Vajon a Te otthonod milyen: feltölt, vagy inkább lemerít?
16
márc

Vajon a Te otthonod milyen: feltölt vagy inkább lemerít?

Korábbi bejegyzésünkben arról írtunk, hogyan érdemes megtervezni otthonunkat, annak színeit, anyagait, funkcióit a boldog, pihentető feltöltődés jegyében.
Téma-sorozatunkat folytatva, ezúttal pedig egy lassabb élet, egy letisztultabb, több energiát adó otthonok, nappali terek, és az ezekhez néhány apró részlet gyakorlati tanácsaival folytatjuk…

Nincs is annál rosszabb, mint amikor rosszul ébredünk, nem tudjuk pihenni magunkat, általános fáradság, enerváltság lesz újjá rajtunk a saját otthonunkban.

Nézzük, mitől szabadulhatunk fel, milyen otthon-feltöltő tippek segíthetnek leküzdeni az általános enerváltságunkat?

1. Visszafogott színek és minták – különösen a hálóban

Otthonunk legdinamikusabb, hangulatunkat leginkább befolyásoló eleme a színek, árnyalatok. Nagyban befolyásolják, hogy egy adott térben, belső helyiségben hogyan érezzük magunkat, milyen érzések, hangulatok kerítenek a hatalmukba. Ezért is nagyon lényeges, hogyan, mi alapján választjuk ki ezeket, – leginkább a pihenés legfőbb helyszínéül szolgáló élettérben, azaz a hálószobában. A szakértők itt azt javasolják, hogy lehetőleg bánjunk óvatosan a színekkel és főleg a mintákkal, hogy pihenésünket ne zavarja meg az esetlegesen túlzottan vibráló látvány. Ez persze nem csak a falak festett színére és a tapétára vonatkozik, hanem a hálószoba textilekre is, mint pl. a függöny vagy az ágytakaró.

A mélykék hűvös, friss nyugalmát a világos meleg földszínekkel tökéletes harmóniába hozhatjuk.
A mélykék hűvös, friss nyugalmát a világos meleg földszínekkel tökéletes harmóniába hozhatjuk.
Fotó: Lakbermagazin

2. Földszínek, pasztellek és a természetből vett árnyalatok, textúrák

A cél a nyugalom megteremtése, és mivel közismert, hogy a pasztellszínek nyugtató hatással vannak az elménkre, ezért sokan választanak különösen a hálószoba helyiségébe finom, lágy krémszíneket vagy a hűsítő mentát. De éppúgy jó választásnak bizonyulnak még a harmóniát sugárzó, otthonos földszínek, melyek az őszi természet tipikus árnyalatai: az olíva zöldek, bézsek, a homokszín, vagy a különböző barnák, drappok, okkerek.
Ha pedig mindezt kiegészítjük sötétzöld növényekkel, kellemes, puha tapintású anyagokkal, textúrákkal, akkor nagyon jó úton járunk a pihentető, feltöltődést nyújtó helyiségek megteremtésének útján.

Földszínek, pasztellek és a természetből vett árnyalatok, textúrák
Földszínek, pasztellek és a természetből vett árnyalatok, textúrák
Fotó: tervezzvelem.blog.hu

3. Karakteres tónus? Társítsuk visszafogott árnyalatokkal, de ügyeljünk a szoba arányaira is!

Ha mégis úgy döntünk, hogy inkább egy erőteljesebb színt használunk, akkor társítsuk azt semleges tónusokkal. Fontos, hogy oda, ahol inkább pihenni szeretnénk majd – ez lehet a hálószoba, vagy a nappalinak egy meghitt olvasó – vagy beszélgető sarokká kinevezett része –itt lehetőség szerint kerüljük az éles kontrasztokat, és inkább az egymáshoz közeli árnyalatok közül válasszunk. Fontos, hogy vegyük figyelembe a szoba vagy a helyiség adottságait is a színválasztásnál, hiszen a tereket könnyedén tudjuk tágítani optikailag a világos színekkel, fényes felületekkel, míg a túlzottan sötét tónusok összenyomhatják, kuckósíthatják a teret, ily módon optikailag becsapva térérzetünket.

