Legyen álomszép, de praktikus az otthonunk – íme, a belsőépítész tanácsai!
01
febr

Legyen álomszép, de praktikus az otthonunk – íme, a belsőépítész tanácsai!

Akár már rutinosak vagyunk, akár még csak most próbálgatjuk szárnyainkat a lakberendezés, saját otthonunk berendezése, avagy belső tereink szépítése, csinosítása terén – bizonyára jól jön néhány igazán hasznos, nem az unásig ismételt, sablonos trükk. Ezen a héten ilyeneket osztunk most meg kedves olvasóinkkal. Jöjjenek a belsőépítész kulisszatitkok!

Bizony nem könnyű egy lakás berendezése – legyen bármilyen kicsi, egyszerű, minimalista is az.
Sőt, azt kell, mondjuk, a minimál életterek kialakítása, berendezése olykor jóval nagyobb fejtörést okoz, mint egy eklektikus, rusztikus vagy hagyományőrző stílusban megálmodott otthoné.

Sokszor éppen a minimál stílusú enteriőr berendezése a legnehezebb
Sokszor éppen a minimál stílusú enteriőr berendezése a legnehezebb
Fotó: Lakbermagazin

Ám ha mindezt stresszmentesen, különösebb káosz és felesleges plusz költségek nélkül, mi magunk szeretnénk véghez vinni, meghitt hangulatot teremtve otthonunk vagy éppen saját irodánk belső tereiben, akkor érdemes megszívlelni az alábbi tippeket, jó tanácsokat – hiszen, ha lakberendezésre gondolunk, – akkor abban nyilván egyetértünk, hogy az anyagiakon túl leginkább a ráfordított időre, és némi inspirációra, néhány igazán jó ötletre van a leginkább szükség. Nézzük, mit tanácsol számunkra a belsőépítész – ezúttal helyiségekre lebontva.

1. Az előszoba otthonunk előfutára

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az előszoba – mint olyan – otthonunk előfutára, mely a lakásunk egészéről, annak atmoszférájáról, hangulatáról ad egy képet. A kellemes hangulat mellett azonban érdemes gondoskodni a kényelemről is: célszerű, ha a cipő – és táska le – és felvételéhez is gondolkodunk egy kényelmes ülőhelyről, tárolóról, ahogyan a kabátok számára is megfelelő akasztó áll rendelkezésre. Tehát, a funkciók is kiszolgálják ezt a teret, és nem csupán ide zsúfolunk mindent, hogy utána később ne lehessen közlekedni.

Érdemes az előszobába egy szép, egységes bútort vásárolni, de akár egyedileg is készíttethetünk, terveztethetünk a saját igényeink, méreteink és ízlésünk szerint.
Érdemes az előszobába egy szép, egységes bútort vásárolni, de akár egyedileg is készíttethetünk, terveztethetünk a saját igényeink, méreteink és ízlésünk szerint.
Fotó: Bútor Mirek

2. A konyha – avagy a tér, ahol sosincs elég hely!

Azoknak, akik konyhájukat mindennap használják – és azt hiszem, vagyunk ezzel így egy páran – mindannyian megtapasztaltuk már a „sosincseléghelyem”-érzését.
Ám, ennek a kellemetlenségnek könnyen elejét vehetjük, ha már a konyha berendezésénél megfogadjuk a helyes ökölszabályt, azaz: a műveletek technológiai sorrendjét betartva (ezek: tárolás – előkészítés – tisztítás – összeállítás – főzés – tálalás) alapos végig gondolásán túl, még egy további 10 cm-el is kibővítik eredeti tervüket, és a munkapult szokásos 60 cm-es mélysége helyett inkább 70 cm-es pultot rendelnek az asztalostól. Ha egyedi konyhabútorban gondolkodunk, akkor lehet, hogy kicsit ugyan drágább lesz a beruházás, mintha egy készet vennénk – azonban éveken át hálása leszünk magunknak ezért a plusz 10 cm-ért – és persze egyedi fiókért, polcért, ami pont ott és pont úgy esik nekik kézre, ahogyan szeretnénk…

Nagyobb, mélyebb konyhapult sok bosszúságtól megkímél
Nagyobb, mélyebb konyhapult sok bosszúságtól megkímél
Fotó: NOBLE konyha (Kép forrása: Sykora konyhastúdió)

