Őszi enteriőr újdonságok 2020: formák, minták, hangulatok
26
okt

Őszi enteriőr újdonságok 2020: formák, minták, hangulatok

Az az átmeneti évszakok mindig egyfajta felkészülést jelentenek a ránk váró, elkövetkezendő időszakra. Ahogyan a tavasz, úgy az ősz is mindig egyfajta megújulást, felfrissülést, és számtalan új inspirációt hoz el nekünk. Nézzük, az idei őszi szezonban milyen mintákkal, formákkal, anyagokkal újíthatunk?

Az őszi belsőépítészeti trendek mindig is egy erős téma volt, aki trend-érzékeny, bizony már a nyár elején elkezdett nézelődni, keresgélni, hogy az idei ősz vajon milyen újításokat, milyen friss formákat, anyagokat, izgalmas kombinációkat hoz majd el a számunkra.
És mivel az ősz már megérkezett, itt van teljes pompájában, így ha eddig még nem tettük, most már valóban itt az ideje elkezdeni az idei ősz trendjeinek vadászatát.
Az egy igazán bájos és kedvelhető évszak: nincs túl meleg, de még túl hideg sem, olyan pont jó.
Sokan persze az elmúlással azonosítják, és a levelek valóban elkezdenek hullani a fákról, de még mielőtt leesnének, a természet egy csodaszép színes fesztivállal örvendeztet meg bennünket, ahol a zöld, a sárga, a piros, a bordó, a narancs és az aranyló barnák, karamellek valamennyi pompájában egyszerre gyönyörködhetünk, ahogy a madarak vándorlásában is.
Érdemes hát mindezt bevinni a szobába is, ahol – megállítva az időt – akár egész évben élvezhetjük ezt a gyönyörű harmóniát.

Ősz színei és formái a lakásban
Ősz színei és formái a lakásban
Fotó: Arte

Újdonságokból pedig most sincs hiány! Nézzük, miket alkottak, miket ajánlanak számunkra a tervezők az idén!

1. Geometrikus formavilág, vékony, kecses, letisztult vonalvezetéssel

A geometrikus trend továbbra is hódít, ám ezúttal még finomabb, még lágyabb, mint valaha! A kontrasztot az elegáns földszínek és a hűvös szürkék váltogatása adja, és az előkelő, már-már extravagáns világítótestek.
Az elegáns APIS étkezőasztal földszínekkel megálmodva, modern étkezőhelyiséget alkot,
tökéletes összhangban a lenyűgöző Koben Suspension által tervezett csillárral és az egyedi tervezésű OKA étkezőszékekkel. Ha nem is ennyire extravagáns, dizájner enteriőrt – de ebből inspirálódva, hasonlóan modern, geometrikus és színes tereket hazai viszonylatban is megálmodhatunk.

Geometrikus formavilág, vékony, kecses, letisztult vonalvezetéssel
Geometrikus formavilág, vékony, kecses, letisztult vonalvezetéssel
Fotó: Dining and Living Room

2. A lélek hangjai – Afrika és az egzotikus távol-kelet ihlette motívumok

Ebben a semleges, földszínekkel díszített nappaliban a COMO fotel, a WALES kanapé, a SEQUOIA Center asztala, valamint egy egzotikus, igazán különleges TURKANA szőnyeg látható.
A Turkana törzs Északnyugat-Kenyából származik. Délnek terjeszkedtek, azáltal, hogy meghódították az etnikai nemzeteket, magasabb rendű háborús taktikájukkal, komolyabb fegyvereikkel és szervezettebb katonai hadseregükkel. Ez az út, amelyen jártak, ez látható a TURKANA téglalap alakú szőnyegmotívumokon, melyeket kézzel fontak, valódi gyapjúból. Afrika ezen oldalának száraz területeinek színeit láthatjuk rajta, ahogy ők mondják: a „lélek dobjai” ott valóban hangosabbak lesznek, ahová leteszünk egy TURKANA szőnyeget. És ha pontosan ilyet nem is tudunk beszerezni itthon saját magunknak, érdemes törekednünk saját kultúránkból merítve, nemzetünk eredetiségével – vagy akár egzotikus tájakról, korábbi nyaralásainkból hazahozott kézműves kincsekkel egyedivé és személyessé tenni az enteriőrt, a nappalit.

A halványszürke és hűvös fehér szőnyegekkel és lakástextilekkel jól harmonizálnak a márványt imitáló falburkolatok, az organikus fa elemek és a fa meleg hatása pedig lágyít az összkép hűvösségén
A halványszürke és hűvös fehér szőnyegekkel és lakástextilekkel jól harmonizálnak a márványt imitáló falburkolatok, az organikus fa elemek és a fa meleg hatása pedig lágyít az összkép hűvösségén
Fotó: Dining and Living Room

3. Levendula, az örök nyár ígérete – és a gyönyörű pasztell álmaink…

A levendula színt mindig, minden évszakban szeretjük: megnyugtat, ellazít, inspirál. Nem mellesleg a nyári napfényt és a balzsamos éjszakák frissességét juttatja eszünkbe – még így az őszi enteriőrben is. Késő nyáron – mikor a pasztell árnyalatokat kevernénk, kombinálnánk már az ősz mélyebb tónusaival – éppen olyan jól behozható a belső térbe, mint az őszi vagy a téli színpaletta kombinálásakor. Sőt, a világos pasztell álmainkat eszünkbe ne jusson feladni csak a borongósabb időjárás kedvéért! Pláne ott, ahol eleve sötétebb van, akár az időjárás, akár a kevés beeső napfény, vagy a szobák északi fekvéséből adódóan – az utolsó dolog, amit otthonunk vagy irodánk enteriőr megoldásaiban szeretnénk, azok a sötét színek. Hiszen ilyenkor pont hogy fény kell! Fény, és friss, üde atmoszféra. Ezért is tűnik a levendula a sötétebb hónapokra is egy nagyon jó színnek, hiszen világosítja a teret és ad egy energiát a szobának. Éljen az örök nyár hangulata – komor időjárás ide vagy oda!

