06
ápr

Új stílusok – régi gyökerekkel 2020-ban, a modern terek kedvelőinek

A korábbi cikkünkben bemutatott biofília, wabi-sabi és japandi mellett szintén van még három jellegzetes trend, melyek alapján megtervezhetjük és berendezhetjük otthonainkat, akkor is, ha kifejezetten a modern enteriőr megoldások hívei vagyunk – ám mégis eredeti egyéniséget vinnénk élettereinkbe. Nézzük meg most a régi és az új keveredését, az egyedi és a szokatlan megoldások társításait!

A fenntarthatóság és a természet szeretete tulajdonképpen minden trendben, minden irányvonalban megmutatkozik, és ami még szintén közös a 2020-ban előtérbe kerülő trendek között, az az eredetiség. A minimál stílus már-már gépies uniformizmusa után egyre inkább értékeljük az eredetiséget, az egyes tárgyak mögötti, különböző történeteket.

Tárgyainknak is lehet múltja, személyisége
Tárgyainknak is lehet múltja, személyisége – nem ritka, hogy-egy különleges bútor vagy kiegészítő adja meg a tervezés alapját
Fotó: Teakhome

Az alábbi 3 stílus – annak ellenére, hogy igenis modern enteriőrök megtervezésére ad lehetőséget számunkra, mégis egyedi, eredeti megoldásokkal, látványvilággal örvendezteti majd meg a benne élők mindennapjait.

Fotó: Lakáskultúra

1. Indusztriális – nyers, de nagyon is egyedi megoldások a bátraknak

Az indusztriális stílust már jól ismerjük: amikor a bontott anyagok, az erőt sugárzó tárgyak különös, nyers esztétikája győzedelmeskedik a szokványos megoldások felett. Nagyon izgalmas, egyszerre új és régi, egyszerre modern és régmúlt hagyományok és értékek kerülnek itt egymás mellé. A bontott és újrafelhasznált anyagok győzedelmeskednek olykor az újakkal szemben, és sok esetben azt vesszük észre, hogy már a felületkezelés is ebbe az irányba tart.

Izgalmas lehet a különböző, egyedi felületek, textúrák találkozása egy térben
Izgalmas lehet a különböző, egyedi felületek, textúrák találkozása egy térben
Fotó: Pinterest

Nyers, személyes, egyedi, mégis kifejezetten látványos és merész megoldások, melyekben a modern megközelítéseket éppúgy felfedezhetjük, mint ahogyan az egyes tárgyak látványa nosztalgikus hangulatával egy kicsit a régmúlt időkbe is visszacseppenünk. Nagyon szép és nemes értékek, a környezetvédelem szempontjából is, amikor a régi tárgyak új funkciókba helyezkedve mutatják meg nekünk egészen új arcukat, hogy így még ismét hosszú ideig szolgálhassanak bennünket. Egy korábbi tálalószekrény remekül újjászülethet például íróasztalként, egy vas orvosi vitrin, asztalos pad vagy akár szövőszék is némi fantáziával kaphat egy új esélyt a második életre.

A régi gyárépületek és csarnokok hangulatát mi is könnyedén átültethetjük új, nagyvárosi otthonunkba
A régi gyárépületek és csarnokok hangulatát mi is könnyedén átültethetjük új, nagyvárosi otthonunkba, melynek alapkarakterét a nyers, bontott anyagok és felületek, a letisztult, nem túlzsúfolt terek, és a régi tárgyak új funkcióba emelése adja meg.
Fotó: NLC

2. Modernista – tiszta formák a rendezettség híveinek

Érdemes az idén odafigyelnünk a modernista irányzatra is, melyben a kortárs anyagok, elemek szépen keverednek a klasszikus formákkal, vagy a hagyományosabb mintákkal, felületekkel – mindezt pedig egy jól látható rend, rendezettség szövi át. Hagyományos design tehát, némi csavarral – akár még a minimalista életterekben is! Itt is gyakori a régi és az új kombinálása, rétegezése, ám itt a merész megoldások és látvány helyett inkább a berendezés egésze a természetes szimmetria rendjét, egyensúlyát, és ritmusát közvetíti felénk.

Fotó: Homeinfo

A letisztult, ugyanakkor karakteres, izgalmas anyagmegoldások, részletek – mint a terazzo vagy az üvegfújt tárgyak, dekorációk teszik különlegessé az enteriőrt. Színeket illetően itt a hűvös helyett inkább a melegebb, de mély árnyalatok jöhetnek szóba: a csokoládé vagy a vörösbor árnyalatai, a bíborok, a padlizsán, az olíva zöld vagy az okkersárga. A kisbútorok és a mindennapi tárgyaink mintegy műalkotásként jelennek meg a térben, megfűszerezve az egyébként letisztult, már-már semleges harmóniát.

A modernista tér dinamikus, mégis visszafogott, rendezett
A modernista tér dinamikus, mégis visszafogott, rendezett. Elsődleges szempontja, hogy a tér formálja a benne élő embert – és nem fordítva!
Fotó: Lakáskultúra /Poli-Fabre

3. Absztrakt – látványos, művészi vonalvezetéssel az igazi egyéniségeknek

Ízlésünket, világlátásunkat is egyaránt meghatározza, hogy milyen tárgyak között érezzük jól magunkat. A szabad, ám szórakoztató absztrakt stílus a művészi énünket hívja elő, érzelmeket vált ki belőlünk, játékosságra sarkall. A stílust jól példázzák a vonalrajz-szerű ábrázolások, a szoborszerű tárgyak és kisbútorok, illetve a merész geometria elvén alapuló megoldások mind a burkolatokon, textileken vagy éppen a dekoráción.

Merész, látványos színek, absztrakt, szögletes formák, geometrikus elemek
Merész, látványos színek, absztrakt, szögletes formák, geometrikus elemek – egy ilyen térben lenni igazán szórakoztató élmény lehet…
Fotó: Life.hu

Ha szeretnénk az itt látottakhoz hasonlóan modern, elegáns, trendi – ám mégis egyedi enteriőrt, és ehhez jól jönne a profi segítség, akkor jó helyen járunk: a sokoldalú és kreatív Yellow Group csapatára a tervezéstől a végső megvalósításig, kivitelezésig mindenben számíthatunk!