Nagy ötletek, kis helyiségek: A fürdőszoba
21
szept

Nagy ötletek, kis helyiségek: A fürdőszoba

Az előző hónapban általánosan, illetve inkább a lakás egészére nézve, a családok közösségi életét szem előtt tartva vettük végig az otthonok tereinek tágasabb, szellősebb lehetőségeit, megoldásait. Most nézzük meg ezt részleteiben is – helyiségekre lebontva. E havi sorozatunk első része a fürdőszoba, mely a legtöbb háztartásban valóban a legkisebb, legszűkösebb helyiség. Nézzük, hogyan tehetjük ennek terét tágasabbá – ténylegesen és vizuális értelemben is!

A hazai fürdőszobákkal a leggyakoribb gond nem más, mint a méret. A helyiségek mérete legtöbb esetben adott, de számos trükk létezik arra, hogy akár optikailag, akár valós értelemben, a hely jobb kihasználásával javítsunk annak érzetén.
Legyen tehát bármilyen kicsi is a fürdőszoba, még a legkisebb tér is lehet otthonos, meghitt, sőt akár még világos, szellős, kellemes is – ha odafigyelünk az alábbi részletekre.

Tágasabb, szellősebb térérzet világos színekkel, fényes felületekkel
Letisztult színek, a fényt visszaverő világos, fényes felületek, több tranzparencia, rendezett és lehetőleg zárt tárolási megoldások – ha ezeknek csak a felét betartjuk, máris tágasabb, szellősebb lesz a térérzetünk…
Fotó: Zondo.hu

1. Ragyogó és világos

Lehetne talán ez az első számú szabály, ha a piciny fürdő berendezését, kinézetét tervezzük éppen. Ha van ablakunk a fürdőn, akkor szerencsések vagyunk, ám ha nincs, akkor is: a jól megtervezett világítás aranyat ér! Ma már számtalan fürdőszobai világítás közül válogathatunk. Ne elégedjünk meg a központi világítással, terveztessünk az álmennyezetbe ledvilágítást, vagy bárhol a fürdő egy-egy sarkában, szegletében, vagy akár a tükör köré kihúzott LED szalaggal hangulatos kiegészítő világítást alakíthatunk ki.

LED világítást bárhová tervezhetünk, a legpraktikusabb talán a tükör köré, mellé, vagy alá elhelyezni
LED világítást bárhová tervezhetünk, a legpraktikusabb talán a tükör köré, mellé, vagy alá elhelyezni, egyes gyártók pedig kész LED világítással beépített fürdőszobai tükröket is kínálnak.
Fotó: Baltex Home

2. Kis fürdőbe, nagy tükör?

Miért is ne? Sőt, az átlagosnál nagyobb méretű tükörrel még tágasabb, világosabb összhatást tudunk elérni a valóságban szűkebb, helyiségben. És ahogyan ma már rég megdőlt az a tézis, hogy kis fürdőszoba, konyha falaira is nyugodtan válasszunk nagyméretű csempét, mert nem lesz aránytalan, sőt, az egységes, egybefüggő fal felületek látványának köszönhetően optikailag tágasabb lesz a hatás – nincs ez másként a túlzottan nagy, akár az egész falfelületet beborító tükrökkel sem. Arról nem is beszélve, ha nagy, tágas tükröt választunk a mosdó elé, akár még ketten is szépítkezhetünk egyszerre reggelente – ez pedig már nem csak látványában, de funkcionálisan is megnövelte az életterünket a fürdőszobában!

Nagy tükör a kis fürdőszobában látványosan megnöveli a teret
Nagy tükör a kis fürdőszobában látványosan megnöveli a teret.
Fotó: Lakberendezés TRENDMagazin

3. A jó színválasztás: világos, meleg és természetes

Igen, a színvilág megválasztásán, ügyes megtervezésén múlik szinte minden. És mivel a padló, és a falak színe a leginkább uralkodó egy adott térben, hiszen ezt vesszük észre legelőször, amikor belépünk a helyiségbe – így a falakat borító festék, tapéta, illetve fürdőszoba esetén a csempe és a járólapok színvilága, a színek jó harmóniája mérvadóm lesz majd. Azt talán már sokan tudják, akik rendszeresen olvassák blogunkat – hiszen nem először írunk róla – hogy a világos színekkel optikailag tágasabbá tudjuk tenni a térérzetünket, míg a sötétebb színek látszólag összenyomják, „kuckósítják” a helyiségeket. Ezért, ha kicsit a fürdő, az oly divatos sötétszürke burkolatok helyett érdemes inkább a világosabb árnyalatokra voksolni. Ha a hófehéret netán túl ridegnek éreznénk, akkor kombinálhatjuk meleg fahatású járólappal, de szépen mutat a meleg, világos kövek, fák erezetének mintázata is – a természetes és meleg tónusú árnyalatok ugyanis szintén tágasabb, kellemesebb térérzettel ajándékoznak meg bennünket.

