5 lehetséges trend életterünk jövőbeni átalakulására
20
júl

5 lehetséges trend életterünk jövőbeni átalakulására

Noha a koronavírus már épp lecsengeni látszik, de a tudósok biztosak abban, hogy lesz második hullám, vagyis, a vírus velünk marad, s meg kell tanulnunk együtt élni vele. Azonban vannak, és lesznek pozitív hozadékai is: jó eséllyel a világ nagyvárosai szolidárisabb, élhetőbb helyekké válnak, és ezzel együtt új irányok látnak majd napvilágot az ingatlanfejlesztésben is. Bizony, várható némi átalakulás, változás a lakás, s ezzel együtt a belsőépítészeti megoldások terén is újszerű megoldásokra, innovatív elképzelésekre kell számítanunk. Nézzük, hogyan érdemes felkészülnünk erre, milyenek lesznek – a trendkutatók véleménye szerint – otthonaink, irodáink enteriőrjei a közeljövőben?

„Ha a vírus egy-két évig velünk marad, akkor végbemennek olyan változások a gazdaság szerkezetében, amelyeknek urbanisztikai hatása lesz.” – kezdte az Index számára adott interjú beszélgetését Bardóczi Sándor, Budapest főépítésze.

A szakember úgy véli, tartós járvány esetén városok minőségét alapvetően változtatja majd meg – ám, ha belátható időn belül le tudjuk majd győzni, akkor olyan igazán komoly „városrendező erők” nem lesznek kilátásban.

Zöld tetők, tetőteraszok – a nagyvárosok zöld oázisát a felfelé való terjeszkedés lehetősége fogja megoldani
Zöld tetők, tetőteraszok – a nagyvárosok zöld oázisát a felfelé való terjeszkedés lehetősége fogja megoldani
Fotó: otthonterkep.blog.hu

Dúli Andrea környezetpszichológus szerint pedig „az embereknek elég jó az alkalmazkodóképességük”, így körülbelül 6 hét alatt akár extrém helyzetekhez is hozzá tudunk szokni.

Jó alkalmazkodóképesség
Fotó: Getty Stock

A városaink azonban mostanra túlzsúfolttá váltak, de lakásaink is egyre szűkebbek lettek, az utóbbi évek, évtizedek trendjeinek köszönhetően. Nyilván, ennek is megvan az oka: a túlnépesedés, melyre az építészet egyre kisebb, kompaktabb otthonteremtési trenddel válaszolt.
Hiszen, míg a 19. században hatalmas udvarok, széles gangok és közös mosókonyhák épültek, addig, ahogy egyre haladtunk előre az időben, a folyosók úgy váltak egyre szűkebbé, tünedeztek el a közösségi terek – melyeket a mai lakóparkokból már szinte teljesen kispóroltak.
Természetes, hogy otthonunk a feltöltődést szolgálja, a biztonságos, nyugodt intim szféra színtere. Amikor hazatérünk, feltöltődni megyünk, ám a privát szféráink mostani egybeolvadása a közösségi terekkel – még ha csak átmeneti időre is – sokunkat érintett kényelmetlenül. Hiszen, komoly kihívás, amikor az otthonunk egyszerre lesz hirtelen iskola, munkaállomás, játszótér – azon túl, hogy egyébként a kikapcsolódás, a pihenés és a közösségi élet színtereként továbbra is ugyanúgy funkcionál.

Az erkélyes lakások értéke talán most még inkább felértékelődik
Az erkélyes lakások értéke talán most még inkább felértékelődik
Fotó: NLC

Tehát ha most a karantén helyzetre gondolva – és hasonló helyzetekre felkészülve – kezdenénk el új lakóházakat tervezni, már másfajta terekre is szükség lenne.
Lennének például olyan terek, melyekben a szülők és gyerekek együtt lehetnek, és olyanok, ahol a szülők elvonulhatnak saját munkájuk, hobbijuk, lehetőségeik szerint. Most ezzel a gondolattal eljátszva, nézzünk pár lehetséges, jövőbeli változást, melyekre akár már mi is elkezdhetünk tervezni, alapozni – ha új ház, vagy egy komolyabb lakás-átalakítás előtt állunk.