A semleges, középtónusú, meleg színek mellett bátran alkossunk nagyobb, világosabb felületeket a térben - pláne, ha nincs elegendő természetes fény a helyiségben!
A semleges, középtónusú, meleg színek mellett bátran alkossunk nagyobb, világosabb felületeket a térben – pláne, ha nincs elegendő természetes fény a helyiségben!
Fotó: Homeinfo

4. Alakítsunk ki stressz-mentes zónákat az otthonunkban!

A pihentető hangulat egyfajta megkönnyebbülés érzést teremt bennünk az otthonunkon keresztül. Ez pontosan az, amikor megtaláljuk belső lelki békénket. Energia, amit az otthonunkból merítünk. A stresszmentes zónák kialakítása ehhez egy kiváló ötlet. De mit is jelent ez? Stressz-mentes övezet lehet az is, ahol praktikus, tartós, könnyen tisztítható anyagokat használunk csak. Egy bőr kanapé, műanyag vagy öko-bőrrel bevont, esetleg természetes fából készült, vagy lakkozott felületek, melyeket tényleg egy-két mozdulattal le tudunk törölni, és nem kell azon stresszelnünk, hogy egy rossz mozdulattal baleset éri mondjuk a plüss huzatot. De stressz-mentes sarok lehet az is, hol olyan meghitt fényeket, puha anyagokat és finom, megnyugtató illatokat használunk, mint pl. a levendula.

Apropó, levendula: azt tudta, hogy már önmagában a levendula színe, vagyis a lila ellazít, megnyugtat, miközben kreativitásra serkent?
Apropó, levendula: azt tudta, hogy már önmagában a levendula színe, vagyis a lila ellazít, megnyugtat, miközben kreativitásra serkent?
Fotó: Schutterstock

5. Engedjünk teret a kreativitásunknak, lélegezzünk fel mi is otthonunkban!

Legyen hobbi sarkunk! Időnként csináljunk valami kreatívat, ne csak aludni járjunk haza a munkahelyünkről, illetve otthonunkra ne csak a munka, vagy a kényszerű teendők, házimunkák kapcsán gondoljunk, ha aktív tevékenységről van szó! Persze, fontos az olvasás és a pihenés is, de ha van valamilyen aktív tevékenység, amit szeretünk, legyen az kézimunka, barkácsolás, kertészkedés, esetleg festés, varrás, gyöngyfűzés vagy bármi hasonló, akkor jóval könnyebb lesz a heti rutin mellett feltöltődnünk, kikapcsolódnunk!
Ezt pedig akkor tudjuk megtenni jó szívvel és könnyedén, ha van erre helyünk, terünk az otthonunkban kialakítva. Nem kell nagy dologra gondolni: elég egy kis asztal vagy komód néhány fiókkal, amiben a hobbinkhoz kötődő dolgok rögtön kézre esnek, és ahol fényviszonyok is rendelkezésünkre állnak mindehhez. Ha például van egy tetőtéri kis manzárd szobánk, vagy egy ürese álló dohányzó asztalunk, miért is ne használnánk ezt ki saját kedvünkre?

Engedjünk teret a kreativitásunknak, lélegezzünk fel mi is otthonunkban!
Engedjünk teret a kreativitásunknak, lélegezzünk fel mi is otthonunkban!
Fotó: Dodo Home

6. Gondoljuk újra, alakítsuk át, frissítsük fel, ha valami már nem tetszik!

Legyünk igényesek a saját otthonunkra is, éppúgy, mint a megjelenésünkre. Ruháinkat is évszakonként változtatjuk, ha már nem tetszik, vagy divatjamúlt, lecseréljük. Miért is ne tennénk ezt bútorainkkal is? Természetesen nem kell kidobni a régit, ha még jó állapotban van: el lehet adni, meghirdetjük online, akár el is csereberélhetjük, vagy áthúzhatjuk, átfesthetjük, felújíthatjuk, ha már nem tetszik.

Gondoljuk újra, alakítsuk át, frissítsük fel, ha valami már nem tetszik!
Gondoljuk újra, alakítsuk át, frissítsük fel, ha valami már nem tetszik!
Fotó: Upstyle

Egy régi kanapé is kedvelt, új színfoltot képezhet a nappalinkban, ha átgondoljuk annak helyét, szerepét, újra kárpitoztatjuk, de még egy szép ágytakaróval leterítve, rádobva néhány extra díszpárnát is egészen új színt kap, megújul, felfrissül a helyiség.

Tárjuk ki az ablakokat, érezzük a friss levegő jótékony hatását, és töltődjünk fel mi is otthonunkban!
Tárjuk ki az ablakokat, érezzük a friss levegő jótékony hatását, és töltődjünk fel mi is otthonunkban!
Fotó: Octogon

Felfrissülést, új energiát keres Ön is az otthonában, csak nem tudja, hogyan fogjon hozzá a megújuláshoz?

A fiatalos, lendületes, kreatív Yellow Group csapatára bátran számíthat, a legapróbb tervezési feladatoktól a teljes belső átalakításokig. Ráadásul nem csak a tervezést, de a kivitelezést is megoldjuk Önnek, így már attól is nyugodtan hátra tud dőlni, hogy megkíméljük a kellemetlen szakemberkereséstől, árajánlatok begyűjtésétől, és a mestermunkák, illetve az egyes munkafázisok összehangolásától. Ezt mi elvégezzük Ön helyett – így Ön nyugodtan hátradőlhet, és élvezheti ragyogó, szép új otthonát!