3. Fürdőszoba – ami lehet könnyed, játékos, vagy elegáns…

Szerencsére ma már a fürdőszoba is az otthonunk teljes értékű helyisége – már régen nem csupán kiszolgáló funkcióval bír. Itt indul a reggel, majd itt vezetjük le a hosszú nap fáradalmait, itt töltődünk. Nem mindegy tehát, hogy látványát és hangulatát tekintve milyenre alakítjuk ezt a nagyon is fontos helyiséget! Nagy divattá vált manapság a fürdőszobák szoba-szerű kialakítása, ezt könnyedén elérhetjük néhány szép keretezett képpel, egy mutatós csillárral, és ha ablakos és elég tágas a fürdőnk, akkor néhány szép párakedvelő szobanövénnyel. Érdemes gondot fordítani a világításra, hogy ne csak egy klasszikus fürdőszobai, mennyezeti lámpa adja a fényt számunkra, hanem itt is legyenek kiegészítő fények, LED-es megoldások, funkcionális – illetve hangulati világítások.

A legegyszerűbb és legnagyszerűbb tipp azonban, hogy könnyedebb és játékosabb lehessen a fürdőszoba – miközben még pénztárcánkat is kíméljük – hogy ha egyszer s mindenkorra elfelejtjük a csempe plafoning való felburkolását.

Felejtsük el a mennyezetig burkolást!
Ugye, mennyivel könnyedebb a hangulata ennek a fürdőszobának is, hogy nincs teljesen, a mennyezetig burkolva? A többi falra választhatunk a ma már számtalan féle, színben harmonizáló vagy akár kontrasztos vízálló tapéta vagy páraálló falfesték közül.
Fotó: Lakberinfo

4. Nappali és étkező – lehetőleg a mi igényeinkre szabva

Itt számtalan, jobbnál jobb tippet és ötletet lehetne adni, kezdve az ergonómiai szabályokon át a szellősségre vonatkozó tanácsokkal (hogy ne zsúfoljuk teli a szobát) – mégis a legjobb, amit mondhatunk, az az, hogy mindig, minden esetben saját magunknak tervezzünk! Ne a vendégeknek, ne a rokonságnak, akik évente párszor vagy legjobb esetben is havonta egyszer teszik látogatásukat nálunk, hanem saját igényeinket vegyük alapul. Felesleges tehát hatalmas étkező asztalokkal, vendégágyakkal telenyomni, telezsúfolni a helyiségeket, és ezzel aránytalanul nagy életteret elvenni a saját mindennapjainkból.

Saját magunknak tervezzük meg az élettereket!
Saját magunknak tervezzük meg az élettereket!
Fotó: Lakbermagazin

5. Dolgozó sarok – mely napjainkban már egyre inkább nélkülözhetetlenné vált

Ma már a legtöbb családban van legalább egy asztali számítógép, kényelmes székkel, nagy monitorral – azon túl, hogy esetleg mindenkinek, vagy a családtagok egy részének van már saját laptopja vagy táblagépe. Ezt a kényelmes széket, a nagy monitorral azonban mindannyian szeretjük: kolléganőm mesélte, hogy náluk közelharc folyik minden este a „nagy gépért”. És ha már van ez az asztali gép, akkor célszerű lenne neki egy kellemes, csendes, de világos zugot találni, egy kényelmes íróasztallal, ahová a szükségszerűen elvonulni kénytelen home office-ban dolgozó vagy tanuló zavartalanul hódolhat tevékenységének. Leválaszthatjuk ezt a munkaállomást egy paravánnal, kerülhet egy kisebb szobába is, – ha van erre szabad szobánk és nem más funkciótól vesszük el. Ha pedig most építkezünk, és még abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van lehetőségünk beleszólni az egyes funkciók, helyiségek elosztásába, akkor mindenképp tervezzünk előre egy nyugodt kis zugot, dolgozószobát vagy sarkot legalább…

Egy ilyen kényelmes és szép dolgozószobát – ha megfelelő tárolókkal, egyedi bútorokkal láttuk el – akár az egész család tudja majd használni, eltérő időben.
Egy ilyen kényelmes és szép dolgozószobát – ha megfelelő tárolókkal, egyedi bútorokkal láttuk el – akár az egész család tudja majd használni, eltérő időben.
Fotó: Twitter.com

Tetszettek a profi tippjeink – egyenesen a belsőépítész kollégák tollából? Ha Ön is szeretné praktikusan, saját és családja igényeihez mérten kialakítani új otthonát, akkor ízléses és személyre szabott tippekért és komplett tervezési, kivitelezési megoldásokért bátran keressen bennünket: a fiatalos, kreatív Yellow Group minden térből ki tudja hozni a maximumot!