1. Tágasabb nappalik, több közösségi tér

A gangos belvárosi lakóházak közösségi terei is felértékelődnek, ahogyan az újabban aprócska, amerikai konyhás nappalikat is szívesebben nyújtanánk, növelnénk meg ismét. A szép, tágas, egy-légterű enteriőr megoldások helyett inkább úgy igyekszünk berendezni jövőbeni otthonainkat, hogy a tágas, légies közösségi tér ugyan megmaradjon, de ennek ajtaja is zárható legyen, valamint, a lakás alaprajza azért engedjen még némi teret különálló, ajtóval zárható kisebb szobák, privát, önálló terek lehetőségére is…

Tágasabb nappalik, több közösségi tér
Tágasabb nappalik, több közösségi tér
Fotó: menolakasom.blog.hu

2. A tetőteraszok, az erkélyek is felértékelődhetnek – a belvárosokban is

Karantén helyzet ide vagy oda – a friss levegőre, a természet vagy külső városi környezet közelségére mindnyájunknak nagy szüksége van. Ezért a külvárosi, városperemen elhelyezkedő, kisebb kerttel vagy legalább terasszal rendelkező lakások értéke bizonyára felértékelődik majd. Ám a nagyvárosokban ugyanúgy sok ember tömörül majd össze, és a megoldás idővel a felfelé terjeszkedés lesz – így a lapos tetők, s az ezeken kialakított füves, növényekkel beültetett vagy legalább napozótérrel kialakított tetőteraszok irányába mehetnek majd el hamarosan a jövő építészeti trendjei…

A tetőteraszok, az erkélyek is felértékelődhetnek – a belvárosokban is
A tetőteraszok, az erkélyek is felértékelődhetnek – a belvárosokban is
Fotó: Lakbermagazin

3. A duplamosdós megoldások, a fürdőszoba és a mellékhelyiség különválasztása

Ha sokan vagyunk egyszerre otthon, különösképp, ha nagy a család, akkor bizony nem szerencsés, ha csak egyetlen mosóhelyiség van a lakáson belül – és az is a fürdőszoba helyiségében. Célszerűbb tehát úgy megtervezni otthonunkat, hogy a mellékhelyiség külön kapjon helyet – a legjobb azonban, ha két mellékhelyiséget terveztetünk, és az egyik ebből mindenképpen egy különálló, úgynevezett vendégmosdó legyen.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy egy tágasabb, esetleg egy szélesebb alaprajzú fürdőszoba tulajdonosaiként tudunk tervezni vagy újratervezni – akkor egy duplamosdós mosdópult, s hozzá egy dupla fiókos mosdó alatti szekrény nagyon hálás megoldás lesz majd a rohanós hétköznapok során, akár otthon töltjük a napot, akár munkába, óvodába, iskolába sietünk…

Dupla mosdó, dupla tárolási lehetőség…
Dupla mosdó, dupla tárolási lehetőség…
Fotó: RAVAK

4. Dolgozósarok, játszósarok a nagy nappali egyik sarkában? Legyen inkább legalább egy, különnyíló, elszeparált szoba vagy helyiség

Vége lenne az egybenyíló terek trendjének? Szergej Makno ukrán építész szerint a korábbi években oly divatossá lett egybenyíló szobák, nyitott közösségi terek – noha nagyon mutatósak, stílusosak – de járvány idején, és akár egy majdani, későbbi járványidőszakra berendezkedve – praktikusságuk bizony megkérdőjelezhető. A lakók ilyenkor ugyanis több helyiségen át viszik be a lakásba az utcáról behozott fertőzéseket, és az elkülönülésre, a családtagoktól való elszeparálódásra is jóval kevesebb a lehetőségünk, intim terünk szinte nincs is. Ahogyan az elmélyült munkához, vagy tanuláshoz szintén szükség van a privát, nyugodt helyiségre, ahol egyedül lehetünk.

