Akár egy régi, nem használt létra is válhat kreatív polccá, virágtartóvá –ha leleményesek vagyunk…
13
júl

5 fenntartható tipp, az élhető terekhez

Otthonunk biztosítja számunkra a mindennapok kényelmét, miközben – ha annak berendezését és színeit, formáit, hangulatát jól választottuk meg – akkor meghitt, nyugodt kis szigetként feltöltődésünket is szolgálja. Az, hogy tereink még inkább élhetőek lehessenek számunkra, érdemes megfontolunk az alábbi néhány tippet…

Már többször szó esett róla, de nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy élettereink berendezésénél, az anyagok megválasztásának törekedjünk a fenntarthatóságra. Környezettudatos termékek közül válogatva, az újrahasznosítás elvét is követve olykor, jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, miközben az sem mindegy, hogy egyre kisebb tereken igyekszünk egyre jobb életkörülményeket varázsolni saját magunk illetve családunk számára.

Hiányzik a kert, a külső tér - ám nappalink nem elég tágas a sok szobanövénynek? Gondolkodjunk függőleges tároló megoldásokban!
Hiányzik a kert, a külső tér – ám nappalink nem elég tágas a sok szobanövénynek? Gondolkodjunk függőleges tároló megoldásokban!
Fotó: Jysk

Most, hogy az átlagosnál jóval több időt töltöttünk otthonainkban, legtöbbször családtagjainkkal összezárva – most érthettük meg csak igazán, milyen fontos még a legkisebb terek esetén is azok szellőssége, élhetősége, sokoldalúsága.

1. Intim zónák megteremtése

Ha többen, huzamosabb időt töltünk a lakásban, sokkal égetőbb szükségét érezzük az elszeparálhatóságnak, annak, hogy némiképp meg tudjuk teremteni intim zónánkat. Az egy légterű, modern lakások erre nehezebben adnak lehetőséget, de ha már a kezdeti kialakításkor a belsőépítész kisebb zugokat, félfalakat kialakítva megoldotta az egyben – de mégis külön érzést, akkor jó eséllyel egy függönnyel is szeparálhatunk egy-egy kisebb zugot, hobbiszobát magunknak. Ha pedig ez nem adatott meg, akkor még mindig ott a jó öreg paraván – melyből akár a legegyszerűbb és remek szolgálatot tehet.

Intim zónák megteremtése
Intim zónák megteremtése
Fotó: dreamstime.com

2. Jobb levegőminőség?

A gyakori szellőztetés alapvető, ám ha azt szeretnénk, hogy otthonunk levegője hosszabb távon és folyamatosan jó minőségű legyen, akkor érdemes gyakrabban megejtenünk a tisztasági festést. A gyakrabban végzett tisztasági festéssel ugyanis a beltéri levegő minősége kedvezően befolyásolható, hiszen ily módon, a megfelelő termékekkel végezve azt, a különféle szennyeződések (algák, baktériumok, penészgombák) megtapadását, előbukkanását is megakadályozhatjuk.

A fehérre festett falak optikailag növelik a teret
A fehérre festett falak mindig nyerők – nem csupán azért, mert bármikor könnyen és költséghatékonyan újrafesthetők, hanem mert optikailag is tágasabb, szellősebb lesz tőlük a térérzet
Fotó: Lakbermagazin

3. Rendezés és rendszerezés – költséghatékonyan

A legtöbb családban számos felhalmozott holmi, kellék, kacat bújuk meg – melyekre különösképp ilyenkor, egy hosszabb otthon töltött idő alatt döbbenünk csak rá. Ilyenkor ugyanis több idő jut magunkra, dolgaink átnézésére, szelektálásra. Vagy éppen arra, hogy megoldást találjunk a már korábban felmerülő tárolási gondjainkra. Talán most, hogy otthon van az egész család, még inkább idegesíthet bennünket a sok széthagyott ruha, könyv, és egyéb, a családtagjaink által felhalmozott, előtérbe kerülő kacat – ezeket jó megoldás polcokra helyezett mutatós tároló dobozokba, kosarakba rejteni.

