10
márc

Különböző területek jellegzetes belsőépítészete: hegyi

A hegyi, hegyvidéki belsőépítészet jellegzetes, de annyira, hogy mindenkinek nagyjából ugyanaz jut róla eszébe. A következő bekezdés előtt képzeljünk magunk elé egy hegyvidéki házat. Megvan?

Ugye rönkház volt, esetleg természetes kő, a tetején vastag hóréteggel? Nos, a hegyvidéki stílus alapja ez lenne, és mivel alapvetően a természetesség és a meleg, otthonos hangulat jellemzi, a belsőépítészet terén is hasonló, vagyis sok fa, némi terméskő, enyhe félhomály a tető felé nézve, és alapvető kiegészítőként egy kandalló, amiben ropog a tűz. Ki ne szeretné egy ilyen házban tölteni az idejét?

Sajnos azonban a városban élőket el kell tántorítsuk: a hegyvidéki stílus annyira idegen egy lakástól, amennyire csak lehet, hiszen alapvetően házakra szabták, ott alakult ki, és ha valaki terméskővel, illetve gerendákkal burkolja be a nagypolgári, vagy akár panellakása falait, az nem lesz autentikus, sőt. Egy családi házban azonban már el lehet gondolkodni a hegyvidéki stíluson, hiszen viszonylag könnyen megvalósítható, csupán lambéria és némi kő szükséges hozzá – valamint a tudás, ami segít elkerülni a túlzásba esést.

A színek tekintetében viszonylag kötött belsőépítészeti stílusról van szó, hiszen a fa és a kő határozzák meg az alapokat, amit óvatosan kell kezelni annak érdekében, hogy ne bontsuk meg a természetesség harmóniáját. Épp ezért az élénk színek kerülendőek, inkább a semleges árnyalatok dominálnak, mint a bézs, a szürke, a barna. Az esetleges kiegészítő színek minél sötétebbek, annál jobb, tehát a bordó, a sötétzöld jól mutat a hegyvidéki stílusú enteriőrökben is, de csak módjával: néhány kiegészítőn elég felvillantani őket.

Nem maradhatnak ki a bútorok sem: alapvetően rusztikus stílusról van szó, amelybe a régi bútorok ugyanúgy beleillenek, mint az új, ám natúr fa felületű darabok. Ha a modern stílust szeretnénk vegyíteni a hegyi életérzéssel, az sem lehetetlen, hiszen nem kell mindennek ugyanolyannak lenni, ezért egy modern, letisztult formavilágú kanapé ugyanúgy a része lehet, mint egy kovácsoltvas asztal.

Ezek lennének tehát a hegyi belsőépítészeti stílus alapjai. Ha szeretné az otthonát hasonlóan kialakítani, és ehhez segítségre lenne szüksége, vegye fel a kapcsolatot belsőépítészeti irodánkkal megadott elérhetőségeink egyikén!