Home office
15
jún

Home office – ha otthon az egész család?

Nyugodt sarok, hatékony munkafolyamatok – bizony, sok múlik az ügyes térszervezésen. Az alábbi belsőépítészeti, lakberendezési tippekkel még a családi karantén idején is hatékonyak maradhatunk az otthonunkból végzett munkánk során.

Ahhoz, hogy az otthoni munkavégzés illetve tanulás valóban hatékony legyen, még ha csak ideiglenesen is – de meg kell teremtenünk a feltételeket. Kényelmes, kellemes, mondhatni inspiráló dolgozó szobára azonban nincs mindenkinek módja és lehetősége, de mutatunk néhány olyan megoldást, amelyekkel könnyedén megoldhatjuk ezt az átmeneti időszakot, és akár még hosszú távon is megszerethetjük az otthoni munkavégzés nyugalmát.

Akár a szekrénybe rejtett, vagy a nappali bútor szélesebbre szabott polcai is adhatnak egy rögtönzött megoldást az otthoni dolgozó térhez
Akár a szekrénybe rejtett, vagy a nappali bútor szélesebbre szabott polcai is adhatnak egy rögtönzött megoldást az otthoni dolgozó térhez
Fotó: Pinterest

1. Ergonomikus bútorok

Egy ilyen álombútor, kitűnően felszerelt dolgozószoba nem mindenkinek adatik meg, de a munkánkhoz, munkaeszközeinkhez szükséges tároló helyről, egy ergonomikus asztalról és székről akkor is érdemes gondoskodnunk. Ha ideiglenes íróasztalban gondolkodunk, akkor akár egy összecsukható asztal is megteszi, ami később a sarokba vagy a fal mellé állítva nem foglal helyet fölöslegesen. Léteznek szekrénybe rejthető, vagy polccal egybe szerkesztett irodabútorok, melyeket készen is megvásárolhatunk, de asztalossal is legyártathatunk.
Ha egyedi bútor elképzelésben gondolkodunk, érdemes szakemberrel megterveztetni, hiszen így biztosan olyan lesz, ami igényeinket a legoptimálisabban lefedi, miközben a térből pont ott és pont annyit vesz el, amennyi valóban szükséges.

Egyedi bútorok, bútorganrnitúrák home office-hoz
Egyedi irodabútorok, bútorgarnitúrák megrendelésében akkor érdemes gondolkodnunk, ha a home office, az otthoni iroda hosszú távú célunk, életvitelszerűen tervezzük a jövőre nézve.
Fotó: Pinterest

2. Egy nyugodt elszeparált tér, vagy sarok

Ha nagy a család, ám kicsi a lakás, az otthonunk – ez annál nehezebb kihívást tud most jelenteni, amikor a család apraja-nagyja egy légtérbe kerül. Célszerű tehát egy kisebb zugot, sarkot leválasztani, ahol zavartalan lehet a munkavégzés vagy a tanulás. Érdemes átnézni a lakást, a szobákat, hogy hol akad olyan kisebb zug, sarok, vagy holt tér, ahol könnyen kialakítható egy munkaállomás. Ügyes térszervezéssel, átszervezéssel kreatívan megoldhatjuk, de ha sehogyan sem sikerül, akkor válasszuk le!

Egy nyugodt kis sarok szinte bármilyen élettérből leválasztható
Egy nyugodt kis sarok szinte bármilyen élettérből leválasztható: akár a lépcső alatt, akár egy beugróban, de egy nagyobb bútorral is leválaszthatunk egy elszeparált dolgozó-tanuló teret.
Fotó: Accet Office Interiors

3. Átmeneti megoldásként: paravánokkal, térelválasztókkal operáljunk…

Ha nem sikerül egy külön szobát, szobarészt vagy egy olyan zugot találnunk, ahol zavartalanul elkülönülhetünk családtagjainktól az otthoni munka idejére, akkor érdemes beszereznünk egy ügyes térelválasztót! Ezt ma már bármilyen anyagból megtalálhatjuk, de a legegyszerűbb könyvespolc, vagy paraván is megteszi.

Térelválasztóval leválasztott home office
Térelválasztóval leválasztott home office
Fotó: Pinterest

 

Persze, ha komolyabb gond a hang, mert telefonos munkát végünk, vagy videokonferenciát bonyolítunk le éppen, akkor hangszigetelt térelválasztót is beszerezhetünk. Az üvegből készült paravánok, térelválasztók is remekül fogják a hangot, miközben nagy előnyük, hogy a fénynek nem állják útját.

Az üveg paravánok is elzárnak, fogják a hangot, ám a fényt maximálisan átengedik
Az üveg paravánok is elzárnak, fogják a hangot, ám a fényt maximálisan átengedik
Fotó: dezeen.com

4. Vidám színek, esztétikus megoldások

Bizony, a látvány, a szemünket gyönyörködtető megoldások még ezekben a nehéz időkben is rendkívül fontosak. Köztudott, hogy a vidám, pozitív, meleg árnyalatok a hangulatunkra is jó hatással vannak. Míg bizonyos színek nyugtatóan hatnak ránk – ilyenek a hűvös kékek és zöldek különböző árnyalatai – addig más, melegebb, erőteljesebb színek jelenlétében energikusabbak, fittebbek, vagy éppen kreatívabbak lehetünk. Ám hogy egyik színt se vigyük túlzásba, hiszen nagy mennyiségben túlzottá is válhat a hatásuk – érdemes semleges, neutrális alapszínekkel berendezni a dolgozót, és ehhez egy-egy bennünket inspiráló, energizáló, vagy koncentráló hatású tónussal feldobni a látványt.

Fessünk, dekoráljunk kreatívan
A lágy szürke semleges tónusából szinte energiabombaként robban ki az édes narancs árnyalata. Fessünk, dekoráljunk kreatívan – lényeg, hogy számunkra tetszetős legyen majd a végeredmény!
Fotó: Trendir.com

A színek mellett azonban a formákra, anyagokra, textúrára, a tárgyak egymáshoz való viszonyára – azaz a harmónia megteremtésére – épp így szükségünk van, hogy kellemes és inspiráló lehessen az otthonunkban rögtönzött, vagy újonnan kialakított munkaállomásunk.

Formák, anyagok, textúrák a harmónia megteremtéséhez
Formák, anyagok, textúrák a harmónia megteremtéséhez.
Fotó: Pinterest

És ha nem érzünk mindehhez kellő affintást magunkban? Akkor bízzuk profikra!
A sokoldalú Yellow Group csapata remek tervező és kivitelező is egyszerre: Bízza ránk, és mi az első ceruzavonástól az utolsó szegig kézben tartjuk otthona, irodája felújítását, az építkezés belsőépítészeti tervezését és megvalósítását – legyen az saját részre vagy éppen üzleti céllal megálmodott enteriőr!