Sötétebb színt egyetlen falon alkalmazva nem szűkítjük be a teret
Ha mégis szeretnénk némi sötétebb színt is bevinni egy kisebb terű fürdőszoba enteriőrbe, akkor ezt elég egyetlen egy falon megtennünk, ez szép háttér-kontrasztot ad majd a világos falakkal.
Fotó: Pinterest

4. És ahogy a csempe színe, úgy a mintázata, sőt a burkolás iránya sem mindegy!

Egy jól lerakott burkolat vezeti ugyanis a tekintetet. Tehát, túl azon, hogy milyen színű, mintázatú a csempe – kis fürdőbe a világos, alacsony helyiségbe a hosszanti irányú csík, vagy mintázat, míg keskeny helyiségbe a vízszintes vonalvezetés dukál – ezt a hatást elérhetjük akár az egyszínű lapokkal, vagy a csempe színével megegyező árnyalatú dekor vagy mozaik csempével is, ha a lerakás irányát az előbbihez hasonlóan tervezzük meg. Fa mintázatú lapoknál vagy márvány mintánál is nagyon szépen kijönnek ez a hatások, míg egyszínűek esetében a csempe formájának (hosszúkás lapok álló vagy fektetett iránya), egyforma szélességű és hosszúságú csempelapok esetében pedig egy kontrasztos fuga szín, vagy egy kiemelkedő árnyalatú, esetleg fémesen csillogó listello, vagy díszcsík kellemesen vezeti majd a szemet, a megfelelő irányba.

Vízszintesen elhelyzett mintás, nagy lapokkal optikailag szélesíthetjük a teret
A vízszintesen elhelyezett, önmagában is mintás vagy textúrált lapokkal jó összhatást érhetünk el, ha egy keskeny teret szeretnénk optikailag szélesebbnek láttatni.
Fotó: OtthonNeked /Porcelanosa

5. Végül, de nem utolsósorban: a rendezett, rejtett tárolás az egyik fő kulcskérdés

Ahhoz, hogy egy kicsiny fürdőszoba optikailag és ténylegesen is tágasabbnak hasson, fontos a rend, a rendezettség a helyiségben lévő tárgyak, eszközök és kiegészítők esetén is. Ehhez jó megoldást nyújtanak az ízléses, zárt polcos, fiókos tároló megoldást nyújtó mosdó alatti szekrények, melyekhez – ha egységes koncepcióban gondolkodunk – akkor hozzá illó magas állószekrényt is választhatunk.

Saját igényeinknek megfelelően választott fürdőszoba bútorok
Több gyártó kínál hasonlóan változatos és sokszínű, komplett bútormegoldásokat, melyekből természetesen nem muszáj mindet bezsúfolnunk a térbe – válasszunk a mi adottságainkhoz, tárolási szokásainkhoz a leginkább illőt!
Fotó: Robinagyker.hu

Ezeket fel is szerelhetjük a falra, a függesztett megoldásnak köszönhetően alul sem vesz el a térből, a látványból, miközben a felmosás is jóval könnyebb, egyszerűbb, ha nem kell szekrényeket kerülgetnünk. Ha nem fér el másik szekrény a mosdó alatti tárolón kívül, akkor az olyan holt tereket is bátran kihasználhatjuk, mint az ajtók fölötti, vagy a WC fölött lévő falfelületek, ide is nyugodtan betervezhetünk egy-egy zárt tároló polcot, pl. a frissen mosott törölközők, ágyneműk, vagy a tartalék WC papírok, törlőkendők számára. Végül, de nem utolsó sorban, ha a tusfürdős, samponos, tisztítószeres flakonok sem szanaszét kallódnak a kád mellett, hanem zárt polcokon, vagy ízléses, egységes tartókban kapnak helyet, akkor máris rendezett, kellemes és tágasabb is lesz még a legapróbb terű fürdőszoba is…

Szellősebb látványt érhetünk el nyitott polcok alkalmazásával
Ha egységes, de mégis szellősebb látványt szeretnénk, a zárt illetve nyitott polcok kombinálásával is szép eredményt érhetünk el – feltéve, ha egységes az anyag – és színválasztás, és ízléses rendet tartunk a nyitott polctereken.
Fotó: Mirage Fürdőszoba

Ízléses, tágas, kifejezetten Önökre szabott, ténylegesen helytakarékos megoldásokért bátran keressen bennünket: a kreatív profi belsőépítész csapat, a Yellow Group nem csak megtervezi, de meg is valósítja Önöknek egyedi elképzeléseit!