Az ősz bársonyos puhasága – avagy, milyen anyagokkal, textúrákkal tegyük még kellemesebbé belső tereinket?
30
nov

Az ősz bársonyos puhasága – avagy, milyen anyagokkal, textúrákkal tegyük még kellemesebbé belső tereinket?

A natúr trendek a nyárból továbbra is maradnak, azonban most már a puhaságé és a kényelemé lesz inkább főszerep. Az évszaknak és bújós, „kuckózós” hangulatunknak megfelelően, vessük bele magunkat az idei őszi újdonságokba: a bársony, a buklé, és a kötött anyagok ölelésében most igazán megpihenhetünk…

Őszi cikksorozatunk utolsó állomásában immár a télre hangolódva, az idei őszi trendek által hozott pihe-puha, látványos anyagait, finom textúráit járjuk körül.

Mibe érdemes burkolnunk az idén ősszel és tél kezdetén otthonunkat?

1. Elegáns, és pihe-puha bársony

A finom, puha textilek, melyek egyszerre kellemesek és elegánsak – mint a plüss vagy a bársony – egyszerűen kihagyhatatlanok az őszi megújulás idején. A nemes bársony puhaságán és finomságán túl még egyfajta ünnepélyességet, egykis luxus érzetet is csal a hétköznapjainkba. Nem véletlen, hogy a régi, korabeli bársonyfüggönyök és bútorkárpitok ismét visszatértek a trendekbe is – persze, modern kiadásba – de az elegancia és a pompa ugyanúgy megmaradt.

A plüss vagy bársony – ha nem szeretjük a nehéz kelméket – megjelenhet egy-egy színes fotel vagy díszpárna huzatján is, ezzel igazán látványos és friss lesz az összkép
A plüss vagy bársony – ha nem szeretjük a nehéz kelméket – megjelenhet egy-egy színes fotel vagy díszpárna huzatján is, ezzel igazán látványos és friss lesz az összkép
Fotó: furniturevillage

2. Kötött és gyapjú – meleg és rusztikus

A bársony mellett nagyreneszánszukat élik most a natúr, kötött kelmék, szövetek is. Ezek mindig is a tél hangulatát hozták el, a kötött pulcsiminta számos egyéb dekoráción, díszítés kapcsán is megjelenik. Nagy divat mostanság az óriáskötésű, extra vastag fonalból készült kötött takaró, pléd, de díszpárnák huzataként is jól mutat, otthonos melegséget hoz az enteriőrbe. A párnáknál érdemes arra ügyelnünk, hogy ne egyformákat, hanem többféle, változatos textúrát sorakoztassunk fel, ettől érdekesebb és játékosabb lesz az összkép.

A kötött kelme nem csak szép, de örökérvényű és praktikus is: jó légáteresztő képességgel rendelkező, mosható, tartós anyagok.
A kötött kelme nem csak szép, de örökérvényű és praktikus is: jó légáteresztő képességgel rendelkező, mosható, tartós anyagok.
Fotó: Miss Loren

 

3. Az idei ősz nagy visszatérője: Üdvözöl a buklé!

Új textúra, pihe-puha cukiság a láthatáron: a buklé persze nem új, korábbról már jól ismerjük, édesanyám egykori téli kosztümjei, vagy a család 80-as évekbeli takarói, díszpárnái még élénken élnek bennem gyerekkoromból. A buklét más néven mackószövetnek is nevezik, ami elég találó: pihe-puha, meleg, olyan igazi kis finom „bújós” anyag. Nem is szúr, hiszen természetes – valójában a buklé a pamut egy másfajta szövési technikája, amitől kis apró göböcskék képződnek a felületen. Hűvösebb időben egy bukléból készült gyapjúblézer, vagy egy takaró, esetleg bútorszövet igazi alapdarabnak számít – mind a gardróbunkban, mint pedig az enteriőrben.

 A buklét más néven mackószövetnek is nevezik, ami elég találó: pihe-puha, meleg, olyan igazi kis finom „bújós” anyag
A buklét más néven mackószövetnek is nevezik, ami elég találó: pihe-puha, meleg, olyan igazi kis finom „bújós” anyag
Fotó: H&M Home

4. Könnyed, virágos textíliák – vidéki stílusban

A könnyed virágos anyagok ugyan mindig a tavaszra emlékeztetnek, és akkor valóban a tervezők szinte ontják magukból ezeket a mintákat – most viszont az idén az őszi trendek között is jelentős szereppel bírnak. A virágok, növények, indák kisebb vagy nagyobb méretben, világos vagy sötét alapon egyaránt nagyon mennek most. Válasszuk ezeket a mintákat finom, letisztult, kevéssé szaturált őszies árnyalatokban, és kiegészítőinket is igyekezzünk a természetesség jegyében megválasztani.

Ősszel társítsuk a virágmintás szöveteket natúr anyagokkal, sok természetes fával, a country stílus jegyében
Ősszel társítsuk a virágmintás szöveteket natúr anyagokkal, sok természetes fával,
a country stílus jegyében
Fotó: Sainsburys Home /Country Bedroom

5. Fémes csillogás

A nappalok bizony egyre rövidülnek, így otthonainkban, belső tereinkben egyre nagyobb szerepe lesz a világításnak. Mi, belsőépítészek mindig azt tanácsoljuk, hogy ne csupán egyetlen központi világításra hagyatkozzunk egy-egy helyiségben, hanem mindig legyenek mellette kisebb, kiegészítő világítások, illetve dekorációs fények is. Egy romantikus, vagy ünnepi vacsoránál azonban még mindig a klasszikus gyertyafény a leginkább meghitt. Egy szép gyertyatartó, pl. egy klasszikus réz tartó pedig felettébb emeli majd az ünnep fényét is.

A nappalok bizony egyre rövidülnek, így otthonainkban, belső tereinkben egyre nagyobb szerepe lesz a világításnak.
A nappalok bizony egyre rövidülnek, így otthonainkban, belső tereinkben egyre nagyobb szerepe lesz a világításnak
Fotó: Kerry Villers

Az ősz páratlan harmóniáját, meghittségét, az anyagok terén is érdemes tehát megjelenítenünk. Akár komplett tervezés, akár egy jópofa enteriőr styling, akár az anyagok kiválogatása, összehangolása élettereinkben a tervünk – a sokoldalú és kreatív belsőépítész csapat, a Yellow Group csapata mindenben a segítségére lesz!