Tágas nappali, meleg színekkel, puha anyagokkal – a rideg minimalizmust az otthonos melegség érzésének igénye, a terek zárható, különnyíló megoldásai fogják felváltani vajon?
Tágas nappali, meleg színekkel, puha anyagokkal – a rideg minimalizmust az otthonos melegség érzésének igénye, a terek zárható, különnyíló megoldásai fogják felváltani vajon?
Fotó: Avaanti Residences

Ha hetekig, hónapokig be vagyunk zárva egy lakásba, ez bizony mindenkinek embert próbáló lehet.
Ha valaki egyedül él, akkor azért – hiszen a szociális kapcsolatok hiánya, pláne a borúsabb, hidegebb hónapokban akár depresszióhoz is vezethet.

Aki nagyobb családban él, számukra pedig azért nehéz, hiszen az alkalmazkodás, a több funkció elkülönítése, és mindenkinek legalább egy kisebb, privát zóna megteremtése most egyre inkább felértékelődik, fontossá válik. Egy vendég – és/vagy dolgozószoba most már szinte minden család otthonában igénnyé fog válni, melyben helyet kaphat egy íróasztal, szék, néhány polc vagy komódok, és esetleg egy heverő, arra az esetre, ha a beteg családtagot el szeretnénk különíteni a többiektől.

Beltéren is érdemes a felfelé terjeszkedést választani: a padlótól plafonig érő beépített szekrények, egyedi tároló megoldások személyre szabhatósága bizony aranyat ér…
Beltéren is érdemes a felfelé terjeszkedést választani: a padlótól plafonig érő beépített szekrények, egyedi tároló megoldások személyre szabhatósága bizony aranyat ér…
Fotó: menolakasom.blog.hu

5. A kamra, spájz újra visszatér – ahogyan a tágas, beépített szekrényeknek is egyre többen örülnének…

Nem véletlen mondják, a veszélyhelyzet szüli a legjobb ötleteket, és ilyenkor értékeljük csak igazán a régi, jól bevált dolgokat. Egyre többen tanultunk meg kovászos kenyeret sütni, konyhakertet nevelgetni a balkonon is akár, és hogy ne kelljen napi szinten boltba járkálnunk, igyekeztünk egyszerre nagyobb tételben bespájzolni a tartós élelmiszerekből. A nagyobb, modern konyhaszekrény blokkok már eddig is egyfajta mini-spájzként működtek, a beépített gardróbszekrények felső polcai is háztartási tároló funkciót töltöttek be – és erre mostantól egyre nagyobb igényünk lesz. A hely, a tér, a tároló bútorok, funkciók és megoldások szerepe újra felértékelődni látszik, a letisztult minimál az új helyzetben lassan értelmét veszti, vagy átalakul…

A magasított, tágas, egyedileg terveztetett konyhabútorokban titkos kamrát, meglepően mély tárolókat is rejthetünk
A magasított, tágas, egyedileg terveztetett konyhabútorokban titkos kamrát, meglepően mély tárolókat is rejthetünk
Fotó: Lakbermagazin

Ön is szeretné követni az új trendeket, élni otthona funkcionális újratervezésének lehetőségével? Szeretné, ha lakása minden egyes négyzetcentimétere praktikusan ki lenne használva, miközben a család igényeire, a benne élők hangulatára, jó közérzetére is gondoltak? Ha a válasz igen, akkor érdemes profikra bízni a tervezést: a kreatív Yellow Group csapata Önnel együtt, közösen tervezve, a kivitelezést is egy kézben tartva sikerré viheti épülő vagy megújuló otthonok, irodák teljes komplett belsőépítészeti megoldásait!