Nagy ötletek, kis helyiségek: Tanuló - és ifjúsági szoba
12
okt

Nagy ötletek, kis helyiségek: Tanuló – és ifjúsági szoba

Az egyik legnagyobb kihívást talán a gyerek – ifjúsági szoba berendezése jelenti. Ha szűkös a helyiség, esetleg nem is rendelkezünk önálló, külön szobával e célra, akkor még inkább fontos a kompakt, többfunkciós bútor, az okos, jól szervezett, helykihasználó megoldások.

Ha gyermekünk most megy óvodából iskolába, esetleg már középiskolás, vagy egyetemista kamaszoknak szeretnénk berendezni az életterét, akkor érdemes kihasználnunk maximálisan a teret, ahogy a helyiségbe beáramló fényeket is. Pláne nagy a kihívás akkor, ha több, különböző korú csemetének kell majd osztozni a szobán, vagy ha egy lakója lesz ugyan a kuckónak, de abban több különböző funkciót szeretnénk megvalósítani. Ez pedig többnyire így van, hiszen a gyerek – illetve tini szobáknak egyszerre kell funkcionálniuk, mint tanulósarok, hálószoba, gardrób, és nappali tér. Miként rendezhetjük be, hogy igazán praktikus legyen?

Minél kisebb a szoba, annál fontosabb, hogy világos legyen
Minél kisebb a szoba, annál fontosabb, hogy világos legyen: egy ragyogó, hófehér helyiségből kiemelkedő néhány szín üdévé tesz, és a gondolkodást is felfrissíti.
Fotó: New Linker Info

1. Emeletes ágy vagy galéria-ágy

Ha két kis lakója van a szobának, azaz van tesó, akkor az emeletes ágy, ha nincs, akkor pedig a galériaágy lesz a legoptimálisabb a helykihasználás szempontjából. Így a teret nem széltében, hanem magasságában „terheltük”, és mivel két nagyobb, jelentősebb dolog fért el egymás alatt, így maradt még egy kis élettér másra is. Akár egy új funkció, pl. pihenő sarok, vagy média tér is elférhet a szoba másik oldalán ezzel az összevont megoldással. Ugye, milyen praktikus?

Galériaággyal kuckós tanulósarkot is meg lehet valósítani
Egy galériaággyal nagyon otthonos teret lehet kialakítani a gyerkőc számára.
Fotó: Pinterest

2. Használjuk ki okosan a teret: ne csak széltében, hanem magasságában is!

Ennek remek példája a fenti megoldás, hiszen, minél kisebb a szoba alapterülete, annál kreatívabban kell kihasználnunk a rendelkezésünkre álló teret. Ez pedig a magasság kihasználásával ügyesen megvalósítható: gondolkodjunk tehát magas szekrényekben, magasra helyezett polcos megoldásokban – úgyis van mindenkinek számos olyan holmija, amikre ritkán van csak szükség, pl. a szezonális ruhák, cipők, vagy a régebbi könyvek, játékok, hobbifelszerelés. Ezek nyugodtan mehetnek magasabbra, elég, ha a mindennap használatos dolgok vannak a csemeték keze ügyében.

Felfelé terjeszkedve rengeteg tárolóhelyet tudunk kialakítani
Felfele addig terjeszkedjünk amíg a mennyezet engedi, így optimálisan kihasználhatjuk a rendelkezésre álló teret.
Fotó: Lakbermagazin

3. Játszhatunk a minták, a színek erejével

Kis térben legalább olyan fontos – ha nem fontosabb – a harmónia, az egységes összkép. A rendezett tér mellett, ehhez leginkább a nagy felületek játékát, összhangját érdemes bevetnünk. Jó ötlet ha színbe hozzuk a szobát, és egy fő színt, illetve egy kiegészítő színt végig viszünk az enteriőrben. De trükközhetünk a mintákkal is. Ha keskenynek érezzük a helyiséget, akkor a vízszintes csíkokkal, sávokkal láttathatjuk optikailag szélesebbnek, míg az alacsonyabb szobák (pl. tetőtéri gyerekszoba) esetében a függőleges sávok, csíkok által érezzük majd magasabbnak a teret.

