Szellős, légies, élhető terek? a szín – és anyagválasztáson nagyon sok múlik!
10
aug

Szellős, légies, élhető terek? a szín – és anyagválasztáson nagyon sok múlik!

Ha azt szeretnénk, hogy otthonunkat szellősség, tágasság és elegancia jellemezze főként, akkor a megfelelő fényviszonyok, az optimális berendezési megoldások, valamint a minőségi anyagok és a világos, letisztult színek használata fogja megadni számunkra.

Nem csoda, mindenki ezt szeretné: kisebb térből nagyobbat, kisebb lakásából tágasabbat kreálni. Ha ez fizikailag nem is mindig, de optikai és az ergonómia szempontjából ügyes trükkökkel könnyedén kivitelezhető. Azt már tudjuk, hogy fényes, világos színekkel, tónusokkal növelni tudjuk a tágasságot – de mit tehetünk, hogy mindez ne váljon unalmassá, esetleg rideggé?

1. 3D hatású felületek

A 3D, azaz háromdimenziós felületek, mintázatok most nagyon divatosak, és egy jól irányított megvilágítással nagyon különleges atmoszférát teremthetünk a segítségükkel. Ehhez ma már számos hideg – melegburkolat, falipanel közül válogathatunk, a gazdaságos és környezettudatos LED lámpák vagy LED szalagok pedig szebbnél szebb alternatívát kínálnak nekünk a dekorációs világítási megoldásokra is.

A 3D hatású falfelületeket érdemes súrló fénnyel megvilágítani – így még inkább kijön a háromdimenziós térhatás
A 3D hatású falfelületeket érdemes súrló fénnyel megvilágítani – így még inkább kijön a háromdimenziós térhatás
Fotó: Porcelanosa

2. Óriás burkolólapok, az egybefüggő felületek látványáért

Az óriás burkolólapokkal még a kisebb terű konyha vagy fürdőszoba is tágasabbnak fog tűnni, hiszen a nagy, egybefüggő felületek látványa mindig szélesebbnek, tágasabbnak fogja mutatni az adott helyiséget. Ha ezt mégis unalmasnak gondoljuk, esetleg félünk az óriáslapok burkolásától, akkor ezeket a nagy méretű csempe vagy padlólap sávokat is izgalmasabbá tehetjük akár ugyanazon lap család kisebb méretű változatával, vagy a színben, anyaghatásban azonos dekorokat, mozaik berakásokat is alkalmazhatjuk. Ezzel ugyan megtörjük a teret, viszont remekül tudunk majd játszani a síkokkal, mozgalmasabbá, változatosabbá téve a látványt.

Óriás méretű csempe lapokkal nagyon izgalmas, tágas hatású, exkluzív térélményt tervezhetünk
Óriás méretű csempe lapokkal nagyon izgalmas, tágas hatású, exkluzív térélményt tervezhetünk
Fotó: Gerőcs Kerámia

3. Letisztultság a részletek terén

Egyszerű felületek, egynemű anyagok, lehetőség szerint minél kevesebb, a látványba bezavaró részlettel. Mit is értünk ezalatt? Például a lebegő polcokat, a robusztus lábakon álló szekrény – és bútor megoldások helyett a függesztett bútor megoldásokat. De egy szép, áttetsző, zsanérok nélküli zuhanykabin is gyönyörű légies teret eredményezhet, hiszen azáltal, hogy a teljes fürdőszoba burkolatát látni engedi, az ezáltal még tágasabbnak is fog tűnni majd.

Akár fürdőszoba, akár nappali – több levegőt, légiességet kapunk, ha nem zsúfolunk
Akár fürdőszoba, akár nappali – több levegőt, légiességet kapunk, ha nem zsúfolunk. És a tárolás? Egy, a padlótól plafonig érő zárt, fényes frontos bútorelem tökéletesen elnyel minden szükséges holmit, emléket vagy kacatot…
Fotó: Ofdesign

4. Felejtsük el a bútorok halmozását a térben

Célszerű, ha szellősen helyezzük el bútorainkat, akár kisebb szigeteket kialakítva belőlük. Az áttetsző bútorok – mint az üveg vagy a polikarbonát – is kiváló választás. Így egy asztal vagy egy térelválasztó nem fog belezavarni nekünk a szép, letisztult élettérbe – miközben funkcióját mégis éppúgy ellátja. Amellett, hogy tényleg nagyon légiesek, még elegánsabb is lesz általuk a tér – az üveg, mint anyag ugyanis kortalan, és bármely stílusában eleganciát varázsol az enteriőrbe.

Fényes fehér anyagok, áttetsző, vagy karcsú, légies, függesztett bútorok – mindez jó megoldás, ha azt szeretnénk, hogy minél több szabad élettér felület látszódjon
Fényes fehér anyagok, áttetsző, vagy karcsú, légies, függesztett bútorok – mindez jó megoldás, ha azt szeretnénk, hogy minél több szabad élettér felület látszódjon
Fotó: PORCELANOSA

5. Kevesebb kacat, kevesebb dekoráció

Ahhoz, hogy ne érezzük fullasztónak a helyiséget, ahol élünk vagy dolgozunk nap mint nap, érdemes felszámolni a káoszt, és rendet tartani. Rengeteg energiát és szellősséget tapasztalhatunk meg már akkor is, ha minden olyasmit kiiktatunk a térből, amit már nem használunk, ami tulajdonképpen már csak porfogó. Azzal, ha rendezettebb lesz a tér, lelkileg is jobban érezzük majd magunkat, de még a takarítással is jóval hamarabb végezni fogunk.

A kevesebb több elve legyen a mottónk a dekorálás terén is!
A kevesebb több elve legyen a mottónk a dekorálás terén is! A dekoráció szerepét betöltheti akár egy különleges lámpa, vagy egy oxigént és frissességet teremtő szép szobanövény
Fotó: Perfect Design

Bízza profikra otthona belsőépítészeti megoldásait! A kreatív, és teljeskörű szolgáltatást nyújtó Yellow Group csapata a tervezés első lépcsőfokától a kivitelezés utolsó szögéig, Önnel együttműködve, maximálisan együtt gondolkodva alkotja meg az igazán feltöltő, inspiráló enteriőrt!