Rendszerezés költséghatékonyan
Rendszerezés költséghatékonyan
Fotó: Pinterest

Ám ha van egy kisebb beugrónk, vagy egy viszonylag tágasabb előszoba vagy háló az otthonunkban, akkor szerencsénk van – hiszen egy extra gardróbot tulajdonképpen bárhol, költséghatékonyan létrehozhatunk. Elég mindössze néhány polc, melyeket egy világos, egyszínű függönnyel el is rejthetünk, ha a tolóajtó most épp nem megoldható. Fiókok helyett pedig használhatunk mutatós kosarakat is.

Függöny az ajtó helyett
Ha a tolóajtó most nem is fér bele: elég, ha a bútor váza megvan, ezt egy kellemes anyagból készült, neutrális színvilágú függönnyel is kellemesen elszeparálhatjuk – és majd később, ha összegyűlt rá a pénz – megrendelhetjük a tükrös tolóajtót.
Fotó: Pinterest

4. Kreatív sarok és ötletes kiegészítők

Akár egy kellemes kis dolgozó, akár egy hobbisarok, vagy egy kis családi játszó legyen is az álmunk, kialakítása nem ördöngösség- azonban nagyon is meghálálja magát a befektetett pénz és energia. Talán mi is azok közé tartozunk, akik voltaképp csak most döbbentek rá, milyen jó is volna egy külön kis zug, egy hobbi – vagy dolgozószoba, de legalább egy kis sarok, ahol nyugodt körülmények között tudunk hódolni munkánknak, vagy szenvedélyünknek. Egy, akár utólag is felhúzható gipszkarton fallal, vagy egy jól kihasznált beugróban egy paravánnak vagy függönnyel leválasztva igazán sok mindent kihozhatunk a rendelkezésünkre álló térből.

Fa ládákból készült tárolópolc
A kreatív asztal vagy íróasztal fölé polcokat, vagy akár általunk festett, pácolt fa ládákból készült tárolókat is függeszthetünk vagy állíthatunk a helyiségbe – az újrahasznosítás jegyében!
Fotó: Pinterest

5. Apró tippek, nagyszerű megoldások

Gondolhatunk már most a visszatérésre: most még többnyire ráérünk, nincs iskola nincs külön óra, azonban, ha beindul az élet, a sok teendőt, programot nehezen tudjuk fejben tartani, egy praktikus családi naptár erre remek megoldás lehet, pláne, ha mi magunk készítjük ezt el. Elhelyezhetjük az előszobában, ahol mindenki látja majd. Fóliazsebeket applikálva pedig az aktuális programot, órarendet vagy üzenetet jelző cédulát, papírlapot bármikor cserélhetjük – így a naptár állandó és fenntartható családi kisokossá válik…
Ha pedig a gyerekek játékai már ellepték a konyhát és a nappalit, tervezzünk hát számunkra mobil – azaz gurulós tárolókat – így bármikor, bárhol gyorsan és könnyen összepakolhatunk. Ehhez egy szebb faládát is befesthetünk, aljára kerekeket szerelve pedig könnyen mobillá tehetjük.

Télen mobil, gurulós tároló? A tavasz-nyári idényben pedig bátran kaphat egy plusz funkciót, akár mint kerti kis asztal, a kültéri ülőgarnitúra részeként…
Télen mobil, gurulós tároló? A tavasz-nyári idényben pedig bátran kaphat egy plusz funkciót, akár mint kerti kis asztal, a kültéri ülőgarnitúra részeként…
Fotó: Ötletmozaik

Ugyan készen is kapni hasonlót, a magunk által készített, újrahasznosított tárgyakból fabrikált mindenképpen értékesebb, ha mindezt a családdal közösen, egy jó kis kreatív családi nap keretében hozzuk össze, akkor még nagyobb az öröm, az élmény…

Ön is szeretné otthona, lakása, irodája élettereit minél kreatívabbá, élhetőbbé, kényelmesebbé tenni? Méghozzá úgy, hogy mindehhez okos tervezés, környezetbarát anyagok és megoldások, egyedi ötletek társuljanak? Akkor bátran forduljon hozzánk: a fiatalos Yellow Group csapata komplex segítséget nyújt a tervezés első fázisától a kivitelezés utolsó mozzanatáig!