23
márc

Trend lett a fenntarthatóság: Tervezzünk fenntartható otthont, saját jólétünk tükrében!

A társadalmi változások csúcsán vagyunk, mondhatni, és figyelmünk folyton visszatér saját gyökereinkhez, személyes feltöltődésünkhöz, a személyes wellness élményünkhöz otthonunkban. Ezt persze, nem szó szerint kell érteni: egyfajta megújult gondolkodásmód, a természet közvetlen belépése belső élettereinkbe, és a személyes felelősségvállalásunk a fenntarthatóság jegyében egyre alapvetőbb értékekké válnak. Nézzük, milyen tereket álmodhatunk meg a kortárs igények és a mindennapokban való feltöltődés jegyében!

2020-ban továbbra is kiemelten fontos a személyes felelősségvállalásunk otthonunkban végzett valamennyi tevékenységünk során, ahogyan a pihenésünk, feltöltődés iránti igényünk is egyre inkább jelen van, és hangsúlyt kap már a lakás megtervezése, majd berendezése során.
Erre a megújult gondolkodásmódra hangolva izgalmas látni, hogy (megújuló) életmódunk miként befolyásolja környezetünket.

Természetes anyagok, újrahasznosított megoldások, egyszerű tónusok
Természetes anyagok, újrahasznosított megoldások, egyszerű tónusok – az új fenntartható építészet és lakberendezés jegyében
Fotó: englishome.co.uk /Victoria Meale

1. Személyes wellness lehet az otthonunk!

Izgalmas látni ugyanakkor azt is, hogyan foglalja magában mindez az eddiginél jóval emberközpontúbb megközelítést már az épületek tervezésénél is…

Mire van szükségünk tehát az új évtizedbe való belépéshez? A természet egyre közelebb kerülése, életünkbe való beintegrálása mellett szükségünk van arra is, hogy élettereink ne csak az eddiginél „kevésbé károsak”, hanem helyreállítóak legyenek, helyreállítsák szervezetünket, lelkiállapotunkat a külvilág káros hatásai alól, és segítségünkre legyenek abban, hogy jobban éljünk, dolgozzunk, pihenjünk, játszunk, és kapcsolódjunk a világhoz.

Ergonomikus bútorok, harmonikus, szemet pihentető színvilág
Ergonomikus bútorokkal, harmonikus, szemet pihentető színvilággal, jól megválasztott elrendezéssel a természetes fényforrások irányába máris jobb lehet a közérzetünk az otthoni munkavégzés közben is!
Fotó: Interior Architecture & Design /Trends 2020

2. Természetközelség – a természettel való közvetlen kapcsolódás a négy fal között is

Az igazi feltöltődésünk még mindig a természetből, a természettel való közvetlen kapcsolódásból ered. A 90-es években kialakult, és azóta töretlen biofílikus tervezés lényegében a fenntartható építészeti mozgalom folytatása – s ennek köszönhetően számos olyan épület látott napvilágot, melyek környezetbarát, és energiahatékonyság szempontjából is gazdaságos működésűek.

A natúr kő és fa melegebb árnyalatai, a fehér és az acélszürke hűvössége szépen megfér egymás mellett
A natúr kő és fa melegebb árnyalatai, a fehér és az acélszürke hűvössége szépen megfér egymás mellett. A fekete kontrasztok, geometrikus kiegészítők pedig vidám, mai hangulatot kölcsönöznek az enteriőrnek…
Fotó: H&M Home /képforrás: globalblue.com

Mivel egyre inkább tudatában vagyunk az épületeinkben használt anyagoknak, így már nem elégszünk meg a fa hatású járólapok, vagy a fa mintázatú laminált padló látványával: tudni szeretnék, mi van mögötte, mi van a dekorréteg alatt, mennyi az alapanyagok károsanyag-kibocsátása, tartalmaz-e valóban természetes, és akár újrahasznosított anyagokat?

Levegőnk minőségét pedig a legegyszerűbb megoldással: sok szép szobanövény beköltöztetésével is élvezhetjük otthonainkban!