Meleg okkersárgák, vagy a lazac kellemes, meleg árnyalatai szépen harmonizálnak a levendula frissítő tónusaival.
Meleg okkersárgák, vagy a lazac kellemes, meleg árnyalatai szépen harmonizálnak a levendula frissítő tónusaival.
Fotó: decor8blog.com

4. Elvont, absztrakt, szabálytalan minták. Akvarellhatás.

Miután már számtalan „szilárd” dolgot, tárgyat, dekorációt és mintát láttunk az elmúlt években – legyen az akár tapéta, kanapéhuzat, függöny vagy szőnyeg – nem csoda, ha vágyunk valami kevésbé konkrét, lágyabb megjelenésre. A szilárd, kézzelfogható minták, motívumok elterjedése egyébként nem csak az enteriőr trendeket éveken át oly meghatározó minimál stílusból következik, hanem abból is, hogy az emberek egyszerűen félnek most befektetni valamibe, amibe beleszerettek ugyan, de félő, hogy esetleg egy-két év múlva már nem tetszik majd nekik, megunják, vagy kimegy a divatból. Tehát egy kockás szőnyeg, egy virágmintás kanapé „kockázatos” darabnak számít. Akkor hogyan jöjjön vissza mégis a minta?
Mert már észrevehetjük azért, hogy a minták, a nagyobb mintás felületek vissza-vissza szivárognak otthonainkba is: paplanok, ágytakarók, abroszok, tapéták, vagy az akár egész falakat is beborító műalkotások formájában.

Lassan, de biztosan újra előkerülnek a minták, ezért érdemes ügyelni, odafigyelni rájuk.
Milyen mintákat észlelhetünk mostanában, konkrétan? Nagyon sok virágmotívummal találkozhatunk, növények, levelek mintáival (Főleg az indiai akvarell-szerű nyomatokat lehetett megfigyelni már 2019 októberében is főleg Párizsban.) És ami Párizsban már megjelent, az egy éven belül Európa többi részére is begyűrűzik hamarosan…). Mellettük természetesen a csíkos minták és a különböző geometrikus motívumok is igen közkedveltek, az akvarell-hatású, szabálytalanul elfolyó, egymásba olvadó minták azonban éppen a lágy, finom, harmonikus megjelenésük miatt lesznek majd hosszú távon is szerethetőek.

Elvont, absztrakt, szabálytalan minták. Akvarellhatás.
Elvont, absztrakt, szabálytalan minták. Akvarellhatás.
Fotó: Picasa Casamance (Forrás: Pinterest)

5. Művészi virágdekorációk, egyedi alkotások

A művészi elrendezésű, szépen megkomponált virágdekorációk, ágak, és bogyós termések egyedileg elrendezve most különösen divatosak – elvégre mikor máskor tudnánk a legtöbb, és a legszebb természeti kincset begyűjteni, ha nem az őszi erdei vagy mezei kirándulásaink alkalmával.
Ha pedig úgy döntünk, hogy inkább készen vásárolnánk valami jópofa száraz virágot, és abból készítenénk el az egyedi dekorációt, akkor is egy új trend szerint járunk el: Most már ugyanis nem csak kész virágcsokrokat vásárolunk, és a csokrot belehelyezzük egy vázába, hanem a legtöbb esetben bontjuk az üzletben készen vásárolt dekorációkat, és ügyesen hozzáigazítjuk azokat lakásunk stílusához, színvilágához. Olykor a valódi virágokat keverjük selyem – illetve papír virágdíszekkel, levelekkel, fűfélékkel, vagy színezett, festett szárított virágokkal.
Ez most egy igen erős tendencia, amely még csak fokozódni fog, hiszen az ember szereti saját maga, saját ízlésére formálni környezetét, és olykor-olykor, akár az évszakok, vagy az aktuális hangulatának változásához igazítani azt. Az „ikebana” módra ihletett virágkompozíciók elrendezése ugyanakkor nem egy ördöngösség: egyszerűen csak próbáljuk ki, és közben érezzük jól magunkat!

A virágok rendezgetése kifejezetten meditatív cselekedet lehet, jót tesz az elmének és a testnek egyaránt – ami ilyenkor, ősszel kellőképpen lecsendesít és megnyugtat bennünket
A virágok rendezgetése kifejezetten meditatív cselekedet lehet, jót tesz az elmének és a testnek egyaránt – ami ilyenkor, ősszel kellőképpen lecsendesít és megnyugtat bennünket
Fotó: decor8blog.com

Az ősz idén is – ahogyan minden évben – gyönyörű harmonikus enteriőröket és megannyi látványos inspirációt kínál! Ha nem szeretne elveszni az ötletek tengerében, helyette letisztult, stílusos, egyedi tervezésű enteriőrre vágyik – akkor a Yellow Group csapatával biztos ízlésre, és ügyes kezekre talál – ami a tervezést, majd a megvalósítást illeti!