5 hiba, amit a leggyakrabban elkövetünk, ha magunknak tervezzük meg a konyhát!
09
nov

5 hiba, amit a leggyakrabban elkövetünk, ha magunknak tervezzük meg a konyhát!

Ha az ember laikusként, saját magának tervez konyhát, a fejében már ott él a kép az álomszép, saját igényekre szabott, pont kézre eső fiókokról, ajtónyitásról, ergonomikus mosogatótálcáról, csapokról, pultmagasságról, és nem utolsósorban az enteriőr elegáns, divatos színvilágáról. Lelki szemeink előtt ilyenkor már látjuk is, hogyan fest majd a csodás végeredmény. Ám ami elsőre jó ötletnek látszik egy kiállításon, egy katalógus vagy magazin lapjain, nem biztos, hogy a mi konyhánk életterére ráültetve is ugyanolyan jól működik majd. Most összegyűjtöttük a legjellemzőbb, laikus otthonteremtők által elkövetett konyhatervezési bakikat, melyeket – remélhetőleg – Ön már nem fog később elkövetni…

Végre, felújítjuk, újratervezzük a konyhát! Vagy éppen most vágunk bele az építkezésbe, és vadonatúj konyhánkat álmodjuk meg éppen. Végre-valahára, megvalósulhatnak régről dédelgetett álmaink, terveink, saját elképzeléseink. De biztos, hogy minden úgy lesz jó, ahogyan mi elképzeltük? Sajnos, sok esetben utólag jövünk rá, hogy bizony nem a legszerencsésebb variáció mellett köteleztük el magunkat – ám ekkor már sajnos, késő. Mutatjuk a leggyakoribb laikus-tervezési hibákat – ezúttal a konyhában.

Az ideális konyha szellós, átlátható és mindenben az ember keze alá dolgozik
Az ideális konyha szellós, átlátható és mindenben az ember keze alá dolgozik
Fotó: Lakáskultúra

1. Munkafolyamatok ergonómiája a konyhában

Az első és talán a legfontosabb hiba, hogy nem gondoljuk át a konyhai munkafolyamatainkat a tervezéskor. Pedig, ha éppen saját konyhánkat tervezzük, találjuk ki, akkor jó, ha tisztában vagyunk olyan fogalmakkal, hogy mit is takar például a konyhai háromszög? Ez a bűvösnek hangzó kifejezés a hűtő, a mosogató, és a tűzhely vagy főzőlap megfelelő háromszögét jelenti. Több megfigyelés is bizonyítja, hogy konyhai munkánk, az ott eltöltött időnk akkor a leghatékonyabb, ha alapvető tevékenységeinket, az előkészítést, a tárolást és a főzést egy háromszögben végezzük. Érdemes ügyelnünk rá, hogy e pontok között a távolság ne legyen több mint 6 méter. Ez logikus is, hiszen egyből oda a hatékonyság, ha több lépést is meg kell tennünk a különböző műveletek között. Ezt a háromszöget egyébként megteremthetjük nem csak az L – alakú vagy U alakú konyhákban, hanem ugyanúgy az egyenes, a párhuzamos konyhai elrendezésnél is ideálisan kijöhet, csak éppen mást és mást jelent. Ha mi magunk nem tudjuk jól elképzelni ezt a gyakorlatban, vagy nincs előttünk ez a fajta konyhai ergonómiai, akkor érdemes szakember (pl. belsőépítész, bútortervező) segítségét, ötleteit is igénybe venni, megfontolni.

