Nagy ötletek, kis helyiségek: A konyha és a kamra
28
szept

Nagy ötletek, kis helyiségek: A konyha és a kamra

Egy egészen apró helyiség is lehet nagyon stílusos, és felettébb praktikus, ha ügyesen és praktikusan van átgondolva és megvalósítva annak berendezése. Sőt, még nagyobbá, tágasabbá is varázsolhatjuk néhány optikai trükk segítségével. Most ehhez mutatunk néhány remek tippet!

Ha nagyobb, tágasabb és rendezettem – egyszóval szebb – konyha enteriőrről álmodozunk, akkor érdemes szellős tágas, világos térben gondolkodnunk. Ne zsúfoljuk teli a polcokat, próbáljunk szellősen pakolni, és mindennek legyen meg a saját helye. De hogyan valósítsuk meg mindezt?

A skandináv stílusú konyha enteriőrökben mindig megfigyelhető egyfajta nyugalom és kiegyensúlyozottság
A skandináv stílusú konyha enteriőrökben mindig megfigyelhető egyfajta nyugalom és kiegyensúlyozottság
Fotó: Lakbermagazin

1. Játék a színekkel – avagy, a trükkös árnyalatok

Semleges színekkel sokat csalhatunk, ha egy kicsiny helyiségben neutrális, semleges, és ezen belül is a világos tónusokat részesítjük előtérben. Ettől szellősebbnek könnyedebbnek fogjuk érezni a teret.

A „tone-in-tone” megoldások is szép, letisztult végeredményt adhatnak – ha pl. a konyhában vagy a kamrában csupán egyetlen szín több, különböző árnyalatát jelenítjük meg.

Érdekes, „eltűnő konyha” is kialakulhat, ha a konyhaszekrény illetve a panelek színe majdnem megegyezik a falak árnyalatával. Ilyenkor a bútorok szinte eltűnnek, belevesznek, beleolvadnak a környezetükbe, és már ennek köszönhetően is tágasabbá válik látványában a helyiség. Ilyenkor azért érdemes néhány élénk színű tárgyat – pl. színes bárszékeket, kaspókat, vázákat – beszereznünk, hogy ne legyen túl unalmas, egyhangú a tér.

Játék a színekkel
Egyszínű falak és konyhabútorral növelhetjük a teret, hiszen ilyenkor a bútorok beleolvadnak a falba.
Fotó: Scoop.it

2. Fényes, tükröződő felületek

Tükrökkel bármilyen helyiséget megnyithatunk, tágasabbá tehetünk – és hasonlóképp van ez a fényes, világos, tükröződő felületekkel is, mint pl. a fényes, világos bútor frontok, a magasfényű szekrényajtók.
A rozsdamentes acél felületek is szépen visszaverik a fényt, és még modern, légies érzetet is kölcsönöznek a helyiségnek. Szépen mutat, ha egység van a berendezési tárgyak között is: a hűtő, a tűzhely, vagy a sütők ajtaja, frontja is mind készülhet ebből az anyagból, és hozzá igazíthatjuk, választhatjuk a szekrényekhez vagy a csempe főbb árnyalataihoz is.

Fával vagy meleg fénnyel ellensúlyozható a rideg hatás
Ha sok a szürke, a metál, vagy a hasonlóan hűvös árnyalatok egy élettérben, akkor érdemes valamilyen meleg anyaggal (pl. fával) és meleg fényű lámpákkal ellensúlyozni a rideg hatást.
Fotó: Pinterest

3. Karakteres elemek

Ha beleszerettünk egy különleges, mintás, élénk színű csempébe vagy mozaikba, de nem szeretnénk a konyha letisztult jellegét sem elveszíteni, egy-két karakteres elem is elég lehet – például egy-két sornyi csempe. Felette nyugodtan maradhat fehér a fal, a szemünk úgyis a mintára fókuszál majd, miközben a többi, fehéren hagyott felület gondoskodik majd a tágas, világos térérzetről. Egy-két karakteres szín pedig – mely lehetőleg harmonizáljon egymással – életet visz a kis helyiségbe. Egy-egy mutatós váza, kaspó, kép, vagy kerámia öltözteti, élettel tölti meg a teret.

