17
aug

Tágasabb terek? A megoldás: többfunkciós, egyedi bútorok

Bármilyen szép, szellős és légies lehet a kislakás is a megfelelő szín és anyagválasztással, ám a világos terektől még nem lesz több tároló hely, ergonómiai értelemben vett férőhely az otthonunkban. Mutatjuk hát, mi a megoldás…

Számos megoldást láthattunk és olvashattunk már a kis terek problémáira, hiszen ezzel van tele a net, a magazinok, de még itt a blogunkban is több ilyen sorozatot készítettünk már. Ám ezek az írások többnyire azt taglalják, hogyan láttassuk optikailag nagyobbnak, tásabbnak az élettereinket. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogyan tegyük élhetően tágasabbá, azaz, mi hogyan férünk el majd jobban, kényelmesebben ugyanabban a kis térben.
A titok persze nem titok: minden a megfelelő berendezésen múlik! A bútorok helyes megválasztása, azok jó ergonómiai megtervezése, a hely lehető legjobb kihasználtsága segítségével még többet hozhatunk ki akár a legkisebb terekből is. Nézzünk most erre néhány tippet!

1. A többfunkciós kanapé

Talán ez az a „trükk”, amit mindenki ismer: nappal kanapé, éjjel ágy. A szétnyitható, kihúzható vagy lehajtható modellek már évtizedek óta hű társaink, akár vendégfogadásra, akár a kisebb, kétszobás lakásoknál, amikor a csemeték belakják a szülői hálót, az átavanzsál gyerekszobává, és a nappali lesz egyben a szülők hálószobája. Akkor bizony szinte kötelező eleme otthonunknak egy ilyen „daybed”, vagy kanapéágy. Ha pedig alul még tárolókkal is rendelkezik, akkor lesz igazán többfunkciós és praktikus, családbarát darab…

A kanapé mellett még számos egyedi, fiatalos ötlettel találkozhatunk akár ezen a fotón is: miért is ne lehetne például kreatív fali dekoráció a bicikli – ha történetesen nincs se tárolónk, se erkélyünk?
A kanapé mellett még számos egyedi, fiatalos ötlettel találkozhatunk akár ezen a fotón is: miért is ne lehetne például kreatív fali dekoráció a bicikli – ha történetesen nincs se tárolónk, se erkélyünk?
Fotó: Otthontérkép Magazin

2. Kisebb étkezőasztal? Legyen inkább nagyobb, tágasabb…

Ha kicsi a család, vagy még csak ketten éltek a pároddal, akkor az apróbb felületű, kör asztallapos reggeliző – vagy teázó asztalok is bevethetőek helyspórolás szempontjából. Így elég sok tér felszabadul, amit aztán fel tudunk használni bármire. Ám ha több tevékenységet is végzünk az otthonunkban, amihez nincs még egy plusz szoba, akkor egy nagyobb, több funkciót is betöltő asztalt is választhatunk, ahol az étkezés, a tanulás, vagy az otthoni munka egyaránt kényelmes lesz. Talán ellentmondásosan hangzik, de sztárlakberendezőktől gyakran hallani: inkább válasszunk néhány nagyobb bútordarabot még a kis terű enteriőrbe is – hiszen a nagyobb, tágasabb lapfelület növeli a térérzetünket.

 A tágasabb, nagyobb bútorok - akár függőleges, akár a vízszintes felületek - növelik a tér érzetét, túl azon, hogy tárolás és funkció szempontjából is jobban kihasználhatóak.
A tágasabb, nagyobb bútorok – akár függőleges, akár a vízszintes felületek – növelik a tér érzetét, túl azon, hogy tárolás és funkció szempontjából is jobban kihasználhatóak.
Fotó: Lakáskultúra

3. Használjuk ki jól a falakat

Az óriási, akár egyedileg tervezett, beépített szekrények csak elsőre tűnnek őrültségnek egy apró lakás berendezésekor – hiszen ha huzamosabb ideig ott élünk, remekül ki fogjuk tudni majd használni. Akár két fal közé is beépíttethetünk egy nagy gardróbszekrényt, vagy falra szerelhető zárt polcokat is függeszthetünk. Ha ez utóbbit választunk, akkor gardróbunk, tárolónk nem vesz el sokat a térből. A falakat – vagy a nagy beépített szekrények tolóajtaját – bevonhatjuk tükrökkel is, így nem csak tárolás és tér szempontjából, hanem optikailag is jelentősen tudunk növelni tér-érzetünkön. Éppígy az üveg is: érdemes beépítenünk – akár egy nagyobb szobát elválasztó – üvegajtós térelválasztókat, mely tranzparenciájának köszönhetően átláthatóvá, szellősé, és napfényessé teheti mindkét tér részt, helyiséget.

Beépített szekrények hasznossá teszik az üres falfelületeket
A beépített szekrények hasznossá teszik az üres falfelületeket.
Fotó: Lakáskultúra

4. Természetes anyagválasztás

Az anyagok megfelelő megválasztásról már több cikket is írtunk, az optikai tér tágítás sorozatunkban is pont volt egy. Azonban itt is fontosnak tartjuk megemlíteni, hiszen a natúr színek és természetes anyagok megtévesztően hatnak a szemünkre: egy természetes, natúr fa vagy kő textúrákkal megálmodott teret sokkal tágasabbnak érzünk majd, mint amekkora az valójában.

A természetes fa felületektől optikailag, míg a praktikus, egyedi bútor megoldásoktól ergonómiai értelemben lesz tágasabb, élhetőbb és szebb kislakásunk élettere.
A természetes fa felületektől optikailag, míg a praktikus, egyedi bútor megoldásoktól ergonómiai értelemben lesz tágasabb, élhetőbb és szebb kislakásunk élettere.
Fotó: Lakbermagazin

5. Függőleges megoldások

Ha vízszintesen kicsi a tér, de van belmagasság, akkor a megoldás adja magát: gondolkodjunk függőlegesen! A tárolás szempontjából ez kiváló megoldás, ma már számos nagyobb áruházban választhatunk egyedileg kombinálható tároló elemeket, de akár egyedileg is készíttethetünk pontosan a mi lakásunk, irodánk adottságaihoz illő bútorokat, tárolókat. Az egyedi bútorok legnagyobb előnye, hogy minden ajtó, minden fogantyú pont oda esik, pont úgy nyílik, ahogyan mi szeretnék. A fiókok elosztásáról pedig már nem is beszélve…

Nagy belmagasság esetén érdemes felfele terjeszkedni.
Nagy belmagasság esetén érdemes felfele terjeszkedni.
Fotó: Otthon24.hu

Bízza profikra otthona belsőépítészeti megoldásait! A kreatív, és teljes körű szolgáltatást nyújtó Yellow Group csapata nem csak tervez és megvalósít, de akár az egyedi bútortervezést, legyártást is ránk bízhatja. Akár kicsi a tár, akár tágas – a megrendelő személyének ízlésére, életmódjára szabva alkotjuk meg a lehető legjobb megoldásokat.