A szorosan egymás mellé rendelt funkciók előnyei, lehetőségei
24
aug

A szorosan egymás mellé rendelt funkciók előnyei, lehetőségei

Nincsenek szobák, nincsenek körbehatárolt terek, vagy egész egyszerűen csak spórolni szeretnénk a hellyel? Az egymás mellé rendelt funkciók, a jól átgondolt, kompakt belsőépítészeti megoldások bármely otthonban, vagy irodában aranyat érhetnek…

Legyen bármilyen kicsi is a lakás, vagy az iroda élettere, minden funkciónak meg tudjuk találni a saját helyét. Legyünk akár helyszűkében, akár csak a tágas élettér érdekében szeretnénk itt-ott spórolni a hellyel egy kompakt berendezéssel – ha a térben is közel hozzuk az egymáshoz közel álló funkciókat, akkor nem csak a térrel, a hellyel, de saját időnkkel is sokat spórolhatunk! Elvégre egy ergonómiailag jól elrendezett, funkcionálisan jól megtervezett élettérben mi magunk is hatékonyabbak lehetünk.
Nézzük, mely funkciókat érdemes összevonni, vagy egymáshoz közel elrendezni úgy, hogy az mind a tér, mind pedig a benne élő család tagjainak érdekeit egyaránt szolgálja…

1. Aprócska szobák, életterek? A többfunkciós mobil bútor jó megoldás lehet!

Ahhoz, hogy a különböző funkciók keveredése közötti káoszt elkerüljük, érdemes egy variálható komplex bútort terveztetnünk vagy vásárolnunk. Azok a mobil megoldások, melyekben a legtöbb elem jól elrejthető a különböző nyíló – vagy toló ajtókkal, így a mindennapok felfordulását, a különböző napszakok rendjét és funkcióit jól el tudjuk különíteni egymástól. A szorosan egymás mellé rendelt funkciókat megtestesítő bútorok – még ha nem is mobilak – akkor is remek ergonomikus megoldást nyújtanak számunkra, ha a szobák nélküli, egy légterű kislakásban igyekszünk tágas, kényelmes teret nyerni.

Egy ilyen kompakt bútorral remek úttörő megoldásra lelhetünk a szobák nélküli kialakított, összevont élettérben.
Egy ilyen kompakt bútorral remek úttörő megoldásra lelhetünk a szobák nélküli kialakított, összevont élettérben.
Fotó: ingatlanmuhely.com

2. Több funkció egy térben – egy jól kitalált átvezető bútorral könnyedén megvalósítható

Az alábbi képen egy 60 négyzetméteres térben 3 különböző funkciónak találtak helyet: a nappali, a konyha és az étkező egy alacsony fal köré elrendezve kapott helyet.
Ennek köszönhetően egy kényelmes, praktikusan használható közösségi tér alakulhatott ki, mely a hasonlóan kis alapterületű lakásokban bizony nem könnyű feladat! Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a sok kis szoba helyett inkább egy ehhez hasonlóan világos, szellős, átlátható nyitott tér legyen az otthonunkban, melyben egy jól felszerelt, tágas férőhellyel ellátott konyha, egy hat ülőhellyel rendelkező tágas étkezőasztal, egy kényelmes kanapé és egy Tv konzol is helyet kapott. Így az ergonomikus közlekedő utunk is jól megoldott a szoba közepén, a felesleges elhatároló falak pedig sem a térből, sem a fényből nem vesznek el feleslegesen, így jól átjárhatóvá és szellősen hagyva életterünket.

Több funkció egy térben – egy jól kitalált átvezető bútorral könnyedén megvalósítható
Több funkció egy térben – egy jól kitalált átvezető bútorral könnyedén megvalósítható
Fotó: Lakbermagazin

3. Okos tetőtéri ablakokkal különleges térformákat, egyedi funkciókat is létrehozhatunk!

Ma már semmi sem gátolhat meg abban bennünket, hogy összenyissuk otthonunkat a természettel, legyen szó akármilyen furcsa, vagy különös elrendezésű térről is. Ha lakásunk történetesen terasz – vagy kert nélküli, akár még erkéllyé alakítható nyílászáróban is gondolkodhatunk, de praktikus lehet egy, a konyha térben egymás fölé helyezett okos tetőablak, mellyel akár még a páraelszívót is ki tudjuk így váltani, nem beszélve a világítás és a fény szerepéről. Ez pedig tetőtéri ablakok esetében még erősebb, hiszen a fényt felülről, a ferde tetősíkon keresztül engedik be, így kétszer annyi fénymennyiségről gondoskodhatunk, mint egy azonos méretű homlokzati ablakkal.

Tetőtéri ablakokkal nyithatunk a természet felé.
Tetőtéri ablakokkal nyithatunk a természet felé.
Fotó: Velux

4. Egy piciny térben a munka is a pihenés?

Akkor az ehhez hasonlóan megtervezett belsőépítészeti megoldások aranyat érnek majd! Egy lehajtható íróasztal, egy közvetlenül mellé kerülő, a fal síkjára helyezett kanapé, mely alá tároló megoldásokat, fiókokat is terveztek – különösen jól jöhet a rendezett kislakások tulajdonosainak. Ha pedig látványában is szeretnénk, ha tágasabbnak tűnne a tér, akkor gondolkodjunk a lehető legegyszerűbb, világos falszínekben, fehér bútorlábakban, és természetes, fa hatású frontokban – ez a kombináció időtlen, kellemes, és mindig nyerő választás, ha a tér optikai tágítása is célunk a praktikus, helykihasznált elrendezés mellett.

Tárolás, munka, pihenés – egy ilyen kombinációval akár egészen kis térben is tökéletesen megvalósítható megannyi különböző funkció…
Tárolás, munka, pihenés – egy ilyen kombinációval akár egészen kis térben is tökéletesen megvalósítható megannyi különböző funkció…
Fotó: Lakbermagazin

Az itt látottakhoz hasonló, egyedi, praktikus, ergonómialag is jól átgondolt, helytakarékos megoldásokat szeretne? Legyen akár az otthonunk, akár egy befektetés, egy kiadásra tervezett apartman, akár az első aprócska irodahelyiségünk – a kreatív profi belsőépítészek, a Yellow Group csapata a tervezést, a kivitelezést, de még az egyedi bútorok megtervezését és legyártását megoldja!