Fontos hogy tisztában legyünk a konyhai munkafolyamat ergonómiájának alapjaival.
Fontos hogy tisztában legyünk a konyhai munkafolyamat ergonómiájának alapjaival.
Fotó: Tomaj Bútor Manufaktúra

2. Fából készült konyhapult

Gyönyörű, természetes atmoszférája, meleg, otthonos hangulata, színvilága miatt elsőre kitűnő ötletnek tűnhet egy valódi fa konyhapultot betervezni, azonban a gyakori nedvesség, víz, takarítás, vagyis az állandó, napi szintű igénybevétel miatt ez a konstrukció ne lesz tartható. Legyünk ugyanis bármennyire is óvatosak: a legkisebb horpadás, karcolás is már messziről fog ordítani a fán, a gyakori vízhasználat miatt pedig – ugyan a mai modelleknél már nem kell tartanunk felpúposodástól – azonban ezeket évente legalább egyszer kezelnünk kell, olajjal, megfelelő ápolószerekkel szükséges ápolnunk, hogy ne száradjon ki, ne veszítse el víztaszító képességét a fa. Vagyis, macerás, és a leggondosabb, legóvatosabb használat mellett sem tudjuk megőrizni hosszú időn át makulátlan szépségét.

Természetes fából készült konyhai munkalap ugyan szép, de kevéssé praktikus.
Természetes fából készült konyhai munkalap ugyan szép, de kevéssé praktikus.
Fotó: Lechner

3. Sötét, matt felületű konyhabútor

Annak ellenére, hogy rendkívül divatosak és népszerűek, sőt mi több, valóban elegánsak tudnak lenni a sötét konyhabútor-konstrukciók, egy matt fekete bútorlapról szinte lehetetlenség foltmentesen letörölni az ujjlenyomatokat. Nem beszélve arról, hogy kis konyhában, vagy egy átlagos méretű, kisebb ablakkal vagy erkélyajtóval rendelkező amerikai konyhás nappaliban nagyon be tudja sötétíteni, szűkíteni a viszonylag nagy felületet elfoglaló konyhabútor, szekrénysor. Akkor válasszunk csak ennyire sötét bútort, konyhát, ha tágas térrel, nagy ablakfelületekkel rendelkezünk, sok természetes fény áramlik be a helyiségbe.

A megfelelő minőségű és mennyiségű, meleg fényforrásról, a természetes anyaghasználat megjelenítéséről (pl. világosabb fa erezetek) se feledkezzünk meg – így ugyanis elkerülhetjük a komor, rideg összhatást.
A megfelelő minőségű és mennyiségű, meleg fényforrásról, a természetes anyaghasználat megjelenítéséről (pl. világosabb fa erezetek) se feledkezzünk meg – így ugyanis elkerülhetjük a komor, rideg összhatást.
Fotó: Lakberinfo

4. Kerek formájú konyhai mosogató

A 90-es években vált oly népszerűvé az egyébként mutatós, dekoratív kerek mosogató, amiről elsőre azt hinnénk, nagyon praktikus is, elvégre a tányérok, fazekak, tálak legtöbbje is kör formát kapott. Ennek ellenére mégsem az igazi: egy szögletes mosogató tálcában jóval több edény elfér még a tányérok mellé, míg ha kerek a tálcánk, akkor a legtöbb szennyes edényt, és konyhai eszközt már kívül, a tálca mellett kell elhelyeznünk, ezzel pedig a pulton vesszük el a helyet és csinálunk felfordulást, piszkot feleslegesen.

A kerek mosogató sem a praktikum mintapéldája.
A kerek mosogató sem a praktikum mintapéldája.
Fotó: Blanco

5. Elégtelen világítás, kevés fényforrás betervezése

Egyetlen központi lámpa biztosan nem lesz elegendő, bármilyen kicsi is a konyha! Ha túl gyenge a világítás a konyhában, nem látunk elég jól az esti ételkészítés során, megnehezíti munkafolyamatainkat, balesetveszélyes, és még nyomasztó hangulatot is adhat a térben.

Ennek ellentéte, a túlzottan erős, vakító fény pedig nem fog meghitt hangulatot adni a családi vacsorákhoz. A legjobb tehát, ha úgy állítjuk össze világításunkat, hogy a pultnál, ahol az ételkészítés zajlik, erős LED-es fényforrást használunk. A konyha és az étkező részben pedig már egy meghittebb, meleg fényt adó függeszték, vagy csillár is jó választás lehet. Legjobb, ha olyan lámpát vagy LED-sort választunk, amelynek állítható a fényereje, és/vagy a Kelvin hőmérséklete. Így minden folyamatunkhoz – legyen az ételkészítés, főzés, étkezés vagy bármilyen más családi együttlét, meghitt vacsora a konyhában vagy az étkezőben – mindig a megfelelő fényerőt, fényhőmérsékletet tudjuk biztosítani.