Egyre inkább visszakanyarodunk az egyszerűség, a természetes szépség felé – mind az építészet, a belsőépítészet és a dekoráció terén…
Egyre inkább visszakanyarodunk az egyszerűség, a természetes szépség felé – mind az építészet, a belsőépítészet és a dekoráció terén…
Fotó: Interior Design (Orlando, Florida)

Létrehozhatunk otthonainkban akár kisebb sarkokat, melyek mentesek az elektroszmogtól – olyan pihenő sarkok, ahová nem tervezünk be mobileszközöket, televíziót, rádiót, és egyéb médiasugárzó neszközt. A nappali egyik olvasósarka lehet ilyen, de ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van kertünk, udvarunk, akkor tökéletes egy kis belső kert, a belső kertre néző, pihe-puha natúr anyaggal bevont kanapé pedig szoros kapcsolódást mutat a külvilággal, a növényekkel, fákkal, virágokkal. Igazi felüdülés ezt nézve ülni és megpihenni…

3. A színek, a formák és a fények pozitív hatásai – a nyugalom és a feltöltődés alapvető kellékei otthonainkban

Nyugtatóan, pihentetően hatnak ránk a természetes, lágy színek, a világos, meleg tónusok, és harmóniába hoznak a kerek formák. Természetesen mindenkire más és más hat pozitívan, mindenkit más nyugtat meg – de a fentiek úgy általánosságban pihentetően hatnak az emberi elmére.

Érdemes visszatérni a jól bevált természetes anyagokhoz, s közben a modern technológiából is kiemelni az előnyös megoldásokat
Érdemes visszatérni a jól bevált természetes anyagokhoz, s közben a modern technológiából is kiemelni az előnyös megoldásokat, mint a környezettudatos, gazdaságos led világítás!
Fotó: Italianbark.com

És ha már pihenés, akkor nem feledkezhetünk meg a színekről, és a hangulatos fényforrásokról sem! A legelőnyösebb – nemcsak szemünk, de hangulatunk, lelkivilágunk és persze környezetünk, pénztárcánk szempontjából is a természetes fényforrások kihasználása – így igyekezzünk olyan tájolásban – vagy ha ez más adott – akkor olyan elrendezésben gondolkodni, hogy a természetes napfényt minél inkább kiaknázhassuk. Alacsony, világos bútorok, légies, könnyed függönyök vagy akár azok hiánya, fehérre festett falak. Ha már a festéknél tartunk: minél természetesebb, minél tisztább megoldásokban érdemes gondolkodni, hiszen a mesterséges pigmentek, az erős festékanyagok mind-mind bocsátanak ki olyan anyagokat, melyek sem szervezetünk, sem környezetünk számára nem előnyösek.

4. Újrahasznosított tartalmak, fenntartható gondolkodás

A fenntartható tervezés során arra ösztönzik a vállalkozásokat is, hogy építsenek be minél több újrahasznosított anyagot, így a körkörös gazdaság részeként már eleve ilyen kész termékeket vásárolunk meg, majd építünk vagy választunk be otthonainkba. Azzal, ha minél tovább csökkentjük a különböző anyagok és berendezés, vagy lakás felszerelési tárgyak során kibocsátott szén-dioxid mennyiséget, ezzel is tovább fejlesztjük a biofíl gazdaság kialakulásának fejlődését.

Az újrahasznosított, természetes anyagok, egyszerű, letisztult elrendezés és minimál színvilág
Az újrahasznosított, természetes anyagok mellé, ha egyszerű, letisztult elrendezést és minimál színvilágot társítunk – a modern, kortárs, ám otthonos összhatás garantált!
Fotó: Solo Living /by Katarina Bialasiewicz

Ha számunkra is fontos a tudatos, gazdaságos, fenntartható építészet illetve belsőépítész – akkor érdemes a fentiek alapján gondolkodni az anyagokról, színekről, otthonunk berendezésének újszerű, mégis régi gyökerekhez visszanyúló megoldásairól.

Akár nem bízunk saját ízlésünkben vagy ítélőképességünkben, akár csak komplex, egyedi, és profi megoldásra vágyunk: a sokoldalú és kreatív Yellow Group csapata a tervezéstől a végső megvalósításig, kivitelezésig segít megvalósítani számunkra álmaink otthonát!