Az élénk világoszöld, a fehér és a fahatású textúrák világos, életteli, friss enteriőrt eredményeznek
Az élénk világoszöld, a fehér és a fahatású textúrák világos, életteli, friss enteriőrt eredményeznek. A harmonikus színek mellett a jól megválasztott minták, a praktikus, ötletes berendezés tehetik teljessé az ifjúsági szobát.
Fotó: Lakbermagazin

4. Többfunkciós bútorok, praktikus tárolók

Kis szobában még a kis rendetlenség is óriási káosznak fog tűnni, ezért célszerű a rendre, és annak megtartására törekedni. Ehhez pedig szükség lesz megfelelő tárolókra, elég szekrényre, fiókra, akasztóra és polcra. Ha nincs elég szekrényünk, nyitott polcokon, ízléses, egyforma tároló dobozokban és dossziékban is ízlésesen tudjuk rendszerezni, tárolni a dolgainkat. Ha pedig sok a cucc, ám kicsi a tér – a többfunkciós bútorok jelenthetik az optimális megoldást. A szekrényágy, vagy kanapéágy, illetve a különböző polcokkal, szekrényekkel kombinált íróasztalok szerencsére ma már számtalan változatban elérhetők, de akár egyedileg is terveztethetünk, gyártathatunk magunknak.

Egyedileg terveztetett és gyártatott bútorokkal minden különleges, személyes kívánságunk megvalósulhat
Egyedileg terveztetett és gyártatott bútorokkal minden különleges, személyes kívánságunk megvalósulhat, és a mindennapi rutin is jóval kényelmesebbé válik.
Fotó: Ezermester

5. Ne zavarjon be semmi a térbe!

Épp ezért érdemes kerülni a hosszan lelógó csillárt, függesztéket egy ifjúsági szobában. Jó, ha nem vesz el értékes helyet a térből a belógó lámpabúra – célszerűbb a mennyezetbe, vagy a bútorzatba beépített spotokat vagy ledcsíkot alkalmazni. Ezek is remekül bevilágítják a szobát, és még modernebb, fiatalosabb is lesz az összhatás.
Épp ilyen jó, alternatív megoldás lehet a nyíló ajtók, szekrényajtók helyett a tolóajtós megoldásokkal operálni. Egy-egy szép tolóajtóra akár poszter, vagy tükör is kerülhet, de látványos színekkel, mintákkal – pl. festés, öntapadó fólia – is feldobhatjuk.

Függöny takarhatja akár a gardróbot is
Ha egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldást szeretnénk, akkor egy szép függöny is kiváló szolgálatot tehet például a gardrób funkció lezárásánál.
Fotó: hobbibol.com

6. Használjuk ki maximálisan a sarkokat is!

Ne feledjük: a sarkok nem az ellenségeink, ha okosan és jól használjuk ki a bennük rejlő lehetőségeket, akár még előnyünkre is válhatnak. Sarokszekrény? Egyedi sarok-íróasztal?
Egy jó asztalos, vagy egyedi bútorok tervezésében jártas belsőépítész csapat aranyat érhet, különösen, ha kicsi a lakás, vagy a szoba. Minél kisebb ugyanis az adott élettér, a rendelkezésünkre álló hely, annál inkább érdemes a helyiség egyéni adottságait kihasználni, beleértve a sarkokat, és a különböző holt tereket is.

Egyedi bútorral maximálisan kihasználhatjuk a teret
Legyen akár íróasztal, ágy, szekrény, vagy mindez együtt – egy jó asztalos a mi egyéni igényeinkhez, lehetőségeinkhez mérten készíti el az éppen oda illő, legoptimálisabb megoldást.
Fotó: Lakbermagazin

További ízléses, tágas, kifejezetten Önökre szabott, helytakarékos otthonért, egyedi megoldásokéért forduljon hozzánk: a Yellow Group Önnel együtt kigondolja, megtervezi, és meg is valósítja Önöknek a legoptimálisabb elrendezést, a legharmonikusabb színek és formák egységét.