Kis konyha esetén elég, ha csak néhány kiegészítű élénk színű
Csak, mert kicsi a konyha, nem kell lemondani az élénk színekről – azonban elég, ha néhány karakteres elem, kiegészítő kap csak helyet a térben.
Fotó: Lakáskultúra

4. Modern, letisztult és ragyogó élettér

Ha tágas, szellős konyhát szeretnénk, akkor ne takarjuk el az ablakokat, lehet akár függöny-mentes is a konyha ablaka, ne is pakoljuk teli semmivel az ablakpárkányokat, engedjünk be minél több fényt. A tiszta fényes, ragyogó világos stílust részesítsük előnyben. Ne legyen sosem túlzsúfolva a helyiség, nincs szükség a felesleges kiegészítőkre sem (pl. fogantyúk), és a konyhabútort illetően is érdemes letisztult formavilágban gondolkodni, hogy ezzel is elkerüljük zsúfoltság érzését. Ha van rá mód akár tetőablakot is elhelyezhetünk ide, hiszen fényből sosem elég – tervezzünk be minél több fényforrást a konyha enteriőrbe!

Tágas, szellős, világos konyha terek
Tágas, szellős, világos konyha terek? Az ablakok, a jól megtervezett világítás, és a világos, kellemes alapszínek használata a kulcs…
Fotó: Schutterstock

5. Egy-egy látványos, nagyobb darab is bátran jöhet!

Nem kell félnünk a látványos daraboktól sem! Egy-egy nagyobb, karakteres, látványos elem ha ízlésesen állítjuk vagy helyezzük el a térben, abszolút helyet kaphat egy kicsiny konyha térben is. Akár ezek a fonott lámpa búrák, vagy bármilyen szőtt, fonott kosár, esetleg egy nagyobb, látványosabb tál vagy szobanövény is éppúgy helyet kaphat itt.

Látványos nagyobb kiegészítők a konyhában jól mutatnak, ha nem visszük túlzásba
Látványos nagyobb kiegészítők a konyhában jól mutatnak, ha nem visszük túlzásba.
Fotó: Studio Lifestyle

6. Többfunkciós konyhasziget

Konyhasziget nem csupán nagy és tágas konyha térben kaphat helyet! Ha jól megtervezzük, akár még a munkafelületünk, vagy az étkező, tároló helyeink is kibővülhetnek egy jól eltalált, több funkciós konyhaszigettel. Sőt, ha kicsi a lakás, akár még térelválasztóként is funkcionálhat, ha nem akarjuk például fallal megtörni a konyha és a nappali egységét.

Többfunkciós konyhasziget: előkészítésre, főzésre, tálalásra de akár asztalkna is kiváló
Egy konyhasziget nem csak előkészítésre és főzésre, de akár tálalásra vagy egy gyors reggelizésre is alkalmas lehet.
Fotó: Origo

7. Terjeszkedjünk felfelé!

Ha kicsi a konyha, érdemes annak minden szegletét kihasználni a tárolásra. Akár még a plafont is, vagy az ajtó fölötti területeket. Terjeszkedjünk tehát felfelé, és bizonyos eszközöket, melyeket nap, mint nap használunk, fel is akaszthatunk a falra, a pult fölé.

Konyhában a réz és fa izgalmas hatást kelt
A réz edények különösen jól mutatnak a fa bútorok közelében.
Fotó: Marie-Lyne Quirion

8. Használj ki minden lehetséges helyet – beleértve a sarkokat is!

Minél kisebb a helyünk, annál inkább fontos a megfelelő rendszerezés. A sötét színeket ugyan kis terű konyha térbe nem javasoljuk, de egy-egy kiemelt fal izgalmas hátteret nyújthat a fém kiegészítőknek, csillogó üveg- és porcelánedényeknek. Azonban ne feledjük: fontos az egység, a szépen rendben tartott polcok és fiókok, melyet egyforma csészékkel, poharak sorával érhetünk el…

Jól megválasztott polcrendszer a konyhában
Egy okos rendszerező hasznos társunk lehet…
Fotó: Apartman Therapy

Ízléses, tágas, kifejezetten Önökre szabott, helytakarékos konyhát, konyhabútort szeretne? Egyedi megoldásokért bátran keresse a profi belsőépítész csapatot: a Yellow Group nem csupán megtervezi, de meg is valósítja Önöknek álmai konyháját, a legoptimálisabb térkihasználással.