Több fényforrással, fényponttal és megfelelő pultvilágítással biztosan nem tévedhetünk.
Több fényforrással, fényponttal és megfelelő pultvilágítással biztosan nem tévedhetünk.
Fotó: Lakbermagazin

6. Térkihasználási bakik a konyhaszekrény tervezésekor

Magamon vettem észre, hogy bármekkora is konyhaszekrényünk tároló helyisége, mégis mindig kevés, valahogy még mindig jó lenne egy plusz polc, egy további szekrény blokk. Pedig mi aztán igyekeztünk kihasználni a konyha minden apróbb zegét-zugát, pláne az eggyel korábbi, tetőtéri konyhánkban. Kis konyháknál ugyanis a legfőbb problémát a tárolás jelenti, és ezzel azt hiszem, nem mondtunk semmi újat. Nem könnyű megtalálni az ideális egyensúlyt – amikor még telezsúfolva sincsen bútorelemekkel – hiszen ekkor a térérzet, a kényelmes mozgás is nehézkessé válik – de mégis kihasználtuk a rendelkezésünkre álló tár megfelelő tároló kapacitását. Érdemes ezt alaposan átgondolva, átnézni és sorra venni a lehetőségeinket a konyhabútor megtervezésekor. Tetőtéri konyhában inkább vízszintesen, a lecsapott sarkokat is jól kihasználva érdemes tervezni, egy kicsi, de normál belmagasságú konyha esetén azonban a szekrényelemekkel, zárt polcokkal felfelé való terjeszkedés az egyik legjobb ötlet. A plafonig való beépítés ugyan nem olcsó mulatság, de komoly értékű tárolórendszert biztosít a család számára.

Függőleges térkihasználás fontos a kis konyhákban
Ne hagyjuk parlagon a függőleges, vagy a keskeny helyeket, zugokat se! Egy jó asztalos, belsőépítész-bútortervező szakember segítségével, közösen biztos, hogy a lehető legjobb tárkihasználást, legoptimálisabb megoldásokat valósíthatjuk meg konyhánkban.
Fotó: Mobilian Konyhabútor

7. hiba: Tolóajtós szekrények

Ezek is a 90-es évek hozadékai, melyek egy gardrób vagy nappali esetén, vagy egy kisebb méretű előszobában lehetnek nagyon jók, pláne egy kisebb lakás használói számára. A konyhában azonban, ahol naponta többször nyitogatjuk az ajtót, és kisebb méretük miatt ráadásul a minőség sem tud olyan maradéktalan lenni, mint egy nagyobb méretű gardrób szekrényajtónál – nem túl szerencsés. Pláne, ha alacsonyabb árkategóriás szekrénybe tudtunk csak beruházni a konyhát illetően – ekkor sokszor akadhatnak, lehet velük több probléma is, ellenben a klasszikus, kétajtós szekrények sosem hagynak cserben bennünket, nem beszélve arról, hogy még az áruk is kedvezőbb.

Minőségi tolóajtós konyhai szekrények
Ha mindenképpen tolóajtós a vágyunk, akkor inkább szánjunk rá kicsit többet, és minőségi gyártótól válasszunk!
Fotó: Komandor szekrény

Egyedi konyha tervek, konyha álmok megvalósításához szeretne szakszerű segítséget? Vagy csak megerősítést, bútorterveket kérne saját ötleteihez, és szeretné őket megnézni egy előzetes látványterven, még mielőtt elkötelezné magát? A Yellow Group kreatív csapatával jó kezekben lesz konyhája: mi Önnel együtt megtervezzük, meg is valósítjuk a legoptimálisabb, legpraktikusabb elrendezést, a legharmonikusabb színek és formák egységét.