogja majd jellemezni új, boldog otthonunkat. És ha azt szeretnénk, hogy otthonunk valóban a feltöltődésünket, pihenésünket szolgálja, akkor gondoskodjunk arról, hogy lehetőleg minél több természetes szín, anyag vegyen körül bennünket! Ez lehet márvány, gránit, vagy bármilyen szép nemes kő, fa, üveg, pamut illetve gyapjú. Vagyis, csupa olyan felület, melyre jól esik ránézni, és amelyeket jól esik megérinteni.

Jó tudni: a tapintással szerzett tapasztalat örömforrás az agynak, csökkenti a stresszt
Jó tudni: a tapintással szerzett tapasztalat örömforrás az agynak, csökkenti a stresszt
Fotó: Pinterest

Ha Ön is szeretne olyan otthont, olyan életteret, mely valóban az Ön és családja feltöltődését, pihenését szolgálja, akkor érdemes megfogadnia a fenti tanácsokat!
Ám ha ennek megtervezésében – pl. a színek, formák, anyagok összehangolásában – inkább profi segítségét kérné, akkor nálunk jó helyen kopogtat: a kreatív és sokoldalú Yellow Group csapata minden térből kihozza a maximumot, az Ön személyes ízlésére, igényeire szabva valamennyi enteriőrt.